در مطالعه ای که اخیراً بر روی تعدادی از افرادی که به عادت صحبت کردن در خواب مبتلا بودند انجام گرفت مشخص شد که گفتگوهای شبانه این افراد مضامین باورنکردنی و عجیبی دارد. مطالعات بر روی این افراد که به عادت صحبت کردن در خواب با نام علمی «پارازومنیا» (parasomnia) مشهور است نشان می داد که تقریباً یک چهارم از کلماتی که در هنگام خواب توسط آن ها بیان می شود منفی و ۲۲ درصد نیز کلمات زشت و ناخوشایندی بوده اند. بسیاری از محققان بر این باورند که مضمون صحبت های ما هنگام خواب در مورد چیزهایی است که در طول روز از به زبان آوردن آن ها به هر دلیلی واهمه داریم اما هنوز چیزهای زیادی در مورد این عادت جالب کشف نشده باقی مانده است.
علاوه بر این که صحبت کردن در خواب خود به اندازه کافی ترسناک و غیرطبیعی است در بیشتر مواقع حرف زدن در خواب با صدای غیرطبیعی و ترسناکی همراه می شود زیرا فرد در هنگام صحبت کردن در خواب در واقع در رویا به سر برده اما خود از این موضوع آگاهی ندارد. 1
چه عواملی باعث حرف زدن خواب می شود؟
1- ژنتیک
متخصصان نمی توانند علت دقیق صحبت کردن افراد در خواب را بیان کنند اما مطالعات پزشکی نشان داده است که این مسئله می تواند ریشه ژنتیکی داشته باشد . مطالعه انجام شده بر روی دوقلو ها که معمولا در خواب صحبت می کردند نشان داد که والدین آن ها نیز هذیان گویی در خواب داشته اند.
2- کمبود خواب
تقریبا هر کسی صحبت کردن در خواب را تجربه می کند اما برخی از عوامل به ویژه کم خوابی، می تواند منجربه آن شود. متخصصین پزشکی معتقدند که اکثر افراد هنگام استرس یا کم خوابی ، در خواب صحبت می کنند زیرا کم خوابی بر مغز تاثیر گذاشته و بر کیفیت خواب نیز موثر واقع می شوند.
3- اختلالات خواب
صحبت کردن در خواب به خودی خود یک اختلال محسوب می شود که به " خواب گفتاری " معروف است . صحبت کردن هر زمانی ممکن است برای افراد رخ دهد اما افراد مبتلا به اختلالات خواب، اطرافیان خود را با برخی از صدا ها آزار می دهند. پزشکان معتقدند که بین خواب سخنی ، راه رفتن در خواب و کابوس ارتباطی وجود دارد .
4- دارو های خاص
برخی از داروها وجود دارند که باعث اختلال در خواب به عنوان یک عارضه جانبی می شوند. داروهایی که می توانند منجر به برخی از رفتارهای خواب ، از جمله صحبت کردن در خواب شوند، معمولا بر کنترل عضلات هنگام خواب تاثیر می گذارند. با افزایش حجم عضلات و غیر ارادی شدن آن ها ممکن است در خواب لگد بزنید، مشت بزنید، راه بروید و صحبت کنید. برخی از داروهای رایج مانند دارو های ضد افسردگی، می توانند باعث این اختلال شوند.
5- اختلال رفتار خواب(REM)
خواب دیدن فعال (حرکت سریع چشم) به عنوان یک اختلال محسوب می شود . این مرحله از خواب تقریبا 20-25 درصد از کل زمانی را که درخواب می گذرانیم را شامل می شود و برای مغز زمان فعالی است. در طی این مرحله، چشم ها حرکت می کنند، فشار خون بالا می رود، ضربان قلب افزایش می یابد و فعالیت موج مغزی شبیه بیدار شدن است .بدن در حین REM در حالت استراحت و تقریبا فلج باقی می ماند که مانع از خواب کامل می شود. افراد در این اختلال نه تنها صحبت می کنند بلکه می توانند از خود خشونت نشان دهند یا حتی برای حرکت در تخت خواب از جای خود بلند شوند .
6- تب
صحبت کردن هنگام داشتن تبی شدید کاملا رایج است زیرا بدن و مغز معمولا خسته شده اند. آن ها معمولا به جای تنظیم ساعات بدن تمام انرژی خود را برای تقویت سیستم ایمنی می گذارند بنابراین طی این عمل ، درخواب صحبت خواهید کرد.
7- اختلال در خوردن غذا
اگر در خواب صحبت می کنید ممکن است لازم باشد به درون خود نگاه کنید، به خصوص اگر افزایش وزن غیر قابل توجهی دارید. این اختلال هنگامی رخ می دهد که افراد در حالی که خواب هستند غذا می خورند، آن ها حتی می توانند به داخل آشپزخانه بروند و یک وعده کامل غذایی را هنگام خواب تهیه کنند بدون آنکه متوجه باشند.
8- استرس عاطفی، اضطراب و افسردگی
کسانی که الگوی خواب نامنظمی دارند، هنگام خواب بیشتر صحبت می کنند. این امر می تواند به این دلیل باشد که مغز در خاموش شدن هنگام شب مشکل دارد و چرخه خواب را مختل می کند یا ممکن است ذهن ناخودآگاه مشغول فعالیت باشد .
9- وحشت شبانه
وحشت شبانه در خواب بیشتر به کودکان مربوط می شود اما ممکن است در بزرگسالان نیز رخ دهد. در هنگام وحشت شبانه ، ممکن است فرد بیدار به نظر برسد . آن ها می توانند فریاد بزنند، گریه کنند، جیغ بکشند، لگد بزنند و دعوا کنند. وحشت شبانه معمولا در فاز حرکت سریع چشم رخ می دهد. فرد در صبح روز بعد، آنچه را که در وحشت شبانه تجربه کرده است بعید است که به خاطر آورد .
10- اختلال سلامت روان
اختلالات سلامت روان اغلب با اختلالات خواب نیز مرتبط است. در این مرحله دانشمندان نمی توانند تشخیص دهند که آیا مشکل سلامت روان منجر به این اختلال شده است یا ابتلا به اختلال خواب درنهایت می تواند منجر به چالش های سلامت روان شود .2
راه های درمان حرف زدن در خواب
اگر این مشکل به دفعات تکرار می شود توصیه می کنیم به پزشک متخصص مراجعه کنید. ممکن است با یک دوره دارو درمانی کوتاه مدت همه چیز به حالت عادی برگردد. برخی دیگر از روشهای درمان و پیشگیری از حرف زدن در خواب عبارتند از :
1. بهداشت خواب
به عنوان مثال از مواد مخدر دوری کنید. خیلی سیگار نکشید. کمبود خواب تان را رفع کنید. ساعت خواب تان را تنظیم کنید و …
2. داروها
استفاده از داروهای ضد افسردگی و یا قرص های خوابآور برای بهبود خواب می تواند به درمان شما کمک کند.
3. رفتار درمانی شناختی
در روش رفتار درمانی شناختی به بیمار استراتژی های موثر و درازمدتی ارائه می شود تا بر اضطراب و تشویش خود غلبه کند.
4. کاهش استرس
یکی از مهمترین راهکارهای درمان حرف زدن در خواب کاهش و درمان استرس و اضطراب است. چون استرس از اصلی ترین دلایل حرف زدن در خواب است.
5. تغذیه
شبها غذای سبک و کم چربی بخورید و از پرخوری بپرهیزید. چون سنگین بودن هم می تواند باعث این مشکل شود.
6. خواب منظم
از یک روال صحیح خواب پیروی کرده و ساعات خواب منظمی داشته باشید.
7. استراحت مناسب
کمبود خواب و نداشتن استراحت کافی را حل کنید تا به این مشکل دچار نشوید. 3پی نوشت:
1.www.rooziato.com
2.www.namnak.com
3.www.delgarm.com