مهارت فنی در تعلیم و تربیت
اگر چه رآلیستها استدلال می کنند که تعلیم و تربیت باید مهارت فنی را توسعه دهد و متخصص و دانشمند تربیت کند، اما با تعلیم و تربیت در علوم انسانی هم مخالفتی ندارند.
پنجشنبه، 12 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اگر چه رآلیستها استدلال می کنند که تعلیم و تربیت باید مهارت فنی را توسعه دهد و متخصص و دانشمند تربیت کند، اما با تعلیم و تربیت در علوم انسانی هم مخالفتی ندارند. در هر حال، آنها می دانند که در مدارس، علوم انسانی به نحوی که موجب رشد شناختی شود، تدریس نمی شود. به نظر می رسد معلمان بیشتر علاقه مندند توجه منتقدان را به آثار ادبی جلب کنند تا به نحوه تدریس.
مربیانی از قبیل هاری برودی علاقه مندند معلمان نسبت به آنچه انجام می دهند، نگاه نقادانه داشته باشند. زمانی که آنها تأثیرات منفی روند تعلیم و تربیت کنونی را می بینند آرزو می کنند که این روند با برگشت به موضوعات بنیادی تر تغییر کند. رآلیستها شکایت دارند که آنها را با کاریکاتورهایی شبیه گرادگینگ، قهرمان یکی از داستانهای چارلز دیکنز و ایچادکران، اثر ایروینگ مقایسه می کنند. آنها می گویند نه صرفا با حفظ کردن و یادگیری طوطی وار معلومات موافقند و نه حل مسأله، پروژه و تجربه های لذت بخش مرتبط با فعالیتهای یادگیری را نادیده می گیرند. به هرحال، به نظر آنها این تجارب به این دلیل که موجب می شود دانشجویان شناختها و مهارتهای مورد نیاز را کسب کنند مفید خواهد بود. آنها بسیار مایلند مؤسسات آموزش عالی به تعلیم متخصصانی توانا و کسانی که به عنوان نمونه در خدمت رشد آینده باشند، اقدام کنند. در جهان امروز که نسلی از کودکان را که اولین شاهدان پرواز انسان به کره ماه و به زودی کرات دیگر پرورش می دهیم، باید آنها را به اطلاعاتی مجهز کنیم که این وقایع را بفهمند و در آینده به پیشرفت علم کمک کنند. رآلیستها میگویند که تنها از طریق ارائه علوم بنیادی و اساسی به دانش پژوهان، می توان این کار را انجام داد.
باید در نظر داشت که هر چند رالیستها از جهاتی مشترکند، اما اختلافاتی نیز دارند. اگر توافق دارند که مدارس باید مسائل اساسی را ترویج کند، اما هر کدام معنای «اساسی» را از دیدگاه خود بیان می کند. مثلا وایتهد در این توصیه ها که تعلیم و تربیت باید قبل از هر چیز با اندیشهها سروکار داشته باشد، ایدهالیستی می اندیشید، اما آنچه را که «انبار کردن اطلاعات» و «اندیشههای ساکن» می نامید محکوم می کرد، زیرا معتقد بود که اندیشهها باید در شرایط عملی و مفید آموخته شود. آنچه تفکر او را رآلیستی می کند، این دیدگاه اوست که هر کس از دنیای مادی که به طور واقعی در آن زندگی می کند، صادقانه تر چیزی می آموزد. او از مطالعات کلاسیک و تخصصی به شرطی حمایت می کند که هم اکنون کاربرد مهمی داشته باشد. او معتقد بود که رکود، خطر اصلی تمام نظامهای تعلیم و تربیت است؛ در نتیجه، نگرش وایتهد به مسائل اساسی ممکن است با آنچه دیگری آن را اساسی می داند، تفاوت داشته باشد، زیرا او نسبت به محتوای تعلیم و تربیت عقیدۂ خاصی داشت.
رالیستها بر جنبه «عملی» تعلیم و تربیت تأکید زیاد دارند و برداشت آنها از عملی، رشد منش و اخلاق را دربر می گیرد. جان لاک، جوان اف. هربارت و هربرت اسپنسر، هر سه معتقدند مقصد اساسی تعلیم و تربیت باید تربیت اخلاقی باشد. وایتهد نیز به همین موضع نزدیک بود؛ زیرا می گفت: «... جوهره تعلیم و تربیت، مذهبی بودن آن است.» اسپنسر در مقاله «ارزنده ترین دانش کدام است؟» ابراز عقیده کرد که دانش آموختن زمینه تربیت عقلانی و اخلاقی را فراهم می کند. زیرا کسب علم به استحکام رأی، از خودگذشتگی و شجاعت نیازمند است. به نظر لاک، منش خوب آن است که در فراگیری عقلانی سرآمد باشد. به نظر می رسد، عقیدۂ لاک در مورد تربیت منش اساسا متوجه اشراف انگلیس در زمان خود اوست که الگوی دیگران به حساب می آمدند. به نظر هربارت تربیت اخلاقی را در علم می توان یافت و اسپنسر نیز با این نظریه موافق بود.
بنابراین، نسبت به یک موضوع، رهیافتهای متفاوتی را ملاحظه می کنیم. رآلیستها توافق دارند که تعلیم و تربیت باید بر مسائل اساسی و عملی مبتنی باشد، اما در رهیافت های فردی نسبت به این امور اختلاف دارند. در عین حال، علی رغم این رهیافتهای فردی، عنصر نهفته مشترکی وجود دارد و آن این است که اساسی و عملی بودن محتوای تعلیم و تربیت به عنصری ورای این دو می انجامد که ارسطویی بودن آن پرواضح است؛ این عنصر از ماده به صورت و از نقصان به کمال رسیدن است. رالیستها از این جهت که تعلیم و تربیت را فرایند رشد قدرت عقلانی تا رسیدن به کمال و برای کسب زندگی شایسته می دانند، ارسطویی فکر می کنند.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص117-114، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
تعليم و تربيت از ديدگاه روسو
پنجشنبه، 3 مهر 1393
رسانه های پست مدرن و تربیت دینی در عصر جهانی شدن (2)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
رسانه های پست مدرن و تربیت دینی در عصر جهانی شدن (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (2)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
درآمدی بر روان شناسی دین و تربیت دینی در اندیشه ی غزالی
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
کاربرد نظریه ی «مراحل توسعه ی ایمان» جیمز فاولر در اسلام
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
فلسفه ی تربیتی کانت و مبانی آن
دوشنبه، 13 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (2)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
از محبت تا معرفت: سفری در دنیای معنویت
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
اولین قرآن به خط نستعلیق
معرفی کوتاه بانوان خوشنویس
ولایت اهلبیت علیهم السلام نقشه راه سعادت
آموزشگاه زبان پردیسان ارائه دهنده دوره های متنوع و مدرن
ترسناک ترین مسیرهای ریلی جهان
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
موارد بیشتر برای شما
از محبت تا معرفت: سفری در دنیای معنویت
گل اول شباب الاهلی به النصر توسط سردار آزمون
واکنش جدید نتانیاهو پس از بیانیه یحیی سریع: اقدامات یمن تهدیدی برای نظم جهانی است
اتفاقاتی در ۱۴۰۰ سال قبل افتاده و گروهی آمدند تا انتقام ۱۴۰۰ سال قبل را از ما مردم شام بگیرند!
به رگبار بستن مناره یک مسجد در حال اذان توسط نظامیان اسرائیل
تماشای این ۲ گل زیبا در فوتبال زنان را از دست ندهید
اظهارات ضدایرانی مشاور امنیت ملی ترامپ
مداحی؛ رسانه تمامعیار تبیین
به آتش کشیدن درخت کریسمس در سوریه توسط تحریرالشام
نمای شرکت تسلیحاتی حامی "اسرائیل" قرمز شد
سخنگوی دولت: شاهد کاهش خاموشیها خواهیم بود
آمادگی ایران برای بازگشای سفارت در سوریه
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
تعاریف حدادیان از شناخت رهبر انقلاب از مداحی و هنر
مهاجرانی: ساعتکاری ادارات از ساعت ۸ تا ۱۴ به صورت شناور شد