همه چیز راجع به خجالت ‌زدگی

خجالت‌ زدگی چیزی نیست که شما دوست عزیزِ خواننده تابه‌حال احساسش نکرده باشید، مثل وقتی در جمع حرف اشتباه یا نامناسبی می‌زنید و همه نگاه‌تان می‌کنند. حتما موافقید که این مواقع احساس واقعا بدی به‌سراغ آدم...
جمعه، 16 آبان 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
همه چیز راجع به خجالت ‌زدگی

خجالت چیست؟

بعضی از افراد هنگام نزدیک شدن به دیگران یا وقتی کسی به آن­ها نزدیک می­‌شود، مدام احساس دلهره و عجیب بودن پیدا می‌­کنند. به این احساس خجالت یا شرم زدگی گفته می­‌شود.

خجالت در حقیقت نوعی واکنش به ترس است. تحقیقات نشان می­‌دهد هر چند برای شرم زدگی از نظر زیست شناسی دلایل عصبی وجود دارد. اما از سوی دیگر این حالت به شدت تحت تاثیر تربیت والدین و تجارب زندگی قرار دارد. دلایل عصبی یک واکنش مجموعه رفتارهایی است که تحت کنترل پیوند خاصی از اعصاب در مغز قرار دارد.1
 

علت شرم زدگی چیست؟

چند ویژگی شخصیتی در بروز خجالت نقش دارد :

خودآگاهی

افکار منفی درباره خود

عزت نفس پایین

ترس از قضاوت و طرد شدن

افراد خجالتی اغلب درگیر مقایسه‌های اجتماعی غیر واقعی می‌­شوند. بنابراین در برابر افراد اجتماعی و پرجنب و جوش به حال خود غبطه می­‌خورند. افراد خجالتی با این باور که دیگران همواره او را مورد قضاوت قرار می‌­دهند، فرصت­‌های جدید اجتماعی را رها می­‌کنند. همین ویژگی نیز مانع از تقویت مهارت­‌های اجتماعی آن‌ها می­‌شود.1

همه چیز راجع به خجالت ‌زدگی

خجالت ‌زدگی چه نقشی برای ما دارد؟

علی ‌رغم احساس منفی خجالت ‌زدگی، می ‌توان بعد از شناسایی این احساس از آن به ‌نفع خود استفاده کنیم تا میزان حساسیت آن را کم کنیم و به جای فرار از آن رفتاری مؤثر و سازنده داشته باشیم. اگر آخرین اتفاقی که باعث خجات ‌زدگی شما شده است را به یاد ‌بیاورید، ممکن است فکر کنید که هرکس دیگری هم جای شما بود، در آن موقعیت خجالت ‌آور، به اندازه شما معذب می‌شد.

در بیشتر مواقع، ما بیش تر از آنچه دیگران به رفتار ما توجه دارند و آن را ارزیابی می کنند، درباره خود قضاوت می کنیم. در روان  ‌شناسی اجتماعی، به این پدیده، تأثیر نور افکن می گویند. درواقع، بیشتر ما گرایش داریم تا رویداد های خجالت‌آور را به ‌طور مرتب، در ذهن خود باز آفرینی کنیم.

در چنین مواقعی، بهتر است، کمی از این احساس فاصله بگیریم و تصور کنیم که مرور رویدادی در ذهن ما چگونه می ‌تواند بر احساس، نحوه عملکرد و روحیه ما اثر بگذارد؟ مطمئناً تصور آن مفید و مثبت نخواهد بود.2
 

فرق بین خجالتی بودن و درون­گرایی چیست؟

خجالتی بودن با درون­گرایی فرق دارد. افراد درون­گرا از این­که تنها باشند و با خودشان وقت بگذرانند انرژی می­‌گیرند. افراد خجالتی اغلب تمایل دارند که با دیگران ارتباط برقرار کنند اما نمی­‌دانند چگونه این کار را انجام دهند.

در برخی موارد نیز نمی­‌توانند اضطراب و ترس ناشی از قضاوت منفی دیگران را که با تعامل با آن‌ها اتفاق می‌افتتد، تحمل کنند. در حقیقت تامل در خود و نظارت بر رفتار و ویژگی­‌هایی که در نظرشان ضعف محسوب می‌­شود، باعث می­‌شود نتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند.1
 

چرا دیگران احساس خجالت ‌زدگی ما را به ‌ما یاد آوری می‌کنند؟

گاهی دیگران خاطراتی که احساس خجالت ‌زدگی کرده ‌ایم را به‌ ما یاد آوری می‌کنند. در چنین موقعیت ‌هایی مطمئناً از خود دلیل آن را خواهید پرسید. شاید جالب باشد که بدانید، بیشتر ما از تجربه احساس خجالت ‌زدگی بیم‌ داریم و همین حس باعث می ‌شود که برخی افراد، به جای تمرکز بر اشتباهات خود، بر اشتباهات دیگران تمرکز کنند و این حس ناخوشایند را مدام به دیگران یادآوری کنند‌.

بهترین واکنشی که می‌توانید در چنین مواقعی داشته باشید این است که لبخند بزنید و بپذیرید که وضعیت نا مناسبی را تجربه کرده‌اید. سپس از آن مسئله عبور کنید و به ‌یاد داشته باشید، کسانی چون شما که برای خطا های خود خجالت ‌زده می‌شوند، به دلیل صداقتی که در واکنش و رفتار شما وجود دارد، نزد دیگران محبوبیت بیش تری دارند. آنچه مهم است درباره این احساس بدانیم این است که تجربه این احساس باعث هوشیاری بیشتر ما در موقعیت های مختلف می شود.2

همه چیز راجع به خجالت ‌زدگی

13 راه مطمئن برای غلبه بر خجالت

اولین گام ها با استفاده از این 13 تکنیک برای خنثی کردن گذشته به شما کمک می کند، تا به خود اطمینان بیشترو اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
 
1. آن را به زبان نیاورید
نیازی به توضیح خجالتتان نیست کسانی که نزدیک به شما هستند کاملاً می دانند، و دیگران حتی ممکن است فرصتی برای متوجه شدن نداشته باشند احتمالا فکرش را هم نمیکنند.
 
2. با ملایمت رفتار کنید
اگر دیگران خجالت شما را به رختان می کشند، لحن عادی خود را حفظ کنید. اگر این بخشی از یک بحث می شود، از آن استقبال کنید.
 
3. وقتی تغییر رنگ می دهید
اگر زمانی که معذبید گونه هایتان گل می اندازد، آن را با خجالت یکی نکنید.اجازه دهید به خودی خود تصویری ثابت از شما بماند که:"من همیشه سریع سرخ می شوم".
 
4. اجتناب از برچسب
خود را تحت عنوان خجالتی یا هر چیز دیگری برچسب نزنید. اجازه دهید به عنوان یک فرد منحصر به فرد، نه یک نفر با القاب شناخته شوید.
 
5. خود را ترور شخصیتی نکنید
گاهی اوقات خودمان واقعا بدترین دشمنیم ، به منتقد درونی خود اجازه ندهید،که به شما توهین کند. در عوض، با قدرت صحبت، آن را تجزیه و تحلیل کنید تا بتوانید آن را خنثی کنید.
 
6. نقاط قوت خود را بشناسید
لیستی از تمام ویژگی های مثبت خود تهیه کنید - در صورت نیاز از دوستان و یا اعضای خانواده برای کمک گرفتن استفاده کنید - و هنگامی که احساس ناامنی می کنید آن را مرور کنید. اجازه دهید به شما یادآوری کنند چقدر باید خود را دوست بدارید.
 
7. روابط را با دقت انتخاب کنید
افراد خجالتی تمایل دارند دایره دوستی های کوچکتر اما عمیق تری داشته باشند. از این رو است که به معنی متداولی که انتخاب همکارتان به اندازه دوستتان مهم است به انتخاب افراد بپردازید. زمانی را برای افرادی که در زندگی شما هستند اختصاص داده، پاسخگو، گرم و دلگرم کننده رفتار کنید.
 
8. اجتناب از قلدری و اذیت
همیشه عده کمی وجود دارند که تمایل به خشونت دارند، اگر خطوط درستی را برای آنها ایجاد کنید، و مرز بندی کنید. عده ای که اصلا حس بدی داشتند، و بعضی کسانی که اهمیتی نمی دهند و باید فاصله ای سالم از این افراد داشته باشید.
 
9. مراقب باشید
اکثر ما با خودمان مشکل داریم، بنابراین عادت به مشاهده دیگران (بدون کنار آمدن با آنها) کرده ایم ؛ شما ممکن است متوجه شوید که افراد دیگر از علائم ناامنی خود رنج می برند و شما تنها نیستید.
 
10. به یاد داشته باشید که یک لحظه بد، به معنی این نیست که کل روز بد خواهد بود
به ویژه وقتی که زمان زیادی را صرف افکار خود می کنید، همانطور که افراد خجالتی تمایل به انجام این کار دارند، تجربیات را تحلیل می کنند، فکر می کنند که یک لحظه خجالت کشیدن یک رویداد را کامل خراب می کند زمانی که بحث شانس به میان می آید تصور می کنند امروز برای همه روز شانس است، جز خودشان.
 
11. تخیل خاموش
مردم خجالتی گاهی اوقات احساس عدم تایید یا رد از طرف دیگران می کنند ،حتی زمانی که در چنین موقعیتی نیستند.

مردم احتمالا شما را خیلی بیشتر از آنچه تصور کنید، دوست دارند.
 
12. ساکتش کن
گاهی اوقات زمانی که شما می ترسید، بهترین کار ممکن این است که با ترس تان مواجه شوید. اگر شما ناامید شدید، فقط نگاه کنید و به این حس چیزی نیفزایید.
 
13. ترسهایتان را نام ببرید
فهرستی از تمام ترس ها و نگرانی های خود تهیه کنید. آنها را برای خود نام ببرید، برنامه ریزی کنید که چگونه می خواهید آنها را از بین ببرید و به جلو بروید.

آسیب دیدگی از خجالت نباید شما را از موفقیتهایی که میخواهید، دور کند، پس این ابزارهای ساده را امتحان کنید و امیدوار باشید،که برای شما جواب بدهد ؛در واقع، اینها تکنیکهای خوبی هستند، چه خجالتی باشید چه نباشید امتحانشان کنید.3

پینوشتها
1.www.darmankade.com
2.www.tavanaedu.com
3.www.namnak.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط