آیا سویا باعث سرطان می شود؟

سویا، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات قرار می ‌گیرد و ارزش پروتئینی بسیار بالایی دارد. علاوه بر پروتئین، سویا از نظر چربی هم مناسب و از نظر فیبر بسیار غنی است و ترکیب ‌های شیمیایی گیاهی که مهم‌ ترین آن فلاونوییدها هستند، دارد. همچنین سویا حاوی فیبر و استروژن‌ ها است و می ‌تواند منبع بسیار خوبی برای مصرف هم آقایان و هم خانم ‌ها باشد.
يکشنبه، 8 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آیا سویا باعث سرطان می شود؟

آیا سویا سرطان زاست

دورنمای سلامت نسبت به سویا موضوعیست که مناقشات فراوانی را در طی سال‌ های اخیر به وجود آورده است. حامیان مصرف سویا خاطر نشان می‌ کنند که سویا حاوی مقادیر فراوانی فیبر، پروتئین، کلسیم و آهن است، تمام آنچه برای افزایش سلامت اغلب امریکایی ضروریست. ‌

اما مخالفان بر این باورند که ترکیبات شیمیایی خاص موجود در سویا از لحاظ ساختاری و کارکردی مشابه هورمون استروژن عمل کرده و ترکیبات موجود در آن و تاثیرات احتمالی آن بر بدن انسان مایه‌ی نگرانی‌ آنهاست.

تحقیقات اخیر که در همین هفته انتشار یافت کمک کرد تا مسیر مناقشات به سوی مزایای سویا بر سلامت هدایت شود زیرا نتایج این تحقیق دال بر آن بود که سویا نه عامل تحریک سلول‌ های سرطانی بلکه موجب پیشگیری از رشد سرطان می‌ گردد.
 

استروژن گیاهی چیست

گفتگوها پیرامون تاثیرات سویا بر سلامت بر گروهی از مواد شیمیایی موسوم به استروژن گیاهی متمرکز شده است که به طور طبیعی در سویا یافت می‌ شود.

همانطور که از نام آن پیداست، استروژن گیاهی، ترکیبات استروژن‌ مانندی هستند که در گیاهان یافت می‌ شوند. استروژن از هورمون‌ های کلیدی در بدن انسان است و برای رشد جنسی و تعدیل آن در زنان از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار است، گرچه مردان نیز به مقدار محدودی استروژن نیاز دارند و از آن بهره می‌ برند.

از آنجایی که این استروژن گیاهی از لحاظ ساختاری بسیار شبیه به استروژن موجود در بدن انسان است، نگرانی‌ هایی را پدید می‌ آورد که ممکن است آنها با گیرنده‌ های مشابه استروژن در بدن پیوند خورند و موجب فعال شدن این گیرنده‌ ها به نوعی که برای سلامت بدن مفید نباشد، گردند.

در مورد خاص آنها نگران رشد سلول‌ های سرطانی هستند. زیرا برخی از سرطان‌ ها مانند سرطان سینه از مقادیر فراوانی استروژن بهره می‌ برد تا به سرعت رشد نماید و گسترش یابد. در برخی موارد نیز نگرانی از تاثیرات احتمالی آن بر باروری مردان نشآت می‌ گیرد اما هیچ مطالعه‌ ای برای اثبات این نگرانی وجود ندارد.
 

درباره‌ ی سویا و سرطان سینه چه می‌ دانید

چندین مطالعه در این زمینه تلاش نمود تا دریابد که آیا با مصرف استروژن گیاهی واقعا خطر ابتلا به سرطان مطرح می‌ گردد یا خیر؟

این تحقیقات به دو شیوه صورت پذیرفت. نخست در سطح سلولی که محققان تاثیر شایع‌ ترین استروژن‌ های گیاهی موجود در سویا را بر سلول‌ های سرطانی سینه آزمودند و دریافتند که این استروژن گیاهی می‌ تواند رشد این سلول‌ ها را افزایش دهد.

اما در مطالعاتی که به مقایسه‌ی مناطق مختلف جهان بر مبنای میزان سویای مصرفی آنها پرداخته، نشان داد در مناطقی که سویای بیشتری مصرف می‌ شود نرخ سرطان سینه پایین‌ تر است.

همین نتایج گیج‌ کننده و کاملا ضد و نقیص درباره‌ی تاثیر سویا یک تیم تحقیقاتی را برآن داشت تا تلاش‌ های خود را به نحوه‌ی متفاوت و البته کارآمدتری دنبال کنند.
 

محققان تاثیر سویا را چگونه آزمودند

محققان گروهی از موش‌ ها را انتخاب نموده و تخمدان آنها را خارج کردند تا با این مدل‌ ها بهتر مشخص شود که زنان پس از یائسگی چگونه به تاثیرات سویا پاسخ می‌ دهند. آنها برخی از موش‌ ها را با استروژن گیاهی خالص سویا موسوم به genistein تغذیه نمودند و به گروه دیگری از موش‌ ها رژیم آرد سویا دادند.

همچنین آنها گروهی موش داشتند که به جای سویا، هورمون دریافت می‌ کردند و به گروه چهارم از موش‌ ها هیچ‌ چیز جز دارونما داده نمی‌ شد. محققان به تمام این موش‌ ها سلول‌ های سرطانی سینه را تزریق نمودند که در صورت عدم توجه به تومور سرطانی بدل می‌ شد. محققان پس از ۱۲ هفته موش‌ ها را کشتند تا دریابند که سلول‌ های سرطانی چه روندی را پیش گرفته بودند.

آنها دریافتند تومور موش‌ هایی که آرد سویا مصرف می‌ کردند کوچکتر از تومور های سرطانی موش‌ هایی بود که دارونما دریافت می‌ نمودند، به عبارت دیگر آرد سویا به نبرد با رشد سلول‌ های کمک شایانی می‌ نمود.

با این وجود تومور سرطانی موش‌ هایی که استروژن گیاهی خالص مصرف می‌ کردند رشد فزاینده‌ ای داشت که این امر حاکی از آن بود که ترکیبات شیمیایی خالص توانایی رشد سلول‌ های سرطانی را تسریع می‌ نماید.

محققان اصل و اطلاعات ژنتیکی تومورها را در هر چهار گروه از موش‌ ها مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که مصرف آرد سویا کمک شایانی به ژن‌ ها می‌ کند تا از سرطان پیشگیری نمایند در حالی که genistein خالص، ژن‌ های خفته‌ ی سرطانی را بیدار کرده و آنها را فعال می‌ نماید.
 

محققان چگونه این تاثیرات را تفسیر کردند

محققان تصور می‌ کردند نتایج آنها منجر به مصرف روزافزون سویا خواهد شد. در حالی که یافته‌ های آنها درباره‌ی genistein مهر تائیدی بر یافته‌ های بود که نشان می‌ داد استروژن گیاهی رشد سلول‌ های سرطانی را تسریع می‌ بخشد و از طرف دیگر این تحقیق حاکی از آن بود که تاثیر سویا بر بدن بسیار پیچیده است. احتمالا ترکیبات گوناگونی در گیاهان یافت می‌ شود که همچون یک کل با یکدیگر عمل کرده و می‌ تواند به جنگ سلول‌ های سرطانی برود. در واقع تاثیرات بسیار کمتر برخی از خوراکی های رایج است.

برخی از مصرف سویا اجتناب می‌ کنند زیرا می‌ هراسند که موجب سرطان سینه در آنها شود. این مطالعه نشان داد که احتمال آن بسیار ضعیف است.

طبق برخی مطالعات دیگر که در این زمینه انجام پذیرفته فراورده‌ های سویا که مردم به طور معمول مصرف می‌ کنند اغلب بی‌ خطرند و حتی از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری می‌ کنند.

محققان اذعان دارند که ترجیحا افراد مبتلا به سرطان سینه یا دارای پیشینه‌ی ابتلا به سرطان سینه از مصرف هرگونه مکمل که حاوی استروژن گیاهی خالص است اجتناب کنند زیرا داده‌ ها و یافته‌ ها حاکی از آن است که شکل خالص استروژن رشد تومورها را تسریع می‌ کند.


منبع: سایت مجله سلامت


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما