چرا در خانه کار میکنیم بیشتر احساس خستگی میکنیم؟

اگر شما هم دورکاری می‌کنید، ممکن است متوجه دردهایی شده باشید که قبلا تجربه نکرده‌ بودید، ازجمله کمردرد، گردن درد، شانه درد یا مچ‌درد. شاید علت این دردها این باشد که در خانه امکانات اداره را ندارید. منظور از امکانات، میز و مبلمان‌های اداری است که در خیلی از آنها استانداردهای ارگونومی کار با کامپیوتر رعایت شده است. در این مقاله می‌خواهیم راهکارهایی را برای مقابله با این مشکلات جسمانی ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
دوشنبه، 27 شهريور 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
چرا در خانه کار میکنیم بیشتر احساس خستگی میکنیم؟
بیشتر خانه‌های مسکونی فضای مناسبی برای مبلمان‌های اداری امروزی که بیشتر آنها طبق استانداردهای ارگونومی ساخته شده‌اند ندارند یا اینکه خیلی از افراد نمی‌توانند از پس چنین هزینه‌ای برآیند و خانه‌شان را تبدیل به دفتر کار کنند.

اگر شما هم از خانه کار می‌کنید، احتمالا کامپیوترتان را روی میز مطالعه معمولی یا حتی میز ناهارخوری می‌گذارید و روی صندلی معمولی یا تخت‌خوابتان می‌نشینید. در هر حالت، به‌احتمال زیاد درست نمی‌نشینید. اگر فقط مدت کوتاهی این‌طور باشید، شاید جای نگرانی نباشد؛ اما با وضعیت کنونی ممکن است مجبور شوید محیط کارتان را برای همیشه به خانه منتقل کنید.
 

دلایل متعددی می‌تواند باعث افزایش خستگی در کار در خانه شود، از جمله:

۱. عدم تفاوت بین فضای کاری و فضای زندگی:

هنگامی که در خانه کار می‌کنید، ممکن است دچار مشکلاتی مانند عدم تفاوت بین فضای کاری و فضای زندگی شوید. این مشکل می‌تواند باعث شود که شما همیشه در فضای کاری خود باشید و هیجانات و استرس را به خانه ببرید.
 

۲. عدم حرکت:

هنگامی که در خانه کار می‌کنید، ممکن است برای چندین ساعت نشسته باشید و حرکت کم داشته باشید. این ممکن است باعث کاهش انرژی و افزایش خستگی شود.
 

۳. افزایش تلاش:

هنگامی که در خانه کار می‌کنید، شما ممکن است احساس کنید که باید بیشتر تلاش کنید تا به همان سطح کاری در محل کار برسید. این ممکن است باعث افزایش خستگی شود.
 

۴. اختلالات خانگی:

هنگامی که در خانه کار می‌کنید، ممکن است با اختلالات خانگی مانند نوزادان، حیوانات خانگی و ... مواجه شوید که باعث شود تمرکز شما از کار به سمت آنها جلب شود و از کار خود دور شوید.

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که حتی بعد از پایان گسترش ویروس کرونا، دورکاری تبدیل به روندی عادی شود و نه‌تنها خیلی از کارمندان کار از خانه را ترجیح می‌دهند، بلکه حتی مدیران ارشد شرکت‌ها هم متوجه این نکته می‌شوند که برای انجام‌دادن خیلی از کارها نیازی نیست کارمندانشان در محل کار حاضر شوند.

چرا در خانه کار میکنیم بیشتر احساس خستگی میکنیم؟
 

راهکارهای جهت رفع خستگی

بعد از کار به ورزش بروید:

این یکی اگرچه خیلی سخت و محال به نظر می‌رسد اما اگر دچارش شوید، رهایی از آن غیرممکن خواهد بود! یک ورزش سخت و هوازی را برای بعدازظهرتان انتخاب کنید و تمام خستگی‌هایتان را به همراه سموم اضافی از بدن خارج کنید.
 

موسیقی، موسیقی، موسیقی:

به راستی چه معجزه‌ای بالاتر از یک موزیک خوب در دنیا وجود دارد؟ هر وقت انرژی‌تان ته کشید پلی لیست مورد علاقه‌تان را به راه کنید و ببینید چطور همه چیز مثل روز اولش می‌شود!
 

اطرافتان را با آدم‌های باانرژی پر کنید:

یک نصیحت برایتان دارم و اگر آن را آویزه گوش خود کنید در زندگی خیر می‌بینید! از هرچه آدم غرغرو و افسرده و بی حال است دوری کنید و به جایش دورتان را با آدم‌هایی پر کنید که حالشان خوب است و نگاهشان به دنیا خوب است و حال شما را هم خوب می‌کنند. مهم نیست شما چقدر بی‌انرژی هستید، به محض این که در معرض یک آدم سرحال قرار می‌گیرید، انرژی‌های خوب به سمتتان هجوم خواهد آورد!
 

به کارهایی که می‌کنید عشق بورزید:

در زندگی فقط یک چیز وجود دارد که می‌تواند شما را بدون احساس خستگی و گرسنگی ساعت‌ها سرپا نگه دارد و آن چیزی نیست چز پَشِن! Passion یا همان شور و هیجان وافر نسبت به یک کار آنقدر اتفاق جادویی و عجیبی است که اگر داشته باشیدش هرگز احساس خستگی نخواهید کرد.
 

بعد از کار به یک کافه بروید:

این یکی هم کاملا پیشنهاد می‌شود. با آدم‌های مورد علاقه‌تان و یا با عزیزترین آدم زندگیتان که همانا کسی نیست جز شخص خودتان، بروید به یک کافه‌ی خوب، یک قهوه‌ی خوب بخورید، به یک موسیقی خوب گوش دهید و بعدش برگردید سر خانه و زندگی‌تان!

اگر همین حالا هم احساس درد یا گرفتگی عضلات می‌کنید، احتمالا در معرض خطر آسیب های عضلانی، مانند کمردرد، گردن‌درد، شانه‌درد، سندروم نشانگان مجرای مچ دست یا حتی ترومبوز سیاهرگی عمقی، قرار داشته باشید.

خب، چه کاری می‌توانید انجام دهید؟ باید تا آنجا که می‌توانید، روی حالت طبیعی بدنتان کار کنید. در حالت راحتی قرار بگیرید؛ به‌شکلی که هیچ قسمتی از بدنتان خم نشده یا پیچ نخورده باشد و باید هرازگاهی حرکت کنید تا خون گردش پیدا کند.

چرا در خانه کار میکنیم بیشتر احساس خستگی میکنیم؟
 

اگر با کامپیوتر کار می‌کنید، باید به این ۱۰ نکته‌ای که در ادامه اشاره می‌کنیم، توجه کنید.

۱. با گردنی صاف به نمایشگر نگاه کنید

نمایشگر را درست روبه‌رو و در ارتفاعی مناسب قرار دهید. مثل زمانی که به لپ‌تاپ یا تلفن‌همراهتان نگاه می‌کنید، به پایین نگاه نکنید. نمایشگر را جایی قرار ندهید که مجبور شوید سرتان را برای نگاه‌کردن به آن برگردانید.

بعضی از افراد صفحه‌کلید و ماوس را روبه‌روی خود قرار می‌دهند، اما نمایشگر را در گوشه‌ای می‌گذارند و همین باعث گردن‌درد می‌شود. اگر از نمایشگری مجزا یا لپ‌تاپ استفاده می‌کنید، شاید نیاز باشد زیر آن چند کتاب یا جعبه‌ای قرار دهید تا در ارتفاعی مناسب و درست مقابل چشمانتان قرار بگیرد.
 

۲. نمایشگر را به‌ پهلو در کنار پنجره‌ قرار دهید

برای پیشگیری از ضعف‌ چشم که به‌دلیل تابش نور یا سازگاری جزئی عنبیه با نور به وجود می‌آید، پشت به پنجره ننشینید؛ زیرا نوری که وارد می‌شود، به نمایشگر می‌تابد. رو‌به‌روی پنجره هم کار نکنید؛ زیرا در این حالت نور مستقیم به چشمانتان می‌‌تابد.

نمایشگر باید با پنجره زاویه نود درجه ایجاد کند، مگر اینکه پرده کشیده باشد. اگر نمایشگر روی میز شیشه‌ای قرار دارد، روی میز را بپوشانید تا از تابش نور جلوگیری شود.
 

۳. به مدارک کاغذی با گردنی راست نگاه کنید

نوشته‌ها را از روی تبلت‌ یا کاغذی نخوانید که روی میز قرار دارد؛ زیرا در این حالت مجبورید سرتان را مدام به بالا و پایین حرکت دهید. اگر مجبورید برای خواندن یا دیدن مطلبی، نگاهتان را بین لپ‌تاپ یا نمایشگر کامپیوتر و کاغذ بگردانید، از پایه‌ای برای نگه‌داشتن تبلت یا کاغذ استفاده کنید.
 

۴. صفحه‌کلید و ماوس یا تاچ‌پد را در ارتفاع مناسب قرار دهید

اگر ارتفاع لپ‌تاپ را بیشتر کرده‌اید تا نمایشگر درست مقابل چشمانتان قرار بگیرد، از صفحه‌کلید و ماوس جداگانه‌ای استفاده کنید. حتما باید درهنگام استفاده از ماوس دست‌ها و بازوهایتان در یک راستا قرار داشته باشند و حتما بازویتان را نزدیک بدن قرار دهید.

اعصاب دست‌ها از گردن شروع می‌شوند و از شانه‌ها پایین می‌آیند تا به آرنج و مچ برسند. وقتی بازوهایتان کنار بدن قرار داشته باشد، اعصاب فشرده نمی‌شوند؛ اما هرقدر بازوها را بیشتر از بدنتان دور کنید، بیشتر احتمال دارد که گردن و شانه‌هایتان را منقبض کنید.
 

۵. از تکیه‌گاهی نرم و اسفنجی‌شکل برای مچ دست استفاده نکنید

استفاده از تکیه‌گاه مچ شاید مفید به نظر بیاید؛ اما قرار‌دادن هرچیزی زیر مچ باعث افزایش فشار به تاندون خم‌کننده انگشت‌ها و عصب میانی می‌شود و این ممکن است خطر سندرم نشانگان مجرای مچ دست را افزایش دهد.
 

۶. برای تایپ‌کردن به‌تناوب از ماوس و صفحه‌کلید یا ورودی‌های صوتی استفاده کنید

نرم‌افزارهای تشخیص صدا را می‌توانید برای خیلی از متن‌ها و ایمیل‌‌ها استفاده کنید. بهتر است هرازگاهی کمی به بازوها، مچ‌ها و دست‌هایتان استراحت بدهید.
 

۷. به صندلی‌تان تکیه دهید

سعی نکنید صاف بنشینید یا مثل لاک‌پشت در صندلی قوز کنید. انحنای پایین کمرتان به‌سمت شکم است که به آن کاوپُشتی می‌گویند و بهترین حالت نشستن برای کمر است و کمترین فشار را به مهره‌های ستون‌فقرات در پایین کمر وارد می‌کند. وقتی به‌سمت جلو خم می‌شوید، باید به‌شکلی بنشینید که انحنای طبیعی مهره‌های کمرتان حفظ شود.

حتما به صندلی تکیه دهید تا کمی از وزن بدنتان را به پشتی صندلی بدهید و در فاصله‌ای با میز بنشینید که دستتان راحت به صفحه‌کلید و ماوس برسد. اگر پشتی صندلی برای تکیه‌دادن مناسب نیست، از کوسن استفاده کنید یا حوله‌ای را لوله کنید و پایین کمرتان بگذارید. این، جایگزینی آسان و ارزان برای صندلی ارگونومی است و مطمئنا از صندلی ساده بهتر است.
 

۹. مدت روی تختخواب کارکردن را محدود کنید

تختخواب حتی از صندلی هم بدتر است؛ زیرا پاهایتان را جمع یا دراز می‌کنید تا بتوانید لپ‌تاپتان را روی پاها بگذارید. قراردادن لپ‌تاپ روی پاها نمایشگر را خیلی پایین‌تر از چشمان شما قرار می‌دهد.

بالشی پشت کمرتان بگذارید تا بتوانید به پشت تخت تکیه دهید و کوسن یا بالشی روی پاهایتان بگذارید و سپس لپ‌تاپ را روی آن قرار دهید یا اینکه میز کوچکی مخصوص لپ‌تاپ که روی پاها قرار می‌گیرد، تهیه کنید تا بدون اینکه مجبور باشید گردنتان را خم کنید، صفحه‌نمایش در ارتفاع مناسبی باشد.
 

۱۰. درهنگام کار با کامپیوتر مدت زیادی نایستید

خیلی از افراد تصور می‌کنند ایستاده کارکردن خیلی بهتر از نشستن است. درست است که تمام روز نشستن خوب نیست؛ اما کارشناسان ارگونومی مدت‌ها است به این نتیجه رسیده‌اند که ایستاده کارکردن بیشتر از نشستن انرژی می‌گیرد و فشار بیشتری بر سیستم گردش خون و ساق و کف پاها وارد می‌کند.

در مردانی که بیماری سرخ‌رگ کرونری دارند، ایستادن زیاد باعث پیشرفت تصلب شرایین می‌شود. همچنین ایستادن به‌مدت زیاد خطر واریس را افزایش می‌دهد. هر ۲۰ تا ۳۰ دقیقه از جای خود بلند شوید و قدم بزنید. به بدنتان کشش بدهید و یکی‌دو دقیقه حرکت کنید تا گردش خون بهتر انجام شود و عضلات شل شوند.
 

ودر پایان

برای کاهش خستگی در کار در خانه، می‌توانید به تعدادی راهکار از جمله تعیین یک فضای کار مناسب، تنظیم زمان‌بندی مناسب، حفظ تفاوت بین فضای کاری و زندگی شخصی و انجام فعالیت‌های ورزشی در طول روز روی بیشتر تمرکز کنید.
 

منابع

https://www.chetor.com
https://www.modiseh.com
https://chatgpt.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط