نکاتی برای تربیت کودک دو ساله

رفتار با کودک دو ساله (یک تا سه سالگی) نیازمند آگاهی از رشد و نیازهای کودک است. برای افزایش توانایی کودکمان در درک مواردی همچون امنیت، عشق بایستی او را در فعالیت‌هایی مانند خرید، آشنایی با موسیقی و خواندن...
جمعه، 30 خرداد 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: مرتضی شعله کار
موارد بیشتر برای شما
نکاتی برای تربیت کودک دو ساله

کودکان 2 ساله

کودکان دو ساله کاشفینی هستند که به دنبال دنیاهای ناشناخته می گردند و دانشمندانی هستند که شگفتی های طبیعت را بررسی می کنند. شاعرانی هستند که برای اولین بار زبان را اختراع می کنند و روان شناسانی هستند که به راز تفاوت های رفتاری انسان های اطراف خود می اندیشند.

برای تربیت کودک دو ساله باید به نکاتی مانند تجربه‌اندوزی، انتظار توجه و خودابرازی و اینکه شخصیت کودک در حال شکل‌گیری است توجه داشته باشید.
 
تربیت کودک دو ساله قدری دشوار به نظر می‌رسد چرا که دو سالگی یکی از مقاطع حساس برای تربیت است. کودکان دو ساله اغب قابل پیش بینی نیستند و گاهی رفتارهایی از خود نشان می‌دهند که والدین را مستاصل می‌کنند. آنان گاهی با رفتارهای مودبانه و شیرین زبانی، نشان می‌هند که انگار از سنشان بیشتر می‌فهمند.

در سن دو سالگی کودک از قالب نوزادی خارج شده و در قالب یک انسان کوچک کامل به لحاظ افکار، عقاید و خواسته‌هایش قرار می‌گیرد و همین باعث می‌شود که رفتار با کودک دو ساله و تربیت آن برای والدین دشوار به نظر بیاید.

رفتار با کودک دو ساله دارای اهمیت بسیار است چرا که پنج سال اول زندگی کودکان زمان رشد اجتماعی، شناختی، احساسی و فیزیکی آنهاست. کودکان با توانایی‌ها و نیازهای بسیاری وارد دنیا می‌شوند و در سال های اول زندگی به عشق، تغذیه، سلامتی و امنیت روانی و اجتماعی نیاز دارند که رفع آنها توسط والدین موجب موفقیت‌های بعدی کودک خواهد شد.1
 

آنچه باید از یک تا سه سالگی از کودک توقع داشته باشیم

 
بین اولین تا دومین سال تولد کودکان باید
فعال، پرانرژی، شلوغ و کنجکاو باشند.

خودمحور باشند.

اعمال و رفتار و صداهای دیگران را تقلید کنند.

می‌خواهند مستقل باشند و کارهایی را برای خودشان انجام دهند.

اگر به فعالیتی علاقمند نباشند در موقع انجام دادن کار به آن توجه نمی‌کنند.

مهارت‌های فیزیکی‌شان متنوع‌تر می‌شود (مثلا می‌توانند عقب عقب راه بروند)

کم کم می‌فهمند که چطور به بعضی کودکان شباهت دارند و با بعضی متفاوت هستند.

گاهی تنها و گاهی با کودکان دیگر بازی می‌کنند.

دوست دارند مثل بزرگترهایشان بخوانند و بنویسند. از والدینشان می‌خواهند که با صدای بلند داستان بخوانند.

نکاتی برای تربیت کودک دو ساله
 
بین دومین تا سومین سال تولد کودکان باید
راجع به دیگران و احساسات و رفتار آنها آگاه‌تر می‌شوند.

اغلب لجبازی می‌کنند و تندخو و کله شق هستند.

می‌توانند قدم بزنند، بدوند، بپرند، بچرخند و بالا بروند.

داستان‌ها و کتاب‌هایی که به نظرشان جالب می‌رسد را دوست دارند با صدای بلند برایشان بخوانیم.

فرق خط خطی کردن و نوشتن را می‌فهمند.

روی کاغذ علامت‌هایی می‌گذارند که شبیه به حروف است.2
 

رفتار با کودک دو ساله و سه ساله

 
حرکت کردن
یکی از فعالیت‌های مناسب برای کودک نوپا حرکت کردن در لابه‌لای چیزهاست. فعالیت‌های حرکتی به کودک کمک می‌کند تا روی ماهیچه‌های بزرگشان کنترل پیدا کنند.

آنها همچنین به کودکان کمک می‌کنند تا لغات جدید را یاد بگیرند و مفاهیم مهم از قبیل موقعیت‌هایی مثل پایین، بالا، داخل، بیرون، پشت، کنار و زیر را بفهمند. بدین منظور شما می‌توانید:

به کودکتان چند بالش بدهید تا روی آن بپرد (معمولا خود بچه‌ها می دانند چطور این کار را انجام دهند).

به کودکتان یک جعبه بزرگ بدهید تا آن را در اطراف اتاق روی زمین بکشد. گاهی دوست دارد اسباب‌بازی‌ها یا عروسک‌هایش را داخل آن بریزد و آنها را به اطراف بکشد.

یک پارچه بزرگ روی میز بیاندازید. به طوری که لبه‌های پارچه از چهار طرف میز تا روی زمین آویزان شود. میز تبدیل می‌شود به یک خانه امن و بزرگ برای بازی کودک.

نکاتی برای تربیت کودک دو ساله
 
خرید کردن
یکی از فعالیت‌هایی که اگر با فرزندتان انجام دهید با رفتار با کودک دو ساله و سه ساله خود می توانید به یادگیری او کمک کنید خرید کردن است. در هنگام خرید کردن به نکات زیر توجه کنید:

زمانی را برای خرید انتخاب کنید که نه شما و نه فرزندتان خسته و گرسنه نباشید.

در فروشگاه کودکتان را در چرخ مخصوص خرید رو به خودتان بنشانید و در فروشگاه حرکت کنید.

اجازه بدهید کودکتان چیزهایی را که می‌خرید ببیند و لمس کند.

در مورد آنچه که می‌بینید و انجام می‌دهید با او صحبت کنید. مثلا بگویید اول می‌خواهیم برویم کمی حبوبات بخریم، ببین حبوبات داخل آن جعبه بزرگ قرمز و آبی است.

کودکتان را تشویق کنید تا با فروشنده‌ها سلام و خداحافظی کند.

قبل از اینکه کودکتان خسته و گرسنه شود سوپرمارکت را ترک کنید و به منزل بروید.

وقتی شما در مورد همین حالا و همین مکانی که در آن هستید با کودکتان صحبت کنید برای او خیلی مفید است.
 
موسیقی
موسیقی یک روش ارتباطی است که همه کودکان آن را می‌فهمند و با شنیدن موسیقی شاد می‌شوند. موسیقی را در سال‌های اولیه زندگی به کودکتان بشناسانید.

موسیقی و حرکت به کودکتان کمک می‌کند تا یاد بگیرد گوش کند، حرکات دست و بدنش را هماهنگ می‌کند و کمک می‌کند تا افکارش را خلاقانه بیان کند. شما می‌توانید:

کودکتان را تشویق کنید تا با یک قاشق چوبی روی یک قابلمه یا یک گلدان یا کاسه پلاستیکی بزند. یا در یک رول دستمال توالت خالی فوت کند و صدا ایجاد کند.

در رفتار با کودک دو ساله خود آواز بخوانید و بازی کنید و کودکتان را تشویق کنید تا فعالانه در این کار شرکت کند حتی اگر او کلمات شعر را حفظ نیست می‌تواند از حرکات دست شما و رفتارتان تقلید کند.

همین‌طور که کودکتان از نظر فیزیکی حرکاتش هماهنگ شد او را تشویق کنید تا با آهنگ موزیک حرکت کند. می تواند بالا و پایین بپرد، بچرخد، روی نوک پا راه برود و...

همه انواع موسیقی را برای کودکتان بگذارید تا گوش دهد و او را کمک کنید تا ریتم ها را یاد بگیرد.

خواندن را آغاز کنید و اینقدر آهسته بخوانید تا کودکتان هم بتواند با شما بخواند. او را تشویق به داد زدن نکنید. از یک ملودی ساده و آسان استفاده کنید و کم کم لغات بعدی شعر را با آن اضافه کنید.

در رفتار با کودک دو ساله باید آواز و موسیقی از کارهای روتین و روزانه شما باشد.

نکاتی برای تربیت کودک دو ساله
 
کتاب خواندن
مهمترین رفتار با کودک دو ساله و بزرگتر که باعث می‌شوند بعدا خوانندگان خوب و موفقی شوند این است که با صدای بلند برای آنها کتاب بخوانید و این کار را از نوزادی شروع کنید.

از وقتی کودکتان به دنیا می‌آید با صدای بلند برای او کتاب بخوانید و این کار را از فعالیت‌های روزمره‌اتان قرار دهید. این که قبل از خواب برای او کتاب بخوانید باعث می‌شود که او فرصت داشته باشد که زمان بین خواب و بازی را استراحت کند.

سعی کنید هرروز برای کودکتان کتاب بخوانید. ابتدا مدت کتاب خواندن بیشتر از چند دقیقه نشود ولی چند بار در روز و کم کم که کودکتان بزرگتر شد از او بپرسید که آیا دوست دارد زمان بیشتری برایش کتاب بخوانید. مطمین باشید که خواندن هم برای شما و هم برای او جالب و سرگرم‌کننده خواهد بود.

اگر برای کودکان نوپا و خردسال با صدای بلند کتاب خوانده شود در مورد کتاب‌ها و حروف نوشتاری چیزهای زیادی یاد می‌گیرند. در هنگام خواندن کتاب گاهی خواندنتان را متوقف کنید و با انگشت به حروف و کلمات اشاره کنید.

همانطور که کتاب می‌خوانید با او صحبت کنید و او را تشویق به سوال کردن بکنید و در مورد داستان با او صحبت کنید.از او او بخواهید پیش بینی کند که بغدا چه اتفاقی می افتد. از این جهت کتاب‌های قابل پیش بینی بخرید که اعمال و کلمات در آن تکرار شده باشد.

کتاب های جالب را چندین بار برای کودکتان بخوانید چون احتمالا سوالات زیادی راجع به داستان‌های این کتاب‌ها از شما خواهند پرسید.

وقتی داستانی را برای کودکتان می‌خوانید حرکات صورت و طرز بیان خودتان را طوری تغییر دهید تا کودک بتواند تاثیر صداها را بفهمد و برایش جالب باشد.

مواد کمک آموزشی نوشتاری از قبیل مدادشمعی، مداد و کاغذ در دسترس کودک خود قرار دهید.

اگر مطمئن نیستید که کتابی که برای کودک خود می‌خوانید مناسب است یا نه در موقع خرید از کتابدار کتابخانه راهنمایی بخواهید.

در هنگام رفتار با کودک دوساله و سه ساله خود به کودکتان نشان دهید که خیلی به خواندن علاقه دارید.

وقتی خواندن کتاب برای کودکتان به صورت منظم و بخشی از فعالیت‌های روزمره زندگیتان درآمد می‌توانید به کودکتان بفهمانید که کتاب‌ها خیلی مهم، لذت‌بخش و سرشار از چیزهای خوب برای یادگیری هستند.2

نکاتی برای تربیت کودک دو ساله

نکات قابل توجه در تربیت کودک دو ساله

کودکان دوساله بیش از آنچه که می‌گویند درک می‌کنند، البته درک کودک و رفتارهایی که از او سر می‌زند، به توان ذهنی کودک و محرک‌های محیطی بستگی دارد.

کودکان در این سنین حالت تعادل ندارند، تحریک پذیر بوده و به سرعت عصبانی می‌شوند و ممکن است لجبازی‌های آنها، والدین را کلافه کند، اما کودکان در پایان سن دوسالگی تعادل روانی مطلوب‌تری به دست آورده و رفتار آنها آرام‌تر و با ثبات‌تر از قبل خواهد شد.

موارد عاطفی مشترکی نظیر ترس، خشم، پرخاشگری و محبت کم و بیش در همه کودکان مشاهده می‌شود.

به تدریج که کودک بزرگتر می‌شود، خود را به والدین و اطرافیان نزدیک کرده و با رفتارها و ارزش‌های والدین همانندسازی می‌کند. بنابراین رابطه کودک و مادر و نزدیکان او در رشد عواطف اهمیت بسیاری دارد.

کارشناسان معتقد هستند آنچه که کودکان در این سن حقیقتا به دنبال آن هستند کشف ساز و کار این دنیا با به چالش گرفتن هر چیز از پدیده‌های مختلف گرفته تا آستانه صبر و تحمل و حتی حوصله والدین‌شان است.

آنها اطرافیان خود را درک کرده و در تلاشند که آنها را راضی کنند.

وقتی با شما صحبت می‌کند با او تماس چشمی برقرار کنید.

اگر در حین صحبت مشغول کاری مثل رانندگی هستید که باید نگاهتان به کارتان باشد به او بگویید که الان نمی‌توانم نگاهت کنم ولی حرفهایت را گوش می‌دهم.
سعی کنید خودتان را همسطح او کنید. مثلا زانو بزنید یا او را طوری بلند کنید که به خوبی بتوانید تماس چشمی برقرار کنید.

هنگامی که فرزندتان صحبت می‌کند کمی به جلو خم شوید و با حالت چهرتان و بیان عبارتی مثل "آها"، "خوب" و "برایم بیشتر تعریف کن"، او را تشویق کنید که به صحبت خود ادامه دهد.

در نهایت اگر باز احساس می‌کنید برای تربیت کودک دو ساله خود نیاز به کمک دارید به روانشناس مراجعه کنید.3

پینوشتها
1.www.beytoote.com
2.www.setare.com
3.www.kanoon.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما