جایزه ایگنوبل ( بخوانید و بخندید )

جایزه علمی ایگ نوبل در واقع تقلیدی طنزگونه از جایزه نوبل است. جوایز ایگنوبل هجو و تقلید مسخره‌ای است از جایزه‌ نوبل كه هر سال اوایل اكتبر و تقریبا همزمان با اعلام نام برندگان نوبل واقعی در ده رشته داده می‌شود. اسم این جایزه هم از دو کلمه nobel و ignoble ( به معنی بی ارزش و مایه شرمساری ) گرفته شده. البته طرح ها و تحقیقات کاملا علمی هستند.
سه‌شنبه، 27 بهمن 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
جایزه ایگنوبل ( بخوانید و بخندید )
جایزه ایگنوبل ( بخوانید و بخندید )
جایزه ایگنوبل ( بخوانید و بخندید )

تهیه کننده : محمود کریمی
منبع : راسخون


در این مقاله به یک جایزه علمی خیلی جالب می پردازیم. بخوانید و لذت ببرید.
جایزه علمی ایگ نوبل در واقع تقلیدی طنزگونه از جایزه نوبل است. جوایز ایگنوبل هجو و تقلید مسخره‌ای است از جایزه‌ نوبل كه هر سال اوایل اكتبر و تقریبا همزمان با اعلام نام برندگان نوبل واقعی در ده رشته داده می‌شود.
اسم این جایزه هم از دو کلمه nobelو ignoble( به معنی بی ارزش و مایه شرمساری ) گرفته شده. البته طرح ها و تحقیقات کاملا علمی هستند.
هر سال از میان 5000 مقاله در ماه اکتبر هیات رییسه این جایزه در ده گروه علمی مختلف به دستاوردها و تحقیقاتی که " ابتدا شما را به خنده بیندازند و بعد به فکر وادارند " جایزه می دهند . شعار ایگ نوبل هم همین است :
FIRST MAKES YOU LAUGH,THEN MAKES YOU THINK
البته شعار اولیه این جایزه این بود : " اکتشافاتی که نمی توان یا اصلا نباید آنها را انجام داد "
از سال 1991  ، "سالنامه تحقیقات ناممکن" (   Annals of Improbable Research) به همراه گروه علوم کامپیوتر دانشگاه هاروارد ،انجمن      داستان های علمي- تخيلي هاروارد- رادكليف و انجمندانشجويان فيزيك هاروارد- رادكليف باني مراسم سالانه اهداي جوايز ايگ‌ نوبل است.

جایزه ایگنوبل ( بخوانید و بخندید )

همه پژوهش‌هايي كه برنده جايزه ايگ‌نوبل مي‌شوند واقعي هستند و در نشريات علمييا پزشكي اغلب معتبر به چاپ رسيده‌اند. برندگان ايگ‌ نوبل نه پولي دريافت مي‌كنند، نه شهرتي بهدست مي‌آورند و تقريبا هيچ اميدي ندارند كه باعث تحولي در علم يا پزشكي شوند.آنها حتی هزینه سفرشان را نیز خودشان می پردازند .
در سال ۱۹۹۵ سر رابرت مشاور ارشد علمى دولت بريتانيااز سازمان دهندگان جايزه درخواست كرد كه ديگر بهدانشمندان بريتانيايى جايزه ندهند، زيرا كه اين جايزه خطر مضحكه شدن تحقيقات اصيلعلمى را به دنبال دارد. اما مطبوعات بريتانيا به شدت به او تاختند و تقاضاى اوناديده گرفته شد
یک نگاهی به هیئت داوران بیندازید:استادان دانشگاه های هاروارد و MITو نویسندگان نامدار جهان والبته یک رهگذر که بطور تصادفی انتخاب میشود!!!! تنوع تحقیقاتی که برای این جایزه انتخاب شده، خیلی جالب است. از تحقیق در مورد سیاهچاله ها که اثبات می کند ویژگی سیاهچاله ها شبیه توصیفات جهنم است بگیرید تا تحقیقی  در مورد جذابیت های آدمیزاد برای شتر مرغ!!! ویا قانون 5 ثانیه که ثابت می کند اگر ظرف 5 ثانیه غذایی رو که رو زمین افتاده بردارید هیچ نوع آلودگی ای در آن وجود نخواهد داشت!!
مراسم اهدای جایزه هم رسم و رسومات خاص خود را دارد . هربرنده حق دارد فقط یک دقیقه صحبت کند و در صورت اضافه صحبت کردن ، حرفهایش با صدای جیغ یک دختر 8 ساله که به دوشیزه سوئیتی پو معروف است قطع میشود . سوئیتی پو جیغ می زند بسکن دیگه حوصلم سررفت . و دانشجوها و بقیه حضار در تمام مدت اهدای جایزه هو می کننند . پرتاب موشک کاغذی روی سن هم از رسم و رسوم ثابت مراسم اهدای جایزه بود که از سال 2006 به دلایل مسائل امنیت لغو شد . اما به غیر از دلایل امنیتی این توقف یک علت دیگر هم داشت  هر سال پرفسور گلابر – استاد فیززیک دانشگاه هاروارد – با لقب افتخاری " جارو نگهدار " که در طول مراسم ، مو شک های روی سن را جارو می کرد آن سال برای دریافت جایزه نوبل فیزیکش به سوئد رفته بود.

ایگ نوبل سال   2008

انگلیسی‌ها نگران نباشند. خدشه‌ای به غرور ملت وارد نشده است. در فهرست بلند و معتبر برندگان جایزه ایگنوبل ( Ig Nobel) در مراسم سالانه اعطای جوایز در دانشگاه هاروارد، نام دو انگلیسی هم به چشم می‌خورد. جایزه ایگنوبل در ادبیات به پژوهشی درباره انواع مختلف شخصیت‌های نچسبی كه آدم در محیط كار با آنها روبه‌رو می‌شود، اعطا شد و جایزه ایگنوبل علوم تغذیه به دانشمندان دانشگاه آكسفورد رسید كه ثابت كرده‌اند: مزه چیپس كهنه وقتی همراه با صدای قرچ‌قروچ خورده شود ، بهتر است.
چارلز اسپنس، استاد روان‌شناسی تجربی دانشگاه آكسفورد، به خاطر تحقیقاتش درباره نقش صدا در علم خوراك‌شناسی، جایزه ایگنوبل در تغذیه گرفت. در این پژوهش، داوطلبان چیپس‌هایی با درجات مختلف تازگی و تردی را در حالی كه هدفونی به گوش داشتند، خوردند. وقتی آنها مشغول خوردن بودند، صدای قرچ‌قروچ خرد شدن چیپس با یك كامپیوتر تقویت و سپس دوباره برای خودشان پخش می‌شد تا ببینند آیا در برداشت آنها از تازگی چیپس تاثیری می‌گذارد یا خیر.

 

اسپنس با بلندتر كردن صدای قرچ‌قروچ یا با تقویت فركانس‌های بالا، كاری كرد كه افراد چیپس‌ها را 15درصد تازه‌تر ارزیابی كنند. این پژوهش به همكاری با هستون بلومنتال در رستوران «مرغابی چاق» در بركشایر انجامید كه هنگام شام برای بهتر كردن طعم صدف، برای مشتریان خود صدای برخورد امواج با ساحل را پخش كرد و برای خوشمزه‌تر كردن بیكن و تخم‌مرغ، صدای جلزوولز بیكن هنگام سرخ شدن را. اسپنس كه اكنون مشغول بررسی این نكته است كه چرا چیپس‌ها را در پاكت‌های پرسروصدا بسته‌بندی می‌كنند، گفت: «خیلی خوشحالم از اینكه این جایزه را می‌گیرم.»
جایزه ایگنوبل پزشكی به دن ارایلی از دانشگاه دیوك در كارولینای شمالی به خاطر پژوهش تاریخ‌سازش اعطا شد كه ثابت كرد: دارونماهای گران‌قیمت از نمونه‌های ارزان‌تر خود موثرترند. گروه ارایلی به داوطلبان گفتند كه دارند نوع جدیدی از مسكن را به آنها می‌دهند، اما در عین حال به بعضی از آنها می‌گفتند كه مسكن گران‌قیمتی خورده‌اند و به اطلاع بقیه می‌رساندند كه مسكن آنها از نوعی بسیار ارزان‌قیمت‌تر است.
اگرچه هیچ كدام از آنها درواقع چیزی جز قرص قند نخورده بودند، اما آنهایی كه خیال می‌كردند مسكن‌شان خیلی گران‌تر است، وقتی شوك الكتریكی ضعیفی به آنها وارد شد، درد كمتری اعلام كردند. ارایلی در مراسم اعلام كرد: «این پرافتخارترین روز زندگی من است. جایزه‌های ایگنوبل آمیخته به شوخی‌اند اما پژوهش‌های انجام‌شده اغلب چیزهایی را بررسی می‌كنند كه در زندگی واقعی اتفاق می‌افتند. برای مثال چرا هر وقت نان تستی كه به آن كره مالیده‌ایم از دست‌مان رها می‌شود از طرف كره‌ای‌اش روی زمین می‌افتد؟»
ارایلی گفت پژوهش‌ او در صنعت داروسازی كاربردی جدی دارد زیرا به بسیاری از بیماران گفته می‌شود كه تنها می‌توانند داروهای ارزان‌تر مصرف كنند، یا از شیوه‌های به ظاهر كم‌خرج‌تری برای درمان استفاده كنند كه این می‌تواند مانع از تاثیر درست و موثر داروها شود. درست است كه تركیبات موثر دارو به برطرف كردن نشانه‌های بیماری كمك خواهد كرد، اما این كار را اغلب همزمان با آنچه تاثیر دارونما نامیده می‌شود انجام می‌دهند كه مكانیسم‌های شفادهنده خود بدن را نیز به راه می‌اندازند.
ازجمله برندگان دیگر مردم سوئیس هستند كه به خاطر قبول این اصل قانونی كه گیاهان هم شأن دارند، جایزه ایگنوبل صلح امسال را به خود اختصاص دادند.
ماری كریستین كادیرگو كه ثابت كرده: كك روی بدن سگ بلندتر می‌پرد تا روی بدن گربه و به خاطر این كار ایگنوبل زیست‌شناسی گرفته است، گفت: «با آنكه ممكن است از نظر بعضی‌ها مسخره و شاید حتی احمقانه و بی‌فایده باشد، اما این بخشی از یك پروژه تحقیقاتی جامع‌تر درباره زیست‌شناسی كك‌ها بود ... شناخت بهتر از زیست‌شناسی كك می‌تواند به كنترل موثرتر آنها بینجامد و به این ترتیب به دامپزشكان و صاحبان حیوانات خانگی كمك كند و در نهایت به سود حیوانات محبوب‌مان باشد.» 

و به طور خلاصه برندگان عبارت‌اند از:
فیزیك :
دوریان ریمر از انستیتو اقیانوس‌نگاری اسكریپس در كالیفرنیا به خاطر كشف آنكه چرا طناب ، مو و سیم هرچه درازتر باشند بیشتر گره می‌خورند.
زیست‌شناسی :
ماری كریستین كادیرگو از دانشكده ملی دامپزشكی در تولوز فرانسه به خاطر كشف آنكه كك‌ها روی بدن سگ بلندتر می‌پرند تا روی بدن گربه. 
پزشكی :
دن ارایلی از دانشگاه دیوك برای ثابت كردن آنكه دارونماهای گران‌قیمت از همتایان ارزان‌تر خود مسكن‌های قوی‌تری هستند.
باستان‌شناسی :
آستولفو ملو آراخو از دانشگاه سائوپائولو در برزیل به خاطر اندازه‌گیری آنكه یك مكان حفاری باستان‌شناختی تا چه حد می‌تواند در نتیجه فعالیت‌های یك آرمادیلو به هم بریزد
علوم اعصاب شناختی :
توشیوكی ناكاگاكی از دانشگاه هوكایدو در ژاپن به خاطر كشف آنكه جانداران آمیب‌مانند می‌توانند معماهای ساده را حل كنند.
تغذیه :
چارلز اسپنس از دانشگاه آكسفورد به خاطر آنكه با تقویت صدای قرچ‌قروچ كاری كرد كه چیپس‌های كهنه خوشمزه‌تر شوند.
صلح :
كمیته اخلاق بیوتكنولوژی غیرانسانی دولت سوئیس و شهروندان سوئیس به خاطر به رسمیت شناختن شأن گیاهان.
جایزه ایگنوبل ( بخوانید و بخندید )

ایگ نوبل سال 2007

برایان ویتکومب متخصص رادیولوژی در انگلیس به خاطر گزارش پزشکی اش "بلعیدن شمشیر و عوارض جانبی آن" برنده جایزه ایگ نوبل پزشکی شد.
جایزه ایگ نوبل فیزیک به پروفسور لاکشمینا رایان ماهدوان از دانشگاه هاروارد و انریک سدرا ویلابلانکا از دانشگاه سانتیاگو برای بررسی چگونگی چروک خوردن ملحفه ها داده شد.
پروفسور جوانا وان برونشویک از دانشگاه تکنولوژی ایندهوون هلند به خاطر شمارش تعداد هیره ها حشرات عنکبوت ها سخت پوستان باکتریها کپکها قارچها و جلبکهایی که در رخت خوابمان با ما شریک هستند برنده ی جایزه ی زیست شناسی شد.
جایزه ی شیمی به خانم مایو یاماماتو از مرکز پزشکی بین المللی در ژاپن به خاطر تلاشهایش برای استخراج رایحه ی وانیلی از پهن گاو اهدا شد.
و جایزه زبان شناسی به تحقیقی داده شد که نشان می داد: موش های صحرایی بعضی اوقات فرق بین ژاپنی و آلمانی را نمی توانند تشخیص دهند .

ایگ نوبل سال 2006

آکوستیک :
به لین هالپرن و جیمز هیلن بارد برای انجام آزمایش هایی برای درک علت انزجار مردم از کشیدن ناخن روی تخته سیاه!
بیولوژی :
به بارت نواز و رودی دی جونگ برای اثبات اینکه: پشه مالاریای ماده بوی پنیر لیم برگر و بوی پای انسان را به یک اندازه دوست دارد!!
ریاضی :
به نیک سوونسون از استرالیا برای محاسبه حداقل تعداد عکس های مورد نیاز برای اطمینان از اینکه هیچ کس در میان جمعیت جلوی دوربین با چشم بسته در عکس نمی افتد.

ایگ نوبل 2005 :

فیزیک :
مشترکا به جان مین استون و توماس پارنل از دانشگاه کوئیزلند به خاطر هدایت صبورانه آزمایش موسوم به قطره قیر از سال 1927 که در آن حجمی از قیر با آهنگ تقریبی یک قطره در هر 9 سال !!! از یک قیف می چکد!!
صلح :
مشترکا به کله رینر و پیتر سیمونز از دانشگاه نیوکاسل برای ثبت فعالیت الکتریکی یکی از سلول های مغز ملخی که گزیده ای از فیلم جنگ ستارگان برایش پخش می شد !!!

ایگ نوبل سال 2004

اقتصاد 2004 :
جايزه اقتصاد به واتيكان اهداشد به خاطر سفارش دادن دعا به هند. توضيح آنكه در چند سال اخير با توجه به كمبودكشيش هاى كاتوليك در كشور هاى غربى، مراسم مذهبى مربوط به مردگان و دعا هاى لازم وساير اعمال مذهبى در قبال پرداخت پول به كشيش هاى كاتوليك در هندوستان سفارش دادهمى شود. به اين ترتيب هم كشيش هاى هندى به نوايى مى رسند و هم كاتوليك هاى اروپايى وآمريكايى آمرزش لازم را دريافت مى كنند.
روانشناسی :
به دانیل سیمونز و کریستوفر کابریس از هاروارد برای نشان دادن اینکه: مردم وقتی به چیزی توجه می کنند خیلی راحت می توانند چیزهای دیگر حتی یک زن در لباس گوریل (!) را نبینند!!

ایگ نوبل سال 2003 :

شیمی :
به یوکیو هیدوسه از دانشگاه کانازاوا برای: بررسی شیمیایی علت بی توجهی کبوترها به مجسمه برنزی شهر !
فیزیک :
به جک هاروی – جان کالونو- وان پین- استیو کاول- مایک لاورسن و روبن ویلیامز (چند نفری!!) از استرالیا به خاطر: تحلیل نیروی لازم برای کشیدن گوسفند روی سطوح مختلف !!

ایگ نوبل سال 2002 :

ریاضی :
به کی پی سری کومار از دانشگاه کرالا برای: تخمین مساحت فیل هندی !!
ادبیات :
به محققان دانشگاه نوادا به خاطر بررسی: اثرات  هایلایت کردن نا مناسب متن روی فهم مطلب در موقع خواندن .

ایگ نوبل سال 2001 :

اختر فیزیک :
به جک وان ایمپه و یک نفر دیگر (اسمش سخت بود) از دانشگاه میشیگان برای کشف اینکه: سیاهچاله ها همه ویژگی های جهنم را دارا هستند !
فناوری :
مشترکا به جان کوف از استرالیا برای ثبت اختراع چرخ در سال 2001 ! و به دفتر ثبت اختراعات استرالیا برای اعطای گواهی ثبت اختراع به او !! 
پزشکی :
آسیب های ناشی از سقوط نارگیل.
جایزه ایگنوبل ( بخوانید و بخندید )

