راهبردهای رویارویی فراشناختی
اثر آموزش توجه به وضوح قابل تکرار است و نشان میدهد که تغییر مختصر در توجه به کاهش علایم اضطراب و افسردگی همراه است.
پنجشنبه، 18 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
به طور خلاصه، دادههای مربوط به اثرات آموزش توجه، در مورد طیف وسیعی از اختلال ها معتبر به نظر می رسد. اثر آموزش توجه به وضوح قابل تکرار است و نشان میدهد که تغییر مختصر در توجه به کاهش علایم اضطراب و افسردگی همراه است. به نظر می رسد این تکنیک بر نگرانی، نشخوار فکری و باورهای فراشناختی منفی تأثیر می گذارد. دادههای برآمده از کارآزمایی های کنترل شده در حال حاضر محدود هستند، ولی یک مطالعه در مورد خود بیمارانگاری و مطالعهی دیگر در مورد افسردگی چنین دادههایی را فراهم می سازند. این مطالعات نشان می دهند که آموزش توجه به تنهایی یا همراه با درمان متداول اثربخش است.
علاوه بر تکنیکهای درمانی متمرکز مانند تکنیک آموزش توجه، درمان فراشناختی شامل طیف وسیعی از راهبردهای درمانی اختصاصی است که به منظور تسهیل تغییر شناختی و هیجانی طراحی شده اند. این تکنیک ها بخشی از رویارویی مبتنی بر فراشناخت محسوب می شوند.
رویارویی مبتنی بر فراشناخت کوتاه و مختصر است، منطق فراشناختی روشنی دارد و از تکنیک هایی مانند متمرکز کردن مجدد توجه بر موقعیت و ذهن آگاهی گسلیده برای افزایش تغییر استفاده می کند. چه شواهدی وجود دارد که این رویکردها در مقایسه با رویارویی کوتاه صرف مؤثرترند؟
ولز و پاپاجورجیو (۱۹۹۹ الف) اثر نسبی رویارویی کوتاه مدت ارایه شده با منطق خوگیری را در مقایسه با رویارویی مبتنی بر منطقی که بر تغییر توجه از خود پردازش گری به جنبه هایی از محیط اجتماعی بیرونی تأکید می کند، مورد بررسی قرار دادند. بیماران مبتلا به هراس اجتماعی در وضعیت تغییر توجه در مقایسه با وضعیت رویارویی، در اندازه گیری های مکرر در طول مطالعه به طور معناداری کاهش بیشتری در اضطراب و باورهای منفی نشان دادند. این نتایج از تأثیر بیشتر رویارویی مبتنی بر مدل فراشناختی که در آن سبک توجه به منظور تسهیل یادگیری دست کاری می شود، حمایت می کنند.
فیشر و ولز (۲۰۰۵) در مطالعهی ارزشیابی دیگری، اثرات نسبی رویارویی کوتاه مدت و جلوگیری از پاسخ مبتنی بر منطق فراشناختی در مقایسه با رویارویی و جلوگیری از پاسخ مبتنی بر منطق خوگیری را در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری، مورد ارزیابی قرار دادند. رویارویی شامل گوش دادن مکرر به افکار وسواسی ضبط شده بر روی نوار صوتی بود. منطق خوگیری بر حفظ ارتباط با افکار به جای اجتناب از آنها از طریق خنثی سازی، تأکید می کرد، به گونه ای که بیمار متوجه کاهش اضطراب شود. منطق فراشناختی تأکید می کرد که بیمار معتقد است که افکار وسواسی مهماند و یک راه برای پی بردن به نادرستی این باور، کنار گذاشتن آیین مندی ها در پاسخ به آن افکار است. هر دو منطق به یک اندازه معتبر به نظر می رسند. اما رویارویی و جلوگیری از پاسخ مبتنی بر رویکرد فراشناختی، نسبت به وضعیت خوگیری، به کاهش بیشتری در اضطراب، تمایل به خنثی سازی و باورهای منفی منجر شد.
این یافته های اولیه، با این دیدگاه که تکنیکهای فراشناختی خاص، مانند متمرکز کردن مجدد توجه بر موقعیت و آزمایش های فراشناختی، می تواند تغییرات عمده ای در اضطراب و باورها ایجاد نماید، هماهنگ است. به علاوه، این اثرات را نمی توان صرفا به عوامل غیر اختصاصی مانند داشتن منطق معتبر و قابل قبول و انتظارات یا اثرات ناشی از رویارویی کوتاه با محرک های ترس برانگیز نسبت داد. به نظر می رسد اثر رویارویی مبتنی بر مدل فراشناختی فراتر از اثرات رویارویی کوتاه مدت به تنهایی است.
تاکنون چند مطالعه در مورد اثربخشی درمان فراشناختی انجام شده و مطالعات دیگری نیز در دست اجرا است. این مطالعات اثرات درمان فراشناختی را در اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، هراس اجتماعی، اختلال استرس پس از آسیب (PTSD)، اختلال وسواسی- اجباری (OCD) و اختلال افسردگی اساسی مورد ارزیابی قرار داده اند.
ولز و کینگ (۲۰۰۶) در یک کارآزمایی باز، بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بر اساس DSM - IV را طی ۳ تا ۱۲ جلسه درمان فراشناختی که هر جلسه ۶۰-۴۵ دقیقه طول می کشید، درمان کردند. نمونهی مورد مطالعه شامل بیمارانی بودند که از طرف پزشکان عمومی و روان پزشکان برای دریافت خدمات روانشناختی ارجاع شده بودند. پنجاه درصد بیماران بیش از یک تشخیص داشتند و ۴۰ درصد آنها ملاک های اختلال افسردگی اساسی را دارا بودند. هیچ یک از بیماران از لحاظ مشکلات محور ۲ غربال نشدند. طول مدت اختلال اضطراب فراگیر بیماران بین ۲ تا ۶۰ سال بود. نمرات پیش از درمان بیماران در مقیاسهای اضطراب صفت و نگرانی، با نمرات بیماران در سایر مطالعات آزمایشی قابل مقایسه بود. همه ی بیماران در جریان درمان فراشناختی بهبود یافتند و این بهبودی چشم گیر و از لحاظ آماری معنادار بود.
در یک کارآزمایی تصادفی، درمان فراشناختی با آرمیدگی کاربردی در درمان بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مقایسه شد (ولز، ولفورد، کینگ، پاپا جورجیو، ویسلی و مندل، ۲۰۰۸). نتایج نشان داد که درمان فراشناختی در ایجاد بهبودی در اضطراب، نگرانی و باورهای فراشناختی منفی، به آرمیدگی کاربردی برتری داشت. اندازهی اثر درمان فراشناختی بسیار بزرگ بود و میزان بهبودی بر اساس تغییر ایجاد شده در اضطراب صفت، برای درمان فراشناختی پس از درمان ۸۰ درصد و در پی گیری ۶ ماهه، ۶۰ درصد و در ۱۲ ماهه، ۸۰ درصد بود. میزان بهبودی ارزیابی شده بر اساس پرسشنامهی نگرانی ایالت پنسیلوانیا، در مرحلهی پس از درمان ۸۰٪ و در پیگیری های ۶ و ۱۲ ماهه به ترتیب ۷۰٪ و ۸۰٪ بود. این میزان از مجموع میزان بهبودی به دست آمده برای آرمیدگی کاربردی، شناخت درمانی یا درمان شناختی- رفتاری (CBT) در مطالعات قبلی بالاتر است (به فیشر، ۲۰۰۶، رجوع کنید).
منبع: راهنمای علمی درمان فراشناختی اضطراب و افسردگی،آدریان ولز، دکتر شهرام محمد خانی، انتشارات ورای دانش، چاپ دوم، طهران 1390
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
اختلالهای روان شناختی
پنجشنبه، 18 مهر 1398
فراشناختی در عمل
جمعه، 12 مهر 1398
باورهای فراشناختی
جمعه، 12 مهر 1398
تغییر فراشناختی
جمعه، 12 مهر 1398
خواندن دعا برای رفع استرس
سهشنبه، 19 شهريور 1398
اضطراب و درمان آن
شنبه، 2 شهريور 1398
استرس و چگونگی غلبه بر آن
دوشنبه، 14 مرداد 1398
یک روز سخت امتحانی
جمعه، 23 فروردين 1398
نقش تغذیه در کاهش اضطراب
يکشنبه، 13 آبان 1397
نشانههای رایج استرس بیش از حد
دوشنبه، 7 آبان 1397
تازه های مقالات
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
خلاصه ای از زندگی مولانا
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چهار زن برگزیده عالم
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها