قرص تولمتین چیست و چه کاربردی دارد؟
قرص تولمتین به عنوان یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی، جهت کاهش التهاب، درد و همچنین سفتی مفاصل که ناشی از روماتیسم مفصلی و یا آرتروز مفصلی است به کار برده می شود. تولمتین همچنین در التهاب مفاصل که در جوانان اتفاق می افتد، نیز کاربرد دارد.نام انگلیسی:
Tolmetin
Tolmetin Sodium
نحوه عملکرد و مکانیسم دارو
این دارو با مهار یا ممانعت ساخت پروستاگلندین ها در سلول های بدن به همراه مهار دو آنزیم سیکلواکسیژناز ۱ و ۲ اثر خود را ایفا می نماید. همچنین احتمالا این دارو با مهار کموتاکسیک ها و تغییر فعالیت لنفوسیت ها، می تواند باعث ایجاد اثر ضد التهابی گردد. تولمتین می تواند باعث جلوگیری از تجمع نوتروفیل ها گردد که با این عمل به پروسه کاهش التهاب کمک می نماید.نحوه مصرف کپسول تولمتین و دوز مصرفی
در استئوآرتریت (آرتروز مفاصل) و روماتیسم مفصلی:تولمتین به صورت خوراکی ۴۰۰ میلی گرم در ابتدا و تا روزی سه بار (میزان ۴۰۰ میلی گرم) به بیمار داده می شود و بر اساس پاسخ بیمار، این دوز بعد از یک تا دو هفته تنظیم خواهد شد.
به عنوان دوز نگهدارنده ۶۰۰ تا ۱۸۰۰ میلی گرم به صورت منقسم و روزانه داده می شود.
بالاترین حد دوز مصرف تولمتین ۱۸۰۰ میلی گرم در روز می باشد.
باید توجه داشت که در مورد کپسول تولمتین می بایست کمترین دوز اثربخش یا موثر برای کوتاهترین زمان ممکن به بیمار داده شود.
التهاب مفصل یا روماتیسم مفصلی بی علت در جوانان:
در کودکان بالای ۲ سال و نوجوانان به صورت ۲۰ میلی گرم بر کیلوگرم در روز برای شروع (به صورت دوزهای منقسم در یک روز) در نظر گرفته می شود.
دوز نگهدارنده ۱۵ تا ۳۰ میلی گرم در روز در ۳ یا ۴ دوز منقسم داده می شود.
ماکزیمم دوز یا بالاترین حد مجاز مصرف روزانه کپسول تولمتین ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم در روز یا به عبارت دیگر ۱۸۰۰ میلی گرم در روز می باشد.
به عنوان یک داروی مسکن:
در کودکان بالای ۲ سال و بزرگسالان زیر ۵۰ کیلوگرم، دوز ۱۵ تا ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم در روز (در دوزهای منقسم سه تا چهارتایی) استفاده شود.
بالاترین حد مجاز مصرف تولمتین، روزانه ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم در روز یا ۱۸۰۰ میلی گرم در روز می باشد.
در بزرگسالان بالای ۵۰ کیلوگرم، ۲۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم هر ۸ ساعت در نظر گرفته شده و ماکزیمم دوز مصرفی ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم در روز یا ۱۸۰۰ میلی گرم در روز می باشد.
عوارض جانبی تولمتین
از عوارض مهم قرص تولمنین می توان به موارد زیر اشاره کرد:* تهوع
* دردهای شکمی
* اسهال
* نفخ
* سوء هاضمه
* استفراغ
* عوارض قلبی و عروقی مانند ادم، افزایش فشار خون، درد قفسه سینه و در موارد بسیار نادر آنفارکتوس قلبی
* خواب آلودگی
* گیجی
* سردرد
* التهاب پوستی
* افزایش یا کاهش وزن
* عفونت ادراری
* بروز ضعف در عضلات
* اختلالات بینایی
* وزوز گوش
* افزایش میزان یا سطح اوره/ نیتروژن خون.
احتیاط مصرف قرص تولمتین
هشدارها:تولمتین ممکن است باعث گیجی یا خواب آلودگی گردد که می بایست از مصرف همزمان دارو با انجام کارهای دقیق مانند رانندگی جلوگیری نمود. ریسک بروز خونریزیهای گوارشی در افرادی که الکل مصرف می نمایند و برای کاهش درد و التهاب خود تولمتین را در برنامه دارویی دارند زیادتر می گردد. بروز این عوارض همچنین در افراد مسن محتمل تر است.
تولمتین و خطر ایجاد سکته های قلبی و مغزی:
تولمتین و دیگر داروهای ضد التهاب غیر استروییدی، ممکن است ریسک بروز حمله های قلبی و یا سکته های مغزی را در بیماران (هرچند که میزان بروز آن اندک باشد) افزایش دهد. اگرچه ممکن است در شروع مصرف دارو، بیمار با چنین عارضه ای مواجه گردد، اما فراوانی بروز یا شانس ایجاد این اختلالات و بیماریها، در اثر مصرف طولانی مدت پدید می آید. باید توجه داشت که این خطر در افراد مسن و بیمارانی که سابقه بیماریهای قلبی و عروقی، اختلالات قلبی خانوادگی، سکته و یا حمله های قلبی را داشته اند زیادتر است. همچنین افرادی که به طور معمول سیگار می کشند، ممکن است این عارضه در آنها بروز نماید.
مصرف این دارو بعد از عمل هایی مانند جراحی بایپس سرخرگ کرونری ممنوع می باشد.
تولمتین با احتمال کمتر ممکن است باعث خونریزی از معده یا روده گردد.
قرص تولمتین و حساسیت دارویی به آسپرین:
کسانی که قصد مصرف تولمتین را دارند، می بایست هرگونه سابقه حساسیت به داروهای این دسته و یا سابقه حساسیت به داروی آسپرین را به پزشک و یا داروساز خود گزارش دهند. کسانی که سابقه آسم، اختلالات تنفسی، لخته های داخل عروقی، کم خونی، افزایش و یا اختلالات فشار خون، دیابت، بیماریهای کبدی، چاقی و یا سابقه زخمهای گوارشی را دارند، می بایست در مصرف دارو احتیاط نمایند.
قرص تولمتین و بیماری های کلیوی:
در پاره ای موارد، امکان بروز اختلالات کلیوی در اثر مصرف این دارو یا داروهایی از این دسته وجود دارد. اختلالات و عوارض کلیوی این دارو در مواردی که بیمار دارای اختلالات زمینه ای کلیوی و یا نارسایی قلبی است، ریسک بروز بالاتری دارد.
با توجه به حضور سدیم در فرمولاسیون دارویی تولمتین، بیمارانی که در آنها مصرف سدیم تنظیم و یا کاهش داده شده، نباید این دارو را مصرف نمایند.
بارداری و شیردهی:
مصرف تولمتین در دوره بارداری باید با احتیاط کامل و تنها اگر مصرف آن اجباری است، انجام گردد. حال انکه مصرف دارو در سه ماهه اول و سوم بارداری ممنوع اعلام شده است. تولمتین می تواند در شیر ترشح شده و از این نظر برای شیرخوار واجد عوارض و مشکلاتی گردد.
مصرف تولمتین در سه ماهه اول و سوم بارداری ممنوع اعلام شده است.
مسمومیت با تولمتین و درمان آن
تظاهرات بالینی: سرگیجه، خواب آلودگی، اغتشاش شعور، لتارژی.درمان: واداشتن بیمار به استفراغ یا شستشوی معده (بلافاصله بعد از بلع دارو) و مصرف ذغال فعال جذب دارو را کاهش میدهد. اقدامات علامتی و حمایتی (حمایت تنفسی و حفظ تعادل آب و الکترولیت) باید به عمل آید. شاخصهای آزمایشگاهی و علائم حیاتی به طور دقیق پیگیری گردد. قلیایی کردن ادرار با مصرف خوراکی بیکربنات سدیم ممکن است دفع کلیوی تولمتین را افزایش دهد.
تداخلات دارویی قرص تولمتین
تولمتین با کاپتوپریل، انالاپریل، لیزینوپریل، متوتروکسات، تاکرولیموس، ضد انعقادها و رقیق کننده های خون مانند کلوپیدوگرل، آپیکسابان و وارفارین تداخل دارد.مصرف همزمان تولمتین با دیگر ضد التهابهای غیر استروییدی مانند ایبوپروفن، کتورولاک و سلکوکسیب می تواند عوارض دارویی تولمتین را تشدید نماید.
علائم اوردوز تولمتین
علائم اوردوز شامل موارد زیر است:* درد شدید معده
* بروز استفراغ مشابه دانه های قهوه
* خواب آلودگی شدید
* تنفس آرام و یا سختی تنفس
* تشنج.
نکات قابل توصیه به بیمار در حین مصرف تولمتین
1ـ اثر درمانی دارو ممکن است طی یک هفته بروز کند، ولی ممکن است 4-2 هفته هم طول بکشد.2- از مصرف داروهای بدون نسخه (مگر با تجویز پزشک) خودداری نمایید. جوش شیرین مصرف نکنید، زیرا ممکن است اثربخشی دارو را کاهش دهد.
3ـ دارو را طبق دستور مصرف نمایید و برای بررسی پیشرفت درمان، به طور مرتب، به پزشک مراجعه کنید.
4ـ بروز هر گونه علائم ادم را به پزشک اطلاع دهید. فشار خون را به طور مرتب اندازه گیری کنید.
5ـ وزن بدن را به طور مرتب اندازه گیری کنید و هر گونه افزایش وزن (1.5 کیلوگرم یا بیشتر در طی یک هفته) را اطلاع دهید.
6ـ دستورهای ایمنی برای جلوگیری از آسیب دیدگی را رعایت کنید.
7- بیماران بالاتر از 60 سال نسبت به عوارض جانبی تولمتین حساس تر هستند.
8- به دلیل اثر تولمتین بر روی پروستاگلاندین کلیه، این دارو ممکن است موجب احتباس مایعات و بروز خیز شود. این اثر ممکن است در بیماران سالخورده و بیماران مبتلا به CHF قابل ملاحظه باشد.
9- بی ضرری مصرف دارو در کودکان کوچکتر از دو سال ثابت نشده است.
توجهات پزشکی - پرستاری:
* مصرف قرص تولمتین (قرص مدکتین 200) همراه با غذا، جذب را به تاخیر می اندازد ولی تاثیری روی میزان جذب دارو ندارد.* بهتر است دوز دارو در بیمارانی که اختلال عملکرد کلیه دارند، کاهش داده شود. این بیماران باید در طول درمان کاملا هیدراته باشند.
* آزمایشات بررسی عملکرد کلیوی را در فواصل منظم برای بیمار به عمل آورید.
* در صورت قلیایی شدن ادرار، دفع کلیوی تولمتین کاهش می یابد. در این موارد باید دوز دارو را افزایش داد.
* پاسخ بالینی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت اغلب بعد از یک هفته ایجاد می شود.
توجهات بیمار- خانواده:
* بهتر است قرص تولمتین (قرص مدکتین 200) صبحها و شبها (قبل از خواب) مصرف شود.* در صورتی که بیمار قادر به بلع دارو نمی باشد، می توان قرص تولمتین را خرد نمود و به صورت مخلوط با آب یا سایر مایعات تجویز نمود.
* مصرف داروی تولمتین همراه با غذا، جذب دارو را به تاخیر می اندازد.
* دارو را مطابق دستور مصرف نمایید و در صورت فراموش نمودن یک نوبت، بلافاصله پس از به خاطر آوردن آن را مصرف نمایید، مگر اینکه فرصتی تا زمان نوبت * بعدی وجود نداشته باشد. از دو برابر نمودن مقادیر دارو در هر نوبت پرهیز نمایید.
* قرص تولمتین (قرص مدکتین 200) باید همراه با یک لیوان آب مصرف شود و 15 تا 30 دقیقه پس از مصرف دارو به حالت قائم باقی بمانید. (نخوابید)
* مصرف این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی یا سرگیجه شود پس توصیه می شود تا مشخص نشدن واکنش بدن نسبت به دارو از رانندگی و سایر امور نیازمند به هشیاری، پرهیز شود.
* در صورت بروز علائمی چون راش، خارش، لرز، تب، اختلال بینایی، تیرگی مدفوع، اسهال یا سردرد مقاوم به پزشک اطلاع دهید.
* برای کاهش عوارض گوارشی قرص تولمتین (قرص مدکتین 200) می توان از آنتی اسید ها استفاده کرد.
* توصیه می شود از مصرف همزمان آسپرین، استامینوفن و سایر داروهای OTC با داروی تولمتین بدون مشورت با پزشک خودداری نمایید.
* توصیه می شود در طول دوره مصرف تولمتین از کشیدن سیگار یا نوشیدن الکل خودداری نمائید.
شرایط نگهداری دارو:
دارو را در ظروف دربسته و مقاوم به نور و در درجه حرارت 15 تا 30 درجه سانتیگراد نگهداری نمائید.منبع: سایت دکترتو
سایت دروانا
سایت دلگرم