ایگ نوبل سال2000

 شیمی :
به دوناتلا مارازیتی – آلساندرو روسی و جیووانی کاسانو از دانشگاه پیزا برای کشف اینکه: از نظر بیوشیمی عشق از وسواس شدید غیر قابل تفکیک است!!!
اقتصاد :
به یک اسقف برای افزایش بهره وری و رشد پیوسته صنعت ازدواج انبوه طبق گزارش های خودش ؛ برگزاری مراسم ازدواج 36 زوج در سال 1960 ، 430 زوج در 1968 ، 1800 زوج در 1975 ، 30000 زوج در 1992 ، 360 هزار زوج در 1995 ، 36 میلیون زوج در سال 1997

ایگ نوبل سال 1999

ادبیات :
به موسسه استاندارد بریتانیا به خاطر دستورالعمل شش صفحه ای درباره: روش مناسب تهیه یک فنجان چای!!!
صلح :
به شارل فوری و میشل دونگ از آفریقای جنوبی به خاطر: ابداع یک دزدگیر اتومبیل متشکل از یک مدار الکتریکی و یک شعله افکن!!!
فیزیک :
به دکتر لن نیشه از انگلستان به خاطر: محاسبه و ارائه یک راهکار بهینه برای فرو بردن بیسکوئیت در چای !!

ایگ نوبل سال 1998

پزشکی :
به دختر یازده ساله برای نوشتن مقاله " اثرات در دهان گذاشتن انگشت زخمی "
زیست شناسی :
به پیتر فونگ از کالج گتیزبورگ به خاطر: مشارکت در شادمانی صدف های دو کفه ای با تزریق پروزاک به آنها ( پروزاک یک داروی معروف ضد افسردگی است )!!
مهندسی ایمنی :
به تری هارتوبیز از اونتاریو (چه اسمای کج و کوله ای دارند!) به خاطر ساخت و آزمایش: جلیقه مقاوم در برابر خرس قهوه ای!!!

ایگ نوبل سال 1997


صلح :
به هارولد هیلمن از دانشگاه سوری به خاطر به پژوهشی با عنوان: انواع مختلف دردهایی که شخص اعدامی در روش های مختلف اعدام ممکن است تجربه کند ! 

ایگ نوبل سال 1996


فیزیک :
به رابرت متیو از دانشگاه آستون به خاطر مطالعاتش درباره قوانین مورفی و به خصوص اثبات اینکه: نان اغلب از طرف آغشته به کره اش روی زمین می افتد!!!

و تعدادی دیگر از طرح های برنده جایزه...

قانون‌ پنج‌ ثانيه‌ : 
جيليان‌ كلارك‌ دانشجوي‌ دبيرستان‌ در شيكاگو به‌ خاطر تحقيق‌ درباره‌ قانون‌ پنج‌ ثانيه‌ به‌ اين‌ جايزه‌ دست‌ يافت‌.
اين‌ قانون‌ حاكيست‌ كه‌ اگر غذا كمتر از پنج‌ ثانيه‌ پس‌ از افتادن‌ به‌زمين‌ برداشته‌ شود قابل‌ خوردن‌ است‌.
وي‌ معتقد است‌ كه‌ 76 درصد از زنان‌ و 56 درصد از مردان‌ آمريكا از اين‌قانون‌ با اطلاع‌ هستند و از آن براي‌ توجيه‌ برداشتن‌ غذا از روي‌ زمين‌ و خوردن‌آن‌ استفاده‌ مي‌كنند.
مهندسی پوشاندن طاسی سر :
فرانك‌ اسميت‌ از اورلاندو، فلوريدا، جايزه‌ خود را به‌ خاطر مهندسي ‌پوشاندن‌ طاسي‌ سر با شانه‌ كردن‌ مو بدست‌ آورد.
نوه‌ وي‌ در يك‌ مصاحبه‌ تلفني‌ اعلام‌ كرد كه‌ وي‌ براي‌ اين‌ كار حتي‌ يك‌ نمودار و شيوه‌ علمي ‌داشت‌.
براساس‌ اين‌ نمودار افراد طاس‌ بايد موي‌ سر خود را تا حد معيني‌ بلند و به‌ يك‌ طرف‌ شانه‌ مي‌كردند و از آن سو آن را با شانه‌ به‌ روي‌ قسمت‌ ديگر مي‌آوردند.
وي‌ اعلام‌ كرد كه‌ وي‌ سال‌ها نمي‌دانست‌ كه‌ پدربزرگش‌ از اين‌ شيوه‌ استفاده‌ مي‌كند.
منابع تحقیق :
shahrvandemrouz.com
rahkar-iemag.blogfa.com
viva3r1friends.blogspot.com
sharghnewspaper.com
Tebyan.net




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط