با قدری همت و یاری خواستن از خدا، به زودی می تواند از این رفتار نابهنجار - که ویرانگر سلامتی و سرمایه جوانی اوست - دست بردارد و خود را از چنگال این عادت شوم نجات بخشد و به زندگی عادی و پاک خویش بازگردد؛ در هر حال، باید بداند که اگر اسلام، این اعمال را نهی کرده، حکمتی جز مصلحت فرد و جامعه را منظور نداشته است.
اگر جوان در هنگام پیدایش حالت انحراف جنسی و از جمله خود ارضایی، و روابط نامشروع به انحرافی بودن و خطرناک بودن عمل خود توجه نکند و آن را ترک ننماید کم کم این رفتار شکل عادت به خود می گیرد؛ عادتی ریشه دار و کشنده که جوان پاک را آلوده ساخته و نیروی شاداب جوانی و خلاقیت و استعدادهای او را به نابودی می کشاند، به طوری که ادامه آن، موجب عواقب شوم و ناگواری خواهد شد.
باید دانست که خطرناکتر از این برای جوان پس از آگاهی به پیامدهای شوم آن- یأس و ناامیدی است که در راه مبارزه با این عادت به خود راه می دهد، زیرا نومیدی بزرگترین سد راه نجات مبتلایان به این بیماری خواهد بود. پس جوان به محض آگاهی به زیانها و خطرهای این کار به جای هرگونه سستی و یأس و اضطراب بی فایده، باید با اعتماد کامل به نصرت الهی، اقدام به ترک آن کند و بداند که اگر واقعا قصد ترک آن را داشته باشد، قطعا موفق خواهد شد.
راه علاج
جوانی که مبتلا به عمل خطرناک و زیان آور خودارضایی جنسی گردیده، باید لحظه ای به خود بیاید و به جای یأس و فرار از درک واقعیت و پناه بردن به تخیلات گمراه کننده، عاقلانه بیندیشد و بار دیگر، اثرهای شوم این عادت زشت را در نظر آورد و عاقبت این انحراف مرگبار را در جلو چشم خود مجسم کند . ضعف و سستی به خود راه ندهد و بداند که اگر واقعا بخواهد و تصمیم بگیرد، می تواند به سرعت، این عادت را از خود دور کند.جوان باید تمایلات و افکار خود را از توجه به روابط نامشروع به روابط صحیح و مشروع و به سوی ازدواج و زندگی آینده معطوف سازد و بداند که دیر یا زود این ایام سپری خواهد شد و او در آینده ای نه چندان دور باید به انتخاب همسری پاک بپردازد در حدیث آمده است که روزی شخصی به خدمت امام صادق (علیه السلام) شرفیاب شد و عرض کرد: بیچاره فلانی مبتلا به انحراف جنسی شده و از خود هیچ گونه اراده ای ندارد. حضرت با عصبانیت فرمود: چه می گویی! آیا او حاضر است این عمل را پیش روی مردم هم انجام دهد؟ عرض کرد: نه. فرمود: پس معلوم می شود به اراده و اختیار خود اوست. حضرت على (علیه السلام) فرمود: افراد با ایمان ، همچون کوه، سرسخت و با استقامتند.فردی که به این انحراف، مبتلا شده است، اگر سرانجام ناخوشایند آن را در دنیا از یک طرف و عذاب دردناک آخرت را از طرف دیگر در نظر آورد، به خود خواهد آمد و خدا را ناظر و حاضر بر اعمال خود خواهد دید و تصمیم به ترک این عمل خواهد گرفت. او باید بداند که خوشبختانه زود متوجه این عمل انحرافی و زیانبار شده و ریشه عادت به این عمل در وجودش مستحکم نگردیده است؛ با اراده ای قوی و توکل به خدا می تواند آن را ترک کند. او هرگز نباید خود را یک فرد نفرین شده و مطرود درگاه خدا بداند، بلکه باید جدا به لطف و رحمت الهی امیدوار باشد.
توصیههای عملی
چون عمل انحراف جنسی (خودارضایی، همجنس گرایی، زنا) از جمله گناهان کبیره به شمار می رود، فرد مبتلا به آن، ابتدا خود را تطهیر نماید، وضو بگیرد و دو رکعت نماز به جا آورد و درباره گناهان گذشته خود از پیشگاه خداوند طلب آمرزش کند و از او بخواهد که وی را در راه ترک این عادت شوم یاری دهد؛ سپس نکته های زیر را دقیقا به مرحله اجرا در آورد و عمل نماید:١- خود را از محیطها و موقعیتهای تحریک آمیز دور نگه دارد و از خلوت گزینی نیز اجتناب ورزد.
۲- از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبنده خودداری ورزیده و از تماس و لمس نمودن اعضای بدن خود یا دیگران شدید دوری گزیند .از نگاه به نامحرم و چشم چرانی خودداری ورزد.
3- تخیلات و تفکرات خود را کنترل کند و بداند هر آنچه که به ذهن و اندیشه اش می گذرد، خداوند به آن، آگاه است و در این زمینه مسؤولیت دارد و باید تنها به آنچه که عقل و قوانین شرعی تأیید می کنند بیندیشد تا رستگار شود، زیرا تخیل و تصور درباره مسائل جنسی و شهوت آلود منجر به تحریکهای مداوم گردیده و نیروی حیات را از بین برده و انسان را از مسائل حقیقی و واقعی زندگی باز می دارد .
4- بیکاری منشأ تمام انحرافهاست، با توجه به این که دوران جوانی، دوران پرشور و حساس عمر به حساب می آید، شایسته است که جوان با برنامه ریزی دقیق برای اوقات شبانه روزی به یاری کار و تلاش مداوم در زمینه های تحصیلی و علمی و مطالعاتی و کارهای ذوقی و تفریحی، حداقل زمان لازم را به خوابیدن اختصاص دهد و زمانی به بستر رود که خواب بر او مستولی شده، تا زود به خواب رود.
5- با اشتغال به مطالعه کتب سودمند و آموزشهای فنی و هنری در اوقات فراغت، زمینه موفقیتهای خود را فراهم سازد.
6- در تیمها و گروههای ورزشی شرکت فعال داشته باشد و نیز در فعالیتهای تربیتی، فرهنگی و مذهبی شرکت نماید، زیرا این اشتغالات در افزایش ایمان و توفیق در ترک معاصی به وی کمک می نماید .
فعالیتهای سالم و جهت دار سودمند، مقدار فراوانی از انرژیهای جوان را به خود اختصاص می دهد و از تحریکهای جنسی و شهوت انگیز جلوگیری می نماید، چرا که مبتلایان به این عادت زشت، بیشتر میل به گوشه گیری دارند. شرکت در فعالیتهای تربیتی و اجتماعی و گروههای قرآن در مساجد و کتابخانه ها و تماس با افراد مؤمن و پاک در تقویت روحیه و ایمان این گونه جوانان بسیار مؤثر است.
7- با دوستان مؤمن و خوب، رفت و آمد و مجالست داشته باشد و حتی المقدور سعی کند، نمازها را در اول وقت و با جماعت به جا آورد. باید مطلقا از همنشینی و رفت و آمد با دوستان و رفقای بی بند و بار و منحرف (ولو از نزدیکان و خویشاوندان) دوری گزیند. .
8- قبل از خوابیدن حتمأ وضو بگیرد و در هنگامی که به بستر می رود سوره «قل اعوذ برب الفلق» و «قل اعوذ برب الناس» (معوذتین) و «آیة الکرسی» را با توجه و حضور قلب بخواند و با ذکر خدا به خواب برود.
9- حتی المقدور هفته ای یک یا دوبار، روزه بگیرد. این عمل در تقرب او به خدا و افزایش ایمان، بسیار مفید بوده و در تقویت اراده اش نقش بسزایی دارد.
10- در برنامه غذایی خود دقت کند و از مداومت در مصرف بعضی از خوردنیهای محرک و مقوى شهوت که اصطلاحا «گرم» گفته می شود، مثل : گردو، خرما، کشمش، پسته ، گز [خربزه، پیاز، شیرینی جات ] خودداری ورزد و یا کمتر میل نماید و بیشتر به غذاهایی که اصطلاحا «سرد» است روی آورد.
11- دختر جوان باید حریم محرم و نامحرم را حفظ بنماید و از توقف در محل خلوت با فرد نامحرم جدة دوری گزیند، زیرا شیطان و نفس اماره قوی است؛ اگر شخص ثالثی نباشد، وسوسه های شیطانی بر عقل انسان، غلبه کرده و زمینه انحراف و گناه برای هر دو طرف، فراهم خواهد شد.
12- از شوخی و خنده با نامحرمان خودداری کرده و در صحبت کردن با آنان مراعات جدی بودن کلام را بنماید و حالت و صدا را طوری نازک و ظریف نکند که موجب انحراف پسران جوان شود، چنان که در قرآن کریم می فرماید: در گفتارتان نرمی نشان ندهید تا دلهای بیمار برشما طمع نورزند وسخن را درست ادا کنید.دختران باید در ایام عادت ماهانه از ورزشهای سخت و سنگین و دشوار خودداری نمایند و از آب سرد و شنا بپرهیزند.
13- جوان باید تمایلات و افکار خود را از توجه به روابط نامشروع به روابط صحیح و مشروع و به سوی ازدواج و زندگی آینده معطوف سازد و بداند که دیر یا زود این ایام سپری خواهد شد و او در آینده ای نه چندان دور باید به انتخاب همسری پاک بپردازد و در خود، آمادگیها و شایستگیهای لازم را برای چنین زندگی سعادتمندانه که بیش از هر چیز، نیاز به سلامتی جسمی و روانی دارد، فراهم سازد.همواره و در هر حال با ذکر و یاد خدا أنس و الفت داشته باشد، زیرا در قرآن آمده است : آگاه باشید که تنها با یاد خدا قلبها آرامش می یابد؛ همچنین هرکس از یاد خدا فاصله گیرد، زندگانی بر او سخت و دشوار خواهد گشت.؟
منبع: والدین و مربیان مسؤول، رضا فرهادیان، چاپ پنجم، مؤسسه بوستان کتاب، قم 1392