سر و چانهی خود را بالا نگه دارید
کارشناسانی که در رابطه با زبان بدن تحقیق میکنند، بر این باورند که بالا نگاه داشتن سر و چانه از ویژگیهای بارز افراد بااعتماد به نفس است. این افراد هرگز به میز، زمین یا پاهای خود نگاه نمیکنند و سرشان را پایین نمیاندازند. همیشه سر خود را بالا نگاه دارید، طوری که انگار یک تاج روی سر شما قرار دارد و اگر به پایین نگاه کنید، ممکن است بیفتد.
راست بایستید
طرز ایستادن بسیار مهم است و نگرش افراد را نسبت به شما تعیین میکند. اگر راست بایستید و قامتتان را کشیده نگه دارید، بااعتماد به نفس، قوی و باوقار به نظر خواهید رسید، در حالیکه قوز کردن و خمیده ایستادن، میتواند ظاهر شما را طوری نشان دهد که انگار فردی ضعیف هستید و به خودتان اطمینان ندارید.هر دو شانهی خود را به عقب بکشید و کمرتان را صاف کنید. عضلات فوقانی بدنتان را آزاد کنید و در وضعیت راحت قرار دهید. با این کار میتوانید استرس و تنش درونی خود را مخفی کنید.
پاهای خود را به صورت نیمهباز نگه دارید
اگر فکر میکنید که کسی به پاهای شما توجهی نمیکند، در اشتباه هستید. برای اینکه بااعتماد به نفس به نظر برسید، باید در وضعیت درستی قرار بگیرید. اگر پاهایتان را جفت کنید، ممکن است بسیار کمرو و خجالتی به نظر بیایید.قانون کلی این است که باسن و شانههایتان در یک راستا قرار بگیرد. پاهای خود را طوری قرار دهید که به اندازهی کافی از هم فاصله داشته باشند و جهت آنها به سمت بیرون باشد.
افراد بااعتماد به نفس، پاهای خود را محکم روی زمین قرار میدهند. در این حالت، تعادل بدن بهتر حفظ میشود و فرد میتواند به خوبی اعتماد به نفس خود را نشان دهد. اما فردی که پاهایش را به صورت ضربدری یا جفت شده روی زمین قرار میدهد، به طور ناخودآگاه متزلزل و خجالتی جلوه میکند.1
کف دست خود را به سمت بالا نگه دارید
اشاره کردن با کف دست به سمت بالا، صداقت شما را به مخاطب نشان میدهد و سبب میشود که بااعتماد به نفس به نظر بیایید. کف دستهای خود را به نرمی حرکت بدهید تا خونسردی و وقار خود را به نمایش بگذارید.
دستان خود را از جیبتان خارج کنید و در معرض دید دیگران قرار دهید
هرگز دستهای خود را پنهان نکنید، زیرا این حس به مخاطبتان القا میشود که ناآرام هستید و به خودتان اطمینان ندارید. یکی از بدترین کارها هنگام صحبت کردن با دیگران، قرار دادن دستها در جیب است که به سادگی عدم اعتماد به نفس فرد را نشان میدهد. از آنجا که افراد معمولا هنگامی که عصبی هستند و استرس دارند دستهای خود را پنهان میکنند، سعی کنید همواره دستهای خود را در معرض دید قرار دهید.هرگز دست به سینه نایستید؛ این رفتار نیز مانند پنهان کردن دستها بر مخاطب تأثیر منفی میگذارد.
با اطرافیان ارتباط چشمی برقرار کنید
یک ارتباط چشمی قوی، احتمالا بزرگترین نشانهی اعتماد به نفس به شمار میرود. اگر احساس میکنید با مستقیم نگاه کردن به چشمهای مخاطبتان اعتماد به نفس خود را از دست میدهید، از یک ترفند جالب استفاده کنید. برای این کار، ۲ ثانیه به چشمها، ۲ ثانیه به بینی، ۲ ثانیه به دهان و سرانجام ۲ ثانیه به کل صورت فرد نگاه کنید و تا انتهای مکالمه این روند را تکرار کنید. با این ترفند، مخاطبتان هرگز نخواهد فهمید که شما اعتماد به نفس کافی ندارید و نمیتوانید هنگام صحبت کردن به چشمهای او نگاه کنید.2
از کلمات بریده کمتر استفاده کن
کلمات گنگ و نامفهومی مثل «هوم»، «مثلاً» و غیره میتواند شما را کم اعتماد به نفس شتابزده نشان دهد. وقتی فردی در حال صحبت است، مخاطبان (به ویژه آنها که ریزبین و جزئی نگرند) میزان اعتماد به نفس او را تخمین میزنند.بنابراین باید از لحن گفتار و رفتارتان آگاه باشید و کلماتی را به کار ببرید که بر دیگران تأثیرگذار باشد. کلماتی مانند «هوم»، «مثلاً»، «راستش را بخواهید» و مانند آنها نشان میدهند که به گفتههایتان اطمینان چندانی ندارید.
تلاش کنید موقع صحبت ماهیچههای شکمتان را منقبض کنید و با صدای آرام و مطمئن حرف بزنید. با این کار، اعتماد به نفس خود را نشان میدهید. منظور از محکم و رسا حرف زدن، فریاد زدن نیست. منظور فن بیان قویتر است.
به جای بازی با کلمات، سعی کنید دقیق و مستقیم و بی پرده صحبت کنید. به لحن خود انعطاف بدهید و همزمان با جدیت و استوار رفتار کنید.
به دنبال جلب توجه نباش
اگر میخواهید زبان بدن افراد با اعتماد به نفس بالا را برای خود داشته باشید، تمرکزتان را بر دیگران افزایش دهید، اما به دنبال این نباشید که جلب توجه کنید.بیش از آنکه به خودتان توجه کنید به دیگران و تأثیری که موقع معاشرت بر آنها میگذارید، تمرکز کنید.
یادتان باشد که ترفندهایی که در این مقاله یاد گرفتید، قرار نیست فوراً بر همه مخاطبین شما تأثیر بگذارد. این ترفندها به آرامی و به تدریج تأثیر خود را اول بر اعتماد به نفس خودتان و سپس بر مخاطبین شما خواهند گذاشت.3
پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.public-psychology.ir
3.www.bishtarazyek.com