آویشن از گیاهان دارویی و دمنوشهای محبوبی است که خواص فوق العادهای دارد. آویشن بهبود دهندهی عملکرد سیستم گوارش بدن میباشد. آویشن در کنترل فشار خون موثر است. در این مقاله بیشتر با خواص آویشن آشنا شوید.
آویشن و فشار خون
امروزه با نحوه زندگی شهرنشینی و نوع غذاهای مصرفی، ابتلا به فشار خون بالا در همه افراد، کودک، پیر و جوان ممکن است ایجاد شود. همچنین این بیماری با افزایش سن مرتبط است و هر چه که مسنتر شوید، به ویژه اگر مبتلا به اضافه وزن، چاقی، یا بیماری قند خون باشید، احتمال ایجاد فشار خون بالا در شما بیشتر میشود. به همین دلیل است که انجام اقدامات زودهنگام برای پیشگیری از این بیماری بسیار با اهمیت است.به طور کلی مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم، پتاسیم و کلسیم در بهبود فشار خون بسیار موثر است. در مقابل، مصرف میزان کم مواد غذایی حاوی سدیم و چربیهای اشباع شده، موجب کاهش فشار خون میشود؛ بنابراین افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، لازم است مصرف مواد غذایی حاوی سدیم که از همه مهمتر نمک است را محدود کنند و به جای آن مواد غذایی حاوی پتاسیم، منیزیم و کلسیم مانند انواع میوهها و سبزیجات را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند.
یکی از این مواد غذایی مفید گیاه دارویی آویشن است این گیاه حاوی مقادیر بالایی از پتاسیم است که برای مایعات و سلولهای بدنی بسیار ضروری است و به تنظیم فشار خون کمک میکند. نتایج تحقیقات پژوهشگران در سالهای اخیر نشان داده است، عصاره گیاه آویشن بهطور چشمگیری میزان ضربان قلب را در موشهای مبتلا به فشارخون بالا کاهش میدهد و همچنین همزمان به پایین آوردن میزان کلسترول کمک میکند. این پژوهش بر روی گونهای از آویشن وحشی به نام Thymus linearis Benth که بیشتر در در افغانستان و پاکستان یافت میشود، انجام گردید. همچنین مصرف آویشن به بدن در دفع نمکهای اضافه، آب اضافی و سموم از طریق افزایش ادرار کمک میکند.
به منظور بهره گیری بیشتر از آویشن در تنظیم فشار خون، میتوانید در پخت غذاها به جای نمک از آن استفاده کنید. همچنین خوردن چای و دمنوش آویشن نیز به کاهش فشار خون کمک میکند. (2)
فشار خون و کلسترول را کاهش میدهد
ثابت شدهاسـت کـه مصرف آویشن سبب ایجاد فعالیتهای ضد فشار خون در بدن میشود؛ بهمین دلیل آویشن یک گزینهی گیاهی فوقالعاده اسـت برای کسانی کـه دچار علائم فشار خون بالا هستند. مطالعهای کـه اخیرا روی حیوانات صورت گرفت، نشان داد کـه عصارهی آویشن قادر اسـت ضربان قلب افراد مبتلا بـه فشار خون بالا رابه طور قابلتوجهی کاهش دهد.همچنین ثابت شدهاسـت کـه این عصاره سطح کلسترول، تری گلیسرید و LDL را کاهش می دهد ودر عین حال سطوح کلسترول HDL را افزایش می دهد. بجای مصرف بیش از اندازهی نمک، بکوشید گیاهان مفیدتری مانند آویشن رابه وعدههای غذایی روزانهتان اضافه کنید. (3)
آویشن؛ مناسب برای فشارخونیها اما ...
مصرف آویشن برای افرادی که از فشارخون بالا رنج میبرند توصیه نمیشود. قبل از مصرف حتماً با پزشکتان مشورت کنید. اما نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد عصاره آویشن به طور چشمگیر میزان ضربان قلب را در موشهای مبتلا به فشارخون بالا کاهش میدهد و همچنین به پایین آوردن میزان کلسترول کمک میکند. کارشناسان توصیه میکنند یکی از روشهای مطمئن استفاده از آویشن برای کاهش ضربان قلب جایگزین کردن آن با نمک در مواد خوراکی است.از دیگر خواص آویشن چه می دانید؟
طبع گیاه آویشن گرم و خشک است. این گیاه حاوی مواد موثر مفیدی است که به پیشگیری و درمان بسیاری از امراض و افزایش سطح سلامت کمک میکند. آنتی اکسیدانها و تیمول از ترکیبات موثر موجود در گیاه آویشن هستند که به آن خاصیت ضدعفونی کننده و ضد قارچ داده اند. یکی از مهمترین خواص آویشن کمک به درمان سرفه است. امروزه در صنعت داروساری از عصاره آویشن دارویی گیاهی برای درمان سرفه تولید شده است. همچنین نوشیدن دمنوش و چای آویشن در بهبود علایم سرماخوردگی و برونشیت موثر است.از دیگر خواص درمانی آویشن، کمک به درمان آکنه است. این گیاه حاوی مواد ضد باکتری است که میتواند در کنترل باکتریهای مضر موجود بر پوست که عامل ایجاد جوش و آکنه هستند، تاثیر بگذارد.
روغن آویشن حاوی ماده فعالی به نام «کارواکرول» است که از آن در صنعت عطر سازی و عطر درمانی (آرماتراپی) استفاده میشود. این ماده با تاثیر روی فعالیت اعصاب، موجب بهبود خلق و خو و تقویت احساس سرحالی و شادی میشود.
استفاده از دمنوش آویشن برای تسکین درد مفاصل، نقرس، ورم مفاصل و درد سیاتیک مفید است.
دم کرده آویشن برای سکسکه، دل پیچه، قطره قطره ادرار کردن، خرد کردن سنگ مثانه و تسکین دردهای قاعدگی بسیار نافع است.
استفاده از آویشن در تهیه غذاها به دلیل دارا بودن مواد آنتی اکسیدان، ویتامین ث و آ ، مس، فیبر، منگنز و آهن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و نقش موثری در پیشگیری از سرطان دارد.
مصرف آویشن به هضم غذا کمک میکند و برای درمان برخی ناراحتیهای دستگاه گوارش مفید است.
آویشن یک گیاه ضدعفونیکننده و التیامبخش است و استفاده از آن برای درمان آفت، التهاب لثه و رفع بوی بد دهان مفید است.
چگونه دمنوش آویشن را درست کنیم؟
می توانید به مقدار دلخواه آویشن را در آب جوش مانند چای دم کنید، اگر ده گرم از آن را در یک لیتر آب جوش دم کنید و با کمی عسل میل کنید باعث درمان تنگی نفس و کلیه و مثانه، درد مفاصل و سیاتیک و خونریزی های رحم و ترشحات غیرطبیعی زنان می شود.نحوه و زمان مصرف :
روزانه دو نوبت صبح و عصر می توان از این محصول استفاده کرد.
هربار یک عدد تی بگ را درون قوری انداخته و به اندازه یک لیوان درون ان آبجوش بریزید و بعد از 10 دقیقه که دم کشید میل نمایید.
موارد منع مصرف :
خانم های باردار و دارای نوزاد زیر شش ماه
عوارض آویشن
آویشن دارای تیمول و کارواکرول است که باعث ایجاد آلرژی می شوند، علاوه بر این آویشن بر غده هیپوفیز که ترشح کننده هورمون تیروئید است تاثیر می گذارد و برای کسانی که مشکل تیروئیدی دارند ضرر دارد.آویشن سطح فشارخون را افزایش می دهد و برای کسانی که فشارخون بالایی دارند مناسب نیست، این گیاه اگر بیش از حد مصرف شود روی هورمون های زنانه اثر می گذارد.
منبع:
1. اقتصادنیوز
2. تابناک
3. بیتوته
4. ستاره
5. من و تو خرید
6. پارس ناز