همه چیز راجع به بدغذایی و بی اشتهایی کودکان

عادات غذایی کودکان از هشت ماهگی شکل می گیرد و پس از آن غذاخوردن با خلق و خو، روابط و رفتارهای کودک پیوند می خورد. به این معنا که از آنها تاثیر می پذیرد و برای مثال ممکن است به دلیل لجبازی یک غذا یا خوراکی خاص را نخورد.بالطبع رفتارهای والدین بویژه مادران در اوایل دوره شکل گیری عادات تغذیه ای کودک در نحوه تغذیه وی در سال های بعد موثر است.
شنبه، 29 آذر 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
همه چیز راجع به بدغذایی و بی اشتهایی کودکان

دلایل بدغذایی کودکان

ابتدا باید علت بدغذایی یا کم خوراکی کودک خود را بفهمیم. برای فهم علت، زیاد راه دوری نروید، علت را عموما در رفتار و شیوه های فرزندپروری خود راحت تر می توانید پیدا کنید.

در واقع به غیر از علت بیمار بودن کودک، مانند عفوت مجاری ادراری یا بیماری های دیگر، که می تواند بر تغذیه کودک تاثیر منفی بگذارد، سایر علل به مسائل والدینی مربوط می شود. برای آنکه کمی در این زمینه کمک تان کرده باشیم، در ادامه، به ذکر چند نوع رفتارها، که گرایش به کم اشتهایی را در کودک افزایش می دهد، اشاره می کنیم:
 
1- مادر یا دیگر مراقبین کودک به دفعات از غذا به عنوان ابزاری برای تنبیه کودک استفاده می کنند
مثلا او را مجبور می کنند غذایی را که دوست ندارد بخورد، کودک نیز این عمل را می آموزد و لجبازی خود را از طریق غذا نخوردن نشان می دهد.
 
2- به ساعات غذا خوردن اهمیت داده نمی شود
رعایت دقیق ساعت غذا خوردن و داشتن برنامه غذایی، به کودک اهمیت خوردن غذا را نشان می دهد.
 
3- سخت گیری بیش از حد در آداب تغذیه نیز غذا خوردن را در ذهن کودک تبدیل به عملی ملال آور می سازد
تا حدودی طبیعی است غذا از قاشق کودک بریزد یا تمایل داشته باشد از غذایی بیشتر و از غذایی دیگر کمتر بخورد، بنابراین نباید حتما اصرار داشت هر آنچه و به هرگونه که والدین می پسندند کودک نیز به همان طریق عمل کند.
 
4- وقتی غذاخوردن در محیطی به دور از آرامش و همراه با کشمکش والدین با یکدیگر انجام می شود
در این هنگام نمی توان انتظار داشت کودک به حضور در این موقعیت تمایلی نشان دهد. زیرا وقت غذا خوردن، برای او همیشه تداعی کننده مشاجرات والدین خواهد بود.
 
5- برخی مادران بیش از حد نگران غذا خوردن کودک هستند
هنگامی که مادر آن به صورت افراطی نسبت به تغذیه کامل کودک اظهارنگرانی می کنند، معمولا با قاشق و ظرف غذا به دنبال کودکان راه می افتند و تصور می کنند با این عمل تغذیه کامل و مورد نظرشان امکانپذیر است؛ حال آنکه اصرار بیش از حد به غذا خوردناشتیاق کودک را از میان می برد و کودک از غذا به عنوان شیوه ای برای جلب توجه استفاده می کند.
 
6- بی توجهی به استقلال طلبی کودک
مخالفت در امر غذا خوردن می تواند نوعی میل به استقلال در کودک باشد، یعنی کودک دوست دارد خودش غذا بخورد و قاشق را به دست بگیرد و اگر مادر روی تمیزی و پاکیزگی بیش از حد تمرکز کند یا وسواس داشته باشد مبادا لباس های کودک کثیف شود یا غذا را روی زمین بریزد؛ یک کشمکش قدرت بین مادر و کودک به وجود می آید. از یک طرف مادر می خواهد کنترل اوضاع را به دست بگیرد و خودش به کودک غذا بدهد و از طرف دیگر کودک اصرار دارد خودش کارهایش را انجام دهد.1

همه چیز راجع به بدغذایی و بی اشتهایی کودکان

علائم و نشانه های رایج بدغذایی و بی اشتهایی کودک

علاوه بر عللی که در این بخش از نمناک در مورد بی اشتهایی کودک گفته شد علائم و نشانه ها را هم باید بشناسید ؛ بدغذایی رفتار طبیعی یک کودک نوپا است. اگر کودک شما هر کدام از رفتارهای زیر را نشان داد، کاملاً طبیعی است. 

از خوردن غذا براساس رنگ و یا بافتش خودداری می کند. 

تعداد کمی از غذاها را دوست دارد و جز آنها چیزی نمی خورد. 

نسبت به امتحان غذایی جدید امتناع می کند. 

از دست دادن علاقه شان نسبت به غذایی که عاشقش بودند. 

فقط می خواهند با یک قاشق یا چنگال غذا بخورند.2
 

راه های درمان بی اشتهایی کودکان

درمان بی اشتهایی و بد غذایی کودکان، در عین سادگی، به زمان و انرژی شما نیاز دارد. نصیحت‌ها و تهدیدهای شما در گوش کودک فرو نخواهد رفت؛ باید رفتار خود را طوری مدیریت کرده تا کودکتان از غذا خوردن به عنوان یک کار سخت و آزار دهنده یاد نکند. به نکات زیر برای از بین بردن بی اشتهایی کودک خود توجه کنید:
 
1. تنوع غذایی
کودکان نیاز به هیجان و تجربه‌های جدید دارند پس سعی کنید غذاهای متنوع برای کودک تهیه کنید. بهتر است کودکتان را از سنین پایین به خوردن غذاهایی با چاشنی‌های مختلف عادت دهید. این گونه در سنین بالاتر کمتر با لجبازی‌های او در غذا نخوردن مواجه می‌شوید.
 
2. غذاهای جذاب
شاید نتوانید تعداد زیادی غذا تدارک ببینید، اما می‌توانید غذاها را با شکل‌های متنوع و جذاب و در ظرف‌های رنگی برای او تهیه کنید.
 
3. از شیر گرفتن
در صورتی که کودک هنوز از شیر مادر گرفته نشده است، معمولا رغبت کمتری به غذا نشان می‌دهد. بنابراین سعی کنید پس از یک سالگی به مرور او را از شیر بگیرید تا به غذا خوردن عادت کند. البته این کار حساسی است و باید از متخصصان و مشاوره کودک راهنمایی بگیرید.
 
4. تغذیه همراه با بازی برا ی رفع بی اشتهایی کودکان
کودک را در پخت غذا شریک کنید. برای او مکانی فراهم کنید تا راحت بریزد و بپاشد، با او بازی کنید و برایش وقت بگذارید. بازی با موبایل یا تغذیه در مقابل تلویزیون، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. بازی و مشارکت در حین پخت غذا از روش‌های موثر در درمان بی اشتهایی کودکان است.
 
5. درمان روانشناختی والدین
شاید به آن اهمیت ندهید، اما کودکان معمولا آینه رفتار والدین هستند. بسیار مهم است که کودک، والدینی داشته باشد که به سلامت روان و رفتارهای خود اهمیت داده و سعی در درمان مشکلات روانشناختی خود داشته باشند. حل اینگونه مشکلات تنها با کمک روانشناس امکان پذیر است.
 
6. شنیدن حرف های کودک
گاهی کودک قصد دارد که با غذا نخوردن چیزی را به شما بگوید. بنابراین گاهی بی خیال غذا شوید و با او حرف بزنید. دغدغه‌ها و مشکلاتش را بشنوید و به او کمک کنید تا آن‌ها را برطرف کند.
 
7. مراجعه به پزشک متخصص
در صورتی که رفتار صحیح شما نتوانست کودک را مجاب به غذا خوردن کند، مراجعه به پزشکان مربوطه و حتی مصرف دارو ضروری است. اما برای دارو لطفا عجله نکرده و راه‌های دیگری که مشاور توصیه می‌کند را امتحان نمایید.

همه چیز راجع به بدغذایی و بی اشتهایی کودکان
 
8. عادات غذایی سالم خانواده
عادت سالم تغذیه ای والدین، اهمیت زیادی در غذا خوردن کودک دارد. در صورتی که والدین غذاهای سالم و مقوی مثل سبزیجات پخته شده، میوه و حبوبات را در لیست غذای خود جای دهند و از مواد مضر به خصوص فست فود، نوشابه، تنقلات و شیرینی پرهیز کنند، کودک نیز همانگونه رفتار خواهد کرد. 3
 

در زمان بی اشتهایی کودکتان این رفتارها ممنوع

کارهای زیادی برای تشویق کودک به غذا خوردن وجود دارد اما کارهایی هست که نباید بکنید. 

فرزندتان را مجبور نکنید که بشقاب خود را تمیز کند.

زمانی که او دیگر گرسنه نیست، باید مجاز به توقف خوردنش باشد این کار به عزت نفس آن ها کمک نمی کند و می تواند رفتار بدغذایی را بدتر کند. 

با کودک خود جر و بحث نکنید:تهدیدها، مجازات ها و پاداش ها، ایده های خوبی نیستند آن ها مبارزات بزرگی را بین شما و فرزندتان ایجاد می کنند.

از انجام معاملات پرهیز کنید. (به آن ها نگویید که اگر سه لقمه بیشتر بخوری، می توانی دسر بخوری)، چون در این صورت به آن ها یاد می دهید برای چیزهای دیگر هم پاداش بگیرند.2

پینوشتها
1.www.bartarinha.ir
2.www.namnak.com
3.www.honarehzendegi.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما