آلرژي غذايي چيست؟

آلرژي غذايي شرايطي است كه بدن فرد نسبت به برخي از مواد غذايي يا افزودني ‌هاي موجود در آن نظير مواد رنگ ‌دهنده ، طعم‌دهنده ، نگهدارنده ، جلوگيري‌كننده از فساد يا حتي آفت‌كش‌ها ، واكنشي نامطلوب نشان مي‌دهد. در چنين شرايطي سيستم ايمني بدن تحريك شده و علائمي را به وجود مي‌آورد كه به آن «علائم آلرژي» گفته مي‌شود. اين در حالي است كه ممكن است همين مواد غذايي
سه‌شنبه، 21 مهر 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آلرژي غذايي چيست؟
آلرژي غذايي چيست؟
آلرژي غذايي چيست؟




حساسيت به خوردني‌هاي خوشمزه

آلرژي غذايي شرايطي است كه بدن فرد نسبت به برخي از مواد غذايي يا افزودني ‌هاي موجود در آن نظير مواد رنگ ‌دهنده ، طعم‌دهنده ، نگهدارنده ، جلوگيري‌كننده از فساد يا حتي آفت‌كش‌ها ، واكنشي نامطلوب نشان مي‌دهد.
در چنين شرايطي سيستم ايمني بدن تحريك شده و علائمي را به وجود مي‌آورد كه به آن «علائم آلرژي» گفته مي‌شود. اين در حالي است كه ممكن است همين مواد غذايي براي فرد ديگري كاملا بي‌ضرر باشد. با آن كه علائم آلرژي ممكن است در هر سن و جنسي بروز كند، ولي شروع اين علائم معمولا در 3 سال ابتدايي زندگي است.
كودكاني كه قبل از 2 سالگي از شير مادر محروم مي‌شوند يا غذاهاي جامد پيش از موعد به آنها داده مي‌شود، كانديداي خوبي براي ابتلا به آلرژي در بزرگسالي هستند. از مهم‌ترين مواد غذايي آلرژي‌زا مي‌توان به توت فرنگي، بادمجان، شير، گوجه‌فرنگي، انواع فلفل، سير، بادام زميني، ماهي، تخم‌مرغ، هلو، شكلات، تمشك و ذرت اشاره كرد كه در اين ميان تخم‌مرغ، بادام زميني و شير از همه مهم‌تر و حدود دوسوم از كل مواد آلرژي‌زاي غذايي را شامل مي‌شوند. از ديگر علل بروز حساسيت غذايي مي‌توان به مواردي مانند مشكلات گوارشي و انگلي، استرس، مسموميت غذايي، پرخوري و كم‌خوري نيز اشاره كرد.

علائم آلرژي غذايي:

معمولا اين علائم بعد از چند دقيقه يا حداكثر تا 2 ساعت بعد از صرف غذا بروز مي‌كند و بعد از هر بار مصرف غذاي آلرژي‌زا، تشديد مي‌شود. علائم آلرژي غذايي در پوست، دستگاه تنفسي و گوارش و گاهي در سيستم قلب و عروق ظاهر مي‌گردد. به طوري كه در پوست، خارش، قرمزي، كهير و آكنه، در دستگاه گوارش: دل‌پيچه، اسهال، استفراغ، نفخ و درد شكمي و در دستگاه تنفسي، عطسه، گرفتگي مجاري تنفسي، آبريزش بيني، اشك‌ريزي چشم‌ها و سرماخوردگي‌هاي مكرر ظاهر مي‌شود و در بعضي افراد نيز واكنش‌هاي شديدتري نظير سردرد، آسم، اختلال در تمركز، التهاب مفاصل و احتباس مايع در بدن ايجاد مي‌گردد.

روش تشخيص:

روش تشخيص آلرژي به دو صورت پوستي و تغذيه‌اي مي‌باشد. در روش اول از طريق تماس پوستي با مقدار كمي از عصاره مواد غذايي و بررسي قرمزي پوست، به آلرژي پي مي‌برند و در روش تغذيه‌اي، ابتدا به بررسي مواد غذايي مصرفي طي 2 تا 3 هفته گذشته و همچنين سابقه ابتلاي ساير اعضاي خانواده به آلرژي‌هاي غذايي پرداخته و سپس با يك غذاي ساده و بعد غذاهاي ديگر علائم آلرژي بررسي شده و در نهايت حساسيت فرد به ماده غذايي خاص مشخص مي‌گردد.

چگونگي پيشگيري و درمان:

آلرژي غذايي ممكن است سال‌هاي زيادي ادامه يابد و معمولا هيچ دارويي هم براي درمان آن وجود ندارد. داروهايي هم كه به طور معمول براي حساسيت غذايي تجويز مي‌شوند، فقط جنبه تخفيف علائم را داشته و درمان‌كننده نمي‌باشند بنابراين بهترين راه براي جلوگيري از بروز علائم آلرژي، اجتناب از مصرف مواد غذايي آلرژي‌زا و استفاده از غذاهاي ساده و خانگي است لذا افراد بايد همواره به برچسب مواد غذايي بسته‌بندي توجه نمايند و سعي كنند ماده غذايي را كه برايشان حساسيت‌زاست شناخته و از مصرف آن خودداري كنند. قابل ذكر است مصرف ويتامين‌هاي C ،B 6،A ،E و اسيدهاي چرب امگا 3 در حد تجويز شده مي‌توانند تا حد زيادي در كاهش واكنش‌هاي التهابي موثر باشند.
منبع:روزنامه جام جم




ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
موارد بیشتر برای شما