1) 24بهمن ماه سال1335هجري شمسي: استاد مهدي عربشاهي ازنوادرهنرخوشنويسي و خطاطي درشهرري متولد شد. عربشاهي ازنوجواني با جديّت بسياربه يادگيري خوشنويسي پرداخت. استاد محمد صانعي خوانساري هنرمند نام آورخطاطي ايران او را با انجمن خوشنويسان آشنا ساخت و خود به تعليم مهدي عربشاهي همت كرد. اين هنرجوي مستعد مدتي هم ازبزرگ استاد خط سيد حسين ميرخاني دقايق و هنرخط را آموخت. ازاستاد مهدي عربشاهي آثاري ارزشمند چون «دوبيتيهاي بابا
1) 24بهمن ماه سال1335هجري شمسي: استاد مهدي عربشاهي ازنوادرهنرخوشنويسي و خطاطي درشهرري متولد شد. عربشاهي ازنوجواني با جديّت بسياربه يادگيري خوشنويسي پرداخت. استاد محمد صانعي خوانساري هنرمند نام آورخطاطي ايران او را با انجمن خوشنويسان آشنا ساخت و خود به تعليم مهدي عربشاهي همت كرد. اين هنرجوي مستعد مدتي هم ازبزرگ استاد خط سيد حسين ميرخاني دقايق و هنرخط را آموخت. ازاستاد مهدي عربشاهي آثاري ارزشمند چون «دوبيتيهاي بابا طاهر» بجاي مانده است.
2) 24بهمن ماه سال1357 هجري شمسي:پس ازپيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي دراين روز درتهران آرامش نسبي برقرارشد و نيروهاي مردمي به پاسداري از نقاط حساس و مراكز مهم شهر پرداختند. همچنين چند تن ازسران خائن و سرسپرده قواي شاه دستگيرو بازداشت شدند و فرودگاههاي كشور براي جلوگيري ازخروج عوامل رژيم طاغوت به مدت 24ساعت تعطيل اعلام شد. ديگرحادثه مهم اين روز، اقدام كاركنان نيروهاي سه گانه ارتش مبني براعلام همبستگي مجدد با مردم بود كه درتهران و ديگرشهرهاي كشورهمزمان انجام گرفت.
3) درگذشت "عباس اقبال آشتياني" استاد دانشگاه، مورخ و اديب معاصر(1334ش): عباس اقبال آشتياني يكي از استادان بزرگ و چهرههاي علمي دانشگاه تهران بود كه در سال 1277 شمسي در آشتيان بدنيا آمد. پس از تحصيل علوم ابتدايي به تهران آمد و دروس جديد را در دارالفنون آموخت و به مقام استادي رسيد. اقبال، چون تحت نظر استادش، محمدعلي فروغي بود، به معلمي در دارالمعلمين انتخاب شد. وي همچنين به دعوت وزارت فرهنگ، در تأليف كتابهاي درسي تاريخ و جغرافياي اقتصادي ايران براي دبيرستانها و رشتههاي علوم انساني مدارس عالي شركت كرد و بعدها به تدريس در دانشكده ادبيات دانشگاه تهران پرداخت. از مهمترين كارهاي اين نويسنده ايراني ميتوان به انتشار مجله يادگار و درج مقالاتي انتقادي در مورد اوضاع نابسامان مردم ايران در دوره رژيم شاه اشاره نمود. همچنين تصحيح مجمع التواريخ و تصحيح بيانالاديان و تاريخ كامل ايران نيز از جمله فعاليتهاي علمي ايشان به شمار ميرود. عباس اقبال آشتياني سالها كرسي تدريس دانشگاه تهران را در اختيار داشت و شاگرداني بزرگ در علوم مختلف به ويژه ادبيات و تاريخ تربيت نمود. اين استاد برجسته سرانجام در 24 بهمن 1334ش در 57 سالگي درگذشت و در شهر ري به خاك سپرده شد.
4) ارتحال عالم مجاهد آيتاللَّه "شيخ سلمان خاقاني" (1366 ش):آيتاللَّه شيخ سلمان خاقاني در سال 1293ش (1332ق) در يكي از شهرهاي جنوب عراق به دنيا آمد. پس از طي دوران كودكي، در 13 سالگي جهت تحصيل به نجف اشرف هجرت نمود و از محضر آيات عظام: محمدجواد بلاغي، محمدعلي كاظميني، ميرزا باقر زنجاني و سيدابوالقاسم خويي استفاده كرد. ايشان در همان حال از شركت در فعاليتهاي جنبي غافل نماند و در انجمنهاي اجتماعي، سياسي و ادبي شركت ميجست. آيتاللَّه خاقاني در 43 سالگي پس از درگذشت پدرش كه از علماي خرمشهر بود در اين شهر سكونت گزيد و در طي سه دهه اقامت در خرمشهر، منشأ هدايت مردم و خدمات ارزندهاي واقع شد. پس از شروع جنگ تحميلي، خانه ايشان پناهگاه آوارگان بود تا اين كه منزل وي، مورد اصابت توپ و خمپاره قرار گرفت و مجبور به ترك ديار گرديد. در جريان جنگ، خانه و مسجد و كتابخانه نفيس آيتاللَّه خاقاني تخريب و غارت شد و او به قم هجرت كرد. سرانجام اين اسوه مقاومت و الگوي پارسايي در بيست و چهارم بهمن 1366ش برابر با بيست و چهارم صفر 1408ق در هفتاد و شش سالگي در قم جان به جان آفرين تسليم كرد و در يكي از حجرههاي حرم حضرت معصومه(س) آرميد.
5) رحلت عالم بزرگ و فقيه جليل آيت اللَّه "ميرزا عبدالرحيم سامت قزويني" (1378 ش):آيتاللَّه ميرزا عبدالرحيم سامت در سال 1381 ش (1321 ق) در بيت علم و تقوا در قزوين به دنيا آمد. وي پس از فراگيري دروس مقدماتي در قزوين وارد اصفهان و سپس حوزه علميه قم گرديد و از استادان آنجابهره برد. از آن پس به نجف رفت و خوشهچين معارف اسلامي آيات عظام شيخ محمد كاظم شيرازي، شيخ موسي خوانساري، ميرزا ابوالحسن مشكيني، شيخ محمد حسين غروي اصفهاني، سيدابوالحسن اصفهاني، آقاضياء عراقي و ميرزاي ناييني شد. پس از اقامت ده ساله در نجف اشرف و اخذ اجازه اجتهاد و روايت، به زادگاه خود بازگشت و بيش از نيم قرن به تدريس، تبليغ دين و اقامه نماز جماعت پرداخت. آيتاللَّه سامت قزويني در جريان مبارزات اسلامي مردم به رهبري امام خميني حضوري فعال داشت. وي در تمام راهپيماييها در صف مقدم و همراه با ديگر علماي شهر شركت ميكرد و نامش هماره در ذيل اعلاميههاي عليه رژيم ديده ميشد. زندگي ايشان در طول ساليان متمادي، ساده و طبعش بلند و اخلاقش، خوش و زبانش نرم بود. در تيرماه 1378ش، همايش بزرگداشت ايشان در دانشگاه علوم پزشكي قزوين برگزار شد و كتابي با نام رهپوي هدايت، در تجليل از مقام علمياش منتشر گرديد. از اين فقيه فرزانه تاليفاتي برجاي مانده كه تقريرات درس فقه آيات عظام: سيد ابوالحسن اصفهاني، آقاضيا عراقي، ميرزاي ناييني و ميرزا ابوالحسن مشكيني و... از آن جملهاند. سرانجام اين عالم خدمتگزار دين در 25 بهمن 1378ش برابر با هشتم ذيقعده 1420ق در سن 97 سالگي دار فاني را وداع گفت و پس از تشييعي با شكوه، در صحن امامزاده حسين قزوين به خاك سپرده شد.
6) 28صفر سال 11 هجري قمري:حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) پيامبر بزرگوار اسلام رحلت كردند . آن پيام آور نور وهدايت در سال 52 قبل از هجرت در مكه چشم به جهان گشودند و ميلادشان از بزرگترين نعمتهاي الهي بشمار مي رود . رسول گرامي اسلام كه در ميان مردم مكه به راستگويي و نيك انديشي و كردار پسنديده شهره بودند، مردم را به بازگشت اصالت هاي فكري وارزشهاي انساني فرا مي خواندند . محمد بن عبدالله (ص) در چهلمين سال زندگي خود با نويد فرشته الهي رسالت پيامبر خويش را آغاز نمودند و كاملترين و آخرين دين الهي را به منظور سعادت دنيوي و اخروي انسانها ارائه كردند. رسول گرامي اسلام قبل از رحلت در اخرين زيارت خانه خدا و اداي مناسك حج امام علي (ع) را جانشين خود و ولايت امت مسلمانان برگزيدندو پس از اندك مدتي با اين جهان فاني وداع كردند . حضرت محمد (ص) به هنگام رحلت 63سال داشتند . بنابر وصيت پيامبر گرامي حضرت علي (ع) پيكر مطهر ايشان را غسل دادند و به آغوش خاك سپردند.
7) 28 صفرسال50 هجري قمري :«حضرت امام حسن مجتبي(ع)» دومين امام مسلمانان جهان به شهادت رسيدند .امامت امام دوم از سال 40هجري قمري آغاز شد و ايشان براي مبارزه با ظلم معاويه در خطبه كوتاهي مردم را به جهاد فرا خواندند اما در نبرد؛ اكثر فرماندهان سپاه امام فريب وعده هاي دروغين معاويه راخوردند و امام را ترك كردند . پس از آن دنيا پرستان به هنگام نماز امام را مجروح كردند ولي ايشان در آخرين خطبه ، مصالح اسلام و مسلمين را ياد آور شدند و اعلام كردند كه به منظور جلو گيري از خونريزي هاي بيشتر ، سكوت اختيار خواهند كرد . در چنين اوضاع ناگوار امام تنها راه را امضاي قرار داد صلح با معاويه ديدند و از آن پس اقدام به جنگ سرد با بني اميه كردند .شايان توجه است. كه صلح امام حسن (ع) زمينه ساز قيام پر شكوه امام حسين (ع) در عاشوراي سال 61هجري بود.
8) 28صفرسال 1303هجري قمري :حاج شيخ جعفر شوشتري از علماي برجسته مكتب تشيع بدرود حيات گفت . ايشان پس از كسب مقام مرجعيت به شوشتر بازگشت و به تدريس پرداخت. «مِنهَجُ الرِّشاد وََنَتايِجُ مَقاصِد» از جمله آثار اين فقيد بشمار مي روند .
9) 28صفرسال1329هجري قمري:شيخ عبدالله بروجردي دانشمند وفقيه شيعي وفات يافت. اين عالم فرزانه در بروجرد متولد شد و پس از ساليان متمادي تحصيل درعلوم فقه و حديث عالمي مبرز شد. بروجردي همواره به تدريس وتاليف اهتمامي خاص داشت وآثاري ارزشمند از خود به يادگار گذاشته است. «رساله اي درباره اجماع امر ونهي» از آن جمله است .
10) تولد حضرت آيت اللَّه "سيد علي حسيني خامنهاي" رهبر معظم انقلاب اسلامي در مشهد مقدس (1358 ق / 24 تير 1318 ش)
11) 13فوريه سال1809ميلادي:ژنرال گاردان افسرفرانسوي و رئيس هيئت اعزامي ناپلئون بناپارت درعهد فتحعليشاه قاجاردرپايان مأموريت خود به فرانسه بازگشت. ناپلئون براي مقابله با انگلستان و ايجاد ضعف و بي ثباتي درمستعمرات آن كشور درصدد بود تا ازطريق ايران به هندوستان راه يابد. ازاين رو با اعزام هيئتي به ايران روزنهاي براي نفوذ به مستعمرات انگلستان گشود. مأموريت اين هيئت 24نفره با شكست مواجه شد اما نظمي درسپاه ايران بوجود آورد و قشون ايران استفاده توپ و تفنگ را به شيوه اروپائيان آموخت.با اقدام ناپلئون مبني برلغو قرارداد فين كن اِشتاين اين هيئت تاچاربه فرانسه مراجعت كرد و ايران براي مقابله با روسيه به انگلستان روي آورد.
12) 13فوريه سال1961ميلادي:پاتريس لومومبا نخست وزيرجمهوري كنگو و انقلابي مشهورسرزمين اِفريقا به قتل رسيد. او درسال1959ميلادي به عضويت دائم كنفرانس مرم سراسراِفريقا و رياست نهضت ملي كنگو انتخاب شد. لومومبا پس از برقراري جمهوري دمكراتيك كنگو به نخست وزيري و وزارت دفاع منصوب گرديد. درسپتامبرسال1960ميلادي با شورش نظاميان كنگو، و ورود نظاميان بلژيكي به اين كشور، كاساووبو رئيس جمهور كنگو لومومبا را ازمقام خود بركناركرد و درپي اين حادثه اغتشاشات داخلي كشور را فراگرفت. سرانجام لومومبا درسال1961ميلادي درزندان كاتانگا به قتل رسيد. مشهورترين اثربجاي مانده ازلومومبا كتابي به نام «سرزمين من كنگوست».
13) قرائت اعلاميه موسوم به حقوق در انگلستان (1689م):13 فوريه 1689م اعلاميه موسوم به حقوق انگليس خوانده شد و حكومت اين كشور به مشروطه سلطنتي تبديل گرديد. براساس اين اعلاميه اختيارات مهمّي چون اجراي قوانين، اخذ ماليات و سربازگيري از پادشاه سلب شد و بعدها در اختيار مجلس قرار گرفت. حكومت انگليس همچنان مشروطه سلطنتي است و پادشاه در آن جنبه تشريفاتي دارد و قدرت اصلي در دست نخست وزير است.
14) درگذشت "ريچارد واگنر" موسيقيدانِ شهير آلماني (1883م): ريچارد واگْنِر آهنگساز شهير آلماني در 22 مه 1813م در لايْپْزيك آلمان به دنيا آمد. وي از كودكي به موسيقي علاقه داشت و از 14 سالگي در اين فكر بود كه اثري در اين زمينه پديد آوَرَد تا اين كه توانست اپراي خود را به نام پريانها بنويسد. واگنر در سالهاي بعد مورد توجه قرار گرفت و به رياست اُركِسْتْر يكي از تئاترهاي شهر انتخاب شد. وي در سال 1848م قصد داشت تا يك اپراي بزرگ تهيه كند، اما در جريان انقلاب سال 1848م آواره شد و سيزده سال از وطن دور افتاد. واگنر در سالهاي پاياني عمر خود در شهر بايروت آلمان اقامت گزيد و ساختمان يك تئاتر را ساخت كه در آن شاهكارهاي خود را اجرا كرد. واگنر با وجود نبوغ هنري و آثار جاويداني كه به وجود آورد، از نظر اخلاقي درسطح پاييني قرار داشت و نيمي از عمر خود را به علت بدهيهاي ناشي از بيبندوباري و عياشي، فراري و متواري بود. با اين حال، موسيقي واگنر، هنري برگزيده و داراي جنبه جاودانگي بود و طرفداران فراواني داشت. واگنر سرانجام در سيزدهم فوريه 1883م در هفتاد سالگي درگذشت.
15) تولد "ژرژ سيمنون" نويسنده برجسته فرانسوي (1903م): ژُورْژْ سيمْنون، نويسنده و داستاننويس برجسته فرانسوي در سيزدهم فوريه 1903م در شهر ليِژ بلژيك زاده شد و فعاليت ادبي خود را از روزنامهنگاري در اين شهر آغاز كرد. هواي تيره شهر زادگاهش در او تمايلي به فضاي مه آلود، غمناك و غم افزا به وجود آورد كه از ميان آن، شخصيتهاي داستانهاي گوناگونش برخاستهاند. سيمنون سالياني در امريكا به سر برد، سپس در فرانسه اقامت گزيد و با نامهاي مستعار به نشر رمانهاي عامه پسند و كارآگاهي پرداخت. اين امر باعث شد تا ژرژ سيمنون نزد عامه مردم، به ويژه طبقه كارآگاهان و پليس جنايى محبوبيت فراوان به دست آورد و او را به ثروت و شهرت رساند. او در سال 1931م داستان آقاي گاله را منتشر و در آن، شخصيت كارآگاه مَگْرِه را خلق كرد كه در عالم داستاني، شخصيتي جهاني يافت. شخصيت تزلزلناپذير كارآگاه مَگْرِه در كشف جرايم و جنايتها، بيشتر به الهامات، هوش و زيركي خود او بستگي مييابد تا به روشهاي علمي. سيمنون از آن پس به طور پياپي داستانهاي خود را انتشار داد كه خانه كانال، ناشناسان در خانه و كركرههاي سبز و يكصد و پنجاه رمان ديگر، از آن جمله است. هنر داستاننويسي سيمنون از لحاظ ارزش انساني در درجهاي بالاتر از حدّ معمول داستانهاي كارآگاهي و جنايى قرار دارد. سيمنون در خلق محيط مناسب و گروههاي خاص بشري و قهرماناني كه از خصوصيتهاي روحي غيرعادي برخوردارند، استادي كامل داشت. شخصيتهاي داستانهاي سيمنون طوري ساخته شدهاند كه همه بر حسب عواطف و صفات روحي خود رفتار ميكنند، بيآنكه خود نويسنده در وراي چهره آنان پنهان باشد و آنها را راهنمايى كند. سيمنون داستانهاي جنايى را با حوادثي واقعي ميآميزد و در لفافِ اسراري از زندگي آدمي كه رنگي شاعرانه دارد، ميپيچد. داستانهاي سيمنون علاوه بر دسيسهها، از تجزيه و تحليل رواني دقيق برخوردار است و از پرخوانندهترين آثار جنايي به شمار ميآيد كه به غالب زبانها ترجمه و از بيشتر آنها فيلم سينمايي ساخته شده است. ژرژ سيمنون سرانجام در سال 1989م در 86 سالگي درگذشت.
16) پايان كنفرانس محدود كردن تسليحات بينالمللي در واشينگتن (1922م): كنفرانس "محدود كردن تسليحات بينالمللي" از سيزدهم نوامبر 1921م در واشينگتن، پايتخت امريكا آغاز به كار كرد. اين كنفرانس در ششم فوريه 1922م، با امضاي قراردادي به نام قرارداد پنج جانبه توسط پنج كشور از كشورهاي شركت كننده به كار خود پايان داد. به موجب اين قرارداد كه به امضاي امريكا، انگليس، فرانسه، ايتاليا و ژاپن رسيد، استفاده از هرگونه گاز سمّي و شيميايي كشنده يا بيحسكننده در جنگها ممنوع شد. چند سال بعد در ژوئن 1925م منع به كارگيري گازهاي كشنده در جنگها از سوي تعداد بيشتري از كشورها مورد توجه قرار گرفت و طي پروتكلي در ژنو به امضاي اكثر آن كشورها رسيد. با اين حال، همين كشورها در موارد متعدد از اين سلاحهاي ممنوعه استفاده كردهاند.
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.