هنگام گرفتگی عضله پا چه رخ می دهد؟
هنگامی که گرفتگی عضلات پا را تجربه می کنید، سفتی و اسپاسم های ناگهانی را در عضلات پا تجربه می کنید. در بیشتر موارد، این شرایط در عضلات ساق پا رخ می دهد و می تواند دردناک باشد. افزون بر این، حتی زمانی که گرفتگی از بین می رود، فرد همچنان برای مدتی حساسیت به لمس و درد را در عضله احساس می کند. در بسیاری از موارد، این گرفتگی ها در طول شب رخ می دهند، اما همواره این گونه نیست. در شرایطی که آنها به طور معمول مضر نیستند، اما هنگامی انجام برخی فعالیت ها مانند رانندگی می توانند خطرآفرین باشند.گرفتگی عضلات پا می تواند همان گونه که به ناگاه شکل می گیرد، از بین برود، اما احتمالا برای چند ساعت حساسیت به لمس و درد را در عضلات تحت تاثیر قرار گرفته تجربه خواهید کرد. گرفتگی عضله برای چند ثانیه یا در نهایت تا 10 دقیقه طول می کشد.
دلایل شکل گیری گرفتگی عضلات پا
دلایل مختلفی با گرفتگی عضلات پا مرتبط هستند. اما از جمله دلایل شایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:ورزش شدید، زمانی که ماهیچه های پا زیر فشار بیش از حد قرار می گیرند
گردش خون ضعیف در پا
کم آبی بدن
برخی کمبودها از جمله کمبود منیزیم، کلسیم، و پتاسیم
عدم توجه به گرم کردن و سرد کردن مناسب به ترتیب پیش و پس از ورزش
خستگی عضلانی
عوارض جانبی دارو
مشکلات زمینه ای
از جمله دلایل زمینه ای گرفتگی عضلات پا می توان به بیماری کبد یا حتی بارداری اشاره کرد. داروهایی مانند استاتین ها، که برای کاهش سطوح کلسترول مورد استفاده قرار می گیرند، نیز می توانند موجب گرفتگی عضلات پا شوند.
تسکین سریع برای گرفتگی عضلات پا
هنگامی که گرفتگی عضلات پا رخ می دهد، با توجه به شدت حمله که درد و ناراحتی را به همراه دارد، رهایی از این شرایط به هر قیمتی چیزی است که آرزو می کنید. از جمله اقدام هایی که می توان برای کمک به تسکین گرفتگی عضلات پا مد نظر قرار داد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
حرکات کششی
هنگام وقوع گرفتگی عضله پا انجام برخی حرکات کششی را مد نظر قرار دهید. لازم نیست اقدام پیچیده ای در این زمینه انجام شود و می توانید کشش عضلات پا از طریق حرکاتی مانند ایستادن مقابل دیوار و کشش پا در پشت سر خود را انجام دهید.
تن آرامی
ایجاد آرامش در عضله می تواند به بهبودی گرفتگی کمک کند. بسیاری از ما به طور غریزی با گرفتگی مبارزه می کنیم، اما این کار می تواند شرایط را وخیمتر سازد. در عوض، تلاش کنید عضله پا را آرام سازید و در برابر وسوسه ایجاد فشار در آن مقاومت کنید.
ماساژ
اگر فردی در کنار شما حضور دارد از وی بخواهید بخش تحت تاثیر قرار گرفته را ماساژ دهد. این کار می تواند به تسکین گرفتگی عضله کمک کند و با دردی که در ادامه شکل می گیرد نیز مقابله کند.
استفاده از گرما
با اعمال گرما روی بخش تحت تاثیر قرار گرفته در زمان تجربه گرفتگی عضلات پا می توانید به تسکین آن کمک کنید. این کار به فروکش کردن سریعتر گرفتگی کمک می کند.
خم کردن انگشتان پا
یک روش ساده برای کمک به مقابله با گرفتگی عضلات پا خم کردن انگشتان پا به سمت بالا به محض آغاز گرفتگی است. این وضعیت را برای چند ثانیه حفظ کنید.
راه رفتن روی پاشنه
شاید اندکی عجیب به نظر برسد، اما راه رفتن روی پاشنه می تواند به تسکین گرفتگی عضلات پا کمک کند. این کار به افزایش جریان خون به عضلات پا منجر می شود، که به معنای تسکین سریعتر گرفتگی است. 1
روش های درمان
گاهی رفع علت زمینه ای تنها درمان مورد نیاز است.درمان دارویی: به طور کلی هیچ دارویی برای گرفتگی عضلات توصیه نمی شود، در صورت انقباض شدید عضلانی و احساس درد و ناراحتی ، استفاده از قرص های مسکن توصیه می شود.
ورزش و تمرینات کششی: تمرینات کششی به بهبود و حفظ انعطافپذیری و حفظ جریان خون مناسب عضلات کمک میکنند
ماساژ درمانی
کمپرس سرد: استفاده از کمپرس سرد بر روی عضلات دردناک در ۲۴ ساعت اول
گرمادرمانی: گرما موجب رفع گرفتگی عضلانی و تسکین آنها خواهد شد (شامل کیسهی آب گرم، یا حمام آب گرم و یا جکوزی)
مواردی که لازم است به پزشک مراجعه کنید
گرفتگی شدید و مداوم عضلاتگرفتگی عضلات ساق پا بعد از قرار گرفتن در معرض سمومی مانند سرب
ایجاد ضعف عضلانی و آتروفی همراه با گرفتگی عضلات پا
اختلالات عملکرد به دلیل گرفتگی عضلات پا 2
نکاتی که می تواند به جلوگیری از گرفتگی عضلانی کمک کند
نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات دیگر – به اندازه کافی آب بنوشید به طوری که ادرار شما زرد روشن و یا مانند آب زلال شفاف باشد.فعالیت هایی که ممکن است به جلوگیری از گرفتگی عضلات پا در شب کمک عبارتند از:
هنگام خواب روی پای خود را بپوشانید.
اطمینان حاصل کنید که شما در حال خوردن غذاهای سالم ( به خصوص در حاملگی ) غنی از کلسیم، پتاسیم و منیزیم هستید.
دوچرخه سواری و یا دوچرخه ثابت حالتی مانند کشش ماهیچه های ایجاد می کند.
ماهیچه های خود را هر روز، به خصوص قبل و پس از ورزش و در هنگام خواب کشش بدهید.
بطور ناگهانی مقدار ورزش خود را افزایش ندهید. تمرینات خود را در هر هفته کمی اضافه نمایید.
روزانه یک مکمل مولتی ویتامین مصرف نمایید.
اگر شما در حال مصرف داروهایی که می توانند باعث ایجاد گرفتگی عضلات پا شود دکتر شما ممکن است داروهای مختلف دیگری را تجویز کند.
نقش تغذیه در گرفتگی عضلات
غذاهایی که به بهبود سریع گرفتگی عضلانی کمک می کند.
التیام با غذا:غذاهایی حاوی پتاسیم، یک ماده معدنی که به شکستن کربوهیدرات و ساخت عضله در بدن کمک می کند. هر وعده روزانه غذای با پتاسیم بالا از میوه های خشک مانند ( یک لیوان آب گوجه فرنگی، آب مرکبات یا شیر، یک تکه از خربزه، پرتقال و یا یک موز می تواند به طرد کردن گرفتگی عضلات پا و به جلوگیری از عود کمک می کنند.
نوشیدن آب بیش از حد به حفظ گردش خون کمک می کند تا محصولات ضایعات، عامل گرفتگی عضلات از ماهیچه های دفع شود.
پرهیز از غذاهایی که به گرفتگی عضلانی آسیب می زند.
کافئین، معمولا در قهوه، چای و نوشابه یافت می شود زیرا می تواند سبب گرفتگی های محدود رگ های خونی شده و به کاهش گردش خون در عضلات کمک می کند. 3
پی نوشت:
1.www.asriran.com
2.www.drsoleymanha.com
3.www.namnak.com