شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

یکی از شهرهای پرآوازه در سطح جهانی رفسنجان می باشد چرا که هم یکی از قطب های اصلی صادر کننده پسته به حساب می آید، هم دارای بزرگترین معدن مس رو باز خاورمیانه می باشد و هم بزرگترین جنگل مصنوعی در جهان را به نام خود ثبت کرده است. اگر قصد سفر دارید حتما رفسنجان را مد نظر قرار دهید چرا که دارای مکان های دیدنی زیبا و خوراکی های خوشمزه زیادی می باشد. در مطلب زیر سعی کرده ایم یک توضیح کلی درباره شهر رفسنجان خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.
شنبه، 20 آبان 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان کرمان
شهرستان رفسنجان
بخش مرکزی
جمعیت  ۱۶۱٬۹۰۹ نفر
مساحت ۴۰ کیلومترمربع
زبان گفتار فارسی یا کرمانی
مذهب شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۱۵۲۷ متر از سطح دریا
شرایط آب و هوا نیمه‌‌ بیابانی
پیش شماره تلفن ۰۳۴
شناسه ملی خودرو ایران ۶۵-ب و ایران ۶۵-ی و ایران ۷۵-ل و ایران ۷۵-س
ره آورد پسته، کلمپه، کماچ سهن، قاووت، سنگ‌های معدنی، ظرف مسی و ...


این شهرستان در شمال غرب کرمان واقع شده است  و با دو شهر کرمان و یزد راه ارتباطی دارد. مساحت شهرستان رفسنجان حدود ۴۰ کیلومترمربع می باشد و ارتفاع آن از سطح دریا به 1527 متر می رسد. این شهرستان از  سمت شمال به شهرستان زرند، از سمت شرق به شهرستان کرمان، از سمت جنوب شرق به شهرستان بردسیر، از قسمت جنوب به شهرستان سیرجان، از قسمت غرب به شهرستان های شهر بابک و انار و از سمت شمال غرب به شهرستان های مهریز و بافق در استان یزد محدود گردیده است. تقریبا حدود ۴۵ درصد از جمعیت شهرستان رفسنجان در مناطق روستایی زندگی می‌ کنند و شغل اکثر آنها باغداری و کاشت پسته می باشد. رفسنجان یکی از قطب های مهم در صادرات پسته و مس محسوب میگردد. کارخانجات مس سرچشمه  در ۵۵ کیلومتری جنوب این شهرستان قرار گرفته است. رفسنجان دارای نام های مختلفی می باشد که اکثر آنها در ارتباط با ذخایر زیر زمینی آن نامگذاری شده‌ اند. نام های رفسنجان شامل:رفسنگان یا رفسنگ به معنای مس که عربی شده آن رفسنجان می باشد. شهر رفسنجان از نظر اقلیم و آب و هو دارای آب و هوایی نیمه کویری می باشد. این شهر تابستان‌ های نسبتاً گرم و زمستان‌ های سردی دارد. البته ناگفته نماند که در اطراف این شهر مناطق کوهستانی بسیاری نیز وجود دارد. مردم این شهر به زبان فارسی صحبت میکنند و لهجه خاصی ندارند اما به دلیل نزدیکی با شهر کرمان بعضی از مردم دارای لهجه و گویش کرمانی هستند. مذهب مردم شهر  رفسنجان شیعه می باشد. طبق سرشماری که در سال 1395 در این شهر صورت گرفت جمعیت آن حدودا برابر با ۱۶۱٬۹۰۹ نفر می باشد.
 

این شهرستان شامل بخش‌های زیر می‌باشد:

 
شهرها:
کشکوئیه، مس سرچشمه، بهرمان، جوادیه، الهیه، صفائیه
 
دهستان:
دهستان قاسم‌آباد، دهستان اسلامیه، دهستان آزادگان، دهستان کبوترخان، دهستان رزم آوران، دهستان خنامان، دهستان دره دران، دهستان سرچشمه، دهستان شریف‌ آباد، دهستان کشکوئیه، دهستان راویز، دهستان رضوان، دهستان فردوس، دهستان بهرمان
 
روستاها:
علی‌ آباد شهید، احمد آباد فلاح، اکبر آباد هجری، اوراف، بندوان، بیدزرین سفلی، تاج‌ آباد کهنه، تیربید، جنت‌ آباد، جود عوائی، چشمه کبک، حسن‌ آباد نواب، حوم‌ الدین، خنامان، خیسوییه، دره کردی، ده ساردی، رشوان، رضوئیه، روامهران، روکرد، زهروییه، ساردی، شجاع‌ آباد پایین، ظهرکوه، فدیج، قاسم‌ آباد حاجی، کاخ و .....
 

جای‌ های دیدنی شهرستان رفسنجان


شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
غار میرزای رفسنجان
یکی از مکان های تازه کشف شده در شهر رفسنجان غار میرزا می باشد که در سال 1387 توسط تیم غارنوردی گروه هلال‌ احمر کشف گردید. چون مدت زمان زیادی از کشف این غار نمیگذرد همچنان  فضای آن بکر باقی مانده و دست نخورده می باشد. غار میرزا یکی از جاذبه های زیبا می باشد که عکس های زیبایی میتوانید در آنجا رای خود ثبت کنید. غار میرزای رفسنجان از 8 تالار اصلی و 4 تالار فرعی تشکیل شده است. راه ورودی این غار بسیار باریک می باشد؛ پس از ورود به غار میرزا، یک دو راهی مقابل شما قرار دارد که باید برای ورود به این غار زیبا از ورودی کوچک‌ تر عبور کنید. داخل غار شامل قندیل‌ ها و فسیل‌ های رنگارنگ و جانوران وحشی است که فضای آن را بسیار زیبا و چشم‌ نواز کرده‌ است.
 
شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
بادگیر معین
در هر شهر مرکزی و کویری ایران میتوانیم بادگیرها را مشاهده کنیم. بادگیر ها به هنگام وزش باد هوای تازه را به داخل خود کشیده و هوام گرم و آلوده را به بیرون پس میدهند. به همین دلیل است که داخل بادگیر ها خنک می باشد. شهر رفسنجان هم چون دارای اقلیم نیمه بیابانی می باشد از این قائده مستثنی نیست و دارای بادگیر معروفی به نام بادگیر معین می باشد که قدمت آن به قرن دوازدهم قمری باز میگردد. این بادگیر بازمانده عمارت معین است که در سل 1384 توسط میراث فرهنگی بارسازی شد و از آن زمان پذیرای گردشگران زیادی می باشد.

شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
آتشکده آذربغ
یکی از آتشکده های معروف ایران آتشکده آذربغ  می باشد که قدمت آن به زمان شکل‌ گیری دین زرتشت و عصر پادشاهان کیانی باز میگردد. آتشکده آذربغ پس از  تخریب به دست اسکندر مقدونی، در دوران اشکانیان دوباره بازسازی می‌ گردد. این آتشکده در روستای کهتو کرها واقع شده است که در حال حاضر خالی از سکنه می باشد. وجه تسمیه این آتشکده، به روستای آذربغ یا آدرباغ که در شرق این آتشکده قرار دارد برمی‌گردد. اگر به دوره تاریخی زرتشت و آیین آن علاقه دارید دیدن این بنا خالی از لطف نیست.

شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
درخت کهنسال پسته اودرج
این درخت پسته در 35 کیلومتری رفسنجان و در دهکده اودرج قرار گرفته است. این درخت کهنسال 1500 سال سن دارد و دارای 15 متر ارتفاع می باشد و قطر تنه آن برابر با 3.5 متر است. یکی از مزیت های بازدید از روستا و این درخت کهنسال این است که می‌ توانید از زیبایی‌ های مسیر جاده رفسنجان به اودرج و منظره باغ‌ های پسته در این منطقه نیز لذت ببرید.
 
شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
خانه حاج آقا علی
یکی از معروف ترین مکان های دیدنی رفسنجان، خانه حاج آقا علی می باشد. این بنا جزء بزرگترین بناهای خشتی در جهان محسوب میگردد و در 6 کیلومتری شهر رفسنجان قرار گرفته است. خانه حاج آقا علی یا زعیم‌ الله رفسنجانی، از 86 اتاق تشکیل شده و مساحت آن تقریبا 12 هزار مترمربع است که حدود 7 هزار مترمربع آن، زیربنای این بنای به حساب می آید. حاج علی آقا در آن زمان جزو تاجرن نامدار دوره قاجار بوده و این خانه باشکوه را در سال 1136 ساخته است. این بنا از چهاربخش اصلی که شامل حوضخانه، شاه‌ نشین و بخش‌ های پاییزی و زمستانی تشکیل شده و قسمت اندرونی آن معماری بسیار زیبایی دارد که با دیدن آن هرگز خاطره این بنا را فراموش نخواهید کرد.
 
شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
کاروانسرای کبوترخان
این کاروانسرا در روستای کبوترخان و در فاصله 35 کیلومتری جاده کرمان به رفسنجان واقع شده است، بنابراین اگر از مسیر کرمان به رفسنجان سفر کنید، می‌ توانید قبل از رسیدن به رفسنجان، این بنای تاریخی را مشاهده کنید. طبق یافته ها قدمت این کاروانسرا به زمان صفویه باز می‌ گردد، زیرا گنجعلی خان والی کرمان در آن زمان به فرمان شاه عباس صفوی، چندین کاروانسرا در مسیر یزد به کرمان بنا کرده که کاروانسرای کبوترخان یکی از آنهاست. مساحت این کاروانسرا  2000 مترمربع می باشد و تقریبا 1600 متر زیر بنا دارد.

شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
حصار قدیم
قدمت این بنای تاریخی به حدود 200 سال قبل باز میگردد و در آن زمان به دستور حاکم کرمان در توابع رفسنجان بنا گردیده است. در گذشته این حصار شامل چندین برج و بارو و چهار دروازه مستحکم در اضلاع شمالی، جنوبی، شرقی و غربی بوده است اما متأسفانه هم اکنون تنها بقایای دروازه غربی این حصار و برج‌ های آن که به دروازه قطب‌ آباد معروف هستند، باقی مانده است. این حصار در واقع 5400 متر طول و 6 متر ارتفاع داشته است.

شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
موزه مردم شناسی رفسنجان
موزه مردم شناسی شهرستان رفسنجان در واقع حمام قدیمی آقا سید مهدی قریشی می باشد که در سال 1384 توسط اداره میراث فرهنگی بازسازی گردید و هدف آن به تصویر کشیدن فرهنگ و آداب رسوم مردم رفسنجان است و از این رو به یکی از مکان‌ های دیدنی رفسنجان مبدل شده است. موزه مردم شناسی رفسنجان دارای انواع مجسمه ها می باشد که با لباس‌ های محلی و رنگارنگ این منطقه زینت پیدا کرده اند. هم چنین در این موزه میتوان انواع عتیقه‌ جات و دستگاه‌ های قدیمی همانند آسیاب‌ های آبی یا دستگاه‌ های ریسندگی و بافندگی را هم مشاهده کرد.  برای شناخت بهتر آداب و رسوم این شهر در هنگام سفر به آن بازدید از این موزه را فراموش نکنید.
 
شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
برج اودرج
قدمت این بنای تاریخی که سبب معروفیت روستای اودرج هم گردیده به دوره صفویه و سده دوازدهم هجری قمری باز میگردد و به وسیله خشت و گل در آن زمان احداث گردیده است. این بنا دارای ساختمانی مدور است و درب ورودی این برج در ضلع جنوبی آن قرار گرفته و دورادور آن را باغ‌ های میوه احاطه کرده‌ اند. هم چنین روستای اودرج دارای آب و هوایی عالی می باشد که با ورود به آن میتوانید از هوای خوب آن لذت ببرید.
 
شهر رفسنجان کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
دره راگه
یکی دیگر از مکان های طبیعی و بی نظیر شهر رفسنجان دره راگه می باشد که یکی از بی نظیر ترین دره های دنیا به حساب می آید. دره راگه که رودخانه گیودری از بین آن عبور می‌ کند یکی از عجایب  بزرگ زمین‌ شناسی می باشد که به خاطر عوامل فرسایشی تشکیل گردیده  و قدمت آن به دوران چهارم زمین‌شناسی باز میگردد. طول این دره 20 کیلومتر می باشد، اما قدم به قدم این دره زیبا با مناظر بکر و بی‌ نظیر طبیعی، نظر گردشگران را جلب میکند. بهترین زمان بازدید از این دره در فصل بهار و پاییز است. برای رفتن به این دره بهتر است تجهیزات لازم و پوشش مناسب داشته باشید.
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان جم

 
علی سامره
علی سامرهکه در ۲ آذر  سال ۱۳۵۶ در شهر رفسنجان به دنیا آمده و بازیکن سابق فوتبال می باشد. ایشان از بازیکنان سابق تیم استقلال به حساب می آید که با این تیم به قهرمانی در لیگ برتر، جام حذفی و عنوان سومی مسابقات جام باشگاه های آسیا ۰۲–۲۰۰۱ رسیده است. هم چنین در لیگ، سابقه بازی در باشگاه های فجرسپاسی، مس کرمان، مس سرچشمه، مس رفسنجان و در لیگ امارات سابقه بازی در الشعب امارات و عجمان امارات در کارنامه ورزشی خود دارد. سامره به خاطر سریع ترین گل زنی در ثانیه چهل و دوم بازی پنجاه و سوم شهرآورد استقلال و پرسپولیس در ورزشگاه یادگار امام تبریز در این زمینه رکوردار و معوف به «علی ۳۰ ثانیه» و محبوب طرفداران استقلال است. علی سامره یکی از پرطرفدارترین  مهاجمان تاریخ استقلال می باشد و در کل مدت حضور در این تیم پرافتخار ۴۸ گل به ثمر رسانده است.


منبع: راسخون


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط