انواع سیمان و موارد مصرف آن
سيمان چيست؟
بنا به مطالعات پديد آمده قدمت استفاده از سيمان در رم قدم بوده است به طوريکه مخلوطی از خرده سنگ و آهک پخته درست می کردند و از ترکيب اين مخلوط با آب، بتن حاصل گرديده است و از بتن بدست آمده در مراحل اجرائی کارهای ساختمانی استفاده می شده است.
تاريخچه سيمان:
پس از نتايج بدست آمده در سال ١٨٠٢ ميلادی اولين کارخانه سيمان در انگليس بنا شد که به جهت سعی و تلاش يک شيميدان معروف به نام فردريچ جان ( friedrich John ) با بالا بردن کيفيت پخت سيمان و همچنين ازدياد درجه حرارت دمای کوره و خردايش بهتر مواد، سيمان مرغوبتری را بدست آورد. و اما ٢٣ سال بعد يعنی در سال ١٨٢٥ يک بنای جوان آجرچين بنام ژوزف آسپدين ( Joseph Aspdin ) موفق شد از پخت مخلوط سنگ آهک و خاک رس (به صورت دو غالب) در درجه حرارت بالا به نوعی آهک آبی بی نظير دست پيدا کند و اين شخص، اين محصول را سيمان پرتلند ناميد و اولين کارخانه سيمان پرتلند را بنا کرد و همچنين اين روش را به نام خودش به ثبت رسانيد. بنابراين اولين کارخانه سيمان در کشور انگلستان تاسيس گرديد، خالی از لطف نيست که بدانيم اولين کارخانه سيمان آلمان در سال ١٨٥٥ توسط دکتر هرمان بليب تره ( Dr.Hermann Bleibtrev ) در اشتاين اجرا گرديده است. و همچنين اولين کوره دوار سيمان در دنيا در سال ١٩٠٣ ميلادی در کارخانه سيمان Adler شروع به کار کرد حال پس از تعريف مختصری از سيمان و تاريخچه آن به بررسی تقويم تاريخی بدست آمدن سيمان و بتون به نامهای غير از اينها در ادوار گذشته قبل و بعد از ميلاد مسيح می پردازيم تا بدانيم که انسان گذشته نيز به منظور استقامت بخشيدن به محل زندگی خود و همچنين سازه های جانبی دست ساز خودشان اهميت ويژه ای قائل بوده است.
سیمان پرتلند نوع 1 ( سیمان پرتلند معمولی ) P.C - type I :
سیمان پرتلند نوع 2 ( P.C - type II ) :
سیمان پرتلند نوع 3 ( P.C - type III ):
سیمان پرتلند نوع 5 ( P.C - type V ) :
سیمان سفید ( White Cement ) :
سیمان سرباره ای ضد سولفات :( SR. slag Cement ) :
سیمان پرتلند - پوزولانی ( P.P.Cement ) :
سیمان پرتلند - آهکی ( P.K.Z.Cement ):
سیمان بنائی ( Masonry Cement ) :
سیمان نسوز 450 ( Rf Cement 450 ) :
سیمان نسوز 500 ( Rf Cement 500 ) :
سیمان نسوز 550 ( Rf Cement 550 ):
سیمان
نمونه اى از اين چسبها در صنعت سيمان در کار گذاشتن آجر نسوز در کوره سيمان مورد مصرف دارد و خاصيت اصلى آن اين است که آجر نسوز ( که يک جسم سراميکى است ) را به بدنه کوره ( آهن ) مى چسباند، همچنين انواع سيمان هاى ديگر که در دندانپزشکى مورد مصرف دارند، از جمله چسب ها مى باشد. آنچه که از کلمه سيمان در اين متن مورد نظر است، آن نوع از سيمان ها است که داراى ريشه آهکى مى باشند. به عبارت ديگر سيمان هايى که ماده اصلى تشکيل دهنده آنها آهک و ماده اوليه اصلى آنها سنگ آهک است. بر اين اساس سيمان ترکيبى است از اکسيد کلسيم ( آهک ) با ساير اکسيدها نظير اکسيد آلومينيم، اکسيد سيليسيم، اکسيد آهن، اکسيد منيزيم و اکسيدهاى قليايى که ميل ترکيب با آب داشته و در مجاورت هوا و در زير آب بمرور سخت مى گردد و داراى مقاومت مى شود.
با توجه به مشخصه فوق سيمان مى تواند داراى ترکيبات متفاوتى باشد و اصولا جزوملاتهاى آبى محسوب مى گردد. ملاتهاى آبى از دوران گذشته شناخته شده بودند، از جمله اين ملاتها آهک است که مصرى ها و يونانى ها با مخلوط کردن آن با خاکستر آتش فشانى، خاک آجر و آب به نوعى آهک آبى دست مى يافتند که خاصيت سخت شدن و فشار پذيرى داشت. با بکار بردن اين ساروج رومى ها توانسته اند ساختمانهاى عظيمى بسازند که هنوز بقاياى آنها پس از گذشت چند هزار سال پا بر جا و قابل مشاهده است.
1- مواد اوليه سيمان پرتلند
2-استخراج مواد اوليه
شده و به نام معادلات بوگ معروف می باشد. این معادلات درصد ترکیبات اصلی سیمان را نمایش می دهد.
C 3 S = 4.0710( CaO)-7.6024(SiO 2)-1.4297( Fe 2 O 3)-6.7187( Al 2 O 3
C 2 S = 8.6024( SiO 2)+1.0785( Fe 2 O 3)+5.0683( Al 2 O 3)-3.0710( CaO
C 3 A = 2.6504( Al 2 O 3)-1.6920( Fe 2 O 3
C 4 AF = 3.0432(Fe 2 O 3
خواص ترکیبات اصلی سیمان
مراحل تولید سیمان
روشهای ساخت سیمان
2. روش نيمه تر
3. روش نيمه خشک
4. روش خشک
شیمی ترکیبات سیمان
C 4 AF C 3 A C 2 S C 3 S نامیده می شوند.
معادلات بوگ
اجزای تشکیل دهنده سیمان
مصالح آهکی (حدود ۶۰ ٪ الی ۶۷ ٪ )
رس (حدود ۳ ٪ الی ۷ ٪ )
سیلیس (۱۷ ٪ الی ۲۷ ٪ )
اکسیدهای معدنی[۲]
اکسید آهن (۰/۵ ٪ الی ۶ ٪ ) Fe2O3
اکسید سدیم (۰/۲ ٪ الی ۱/۳ ٪ ) Na2O
اکسید منیزیم (۰/۱ ٪ الی ۴/۵ ٪ ) MnO
اکسید پتاسیم (۰/۲ ٪ الی ۱/۳ ٪ ) K2O
اکسید آلومینیوم (۳ ٪ الی ۸ ٪ ) Al2O3
انواع سیمان
سیمان پرتلند تیپ II
سیمان پرتلند تیپ III
سیمان پرتلند تیپ IV
سیمان پرتلند تیپ V
سیمان پوزولان
سیمان آمیخته
سیمان برقی (پرآلومین)
سیمان رنگی
سیمان سفید
سیمان سربارهای ضد سولفات
سیمان پرتلند آهکی
سیمان بنائی
سیمان نسوز
سیمان چاه نفت
سیمان پرتلند ضدآب
باز مى باشد. در استخراج موادى نظير سنگ آهک، سنگ آهن و سنگ گچ نيز به چال زنى و انجام انفجار بوسيله ديناميت مى باشد.
3-خرد کردن مود اوليه
ب) سنگ شکن هاى ثابت
4- مخلوط کردن اوليه و ذخيره سازى
5- خشک کردن مواد اوليه
6- پودر کردن مخلوط مواد خام
الف) آسياب مواد خام گلوله اى
ب) آسيابهاى غلطکى
7- تنظيم مواد خام
8- سيلوهاى مواد خام
9- پيش گرم کن
10- کوره دوار
11- خنک کن ( کولر )
ضرورت سرد کردن آنرا ايجاب مى نمايد. خاصيت اساسى ديگر سرد کردن کلينکر، تکميل و تشکيل کريستالهاى کلينکر و بالا رفتن کيفيت آن مى باشد.
12- سيلو ( انبار ) کلينکر
13- آسياب سيمان
14- سيلوهاى سيمان
15- بارگير خانه
روشهای ساخت سیمان
1- روش تر
2- روش نيمه تر
3- روش نيمه خشک
4- روش خشک
روش تر و نيمه تر
روش نيمه خشک
در روش خشک مواد اوليه خشک وارد آسياب مى شود.
