ترازوسین چیست و چه کاربردی دارد؟
داروی ترازوسین متعلق به دسته ای از داروها است که به عنوان آلفا بلاکر شناخته می شوند. کپسول خوراکی ترازوسین فقط به عنوان یک داروی عمومی در دسترس است. قرص ترازوسین برای درمان فشارخون و بزرگی پروستات یا به طور عمومی درمان بیماری های ادراری استفاده می شود.نام انگلیسی داروی ترازوسین:
Terazosin
نام تجاری داروی ترازوسین:
Hytrin, هیترین
موارد مصرف قرص ترازوسین:
قرص ترازوسین و درمان فشارخون:داروی ترازوسین طبق تشخیص متخصص قلب و عروق به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان فشار خون بالا تجویز می شود. ترازوسین با شل کردن رگ های خونی به کاهش فشار خون کمک می کند تا خون به راحتی از درون آنها عبور کند. به یاد داشته باشید که ترازوسین فشار خون شما را درمان نمی کند اما به کنترل آن کمک می کند. بنابراین اگر انتظار دارید فشار خون خود را پایین بیاورید و آن را پایین نگه دارید، باید طبق دستورالعمل مصرف کنید. ممکن است مجبور باشید تا آخر عمر از داروهای فشار خون استفاده کنید.
علاوه بر استفاده از دارویی که پزشک برای شما تجویز کرده است، درمان فشار خون بالا ممکن است شامل کنترل وزن و مراقبت در انواع غذاهایی باشد که مصرف می کنید.
قرص ترازوسین فشار خون شما را درمان نمی کند اما به کنترل آن کمک می کند.
قرص ترازوسین و درمان بزرگ شدن خوش خیم پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات [BPH]):
دکتر مجاری ادراری تناسلی، ترازوسین را برای درمان بزرگ شدن خوش خیم پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات [BPH]) تجویز می کند. این دارو پروستات را کوچک نمی کند اما با شل شدن عضلات پروستات و بخشی از مثانه کار می کند. این به تسکین علائم BPH مانند مشکل در شروع جریان ادرار، جریان ضعیف و نیاز به ادرار مکرر یا فوری (از جمله در نیمه شب) کمک می کند. ممکن است ۶ هفته طول بکشد تا علائم شما بهتر شود. پروستات ممکن است به رشد خود ادامه دهد. بنابراین حتی اگر ترازوسین در حال حاضر مشکلات ناشی از بزرگ شدن پروستات را کاهش دهد، در آینده نیز ممکن است به جراحی نیاز باشد.
ترازوسین معمولا به عنوان بخشی از یک درمان ترکیبی استفاده شود. این بدان معناست که ممکن است لازم باشد آن را با داروهای دیگر مصرف کنید.
مکانیسم اثر ترازوسین
دارو از طریق مهار انتخابی رسپتورهای alpha-1 در ماهیچه صاف عروق، سبب کاهش مقاومت عروقی محیطی و کاهش فشار خون می شود.فارماکوکینتیک ترازوسین
دارو 90-94% به پروتئین های پلاسما متصل می شود. نیمه عمر دارو در حدود 12 ساعت می باشد.نحوه ی عملکرد داروی ترازوسین
ترازوسین به گروهی از داروها موسوم به آلفا بلاکرها تعلق دارد. این داروها اغلب برای درمان بیماری های مشابه استفاده می شوند. ترازوسین با شل کردن عضلات مثانه و پروستات برای بهبود جریان ادرار عمل می کند. همچنین رگ های خونی در بدن شما را شل می کند تا خون بتواند راحت تر از آن عبور کند. این به کاهش فشار خون کمک می کند.اشکال دارویی ترازوسین:
فرم:کپسول خوراکی
قرص
دوز:
۱ میلی گرم
۲ میلی گرم
۵ میلی گرم
۱۰ میلی گرم
نام دیگر قرص ترازوسین، قرص هیترین است.
نحوه ی مصرف داروی ترازوسین و دوز مصرفی
این دارو را طبق دستور پزشک به صورت خوراکی با غذا یا بدون آن معمولاً یک بار در روز در هنگام خواب مصرف کنید.پزشک شما این دارو را با دوز کم شروع می کند و به تدریج دوز شما را افزایش می دهد.
هر زمان که دوز مصرفی شما افزایش یافت یا اگر بعد از قطع آن، درمان را مجدداً شروع کردید؛ اولین دوز خود را قبل از خواب مصرف کنید، مگر اینکه برای کاهش خطر آسیب ناشی از سرگیجه یا غش کردن روش دیگری تنظیم شده باشد.
از شرایطی که ممکن است در صورت بیهوش شدن صدمه بزنید خودداری کنید.
دوز مصرفی:
دوز این دارو برای بیماران مختلف متفاوت خواهد بود.
دستورات پزشک یا دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید.
اگر دوز مصرفی شما متفاوت است، آن را تغییر ندهید، مگر اینکه پزشک برای شما تجویز کرده است.
این دارو را به طور مرتب مصرف کنید تا بیشترین بهره را از آن ببرید.
اگر چند روز مصرف ترازوسین را فراموش کردید، ممکن است لازم باشد درمان را با دوز کم شروع کنید و دوباره به تدریج دوز خود را افزایش دهید. برای جزئیات بیشتر با پزشک اورولوژیست مشورت کنید.
مصرف ترازوسین همزمان با سایر داروهایی که فشار خون را کاهش می دهند می تواند باعث فشار خون بسیار پایین شود.
دوز ترازوسین یا هر دارویی که برای فشار خون بالا مصرف می کنید ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داخلی صحبت کنید.
دوز مصرفی برای بزرگ شدن خوش خیم پروستات:
* دوز معمول برای شروع: روزانه ۱ میلی گرم قبل از خواب
* افزایش دوز: ممکن است متخصص اورولوژی به تدریج میزان دارو را به ۲، ۵ و ۱۰ میلی گرم در روز افزایش دهد. بالا بردن میزان دارو به نحوه ی پاسخ بدن به دارو بستگی دارد.
* حداکثر دوز: ۲۰ میلی گرم در روز.
دوز مصرفی برای فشارخون بالا:
* دوز معمول برای شروع: ۱ میلی گرم در روز قبل از خواب
* افزایش دوز: ممکن است دکتر قلب به تدریج میزان دارو را افزایش دهد. دوز توصیه شده ی معمول ۱ تا ۵ میلی گرم در روز است. درصورت لزوم میزان ۲۰ میلی گرم در روز هم تجویز خواهد شد.
* حداکثر دوز: ۲۰ میلی گرم در روز. میزان بالاتر از ۲۰ میلی گرم، سطح فشارخون را پایینتر نمی آورد.
عوارض جانبی ترازوسین
در صورت بروز هر یک از عوارض ترازوسین، در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید:عوارض جانبی رایج ترازوسین:
سرگیجه:
قرص ترازوسین می تواند باعث افت ناگهانی فشار خون شود. این حالت معمولاً هنگامی رخ می دهد که پس از دراز کشیدن یا نشستن بایستید. ممکن است احساس سرگیجه ، ضعف یا سبکی سر داشته باشید. احتمالاً دقیقاً بعد از اولین دوز و در طی چند روز اول درمان رخ می دهد.
برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر ، هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده ، به آرامی بلند شوید.
عوارض جانبی کمتر رایج:
* درد قفسه سینه
* غش
* ضربان قلب سریع یا نامنظم
* تپش قلب
* تنگی نفس
* ورم پا یا پایین پا
عوارض جانبی نادر:
افزایش وزناختلال نعوظ: مردها به ندرت ممکن است نعوظ دردناک یا طولانی مدت به مدت ۴ ساعت یا بیشتر داشته باشند. اگر این اتفاق افتاد، استفاده از این دارو را متوقف کنید و بلافاصله از پزشک اورولوژیست کمک بگیرید. در غیر این صورت ممکن است مشکلات دائمی رخ دهد.
IFIS : این وضعیت می تواند در طی جراحی آب مروارید رخ دهد. باعث ایجاد مشکل در عنبیه چشم شما می شود. اگر قصد جراحی آب مروارید را دارید، به چشم پزشک خود بگویید که از مسدود کننده های آلفا استفاده می کنید.
در صورتی که بعد از مصرف داروی ترازوسین نعوظ دردناک یا طولانی مدت بالای ۴ ساعت داشتید، استفاده از این دارو را متوقف کنید و بلافاصله با پزشک اورولوژیست مشورت کنید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی:
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال ، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی ، از جمله: بثورات پوستی ، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو) ، سرگیجه شدید ، مشکل تنفس ، فوراً به کمک پزشکی بروید.موارد احتیاط مصرف داروی ترازوسین
سابقه ی پزشکی:در صورت داشتن مشکلات پزشکی، به ویژه موارد زیر، قرص ترازوسین ممکن است این وضعیت را بدتر کند:
* آنژین (درد قفسه سینه)
* بیماری قلبی (شدید)
* بیماری کلیه
سنکوپ و دوز اول:
قرص ترازوسین، مانند سایر عوامل انسداد آلفا آدرنرژیک، می تواند باعث کاهش فشار خون و سنکوپ همراه با دوز اول یا چند روز اول درمان شود. اگر درمان برای چند روز قطع شود و سپس دوباره شروع شود، می توان اثر مشابهی را پیش بینی کرد. سنکوپ همچنین با سایر عوامل انسداد آلفا آدرنرژیک همراه با افزایش سریع دوز یا معرفی داروی ضد فشار خون دیگر گزارش شده است. برای کاهش احتمال سنکوپ یا افت فشار خون بیش از حد، درمان باید همیشه با دوز ۱ میلی گرم قرص ترازوسین، قبل از خواب انجام شود.
آلرژی:
اگر انواعی از آلرژی مانند غذاها ، رنگها ، مواد نگهدارنده یا حیوانات را دارید ، به پزشک داخلی اطلاع دهید.
گیجی یا خواب آلودگی:
این دارو ممکن است شما را گیج یا خواب آلود کند. الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) می تواند باعث سرگیجه یا خواب آلودگی شما شود. ۱۲ ساعت پس از اولین دوز ، پس از افزایش دوز ، و هنگامی که این دارو مجدداً شروع به کار کرد پس از قطع دارو باید از رانندگی یا کارهای خطرناک خودداری کنید. نوشیدنی های الکلی را محدود کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (شاهدانه) با پزشک خود صحبت کنید.
افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی (تعداد پلاکت کم):
این دارو باعث کاهش تعداد پلاکت در خون برخی از افراد شده است. اگر قبلاً این بیماری را دارید، مصرف این دارو می تواند آن را بدتر کند. در حالی که این دارو را مصرف می کنید، پزشک ممکن است از طریق آزمایش خون میزان پلاکت شما را کنترل کند.
بارداری و شیردهی:
ترازوسین داروی بارداری رده C است.
اگر باردار هستید و قصد بارداری دارید با پزشک خود صحبت کنید. این دارو فقط در صورت استفاده از مزایای بالقوه خطر احتمالی برای جنین باید استفاده شود.
مطالعات کافی در مورد تعیین خطر نوزاد در هنگام استفاده از این دارو در دوران شیردهی در زنان وجود ندارد.
افراد مسن:
افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساسیت بیشتری نشان دهند، به ویژه سرگیجه، غش و فشار خون پایین هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده. این عوارض جانبی می تواند خطر زمین خوردن را افزایش دهد.
برای کمک به کاهش خطر سقوط ، اگر این دارو را یک بار در روز مصرف می کنید، هنگام خواب استفاده کنید. همچنین هنگام ایستادن پس از نشستن یا دراز کشیدن، حتماً به آرامی حرکت کنید.
کودکان:
* ایمنی و اثربخشی ترازوسین برای افراد زیر ۱۸ سال تایید نشده است.
تداخلات دارویی ترازوسین با دارو های دیگر
لیستی از تمام داروهایی که استفاده می کنید (شامل داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را نگه دارید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید.استفاده از این دارو با هر یک از داروهای زیر معمولاً توصیه نمی شود؛ اما ممکن است در بعضی موارد لازم باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک ممکن است دوز دارو یا تعداد دفعات استفاده از یک یا هر دو دارو را تغییر دهد.
* آسناپین
* تادالافیل
استفاده از این دارو با هر یک از داروهای زیر ممکن است خطر عوارض جانبی خاصی را افزایش دهد، اما استفاده از هر دو دارو ممکن است بهترین درمان برای شما باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک ممکن است دوز دارو یا تعداد دفعات استفاده از یک یا هر دو دارو را تغییر دهد.
* آسبوتولول
* آلپرنولول
* آتنولول
* بتاکسولول
* بوانتولول
* بیسوپرولول
* بوسیندولول
* کارتولول
* کارودیلول
* سلیپرولول
* دیلوالول
* اسمولول
* لبتالول
* لووبونولول
* مپیندولول
* متوپرانولول
* متوپرولول
* نادولول
* نبیولول
* اکسپرنولول
* پنبوتولول
* پیندولول
* پروپرانولول
* سیلدنافیل
* سوتالول
* تالینولول
* ترتاتولول
* تیمولول
* وردنافیل
اگرچه بعضی از داروها به هیچ وجه نباید با هم استفاده شوند، اما در موارد دیگر حتی در صورت ایجاد تعامل ممکن است از دو داروی مختلف استفاده شود. در این موارد، پزشک ممکن است بخواهد دوز دارو را تغییر دهد؛ یا اقدامات احتیاطی دیگر لازم است.
از مصرف برخی از داروها نباید در زمان خوردن غذا یا خوردن انواع خاصی از غذا استفاده شود، زیرا ممکن است تداخل ایجاد کند. استفاده از الکل یا تنباکو همراه با داروهای خاص نیز ممکن است باعث ایجاد تداخل شود.
علائم اوردوز داروی ترازوسین
اگر کسی بیش از حد مصرف کرده و علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفس دارد، با اورژانس تماس بگیرید.علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل این موارد است:
* سرگیجه شدید
* غش کردن
سوالات متداول
تفاوت ترازوسین با پرازوسین چیست؟
در مقایسه ترازوسین با پرازوسین میتوان گفت که ایمنی و اثربخشی بلوک کننده های آلفا متفاوت است. بنظر میرسد تامسولوسین نسبت به دیگر داروها برای سالمندان و بیماران مبتلا به فشارخون ایمن تر باشد. درحالیکه ترازوسین هم به همان اندازه ایمن است. انتخاب دوز و نوع دارو برای بیماران، به تشخیص پزشک و براساس علایم بیمار نجام می گیرد.اگر دوز مصرفی را فراموش کردم چکار کنم؟
در این موارد، در مورد نحوه ی مصرف دارو با پزشک مشورت کنید.نحوه ی نگهداری صحیح قرص ترازوسین چیست؟
* ترازوسین را در دمای اتاق نگهداری کنید (۲۵-۲۰ درجه ی سانتیگراد)* ترازوسین را در معرض نور قرار ندهید.
* از یخ زدگی آن جلوگیری کنید.
* این دارو را در جاهای مرطوب مانند حمام نگهداری نکنید.
توجهات پزشکی - پرستاری:
* مقدار مصرف ترازوسین باید توسط پزشک تعیین شود.* ترازوسین می تواند همراه با غذا تجویز شود.
* جهت جلوگیری از افت شدید فشار خون بهتر است ترازوسین شب هنگام تجویز شود.
* در خلال درمان با ترازوسین فشار خون بیمار را به دقت چک کنید.
* سرگیجه خفیف، ضعف، اختلال در دید، تهوع . سردرد از اثرات جانبی ترازوسین محسوب می شود.
* افت فشار خون ناشی از مصرف ترازوسین در ساعات اولیه مصرف و معمولا در طول ایستادن ایجاد می گردد.
* در طول درمان با ترازوسین میزان هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول های سفید و آلبومین سرمی را کنترل کنید.
توجهات بیمار - خانواده:
* از قطع ترازوسین بدون مشورت با پزشک اجتناب کنید.* در مراحل اولیه درمان با ترازوسین بهتر است این دارو را شب هنگام مصرف کنید.
* در ابتدای شروع به درمان با ترازوسین از انجام فعالیت هایی که به هوشیاری بالایی نیاز دارند بپرهیزید.
* در طول درمان با ترازوسین از تغییر وضعیت ناگهانی اجتناب کنید.
منبع: سایت دکترتو
سایت دروانا
سایت دارویاب