عادتهای غذایی کودکان
بسیاری از پدر و مادرها میدانند که باید به کودکان خود غذاهای سالمتری بدهند؛ اما به دلایل مختلف، راه آسانتر را انتخاب می کنند.
پنجشنبه، 5 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
سالهاست که مردم مواد غذایی بسته بندی و فریز شده را به جای مواد غذایی تازه مورد استفاده قرار می دهند. آنها بسیار کمتر از گذشته مواد غذایی سالم و تازه مصرف می کنند؛ چرا که تهیه آنها بسیار زمان بر است و غذاهای فرآوری شده، بسته بندی شده و فریز شده به راحتی در دسترس قرار دارند.
بسیاری از پدر و مادرها میدانند که باید به کودکان خود غذاهای سالم تری بدهند؛ اما به دلایل مختلف، راه آسان تر را انتخاب می کنند. برای بهبود عادت های غذا خوردن کودکان از کجا باید شروع کرد و چگونه می توان یک برنامه غذایی متعادل و متناسب برای آنها و سایر افراد خانواده در نظر گرفت تا در طولانی مدت به سلامت آنها کمک کند؟
۱- برای آنها یک الگوی خوب باشید: اغلب پدر و مادرها شکایت دارند که کودکانشان از خوردن غذاهای سالم خودداری می کنند. آنها در جستجوی قطره یا دارویی معجزه آسا هستند تا تمام کمبودهای شان را جبران کند! اکثر ما به خوردن غذاهای آماده عادت کرده ایم، تا جایی که حتی فراموشمان شده چه غذایی سالم و خوب است. کابینتها و یخچال های مان را از انواع غذاهای کنسروی و نوشابه ها پر می کنیم و توقع داریم کودکانمان عادات غذا خوردن سالمی داشته باشند. برای آنکه بتوانیم الگوی خوبی برای فرزندانمان باشیم، باید ابتدا سطح آگاهی و دانش خود را افزایش دهیم.
۲- انعطاف پذیر باشید: به خاطر داشته باشید که همه چیز در حد متعادل خوب است. اگر نان شیرینی، چیپس سیب زمینی و حتی نوشابه می خورید، حتما تعادل را رعایت کنید. خوردن روزانه یک عدد شیرینی و در کنار آن حفظ تعادل غذایی، یعنی تمرین داشتن یک برنامه غذایی سالم. اگر همیشه برای خانواده سالم ترین غذاها را تهیه کرده و اصرار داشته باشید که به هیچ وجه از غذاهای فرآوری شده و آماده استفاده نکنید، بعد از مدتی آنها از ادامه این برنامه خسته می شوند؛ در حالی که با کمی انعطاف پذیری می توان به تداوم این برنامه اطمینان بیشتری یافت. مثلا در کنار مصرف غذاهای سالم، گاهی اوقات پیتزا، شیرینی، نوشابه، چیپس، پفک و.. نیز بخورید؛ اما به مقدار کنترل شده و متناسب. این مسئله هیچ آسیبی به کودکان نمی رساند و باعث می شود آنها رابطه خوبی با غذاها پیدا کنند.
۳- هنگام خرید کودکان را همراه خود ببرید: متأسفانه ما نزدیک مزرعه یا سوپرمارکتهایی که محصولات کشاورزی را به فروش می رسانند زندگی نمی کنیم؛ بنابراین احساس رابطه و نزدیکی با مواد غذایی فرآوری نشده و سالم و تازه کار بسیار دشواری است. یکی از روشهایی که کمک می کند تا به کودکان این موضوع را یاد بدهید، این است که هنگام خرید آنها را نیز همراه خود ببرید. هر چقدر هم که تنها خرید کردن بسیار آسان تر است، ولی اینکه آنها مواد غذایی را به صورت خام و نپخته ببینند، بسیار مهم است؛ زیرا سؤالات زیادی از ذهنشان می گذرد و با پرسیدن آنها، چیزهای زیادی یاد می گیرند. وقتی برای خرید هیچ عجله ای ندارید، با خیالی راحت در فروشگاه ها بچرخید و مواد غذایی و نحوه تهیه آنها را به کودکان یاد بدهید. ماهی فروشی، گوشت فروشی، میوه فروشی، سبزی فروشی و .... به آنها کمک می کنند تا بیشتر با میوه ها و سبزیجات آشنا شوند. فکر نکنید که کودک شما از این کار خوشش نمی آید؛ بعد از بازگشت به خانه خودش تصمیم می گیرد که این کار را ادامه بدهد و باز هم با شما بیاید یا نه. به جرأت می توان گفت که تقریبا تمام کودکان علاقمند می شوند می خواهند بیشتر از دانه ها، رنگ ها، طعمها، بوهای اندازه ها و... بدانند.
۴- زمان خاص غذا خوردن: ما می توانیم کارهای زیادی انجام دهیم تا زمان غذا خوردن مشخص و ثابتی داشته و از غذا خوردن لذت زیادی ببریم. باید زمانی را به آموزش طعمها و مزهها به کودکان اختصاص داده و البته این کار را به صورتی کاملا شاد و سرگرم کننده انجام دهید. برخی از کودکان هنگام غذا خوردن نمی توانند یک جا بنشینند و همواره بدون آرام و قرار در حال بازی کردن هستند و به زمان غذا خوردن اهمیتی نمی دهند. در چنین مواقعی هیچ اشکالی ندارد که به آنها اجازه دهید یک یا دو بار از جایشان بلند شوند و در همان حال آنها را تشویق کنید که تا پایان غذا خوردن از سر جایشان بلند نشوند. برای کودکانی که به خوبی همه چیز را درک می کنند، توضیح دهید که وقت غذا خوردن، وقت مهمی است و همه افراد خانواده در این زمان کنار هم می نشینند و تا پایان غذا از کنار یکدیگر بلند نمی شوند. کودکان کم سن که قادر به درک این مسائل نیستند، باید از طریق ایجاد برخی جذابیت ها مثل شمع و یا استفاده از مواد غذایی رنگی و زیبا جذب غذا شوند.
۵- حذف غذاهای مضر از برنامه غذایی کودک: کودک شما نیاز به ناگت مرغ، مرغ یخ زده، گوشت فرآوری شده، پیتزا، چیپس و... ندارد تا خوشحال شود. این مواد غذایی معمولا سرشار از مواد شیمیایی، چربی های مضر، مواد اعتیاد آور، شیرین کننده های مصنوعی و رنگها هستند. حتی یک کودک سه ساله هم می فهمد که چرا نوشابه برای ما مضر است و چرا نباید غذاهای پرچرب و پر نمک خورد. در این میان تلویزیون نقش بسیار مهمی دارد. باید تماشای برنامه های تلویزیون را محدود کرده و بیشتر کانال هایی را برای تماشا انتخاب کنید که تبلیغات کمتری برای این مواد غذایی و خوراکی دارند. حتی می توانید از برنامه های ویدئویی بدون تبلیغات استفاده نمایید. پژوهش ها نشان می دهند که معمولا ۱۰-۱۲ بار تلاش لازم است تا کودکان علاقه مند و یا متمایل به خوردن یک غذای جدید شوند؛ مگر آنکه خودشان در امر آماده کردن غذا شرکت کنند.
منبع: آشپزی و تغذیه کودکان، فاطمه تقدسینیا، نوید حکمت،صص101-97، چاپ دوم، قم، 1396
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
توصیههای تغذیهای برای کودکان
چهارشنبه، 11 دی 1398
روشهای مناسب تغذیه کودکان
يکشنبه، 8 دی 1398
تغذیه کودکان و دانش آموزان
يکشنبه، 8 دی 1398
کودکانتان به مواد غذایی سالم ترغیب کنید
پنجشنبه، 5 دی 1398
غذاهای کمکی کودکان
پنجشنبه، 5 دی 1398
تنفر بچهها از غذا
پنجشنبه، 5 دی 1398
تغییر عادتهای غذایی کودکان
پنجشنبه، 5 دی 1398
ترفندهای هوشمندانه تغذیه کودک
پنجشنبه، 5 دی 1398
بدغذایی کودکان
پنجشنبه، 5 دی 1398
اهمت لبنیات برای کودکان
پنجشنبه، 14 آذر 1398
تازه های مقالات
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب