مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

آلوپورینول برای درمان نقرس و برخی از انوع خاص سنگ کلیه استفاده می شود و همچنین برای جلوگیری از بالا رفتن سطح اوریک اسید در بیمارانی که شیمی درمانی می شوند. بیماران سرطانی به علت آزاد شدن اوریک اسید از...
سه‌شنبه، 30 شهريور 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: کیمیا صادقی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

آلوپورینول چیست و چه کاربردی دارد ؟

آلوپورینول برای درمان نقرس و برخی از انوع خاص سنگ کلیه استفاده می شود و همچنین برای جلوگیری از بالا رفتن سطح اوریک اسید در بیمارانی که شیمی درمانی می شوند. بیماران سرطانی به علت آزاد شدن اوریک اسید از سلول های در حال مرگ اوریک اسید بالایی دارند. بالا بودن سطح اوریک اسید باعث سنگ کلیه و نقرس می شود.

آلوپورینول گاهی در درمان تشنج،بالا بودن اوریک اسید در پسوریازیس، بالا بودن اوریک اسید به دلیل مصرف دیورتیک ها، درد ناشی از بیماری های پانکراس، کاهش پس زدن پیوند کلیه و یک سری از عفونت های خاص استفاده می شود و همچنین می توان برای افزایش بقا بعد از عمل بای پس قلب و کاهش عود زخم ها از آن استفاده کرد.

آلوپورینول برای درمان نقرس و سنگ کلیه یا شرایطی که منجر به بالابودن سطح اوریک اسید می شود، استفاده می شود.


نام انگلیسی:
Allopurinol
نام تجاری آلوپورینول:
Zyloprim
lopurin

مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

نحوه عملکرد دارو

آلوپورینول باعث کاهش تولید اوریک اسید می شود. آلوپورینول از دسته ی Xanthine oxidase inhibitors است، آنزیمی که در ساخت اوریک اسید دخالت دارد را مهار می کند.
 

فارماکوکینتیک

از راه خوراکی 80 درصد دارو جذب می شود. آلوپورینول شبیه اسید اوریک توسط آنزیم گزانتین اکسیداز متابولیزه می شود که متابولیت آن (آلوزانتین ) خود مهار کننده آنزیم بوده دارای نیمه عمری طولانی است. حدود 70 درصد دارو در اولین عبور از کبد به متابولیت فعال آن تبدیل می شود. نیمه عمر آلوپورینول 3-1 ساعت و نیمه عمر متابولیت آن به طور متوسط حدود 15 ساعت است. دفع آلوپورینول کلیوی است.

پخش: به طور وسیع در تمام بدن، بجز مغز، انتشار می یابد. غلظت آلوپورینول در مغز 50 درصد غلظت آن در سایر قسمت های بدن است. آلوپورینول و اکسی پورینول به پروتئین های پلاسما پیوند نمی یابند. 

دفع: 7-5 درصد به صورت تغییر نیافته طی شش ساعت از طریق ادرار دفع می شود. بعد از آن به صورت آلوپورینول، اکسی پورینول و اکسی پورینول ریبونوکلئوزید از طریق کلیه دفع می شود. در حدود 70 درصد این دارو به صورت اکسی پورینول از راه ادرار و حدود دو درصد طی 72-48 ساعت از طریق مدفوع دفع می شود.
 

بهترین زمان مصرف آلوپورینول و دوز مصرفی آن

آلوپورینول به صورت خوراکی یکبار الی دوبار در روز طبق دستور پزشک باید مصرف شود.

در صورت مصرف این دارو بعد از غذا عوارض گوارشی آن بهبود می یابد.

بهتر است به همراه دارو یک لیوان کامل آب بخورید و ۸ لیوان دیگر در روز که باعث شود کریستال های اوریک اسید نتوانند شکل بگیرند.

مقدار دوز آلوپورینول بستگی به وضعیت پزشکی شما دارد و بهتر است این دارو را به صورت متناوب استفاده کنید تا بهترین اثر را از آن بگیرید پس بهتر است هر روز در زمان خاصی آن را مصرف کنید.

ممکن است پزشک شما ابتدا با دوز کم این دارو شروع به درمان کند و به مرور زمان دوز آن را افزایش دهد. پس ممکن است چندین ماه طول بکشد تا تاثیرش را به صورت کامل مشاهده کنید.

پزشک می تواند با اندازه گیری سطح اوریک اسید خون اثر گذاری دارو را چک کند، اوریک اسید در ۳-۱ هفته کاهش می یابد.

مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

هنگامی که قصد مسافرت دارید

همیشه داروهایتان را با خود حمل کنید هنگام پرواز، هرگز آن را در کیسه ای که به هواپیمایی تحویل می دهید، قرار ندهید. آن را در کیسه ای که خود به همراه دارید نگه دارید.

در مورد دستگاه های اشعه ایکس فرودگاه نگران نباشید. آنها نمی توانند داروهای شما را خراب کنند.

ممکن است مجبور شوید داروهای خود را به کارکنان فرودگاه نشان دهید. همیشه نسخه خود را به همراه داشته باشید.

این دارو را در داشبورد خودرو خود قرار ندهید یا آن را در ماشین نگذارید. زمانی که آب و هوای بسیار گرم و یا بسیار سرد است حتما از انجام این کار اجتناب کنید.
 

 استفاده از وعده غذایی

در صورتی که سنگ کلیه برگشت پذیر دارید، پزشکتان ممکن است به شما توصیه کند تا از وعده های خاص غذایی استفاده کنید. این وعده غذایی شامل پروتئین حیوانی(گوشت)، سدیم، شکر و غذاهای سرشار از اگزالات (مانند اسفناج، چغندر، کرفس و لوبیا سبز) است.

رژیم غذایی شما باید دارای فیبر بالا باشد و شما باید مقدار زیادی آب بنوشید. شما هم چنین ممکن است نیاز به بررسی مصرف کلسیم خود داشته باشید
 

در ادامه به بررسی نحوه مصرف این دارو در کودکان، افراد بالغ و سالخورده می‌پردازیم:

* دوز مصرفی در کودکان (0-17 سال)
این دارو نباید در کودکان با سن کمتر از 18 مصرف شود.

* دوز افراد بالغ (سن 18 تا 64)
دوز معمول برای شروع: 100 میلی گرم در هر روز

تنظیم دوز مصرفی: پزشک شما ممکن است میزان دوز مصرفی شما را هر هفته به میزان 100 میلی گرم افزایش دهد تا به سطح مورد نظر از سرم اوریک اسید برسید

* دوز در افراد سالخورده (سن 65 و بالاتر)
کلیه افراد سال خورده ممکن است به خوبی کار نکند. این امر باعث می شود تا پردازش دارو در بدن آن ها کندتر انجام شود. در نتیجه؛ بیشتر دارو در بدن باقی می ماند و اثر خطرهای جانبی را در بدن آن ها افزایش می دهد.
 

نحوه مصرف الوپورینول برای نقرس

۱- نقرس خوش خیم : 200 الی 300 میلی گرم در روز
۲- نقرس متعادل تا شدید : 400 الی 600 میلی گرم در روز
۳- بیشترین دوز : 800 میلی گرم در روزبه صورت دوزهای مصرفی جداگانه

پزشک تان ممکن است از دوزهای پایین یا برنامه مصرف دوزهای مختلف استفاده کند. این امر می تواند از تولید سطح بالای این دارو در بدن جلوگیری کند.
 

جلوگیری از حملات حاد نقرسی

بزرگسالان:مقدار mg/day100 از راه خوراکی مصرف می شود. به این مقدار در فواصل یک هفته ای 100 میلی گرم افزوده می شود تا غلظت اسیداوریک سرم به 6 میلی گرم در 100 میلی لیتر برسد. در این موارد، مقدار مصرف توصیه شده نباید از mg/day800 تجاوز کند.
 

نحوه مصرف الوپورینول برای درمان سرطان

دوز مصرفی برای سطح های بالای سرم اسید اوریک ناشی از درمان سرطان به صورت زیر است:

دوز بزرگسالان (سنین 18-64 سال)
600-800 میلی گرم در روز برای دو یا سه روز.

دوز کودکان (سنین 11 تا 17 سال)
600-800 میلی گرم در روز برای دو یا سه روز

دوز کودکان (سنین 6 تا 10 سال)
300 میلی گرم در روز. دکتر شما دوز خود را در صورت نیاز براساس میزان سرم اسید اوریک تنظیم می کند.

دوز کودکان (سن 0 تا 5 سال)
150 میلی گرم در روز. دکتر شما دوز کودک خود را بر اساس میزان سرم اسید اوریک تنظیم می کند.
 

دوز مصرفی برای سنگ های کلیوی برگشت پذیر

دوز مصرفی قرص آلوپورینول برای سنگ های کلیوی برگشت پذیر به صورت زیر است:

دوز مصرفی در بزرگسالان
برای بزرگسالان (سن 18 تا 64 سال)دوز معمولی 200-300 میلی گرم در روز به صورت یک جا یا جداگانه است.

دوز مصرفی در کودکان
این دارو نباید در کودکان با سن کمتر از 18 مصرف شود.

دوز در افراد سال خورده
منظور از افراد سالخورده افرادی بالای ۶۵ سال سن و بالاتر اس. کلیه افراد سالخورده ممکن است به خوبی کار نکند. این امر باعث می شود تا پردازش دارو در بدن آن ها کندتر انجام شود. پزشکتان ممکن است از دوزهای پایین یا برنامه مصرف دوزهای مختلف استفاده کند. این امر می تواند از تولید سطح بالای این دارو در بدن جلوگیری کند.

مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

درمان نقرس:

آلوپورینول در درمان نقرس ممکن است تاثیر گذاری دارو چندین هفته طول بکشد و احتمال حملات نقرسی در ماه های اول شروع این دارو بیشتر است. اما در نهایت باعث مهار حمله ها می شود به همین دلیل دارویی مثل کلشی سین همراه آن تجویز می شود که در ماه های اول حملات را مهار کند.

نکته ی مهم:
آلوپورینول خاصیت ضد درد ندارد پس برای کاهش درد خود دارو های تجویز شده از قبیل کلشی سین، ایبوپروفن، ایندومتاسین را استفاده کنید.

در صورت فراموش کردن یک دوز به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اما اگر خیلی به زمان مصرف دوز بعد نزدیک است لازم نیست آن را بخورید و از آن به بعد طبق برنامه ی قبلی ادامه دهید.
 

عوارض جانبی آلوپورینول

عارضه جانبی شایع:
* ناراحتی های گوارشی
* دردهای مفصلی
* اسهال
* خواب آلودگی: قرص آلوپورینول خوراکی ممکن است باعث خواب آلودگی شود. شما نباید رانندگی کنید، از ماشین آلات استفاده کنید یا کارهایی را انجام دهید که نیاز به هوشیاری داشته باشید تا بتوانید بدانید که چگونه آلوپورینول بر شما تاثیر می گذارد. هم چنین می تواند عوارض جانبی دیگر را ایجاد کند.
* تهوع
* جذب مایع: هر روز باید حداقل 3/4 لیتر (14 فنجان) مایعات بنوشید. این امر به شما کمک خواهد کرد حداقل 2 لیتر (2 کیلوگرم) در روز ادرار کنید. این می تواند از ایجاد کریستال های اسید اوریک و مسدود کردن جریان ادرار جلوگیری کند. از پزشک خود در مورد نحوه اندازه گیری اسید اوریک سوال کنید.
در صورت بروز راش های پوستی سریعا به پزشک خود اطلاع دهید و دیگر این دارو را مصرف نکنید.

آلوپورینول می تواند واکنش آلرژیک شدیدی بدهد که علامت های مثل برآمدگی هایی با خارش زیاد، پوسته پوسته شدن پوست، تب و لرز، سختی در تنفس، ورم صورت و حلق که باید با اورژانس تماس گرفته شود.

مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

عارضه جانبی نادر:
* راش های پوستی: این دارو ممکن است باعث ایجاد آکنه شدید پوستی و تهدید کننده زندگی شود. اگر خارش دارید، دچار مشکل تنفسی یا تورم صورت یا گلو شدید از مصرف این دارو خودداری کنید و با پزشک خود مشورت کنید.

توجه: اگر آکنه های پوستی تان زیاد شوند، بلافاصله با پزشک خود صحبت کنید. اگر آکنه پوستی دارید، نباید آلوپورینول مصرف کنید.

* درد در موقع ادرار
* خون در ادرار
* تحریک پذیری چشم ها
* ورم لب و دهان
* تب
* گلودرد
* لرز و علامت های دیگر عفونت
* کاهش اشتها
* کاهش وزن
* خارش
* سختی در تنفس
* خستگی
* احساس ناراحتی در قسمت بالایی سمت راست شکم
* زردی
* آسیب کبد: این دارو ممکن است منجر به تغییر در نتایج آزمون کبد و نارسایی کبدی شود. که ممکن است کشنده باشد. اگر مشکلات کبدی دارید، پزشک ممکن است شما را از مصرف آلوپورینول منع کند.
 

خطرات مصرف بی رویه آلوپورینول:

* بی قراری
* خون دماغ شدن
* رنگ پوست رنگ پریده یا آبی
* درد قفسه سینه
* گیجی
* یبوست
* سرفه
* ادرار سیاه
* افسردگی
* خشکی دهان
* کاهش سطح حافظه
* درد ماهیچه ای و کرامپ
* تغییر صدا.
 
موارد احتیاط مصرف در مصرف آلوپورینول
در صورتی که به آلوپورینول حساسیت دارید به متخصص اورولوژیست خود اطلاع دهید و تمامی داروهایی که به صورت تجویز شده یا غیر تجویز شده مصرف می کنید، همچنین داروهایی از قبیل مولتی ویتامین ها و مکمل های غذایی و مواد گیاهی را به اطلاع پزشک خود برسانید. برای شناخت بهتر اورولوژی به مقاله اورولوژی چیست مراجعه کنید.

به دلیل عارضه ی خواب آلودگی این دارو بهتر است تا زمانی که اثر دارو بر شما مشخص نیست رانندگی نکنید.

در صورتی که الکل می نوشید به پزشک خود اطلاع دهید الکل ممکن است اثرگذاری این دارو را کاهش دهد.

سابقه پزشکی:
در صورتی که سابقه ی هرگونه بیماری کبدی یا کلیوی دارید حتما پزشک را در جریان بگذارید زیرا ممکن است سطح دارو در بدن شما زیاد شود و عوارض جانبی را افزایش دهد یا باعث کاهش سطح عملکرد کلیه شود.

اگر هرگونه بیماری از قبیل مشکلات مغز استخوان، سرطان، نارسایی قلبی، دیابت، فشارخون بالا دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورتی که به صورت مکرر سنگ کلیه دارید بهتر رژیم غذایی به خصوصی که مقدار کمی پروتین و سدیم و شکر داشته باشد و سرشار از فیبر باشد را مصرف کنید و روزانه مقدار زیادی آب بنوشید.

بارداری:
در صورتی که باردار هستید یا قصد بارداری دارید یا کودک  شیرخوار دارید پزشک را مطلع کنید. این دارو در دسته ی c داروهای حاملگی قرار دارد.

آلوپورینول به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، عوارض جانبی ایجاد کند. اگر فرزندتان شیردهید، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد تصمیم بگیرید که آیا شیر مادر را متوقف کنید یا مصرف این دارو را متوقف کنید.

مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

الوپورینول برای سالمندان:
کلیه های افراد سالخورده ممکن است  به خوبی کار نکند. این امر باعث می شود بدن شما آرام تر دارو را پردازش کند. در نتیجه، بیشتر دارو در بدن شما به مدت طولانی باقی می ماند. که خطر عوارض جانبی را در بدن شما افزایش می دهد.

الوپورینول برای کودکان
عوارض مصرف این دارو برای کودکان با سن کمتر از 18 سال به منظور درمان سنگ کلیه یا نقرس بررسی نشده است.


آزمایش:
معمولا یک سری آزمایش عملکرد کلیه، آزمایش عملکرد کبد، سطح اوریک اسید در حین درمان از بیمار گرفته می شود تا اثر دارو بر بیمار چک شود.

عملکرد کلیه
پزشک شما ممکن است آزمایش های خون را انجام دهد تا چگونگی عملکرد کلیه شما را بررسی کند. اگر کلیه های شما به خوبی کار نمی کنند، ممکن است دکتر شما دوز این دارو را کاهش دهد.

عملکرد کبد
پزشکتان ممکن است برای بررسی نحوه عملکرد کبدتان آزمایش هایی مانند آزمایش کبد انجام دهد. در صورتی که به خوبی کار نکند پزشکتان ممکن است دوز مصرفی را کاهش دهد.
 
سطح اوریک اسید

پزشکتان ممکن است آزمایش خونی انجام دهد تا به کمک آن سطح اوریک اسید خونتان را بررسی کند. این آزمایش به او کمک می کند تا در مورد عملکرد دارو اظهار نظر کند.
 
جایگزین آلوپورینول
داروهای دیگری برای درمان بیماری شما وجود دارد. برخی ممکن است برای شما بهتر از دیگر انواع داروها باشند. با پزشک خود در مورد گزینه های دیگر جایگزین این دارو که ممکن است برای شما مفید باشد مشورت کنید.
 

تداخلات دارویی

* آموکسی سیلین
* آمپی سیلین
* ضد انعقادها مثل وارفارین
* داروهای شیمی درمانی مثل سیکلوفسفامید
* کلرپروپامید
* دیورتیک ها
* داروهای سرکوب ایمنی مثل آزاتیوپرین و سیکلوسپورین
* داروهای دیگر نقرس مثل پروبنسید
* تولبوتامید
* دیکومارول

مطالبی که باید در مورد داروی آلوپورینول، تاثیرات و عوارض آن بدانید

اثرات جانبی تداخل دارویی الوپورینول

مصرف آلوپورینول با داروهای خاص باعث خطر عوارض جانبی این داروها می شود. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

۱- آمپی سیلین یا آموکسیلین
دراین حالت ممکن است آکنه های پوستی شما افزایش پیدا کند.

۲- دیورتیکهای تیازید، مانند هیدروکلروتیازید
ممکن است خطر ابتلا به عوارض جانبی آلوپورینول افزایش یابد. این خطرات می تواند شامل آکنه پوستی، اسهال، حالت تهوع، تغییرات در نتایج تست عملکرد کبد و زخم های پاتوژن باشد.

۳. مرکاپتوپورین
آلوپورینول می تواند سطح مرکاپتوپرین خون را در بدن شما افزایش دهد. این کار را با مسدود کردن یکی از آنزیم های مورد استفاده برای شکستن مرکاپتوپرین انجام می دهد. این امر می تواند عوارض جانبی شدید ناشی از مرکاپتوپرین را ایجاد کند. پزشک ممکن است دوز مرکاپوتوپرین خود را کاهش دهد.

۴. آزاتیوپرین
آلوپورینول می تواند سطح آزاتیوپرین خون را در بدن شما افزایش دهد. این کار با مسدود کردن یکی از آنزیم های مورد استفاده برای تجزیه آزاتیوپرین انجام می شود. این حالت می تواند عوارض جانبی شدید از آزیتیوپرین ایجاد کند. پزشک ممکن است دوز آزاتیوپرین خود را کاهش دهد.

۵. کلروپامید
آلوپورینول ممکن است باعث شود کلروپامید در بدن شما باقی بماند. این امر می تواند خطر ابتلا به قند خون پایین را در شما افزایش دهد.

۶. سیکلوسپورین
مصرف آلوپورینول با سیکلوسپورین ممکن است سطح سیکلوسپورین را در بدن شما افزایش دهد. پزشک باید سطح سیکلوسپورین خود را کنترل کرده و در صورت لزوم دوز خود را تنظیم کند.

۷. دیکومارول
آلوپورینول ممکن است باعث شود تا دیکومارول در بدن شما باقی بماند. این امر می تواند خطر خونریزی شما را افزایش دهد.
 

علائم اوردوز

اوردوز با این دارو می تواند علامت هایی مثل سختی در تنفس بدهد، که باید سریعا با اورژانس تماس گرفته شود.
 

راهنمای مراجعه به روماتولوژیست

برای تشخیص و درمان نقرس باید به متخصص روماتولوژی مراجعه کنید. متخصص روماتولوژی بعد از معاینه و آزمایش های لازم برای شما قرص آلوپورینول را تجویز می کند.


منبع: سایت دکترتو
سایت شمانیوز
سایت نمناک


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط