طبیعت، انواع خربزه و مواد موجود در خربزه
مواد موجود در 100 گرم خربزه:یک گرم فیبر
12 میلی گرم کلسیم
17 میلی گرم فسفر
238 میلی گرم پتاسیم
1250 واحد پیش ساز ویتامین A
31 کیلو کالری انرژی
37 میلی گرم ویتامین C
طبیعت خربزه :
طبیعت خربزه معتدل و تر (رطوبتی) است. خربزه هرچه شیرین تر باشد «گرمی و تری» آن بیشتر است.
انواع خربزه
خربزه در انواع مختلفی در جهان وجود دارد و به طورکلی، دو نوع خربزه خربزه امریکای شمالی و خربزه اروپایی در کشورهای غربی رایج است. خربزه آمریکای شمالی که سبز کمرنگ متمایل به زرد با گوشتی شیرین و آبدار است، در ایالات متحده رایج می باشد و خربزه اروپایی با پوستی سبز کمرنگ و شیاردار با خربزه امریکای شمالی تفاوت دارد.خربزه، این میوه خوشمزه با عطر مطبوع فواید متعددی برای سلامتی دارد که در ادامه مطالب خواص آن را خواهید خواند.
فواید خربزه برای سلامت قلب و عروقی
خربزه سرشار از پتاسیم است و با کنترل فشار خون از پرفشاری خون جلوگیری کرده و مانع از آسیب سدیم به بدن می شود. آدنوزین خربزه برای قلب مفید است و با خاصیت رقیق کنندگی خون از لخته شدن خون در سیستم قلبی عروقی جلوگیری می کند. ویتامین C موجود در خربزه از تصلب شرایین جلوگیری و از سکته قلبی پیشگیری می کند.
خربزه برای مبارزه با استرس
پتاسیم موجود در خربزه با متعادل نمودن ضربان قلب و افزایش ذخیره اکسیژن برای مغز باعث احساس آرامش و تمرکز بیشتر می شود. سوپراکسیددیسموتاز خربزه، با پایین آوردن فشارخون و آرامش عروق، از مرگ سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند و با استرس مبارزه می کند.
خواص خربزه برای درمان آرتریت
خربزه دارای خواص ضدالتهاب است و افزودن مقدار مناسب خربزه به رژیم غذایی تان سبب جلوگیری از استرس اکسیداتیو در مفاصل و استخوان ها و کاهش التهاب شده و به کاهش درد و ناراحتی آرتریت کمک می کند.
هیدراته نمودن بدن
حدود 90 درصد از خربزه را آب تشکیل می دهد بنابراین بهترین منبع برای تامین آب مورد نیاز بدن است برای فعالیت تمام سلول های بدن به آب نیاز است. کمبود آب باعث اختلال در آبرسانی به اندام های بدن، بروز تشنگی مفرط، سردردهای شدید، یبوست، سرگیجه، گودی زیر چشم، افت فشار خون، تنفس سریع، تند تپشی و غیره می شود.1
درمان سوختگی های سطحی روی پوست
جالب است بدانید که خربزه می تواند به عنوان یک پماد سوختگی طبیعی مورد استفاده قرار بگیرد. گوشت میوه خربزه یک ماده ضد تورم است و به همین جهت می تواند برای درمان سوختگی های سطحی روی پوست مفید باشد.برای این منظور باید مقداری از گوشت میوه خربزه را در یک کاسه له کنید سپس به صورت مرهم روی محل سوختگی قرار دهید تا درمان آن را تسریع کند. این کار علاوه بر اینکه سوختگی را درمان می کند از متورم شدن محل سوختگی نیز جلوگیری می کند.
افزایش شیر مادر و زیبایی جنین
یکی از بزرگترین دغدغه های زنان باردار زیبایی فرزندانشان است ، جالب است بدانید که خوردن خربزه در دوران باردای باعث زیباتر شدن و باهوش تر شدن جنین می شود. علاوه بر این مصرف خربزه در دوران پس از زایمان و شیردهی باعث می شود حجم شیر مادر زیادتر شود. به همین جهت خربزه می تواند گزینه مناسبی در رژیم غذایی بانوان باردار باشد.
کمک به افزایش رشد کودکان
خربزه حاوی مواد قندی و معدنی مفیدی است که در این مواد آنزیم هایی وجود دارد که باعث می شوند سرعت هضم غذا افزایش یابد. از این رو مصرف خربزه در کودکان باعث افزایش اشتها می شود که در نتیجه به رشد و فعالیت بیشتر سلول های بدن کودکان می انجامد.
کاهش ریزش و سلامت موها
خربزه حاوی مقادیر غنی از بتاکاروتن است که پس از مصرف در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. ویتامین A برای سلامت و رشد موها ضروری است. علاوه بر این ویتامین B موجود در خربزه باعث تقویت موها می شود و در نتیجه از ریزش موها جلوگیری می کند.
رژیم لاغری و چاق شدن با خربزه
خربزه جزو میوه هایی است که اگر به صورت کنترل شده مصرف شود می تواند به لاغری کمک کند. اما به دلیل وجود قند بالای این میوه اگر بدون کنترل مصرف شود و در خوردن آن زیاده روی شود باعث چاقی و اضافه وزن می گردد.خربزه از مقادیر کمی کالری و سدیم برخوردار است و به همین جهت اگر به صورت کنترل شده مصرف شود برای کاهش وزن مفید است. ضمن اینکه این میوه هیچ گونه چربی و کلسترولی ندارد. علاوه بر این آب موجود و فراوان این میوه باعث سیری طولانی می شود که می تواند از پر خوری جلوگیری می کند.
درمان لک های روی پوست و کک و مک
خربزه می تواند به درمان لک های روی پوست و لک های کک و مک نیز کمک کند. برای این منظور باید ازخربزه به صورت ماسک استفاده شود. گوشت میوه خربزه را له کنید و روی محل لک ها ماساژ دهید ، سپس پس از ۲۰ دقیقه با آب سرد بشویید.
شادابی و روشن تر شدن پوست
یکی دیگر از فواید خربزه این است که می تواند به زیبایی و شادابی پوست کمک کند. خربزه حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین C است که این ویتامین برای شادابی و روشنایی پوست بسیار موثر است. برای تاثیر حداکثری گوشت میوه خربزه را به صورت ماسک روی پوست صورت قرار دهید.
دفع سموم و سلامت کلیه
یکی از خواص خربزه این است که برای دفع سموم بدن بسیار مفید است. خربزه حاوی مقادیر غنی از پتاسیم است و به همین جهت بسیار مدر است. همین امر باعث می شود که باعث دفع راحت و سریع تر مواد زائد و سموم موجود در خون شود. علاوه بر این به شستشوی مثانه و کلیه ها هم کمک شایانی می کند.2
بهبود بینایی
ویتامین A در بهبود بینایی افراد کمک بسیار زیادی میکند یکی از جمله میوههایی که ویتامین A دارند میتواند به خربزه اشاره کرد.
جلوگیری از آب مروارید
بتاکروتن موجود در خربزه باعث کاهش احتمال ابتلا به آب مروارید میشود و میتواند از چشمهای شما مراقب کند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
از دیگر ویتامینهای موجود در خربزه، ویتامین C است که در کنار ویتامین A سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و با تحریک گلبولهای سفید بدن عفونتها را از بین میبرند.
ضد سرطان
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی محسوب میشود که میتواند با رادیکالهای بدن مبارزه کند، خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
دفع سموم بدن
خربزه دارای پتاسیم است و همانظور که گفته شد میوه آبداریست که مقداری ادرارآور است، با مصرف خربزه میتوانید کلیه را شستشوی دهید و سموم بدن را دفع کنید.3
هشدارهای مهم در مصرف خربزه
علامت خربزه خوب آن است که سنگین و نسبتا سفت باشد و قسمت انتهای آن را چون کمی فشار دهید مختصری فرو رود.برعکس آنچه که در ایران مرسوم است و خربزه را با غذا یا بعد از غذا به عنوان دسر می خورند، بهتر است با فاصله زیادی قبل از غذا آن را خورد و در میان دو وعده غذایی مصرف شود.
خوردن خربزه به همراه عسل خطرناک و مرگ آور است.
ﺧﺮﺑﺰه ﮐﺎل ﺣﺎوی ﻣﺰه ﺗﺮﺷﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﻼف ﺧﺮﺑﺰه رﺳﯿﺪه و ﺷﯿﺮﯾﻦ، ﺗﺮس را در اﻧﺴﺎن ﻣﯽ اﻓﺰاﯾﺪ و ﺷﺠﺎﻋﺖ را از ﺑﯿﻦ ﻣﯽ ﺑﺮد.
مصرف خربزه ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا اﺳﻬﺎل و ورم رود را ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﻣﯽ آورد.
خربزه چون دارای قند است بسیار چاقکننده بوده و از این رو افراد دارای اضافه وزن در مصرف آن احتیاط کنند.
مضرات مصرف خربزه
خوردن خربزه کال در کسانی که معده ای ضعیف دارند ممکن است تولید اسهال کند و خلط را افزایش دهد.هر یکصد گرم خربزه، 8 گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمیشود.
این میوه برای سینه درد و سرماخوردگی بسیار مضر است و باعث تب های صفراوی می شود.
زیاد خوردن آن هم تولید گرمی می کند.
زﯾﺎده روی در ﺧﻮردن ﺧﺮﺑﺰه، ﺳﺒﺐ ﻧﻔﺦ و اﯾﺠﺎد درد در ﻣﻌﺪه و روده ﻣﯽ ﺷﻮد.4
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.parsiday.com
3.www.borna.news
4.www.7ganj.ir