پودر خروجى از آسياب مواد، پس از تنظيم، به عنوان خوراک کوره مصرف مى گردد.
روش هاى مختلفى براى توليد سيمان هاى مختلف وجود دارد که عمدتا بستگى به تکنولوژى مورد استفاده و جنس سيمان دارد، تکنولوژى مورد استفاده براى توليد سيمان به مرور دستخوش تحول و پيشرفت بوده است. هم اکنون صنعت سيمان با برخوردارى از آخرين تکنيک هاى اعجاب انگيز، با استفاده از روش خشک و به کمک سيستم هاى اتوماتيک، شاهد پيشرفت هاى شگرف در طول تاريخ 160 ساله توليد صنعتى خود مى باشد. روش توليد برخى سيمان ها نظير سيمان آلومينايى کاملا متفاوت با روش توليد سيمان پرتلند مى با شد
سیمان پرتلند
تاریخچه
جزیره پرتلند در انگلستان انتخاب کرد.
انواع
انواع سیمان پرتلند و کاربرد آنها
نوع سیمان پرتلند | کاربرد |
پرتلند معمولی | |
پرتلند اصلاحشده (دارای مقاومت متوسط در برابر سولفاتها) | |
پرتلند زودگیر (دارای استحکام اولیه بالا) | |
پرتلند با گرمازایی کم | |
پرتلند مقاوم در برابر سولفات (دارای مقاومت خوب در برابر سولفاتها) | |
نوع ۱ به همراه عامل هوادهنده | |
نوع ۲ به همراه عامل هوادهنده | |
نوع ۳ به همراه عامل هوادهنده |
ترکیب شیمیایی
فازهای اصلی تشکیل دهنده ٔ سیمان پرتلند
تریکلسیم سیلیکات (آلیت) [۵] ( C 3 S ) ۲۰-۷۵ درصد
دیکلسیم سیلیکات (بلیت)[۶] ( C 2 S) ۱۵-۴۶ درصد
تریکلسیم آلومینات[۷] ( C 3 A) ۴-۱۳ درصد
تتراکلسیم آلومینوفریت[۸] ( C 4 AF) ۸-۱۲ درصد است.
نسبت این فازها بسته به نوع و کاربرد سیمان متغیر است.
اکسیدهای تشکیل دهنده سیمان پرتلند
اکسید سیلیسیم ، اکسید آلومینیوم ، اکسید آهن ، اکسید منیزیم
اکسید گوگرد که معمولا به جای سنگ گچ، سولفات مورد نیاز تترا کلسیم آلومینو فریت را برای تشکیل سولفو فریت کلسیم به منظور تسهیل هیدراتاسیون سیمان، تامین می کند. (برای پایین آوردن میزان پسماند نامحلول که توسط اسید کلریدریک مشخص می شود از این ترکیب به جای سنگ گچ استفاده می شود.)
قلیایی های سیمان:
افزودنی ها (که بعد از تولید کلینکر سیمان به آن اضافه میشود)
سولفات کلسیم :
در نتیجه میزان سنگ گچی که به سیمان اضافه می شود بسیار مهم بوده و بستگی به میزان تری آلومینات کلسیم و قلیایی های سیمان دارد. بالا رفتن ریزی سیمان باعث افزایش میزان سنگ گچ مورد نیاز می شود و افزایش سنگ گچ بنوبه خود سبب انبساط بیش از حد و خرابی سیمان سخت شده می گردد. میزان بهینه سنگ گچ بر اساس حرارت ایجاد شده از فعل و انفعالات سیمان تعیین می شود، و پیشرفت مناسب فعل و انفعالات ما را مطمئن می سازد که وقتی همه سنگ گچ ترکیب می شود مقدار کمی تری آلومینات کلسیم باقی می ماند. آزمایش مشخصی جهت نشان دادن عدم سلامت سیمان به علت وجود سولفات کلسیم اضافی وجود ندارد ولی مقدار آن با روش تجزیه شیمیایی به آسانی قابل محاسبه است. استاندارد BS12 مقدار مناسب سنگ گچ را به صورت میزان SO 3 موجود توصیه می کند
انواع افزودنی های شیمیایی که به سه گروه اصلی زیر تقسیم می شوند:
۱- تندگیر کننده ها که ترکیباتی هستند مانند: کلرور کلسیم، کربنات سدیم، کلرور آلومینیوم، کربنات پتاسیم، فلوئورور سدیم، آلومینات سدیم و نمک های آهن می باشند.
۲- کندگیر کننده ها: نظیر مشتقات هیدروکربنی نمک های محلول روی، شکر و براتهای محلول
۳-تقلیل دهندگان آب: نظیر اسید هیدروکسی کربوکسیلیک و اسید لیگنوسولفونیک
ایمنی
سیمان های پرتلند ضد آب:
سیمان های با گیرش تنظیم شده:
سیمان های رنگی:
سيمان پرتلند پوزولاني معمولي ,
افزايش روز افزون جمعيت و نياز به فضاهاي مسکوني، اداري، ورزشي، آموزشي و... امري عادي واجتناب ناپذير ميباشد . در اين راستا ساخت و سازها ، عمليات ساختماني که به صورت ساخت اوليه ، مرمت ، بازسازي موقت ، بازسازي کامل بناها انجام ميگيرد نيازمند علم و دانش فني ، مصالح استاندارد ، اکيپ اجرائي ماهر و تخصص ، آگاهي و شناخت بروز افراد شاغل در بخش ساختمان است .
با توجه به اينکه بتن ، مصالح مناسبي براي امر ساخت و ساز بوده و اهميت بسيار بالايي دارد . شرايط توليد ، مواد اوليه ، مواد ثانويه و مواد مضاف بتن و مهمتر از همه سيمان و جايگزين هاي مناسب براي آن در توليد بتن بايستي مورد مطالعه کاملاً علمي، فني و مهندسي قرار گيرد ، تا هم از نظر بهبود مشخصات بتن و افزايش مقاومت آن پيشرفت هايي حاصل شود ، هم از نظر اقتصادي در هزينه ها صرفه جويي گردد يکي از بهترين راهکارهاي موجود ، يافتن جايگزينهاي مناسب براي سيمان مصرفي در بتن است و در اين زمينه استفاده از منابع و مصالح طبيعي با حفظ محيط زيست و منابع ارزشمند کشور ايده بسيار کارآمد و پرثمري ميباشد .
چنانچه توليد سيمان با شرايط فوق گامي در جهت پيشرفت جامعه بحساب مي ايد ، استفاده و بکارگيري آگاهانه و بجا از آن توسط مهندسين و افراد شاغل در بخش ساخت و ساز کشور نتايج مطلوب تري بدست مي آورد .
سيمان پرتلند پوزولاني و ارزيابي واکنش زائي
. پوزولان يک ماده طبيعي يا مصنوعي حاوي سيليس فعال يا سيليس آلوميناتي است که به تنهايي ارزش چسبندگي ندارد ، ولي بصورت پودر شده و درحضوررطوبت و در دماي معمولي با هيدراکسيد کلسيم واکنش شيميائي حاصل کرده و ترکيباتي را که خواص چسبندگي دارد ، بوجود مي آورد . ماده پوزولاني بايستي بصورت آسياب شده باشد تا درحضور آب با آهک ، سيليکاتهاي کلسيم پايدار با خواص چسبندگي ايجاد کند .
مواد پوزولاني از خاکستر آتشفشاني غيربلورين- پوزلاني اصلي - پودرسنگ ، سنگهاي رسي و چرتهاي اوپاليني ، خاک دياتومه اي کلسينه شده ، خاک رس پخته شده ، خاکستر بادي ودوده سيليسي و غيره بدست مي آيد.
جهت ارزيابي درجه فعاليت واکنش زائي مواد پورولاني با سيمان ، آئين نامه ASTM.C- 618-78 سنجش ضريب فعاليت پوزولاني را توصيه مي نمايد که اين ضريب از تعيين مقاومت مخلوطها با جايگزين نمودن مقدار معيني از سيمان با مواد پوزولاني بدست مي ايد.
مقايسه مقاومت
مشخصات و خواص سيمان پرتلند پوزولاني
چگالي سيمان پرتلند عموما" حدود 15/3 است و چگالي سيمانهاي پرتلند پوزولاني حدود 9/2 ميباشد . چگالي سيمان ، که با روش ASTM . C188 تعيين ميشود ، نشانگر کيفيت سيمان نيست و عمدتا" در محاسبات مربوط به تعيين نسبت اجزاي مخلوط بتن بکارمي ايند .
سيمان پرتلند پوزولاني معمولي در حال حاضر با كيفيتي مطلوب و خواص مناسب با مشخصات برتر از شاخص هاي مطرح در استاندارد ملي ايران به شماره 3432 به صورت انبوه در کارخانجات سيمان کشورتوليد مي گردد . اين نوع سيمان حاوي حداکثر 15% پوزولان طبيعي بوده و از خواص ويژه و كاربردي متنوعي برخوردار مي باشد . از خواص ويژه آن به موارد ذيل اشاره مي شود .
دوام و پايايي بتن ساخته شده با سيمان پوزولاني در برابر محيط هاي خورنده و آبهاي شور نسبت به سيمان هاي معمولي ميزان حرارت هيدراتاسيون اين نوع سيمان نسبت به سيمانهاي معمولي پايين تر بوده و در بتن ريزيهاي نسبتاً حجيم كاربرد دارند
در طي زمان وجود پوزولان باعث جذب Ca(OH)2 آزاد شده از فازهاي سيمان شده و از افزايش پوكي و تخلخل تدريجي بتن مي كاهد .
در مواقعي كه شن و ماسه مصرفي استعداد واكنش خطرناك قليايي ـ سيليكاتي را داشته باشند تاحد زيادي از تشكيل اين واكنش خطرناك بين سنگدانه و قليايي هاي سيمان جلوگيري مي كند . اين نوع سيمان ها ضد سولفات اصلاح شده مي باشند .
بتن اين نوع سيمان ها آب بيشتر در خود نگهداشته و آب انداختگي كمتري از خود نشان مي دهند .
مصرف اين سيمان در هواي گرم و مرطوب ، مطلوب مي باشد . به خاطر ويژگي حرارت هيدراتاسيون پايين و ماهيت پوزولان اين نوع سيمان ديرگير بوده و مي بايد مدت بيشتري بعد از بتن ريزي نگهداري شود تا نتيجه ايده آل حاصل گردد .
در بتن ريزي در شرايط آب و هواي سرد به خاطر ويژگي حرارت هيدراتاسيون كمتر ، بايد بتن تازه در برابر يخ زدن محافظت شود تا نتيجه ايده آل حاصل گردد و قالب برداري ديرتر انجام گيرد .
در مواقعي كه براي ساخت قطعات پيش ساخته مانند موزائيك و بلوك استفاده مي شود بايستي به علت ديرگير بودن اين سيمان مدت نگهداري آن طولاني تر باشد .
در عمليات بتن ريزي در دماي کمتر از شش درجه سانتيگراد بايستي از مواد افزودني مناسب استفاده شود .
مقايسه مشخصات شيميايي سيمان پرتلند پوزولاني استاندارد هاي ملي ايران و ASTM
پارامتر | مقدار در استاندارد | مقدار در استاندارد آمريكا |
Mgo ( درصد ) | حداكثر 5 | حداكثر 5 |
SO3( درصد ) | حداكثر 4 | حداكثر 4 |
افت حرارتي ( درصد ) | حداكثر 5 | حداكثر 5 |
يون كلر ( درصد ) | حداكثر 1/0 | ــــ |
پارامتر | مقدار در استاندارد | مقدار در استاندارد آمريكا |
سطح مخصوص ( ) | 3000 | ــــ |
انبساط اتوكلاو ( % ) | حداكثر 5/0 | حداكثر 8/0 |
زمان گيرش اوليه ( دقيقه ) | حداقل 60 | حداقل 45 |
زمان گيرش نهايي ( دقيقه | حداكثر 420 | حداكثر 420 |
مقاومت فشاري 3روزه( ) | حداقل 100 | حداقل 125 |
مقاومت فشاري 7روزه( ) | حداقل 175 | حداقل 193 |
سيمان پرتلند پوزولاني ويژه
1- دوام و پايداري بتن حاصل در محيط هايي با خورندگي زياد حاوي غلظت بالاي كلر و سولفات بسيار مطلوب مي باشد .
2- به سبب حرارت هيدراتاسيون اوليه كم داراي كاربرد گسترده اي در بتن ريزيهاي حجيم مي باشد .
3- Ca(OH)2 سبب جذب نسبتاً كامل حاصل ازهيدراتاسيون وحذف نسبتاً كامل تخلخل بتن ميگردد .
4- قابليت مصرف بسيار گسترده در مواردي دارد كه شن و ماسه مستعد ايجاد واكنش سيليكاتي ـ قليائي دارند و انجام اين واكنشها را به شدت محدود مي كند .
5- اين نوع سيمان ها قابليت مصرف بالائي در محيط هاي بسيار گرم و مرطوب دارند و نياز به خنك سازي و كاهش درجه حرارت بتن و صرف هزينه زياد در اين مورد براي بتنهاي ساخته شده از اين سيمانها وجود ندارد .
6- با توجه به ماهيت پوزولان و حرارت هيدراتاسيون كم در مورد كاربرد اين سيمانها در هواي سرد و مصارف معمولي بايد زمان بيشتري را براي نگهداري بتن صرف نمود .
مشخصات شيميايي سيمان پرتلند پوزولاني ويژه
مشخصه شيميايي الزامي | معيار استاندارملي به شماره |
Mgo ( درصد ) | حداكثر 6 |
SO3( درصد ) | حداكثر 4 |
افت حرارتي ( درصد ) | حداكثر 5 |
يون كلر ( درصد ) | حداكثر 1/0 |
مشخصه شيميايي الزامي | معيار استاندارملي |
سطح مخصوص ( ) | 3200 |
انبساط اتوكلاو ( % ) | حداكثر 5/0 |
زمان گيرش اوليه ( دقيقه ) | حداقل 45 |
زمان گيرش نهايي ( دقيقه ) | حداكثر 420 |
مقاومت فشاري 3روزه( ) | ـــــ |
مقاومت فشاري 7روزه( ) | حداقل 150 |
مقاومت فشاري 28روزه( ) | حداقل 275 |
مقدار پوزولان ( % ) | 40-16 |
حرارت هيدراتاسيون ( ) | _ |
در سن 7 روزه | 60 |
در سن 28 روزه | 70 |
تعيين ميزان پوزولان در سيمان پوزولاني :
در اين معادله فرض بر آن است كه مقدار CaO كلينكر سيمان پرتلند مورد مصرف در توليد سيمان پوزولاني 65 درصد ميباشد و نمونه افت حرارتي نداشته باشد . در معادله بالا : درصد پوزولان در سيمان
سيمان چاه نفت (استاندارد API 10 ):
سيمان منبسط شده انواع M,K,S :
سيمان پر آلومينيوم :
سيمان پلاستیک :
سيمان پُرتلند و اندود گچ و سيمان به کار میرود و به دليل مقدار زیاد هوای ایجاد شده برای بتن توصيه نمیگردد.
از این نوع سیمان برای ساخت بتن هایی که احتمال نشست های غیر متقارن در آن ها می رود هم می توان استفاده کرد.
سیمان های سفید و رنگی ( ASTM C150 ):
1- اکسید آهن برای رنگ های قرمز، زرد، قهوهای و سياه.
2- اکسید منگنز برای رنگهای سياه و قهوهای.
3- اکسید و هیدروکسید کروم برای رنگ سبز و آبی.
4- كبالت برای رنگ آبی.
5- اولترامارين برای رنگ سرمهای.
6- دوده برای رنگ سياه.
8- کهربای خام و سوخته برای رنگ قهوهای.
9- گل اخرا برای رنگ زرد.
ميزان رنگ حدود (5%) تا (10%) وزنی سيمان است.
سيمان بنایی ( ASTM C91Masonry cement ) :
اين سيمان در سه نوع M,S,N تولید میشود كه نوع M بيشترين مقاومت را برای ملاتهای بنایی ایجاد میكند.
اين سيمان معمولاً از مخلوط كردن حدود (50%) کلینکر سيمان پرتلند و حدود (45%) گرد سنگ آهک مرغوب و قدری سنگ گچ و برخی مواد افزودنی با مقاومت کمتر از سيمان پرتلند ولی دارای خواص مطلوب جهت کارهای بنایی ساخته میشود. بعضی سیمان های بنایی، آميختهای از سيمان پرتلند و آهک مرده و مواد افزودنی هستند.
ارسال مقاله توسط عضو محترم سایت با نام کاربری : masoudranjbar
/س