انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن

«لیپوساکشن (Liposuction)» عمل جراحی زیبایی است که در آن به وسیله دستگاه مَکشی مخصوصی، چربی‌های زائد از بدن فرد خارج می‌شود. کسانی که عمل لیپوساکشن را به عنوان یکی از گزینه‌های زیبایی خود انتخاب می‌کنند، به دنبال از بین بردن چربی‌های زائد در نواحی خاصی از بدن مانند ران، باسن، شکم، بازو، گردن یا کمر خود هستند.
دوشنبه، 24 خرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: کیمیا صادقی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن
«لیپوساکشن (Liposuction)» عمل جراحی زیبایی است که در آن به وسیله دستگاه مَکشی مخصوصی، چربی‌های زائد از بدن فرد خارج می‌شود. این چربی‌های زائد به رژیم‌های غذایی و ورزش مقاومت نشان می‌دهند. برخلاف تصور عموم، عمل لیپوساکشن موجب کاهش وزن نمی‌شود (اگرچه ممکن است فرد مقداری از وزن خود را از دست بدهد)، اما این عمل بیشتر برای زیباسازی شکل و اندام فرد انجام می‌گیرد.

کسانی که عمل لیپوساکشن را به عنوان یکی از گزینه‌های زیبایی خود انتخاب می‌کنند، به دنبال از بین بردن چربی‌های زائد در نواحی خاصی از بدن مانند ران، باسن، شکم، بازو، گردن یا کمر خود هستند. این دست مراجعان، معمولا انواع رژیم‌های غذایی و ورزش را امتحان کرده‌اند، اما نتوانسته‌اند به نتیجه‌ی دلخواه خود دست پیدا کنند. لیپوساکشن می‌تواند خطرات جدی و عوارض احتمالی نیز داشته باشد، بنابراین بسیار مهم است که قبل از تصمیم به انجام این عمل جراحی زیبایی، با یک پزشک متخصص مشورت کنید. 

انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن

انواع لیپوساکشن

تاموسنت : در این روش در شروع عمل بعضی از داروها به محدوده مورد نظر تزریق می شود. تزریق به منظور استحکام بافت چربی انجام می شود و برداشتن چربی را آسان تر می کند. در این روش باعث می شود خونریزی به حداقل رسیده و کنترل بیمار در حین جراحی آسان تر شود. بعد از عمل این مایع از بین می رود درصد کم باقیمانده توسط بدن جذب می شود.

لیزر : از این روش قبل از برداشتن چربی ها استفاده می کنند که سبب آب کردن چربی های آن منطقه می شود البته در این روش نمی توان به نتیجه مطلوب رسید زیرا میزان آب کردن چربی ها در این روش محدود و کم است.

در طول سالها تکنیک های مختلفی برای تسهیل در انجام لیپوساکشن و کاهش عوارض و بهتر کردن نتایج آن ایجاد شده است که در اینجا بطور خلاصه مهمترین آنها را باهم مرور می کنیم و در مطالب آینده کاملتر به هر یک از آنها برخواهیم گشت و نقاط ضعف و قوت هر یک را بررسی خواهیم کرد:

۱-لیپوساکشن با کمک محلول (تامی سنت) : که واژه ای کلی است و در اکثر تکنیک های لیپوساکشن جزئی اساسی از عمل است .

در این روش از یک محلول حاوی یک داروی حسی موضعی مانند لیدوکائین و داروهای دیگر در سرم نمکی استفاده می شود که قبل از جراحی در نواحی مورد ساکشن تزریق می شود و موجب انقباض رگ ها در ناحیه می شود تا از خونریزی ناشی از ساکشن کاسته شود.

ازطرفی این محلول می تواند بی حسی لازم و کافی را برای انجام عمل بدون بیهوشی عمومی را فراهم کند و در موارد انجام لیپوساکشن تحت بیهوشی عمومی باعث کاهش میزان خونریزی و درد پس از عمل می شود.

انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن

۲- لیپوساکشن با کمک ساکشن(suction assisted ):
قدیمی ترین و معمول ترین روش انجام لیپوساکشن است که در آن با کمک دستگاه مکنده یا ساکشن چربی از ناحیه خالی می شود.

۳-لیپوساکشن با کمک نیرو (power assisted): یک لیپوساکشن معمول با ساکشن است که در آن دستگاهی برای افزایش حرکات لوله یا کانولای ساکشن کننده به آن متصل می شود که باعث سریعتر شدن و تسهیل برداشت چربی می شود. لیپوماتیک که امروزه محبوبیت زیادی یافته است را می توان در این دسته قرار داد.

انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن

۴- لیپوساکشن با کمک اولترا سوند(ultrasound-assisted): در این روش انرژی ماورای صوت از طریق یک دسته مخصوص به بافت مورد ساکشن منتقل می شود که به جدا شدن و ذوب شدن چربی ها کمک می کند و برداشت مقادیر بالای چربی را از یک ناحیه تسهیل می نماید. این تکنیک بخصوص در نواحی وسیع، چربی های سفت تر و متراکم تر و بیماران مرد کاربرد دارد.

انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن

VASER: دستگاهی بر اساس اولتراسوند است که از کانولا(لوله) خاصی در آن استفاده میشود که شیارهای زیادی در آن طراحی شده است که باعث می شود که انرژی ماورا صوت بطور همگون در ناحیه مورد نظر پخش شود و این موضوع باعث راحتی در جداکردن چربی از بافتهای اطراف و برداشت آن می شود.

۵-لیپوساکشن با کمک لیزر(Laser assisted): مانند دستگاه های Smartlipoو Slimlipo تقریبا” تکنولوژی جدیدتری است .تئوری استفاده از این روش این است که لیزر مانند اولترا سوند عمل می کند تا سلول های چربی را جدا و ذوب نماید و برداشت چربی را موثرتر و با آسیب کمتری انجام می دهد.

SAFELipo-6 یا همان لیپوساکشن بی خطر که بسیار استفاده می شود (http://www.safelipo.com )  روشی است که  از ۳ مرحله جداسازی، آسپیراسیون یا بیرون کشیدن چربی و یکنواخت سازی چربی تشکیل شده است و جزو لیپوساکشن های با کمک نیرو قرار می گیرد. 
 

در اینجا این مراحل را باهم بطور خلاصه مرور می کنیم:

جداسازی(separation) : شامل شل کردن اتصالات ، ذوب کردن و جدا کردن سلول های ناخواسته و اضافی چربی از بافت های اطراف بدون تولید گرما و با کمک  است، که در نتیجه آن رگ های خونی مهم، پوست و سایر بافت ها آسیب کمتری می بینند.

بیرون کشیدن چربی (aspiration): در این مرحله سلول هلی چربی با ظرافت و با کمک ساکشن بیرون کشیده می شوند بدون اینکه به بافت های اطراف مانند اعصاب، رگ ها و پوست آسیبی برسد.

یکنواخت سازی چربی (fat equalization): در این مرحله لایه چربی باقیمانده در کل ناحیه همسان و یکنواخت می شود تا این لایه چربی سطح همواری را در ناحیه ساکشن شده ایجاد کند و از دیده شدن نامنظمی های سطحی پرهیز شود.
 

در عمل جراحی لیپوساکشن چه اقداماتی صورت می‌پذیرد؟

در عمل جراحی لیپوساکشن فرد نیاز به بیهوشی دارد. بدین ترتیب، فرد در طول عمل جراحی هیچ دردی را حس نخواهد کرد. با این حال، فرد پس از عمل جراحی حتما درد خواهد داشت. خودِ روند ترمیم و بهبودی نیز می‌تواند برای فرد دردناک باشد. در همین حال، مدت استراحت و دوره‌ی بهبودی بسته به نواحی که نیاز به لیپوساکشن داشته‌اند می‌تواند کوتاه‌تر‌ یا طولانی‌تر از حد انتظار باشد. برخی از مراحل عمل جراحی لیپوساکشن را می‌توان با عمل سرپایی و بی‌حسی موضعی هم انجام داد. احساس درد، ورم، کبودی و بی‌حسی بعد از لیپوساکشن شایع است. 

انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن

کسانی که می‌خواهند از لیپوساکشن برای برداشتن چربی‌های زائد بدن خود بهره ببرند، می‌توانند قبل از عمل این کارها را انجام دهند:
* صحبت با پزشک در مورد دردها و عوارض جانبی دیگر
* مشورت با پزشک معالج در مورد نوع بیهوشی
* مشورت با پزشک در مورد دارویی‌هایی که می‌توانند قبل از عمل جراحی مصرف کنند

برای به حداقل رساندن درد بعد از عمل جراحی لیپوساکشن نیز لازم است فرد موارد زیر را رعایت کند:
* تمام داروهای مورد تجویز پزشک معالج خود از جمله داروهای مسکن را به درستی مصرف کند
* استفاده از پوشش فشرده‌کننده (گارمنت) که توسط پزشک در موضع محل عمل قرار داده می‌شود
* مراقبت از لوله‌های زهکش(درن) در نواحی عمل دقیقا بر اساس توصیه‌های پزشک معالج
* استراحت کافی
* نوشیدن مایعات به اندازه کافی
* پرهیز از مصرف نمک. نمک می‌تواند موجب افزایش ورم در موضع جراحی شود
 

آیا لیپوساکشن مناسب شماست؟

برخی افراد شرایط لازم برای عمل لیپوساکشن را دارند، اما در مقابل کسانی هم هستند که باید جدا از این عمل جراحی زیبایی بپرهیزند. قبل از اینکه لیپوساکشن را به عنوان یکی از گزینه‌های زیبایی خود انتخاب کنید، سعی کنید با پزشکی معتمد مشورت کنید. 
 

کاندیدهای مناسب عمل جراحی لیپوساکشن چه کسانی هستند؟

* کسانی می‌توانند برای عمل جراحی لیپوساکشن مناسب باشند که دارای شرایط زیر باشند:
* پوست زائد زیادی ندارند
* خاصیت ارتجاعی خوبی در پوست خود دارند
* تونوس ماهیچه‌ای خوبی دارند
* ذخایر چربی دارند که با رژیم غذایی و ورزش رفع نمی‌شوند
* از نظر جسمی و سلامت کلی بدن وضعیت خوبی دارند
* دچار اضافه وزن یا چاقی نیستند
* به دخانیات اعتیاد ندارند

انواع عمل لیپوساکشن و عوارض و خطرات آن

چه کسانی برای عمل جراحی لیپوساکشن مناسب نیستند؟

اما در مقابل کسانی که دارای یکی از موارد زیر هستند، جدا باید از عمل لیپوساکشن پرهیز کنند:

* اعتیاد به دخانیات
* ابتلا به بیماری‌های مزمن
* داشتن دستگاه ایمنی ضعیف
* اضافه وزن
* داشتن پوستی شل و افتاده
* داشتن سابقه دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی، ترومبوز وریدی عمقی و یا تشنج
* مصرف داروهایی که موجب افزایش خونریزی می‌شود مانند رقیق‌کننده‌های خون(مثل هپارین)
 

عمل لیپوساکشن چه عوارض و خطراتی برای فرد دارد؟

لیپوساکشن یک عمل جراحی جدی با خطرات متعدد است. به همین جهت، توصیه می‌شود، قبل از هرگونه تصمیم‌گیری با پزشک معالج خود در مورد خطرات و عوارض این عمل جراحی زیبایی مشورت کنید.
 

خطرات هنگام عمل لیپوساکشن

خطرات حین عمل لیپوساکشن شامل موارد زیر هستند:

* زخم‌ یا صدمات به اندام‌های دیگر
* عوارض ناشی از بیهوشی
* سوختگی ناشی از استفاده از تجهیزات اولتراسونیک در حین عمل
* آسیب به دستگاه عصبی
* شوک
* مرگ
 

خطرات بلافاصله بعد از عمل جراحی لیپوساکشن نیز عبارتند از:

* لخته شدن خون در ریه‌ها(امبولی ریوی)
* خونریزی در ریه ها
* ایجاد لخته‌های چربی(امبولی چربی)
* عفونت
* ورم
Hematoma(جمع شدن خون در قسمتی از بدن)
Seroma (تجمع مایعی شفاف ناشی از پلاسمای تراوش شده از پاره شدن رگ های خونی کوچک هنگام جراحی )
* نکروز (مرگ سلول‌های پوستی)
* واکنش بدن به داروهای بیهوشی و سایر داروها
* نارسایی قلبی و کلیوی
* مرگ
 

خطرات هنگام بهبودی لیپوساکشن عبارتند از:

* ناهمواری‌های پوستی یا خطوط نامنظم
* موج‌دار شدن، گود افتادگی یا ورم پوست
* بی‌حسی، کبودی، درد و ورم
* عفونت
* عدم تعادل مایعات بدن
* ایجاد زخم و ضایعات پوستی
* تغییر حس‌های پوست
* تغییر رنگ پوست
* عدم ترمیم و بهبودی موضع عمل
 

لیپوساکشن در دراز مدت چه عوارضی دارد؟

عوارض جانبی دراز مدت لیپوساکشن می‌تواند برای هر فرد متفاوت باشد. لیپوساکشن به صورت دائمی سلول‌های چربی را از نواحی مورد نظر خارج می‌کند. با این حال، این امکان وجود دارد که فرد دوباره در نواحی دیگر با تجمع و انباشت چربی در لایه‌های عمیق زیر پوست مواجه شود.

این چربی‌های زائد اگر در نواحی اطراف قلب یا کبد رشد کنند می‌توانند برای سلامتی فرد جدا خطرناک باشند. برخی افراد دچار آسیب‌دیدگی دائمی در دستگاه عصبی شده و احساس سوزش یا سوزن‌سوزنی شدن در پوست خود می‌کنند. برخی دیگر ممکن است در موضع عمل لیپوساکشن دچار گود شدگی یا تورفتگی شوند یا وروم ؟؟؟ و عدم تقارن موجود در پوستشان به صورت دائمی باقی بماند.  
 

سخن پایانی

لیپوساکشن یک عمل جراحی زیبایی است. به این جهت عمل جراحی کاملا اختیاری است، اما می‌تواند خطرات و عوارضی هم برای فرد داشته باشد. لیپوساکشن گزینه‌ی خوبی برای کاهش وزن نیست و هر کسی هم نمی‌تواند از این عمل زیبایی استفاده کند. حتما قبلا از اینکه تصمیم به استفاده از این عمل زیبایی بگیرید با یک جراح پلاستیک معتمد در مورد عوارض و خطرات احتمالی لیپوساکشن مشورت کنید.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت خانه پزشکان
سایت دکتر سودمند


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما