شهر شهریار کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

شهرستان شهریار از شهرستان‌های استان تهران است که مرکز آن، شهر شهریار می‌باشد. این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۷۴۴٬۲۱۰ نفر دوازدهمین شهرستان پرجمعیت ایران محسوب می‌شود. این شهرستان به نگین سرسبز غرب تهران مشهور است که در آن انواع میوه‌ها کشت می‌شود.
چهارشنبه، 23 اسفند 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهر شهریار کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان تهران
شهرستان شهریار
بخش مرکزی
جمعیت  ۷۴۴٬۲۱۰ نفر
مساحت ۳۴۰ کیلومتر مربع کیلومتر مربع
زبان گفتار تاتی و ترکی خلجی
مذهب شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۱۱۴۰ متر
شرایط آب و هوا نیمه‌ خشک و خشک
پیش شماره تلفن ۰۲۱۶۵۲
شناسه ملی خودرو ۷۸ د ه‍ / ۲۱ د ط ل ه‍ / ۳۸ ج ط و / ۳۰ ب ق ن
ره آورد انواع میوه و خشکبار: گوجه سبز، زردآلو، هلو، گلابی، آلو.

شهریار، مرکز شهرستان شهریار در استان تهران است. این شهر، مهم‌ترین شهر در غرب استان تهران است که کیفیت هوای آن از تهران به علت وجود باغات بهتر است. این شهر دارای باغات بسیار بوده محصولات باغی این شهر معروف است. شهر شهریار یکی از هفت شهر شهرستان شهریار و مرکز شهرستان می‌باشد. ساختمان فرمانداری ویژه شهرستان شهریار و ادارات مرکزی در این شهر قرار دارند و از نظر موقعیت در غرب استان تهران و در قسمت شمال غربی با شهرهای ملارد و اندیشه، در شرق و شمال شرقی با شهرهای باغستان و شهرستان قدس، در جنوب و جنوب شرقی با شهرهای فردوسیه و صباشهر و در جنوب غربی با شهر وحیدیه و امیریه همسایگی دارد. شهریار دارای باغات میوه متنوع و فراوان و آب و هوای فرحبخش و مطبوعی است. این شهر به دلیل وجود درختان و فضای سبز بسیار به عنوان نگین سبز و ریه استان تهران نامیده می‌شود. شهریار دارای یک جریان هوایی است که به نام باد شهریار شهرت یافته‌است. جهت وزش این باد در منطقه از غرب به شرق با اندکی تمایل به سمت جنوب است. همچنین در تاریخ آمده‌است که بادهای موسمی شهریار، دارای شدت بوده و با برخورد با چهره افراد آن را سیاه می‌نموده‌است اما امروزه نه از آن بادها خبری است و نه از مردمی که چهره‌هایشان بر اثر وزش باد سیاه شده باشد. این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۷۴۴٬۲۱۰ نفر دوازدهمین شهرستان پرجمعیت ایران محسوب می‌شود. زبان مردم بومی شهرستان شهریار تاتی و ترکی خلجی بوده ، ولی زبان محاوره و گفتگوی عامه مردم فارسی می باشد که بیشتر مردم ساکن با آن تکلم می نمایند ، علاوه برزبان فارسی ، زبان های آذری، گیلکی، کردی و لری به لحاظ مهاجرپذیری به ترتیب اهمیت در شهرستان رایج هستند.

 

این شهرستان شامل بخش‌ های زیر می‌ باشد:

 
شهرها:
شهریار - اندیشه - باغستان - صباشهر - فردوسیه - وحیدیه - شاهدشهر
 
دهستان:
دهستان جوقین، دهستان رزکان، دهستان فردوس، دهستان قائم‌آباد، دهستان سعیدآباد، دهستان مویز
 
روستاها:
اسکمان، اصیل‌آباد، اکرم‌ آباد کیان‌پور، الورد، باباسلمان، چاقو بالا، حاجی‌ آباد سفلی، حسن‌ آباد میرهاشمی، دهشاد بالا، دهشاد پایین، سلمیان، فرارت، قجرآباد، کردزار، کرشته، ورامینک، وسطر و ....


جای‌ های دیدنی شهرستان شهریار

 
تخت رستم
تخت رستم یکی از بناهای تاریخی مهم شهریار است که بازدید از آن می تواند پیشینه ایران را برای شما بازگو کند. از آنجاکه این بنا در نزدیکی روستای قجر و طبیعتی بکر بنا شده است یکی از متفاوت ترین جاذبه های دیدنی شهریار به شمار می رود. تخت رستم شهریار بر فراز کوهی در سمت غرب روستای قجر قرار گرفته است که ارتفاع این کوه به ۱۳۱۸ متر می رسد. از همین روی اگر به بازدید از تخت رستم شهریار بروید نه تنها می توانید از تماشای این بنای تاریخی لذت ببرید، بلکه چشم اندازی به روی کوه های زیبا و آب و هوایی بکر نیز نصیب تان خواهد شد. اگر بخواهیم از معماری خود بنا بگوییم، تخت رستم از بخش های اصلی همچون سکویی بزرگ و چهار طاق تشکیل شده است که یادگاری از دوره ساسانیان می باشد. طبق منابع تاریخی، این بنا در گذشته آتشکده ای بوده است که برای برگزاری مراسم های مذهبی از آن استفاده می شد. اما امروزه قرار داشتن این بنای تاریخی در قلب کوهستان و به ثبت رسیدن آن جزو آثار ملی، تخت رستم را به یکی از جاهای دیدنی شهریار تبدیل کرده است.

 
قلعه تاریخی دهشاد
قلعه دهشاد شهریار را می توان یکی از متفاوت ترین آثار تاریخی به جای مانده در شهریار دانست. چراکه هنوز پس از گذشت سال ها، سکونت در منطقه این قلعه وجود دارد و این بنا تنها قلعه روستایی در ایران است. قدمت ساخت قلعه دهشاد به دوره حکومت قاجار باز می گردد. مصالح به کار رفته در این بنا آجر است و وسعت آن به 13800 متر مربع می رسد. این قلعه از یک سقف ذوزنقه ای شکل تشکیل شده که 4 برجک در چهار طرف آن قرار گرفته اند. در گذشته از این برج ها برای دیدبانی و تامین امنیت منطقه استفاده می شد. ارتفاع باروی این قلعه به 5/8 متر می رسد که از گل چینه ای با ضخامت 55 سانتی متر تشکیل شده است. بازدید از این بنا برای افرادی که علاقه مند به تاریخ هستند بسیار جذاب می باشد. همچنین اگر به قلعه تاریخی دهشاد بروید می توانید با مردمان آن به صحبت مشغول شده و از داستان های زیبایی که درباره این قلعه بازگو می کنند لذت ببرید.
 
برج مقبره مخروطی شکل بابا محمود
برج مقبره بابا محمود یکی از بناهای خاص استان تهران است که در بخش مرکزی شهریار و محله قصطانک شهر وحیدیه جای دارد. این برج مقبره نیز یکی از آثار تاریخی مهم و ارزشمند شهریار به شمار می رود که شکل جذابی را به نمایش گذاشته است و قدمت ساخت آن به دوره سلجوقیان باز می گردد. در نامگذاری این بنا از شخصی به نام بابا محمود الهام گرفته شده است که در گذشته حاکم شهرهای فیروزان و لنجانات بود. ویژگی بارزی که در برج مقبره بابا محمود دیده می شود یکپارچگی آن است. این برج دارای معماری مخروطی شکل است و تمام آن از گل و خشت می باشد. داخل برج محرابی تعبیه شده است که ارتفاع آن به 5 متر می رسد و رو به قبله قرار دارد. قطر خارجی بنا حدود ۱۰ و نیم متر احتساب می شود و در ارتفاعات بالای برج از این قطر کاسته می شود. برج مقبره بابا محمود در تاریخ 18 اسفند سال 1387 با شماره 25375، در فهرست آثار ملی ثبت شد و یکی از جاذبه های گردشگری شهریار و در عین حال بنای تاریخی مهم کشورمان را در اختیار مردم قرار داد.
 
پل آبرسان قدیمی ورامینک
پل آبرسان ورامینک که قدمت ساخت آن به دوره قاجار بر می گردد، یکی دیگر از آثار ملی است. این بنا در تاریخ 11 شهریور 1382 با شماره ثبت 9898، در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت. پل های آبرسان در گذشته از اهمیت ویژه ای برخوردار بودند. زیرا در زمانیکه سیستم های پیشرفته لوله کشی وجود نداشت، زمین های کشاورزی توسط این سازه های خاص آبیاری می شد. پل آبرسان ورامینک نیز یکی از همین سازه های آبرسان است که در بخش مرکزی شهریار و در غرب روستای بادامک قرار دارد. طول این پل 26 متر و عرض آن 2 متر احتساب می شود که در ارتفاع 6 متری ساخته شده است. پل آبرسان ورامینک از مصالح ساده ای همچون آجر تشکیل شده و یک طاق مرکزی در آن دیده می شود. عرض دهانه این طاق 3 متر و 20 سانتی متر می باشد و یک آبراه باریک در این پل مشاهده می شود. آجر های لوزی شکل زیبایی در پل آبرسان ورامینک به کار رفته که معماری گهواره ای را به آن بخشیده است. با آنکه پل آبرسان ورامینک یک سازه تاریخی محسوب می شود اما این بنا در قلب طبیعتی بکر قرار گرفته و از همین روی می توانید برای بازدید از جاذبه های گردشگری شهریار سری به این پل زیبا نیز بزنید.
 
قره تپه
در تمام شهر شهریار جاذبه های دیدنی زیبایی قرار گرفته است که قره تپه یکی از محبوب ترین آن ها به شمار می رود. در بخش جنوب شرقی شهریار روستایی به نام قره تپه جای گرفته است که یکی از ناب ترین مکان های دیدنی شهریار محسوب می شود. قره تپه یکی از اولین روستاهای ایران است که قدمت ساخت آن به پیش از اسلام بر می گردد. این روستا یکی از مناطق حاصل خیز شهریار است که در سراسر آن باغ های میوه زیبا و فضای سرسبز بی نظیری دیده می شود. در دل این روستای زیبا تپه ای وجود دارد که با نام تپه «قره تپه» شناخته می شود و در فهرست آثار ملی قرار دارد. آب و هوای روستای قره تپه به طور شگفت انگیزی مطلوب است و این روستا در فصل بهار همانند نگینی می درخشد. همچنین قره تپه به عنوان شناسنامه فرهنگی شهریار شناخته می شود، چراکه بسیاری از آثار تاریخی مهم از این روستا به دست آمده است. یکی از این آثار گرانبها کاسه سفالی ایست که قدمت آن به هزاره پنج پیش از میلاد باز می گردد و سیستم فاضلاب این روستا 6500 سال قدمت دارد. اگر می خواهید به منطقه ای خوش آب و هوا و تاریخی سفر کنید قره تپه یکی از دیدنی ترین مکان های شهریار به شمار می رود.

تپه جوقین یا قلعه یزدگرد سوم
تپه جوقین یکی از جاذبه های مربوط به دوران تاریخ پس از اسلام است که هنوز هیچ تاریخ دانی نتوانسته پیشینه دقیقی از این تپه به ثبت برساند. تپه جوقین در شهر شهریار و محله جوقین واقع شده است که در لیست آثار ملی نیز قرار دارد. برخی از شواهد تاریخی نشان می دهد که این تپه مربوط به دوره ساسانیان است اما تا کنون هیچ کاوشی بر روی این آثار تاریخی صورت نگرفته است. آثاری در تپه جوقین دیده می شود که نشان از کاربری نظامی آن در دوره ساسانیان می دهد. گفته می شود تپه جوقین در گذشته قلعه ای نظامی بوده است که امروزه به دلیل فرسایش تبدیل به تپه شده است. نمای خشتی این بنا و قرار داشتن آن در دل طبیعت، تپه جوقین را به یکی از دیدنی های شهریار تبدیل کرده است که همه ساله مسافران بسیاری به سوی این میراث فرهنگی روانه می شوند.
 
حمام یوسف آباد صیرفی
حمام یوسف آباد در روستایی با همین نام ساخته شده است که در جنوب شهر فردوسیه جای دارد. فردوسیه به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسبی که دارد یکی از زیباترین جاهای دیدنی شهریار به شمار می رود. حمام یوسف آباد از باستانی ترین بناهای شهریار است. این بنا تنها حمام باقی مانده از دوره قاجار است که در منطقه شهریار قرار دارد. این حمام یکی از اصیل ترین معماری های ایرانی را به خود اختصاص داده است و از بخش های مختلفی همچون سربینه، خزینه، بینه و سایر بخش هایی که در حمام های قدیمی دیده می شود برخوردار است. مصالح به کار رفته در ساخت حمام یوسف آباد از آهک، قلوه سنگ، گچ و ساروج می باشد و سایر قسمت های آن از آجر تشکیل شده است. در گذشته خانه هایی که در روستای یوسف آباد صیرفی زندگی می کردند برای استحمام به این حمام می رفتند. اما امروزه بیشتر بخش های حمام یوسف آباد تخریب شده و تها برای بازدید مورد استفاده قرار می گیرد.
 
دشت شقایق
اگر می خواهید به یکی از منحصر به فرد ترین جاهای دیدنی شهریار رفته و از زیبایی آن به وجد بیایید، پیشنهاد ما به شما دشت شقایق است. این دشت در 40 کیلومتری غرب شهریار و 25 کیلومتری جنوب غربی شهر صفادشت قرار دارد و با گل های شقایق وحشی که در خود جای داده بهشتی زیبا را به نمایش گذاشته است. از اواسط فصل بهار تا اواخر اردیبهشت ماه دشت شقایق پر از شقایق های قرمز دلربایی می شود که مکانی بکر را به بازدیدکنندگان ارائه می دهد. این شقایق ها از نایاب ترین گونه گیاهی به شمار می روند و سطح دشت شقایق را می پوشانند. در این دشت به غیر از چشم انداز زیبایی که در آن دیده می شود، 30 رشته قنات و بناهای تاریخی متعددی نیز وجود دارد که لذت بازدید از این منطقه را افزایش می دهد. یکی از جذاب ترین ویژگی هایی که در دشت شقایق شهریار خودنمایی می کند طبیعی بودن آن است و انسان هیچ دخالتی در روییدن شقایق های وحشی آن ندارد. همچنین دشت شقایق بر فراز دامنه کوه های جارو قرار گرفته است، از همین روی آب و هوای مطلوبی در آن دیده می شود که موقعیت خوبی را برای سفر به وجود آورده است.

سینما سپهر شهریار
سینما سپهر را می توان یکی از جاهای تفریحی شهریار معرفی کرد که مکانی مناسب برای عاشقان فیلم به شمار می رود. امکانات رفاهی و تفریحی جذابی در این سینما وجود دارد که آن را به یکی از جاذبه های گردشگری شهریار تبدیل کرده است. ورود آقایان ممنوع، از اولین فیلم هایی بود که در این سینما منتشر شد و مخاطبان زیادی را جذب خود کرد. این سینما در سالروز ولادت حضرت علی (ع)، تاسیس شد و از مدرن ترین سینماهای شهریار محسوب می شود. سالن سینما سپهر شهریار ظرفیت جای دادن 160 نفر را دارد و در تعطیلات عید و سایر روزهای تعطیل ازدحام جمعیت در مقابل این سینما بسیار زیاد است. از امکانات ویژه ای که در این سینما مشاهده می شود می توان به بوفه ای کامل، دو آپارات و آپاراتخانه، سیستم های سرمایش و گرمایش و همچنین صندلی های شیک داخل سینما اشاره کرد. برای رفتن به سینما سپهر ابتدا به بلوار امام خمینی رفته و وارد کوچه یاسر شوید. در این کوچه می توانید تابلوی سینما و صف های طولانی برای خرید بلیط را مشاهده کنید.
 
امامزاده یحیی
امام زاده های یکی از مهم ترین جاذبه های کشور عزیزمان ایران محسوب می شوند که نه تنها ارزش معنوی داشته بلکه بازگوی فرهنگ ایران نیز می باشند. امامزاده یحیی نیز یکی از امام زاده های مشهور در شهریار است که برای مردم محلی این منطقه از ارزش بالایی برخوردار می باشد. این سازه در بخش مرکزی شهریار و دهستان زیبای جوقین واقع شده است. اگر به بنای امامزاده یحی نگاه کنید متوجه قدیمی بودن آن و ساخته شدنش از خشت و کاه خواهید شد.
 
تپه باستانی بالکین
یکی از مشهورترین جاهای دیدنی شهریار که قدمت آن به دوران پس از اسلام باز می گردد، با نام تپه بالکین شناخته می شود. این تپه یکی از آثار باستانی مهم در شهریار است که برای دوست داران تاریخ سازه ای بی نقص به شمار می رود. هنوز اطلاعات دقیقی در مورد این بنا وجود ندارد و تقریبا ناشناخته است. اما طبق اسناد موجود، این بنا مربوط به هزاره سوم است. تپه بالکین با نام بالکی نیز شناخته می شود که در لغت ‌نامه دهخدا از این تپه به نام دهِ کوچکی از بخش شهریارِ استان تهران است یاد می شود. اگر بخواهیم در مورد موقعیت جغرافیایی تپه بالکین بیشتر توضیح دهیم، این تپه در 400 متری جنوب روستای مهرچین و 500 متری شرق روستای حصار شال پوش، واقع شده است. برخی از باستان شناسان عقیده دارند تپه بالکین در گذشته کارکرد ارگ داشته است. یکی از مزیت های تپه بالکین به غیر از ارزش تاریخی آن، محیط خوش آب و هوایی است که بالکین در آن قرار گرفته و زیبایی طبیعی که اطراف آن را احاکه کرده است. تپه بالکین با وسعتی بیش از ۱۰ هکتار، به عنوان یکی از محوطه ‌های بزرگ و مهم عصر آهن به شمار می رود. جالب است بدانید این تپه تاریخی در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه، سال ۱۳۵۶ هجری شمسی با شمارهٔ ثبت ۱۴۱۶، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
 
امامزاده بی بی سکینه
در دهستان صالح آباد شهر صفادشت، یک اثر تاریخی مذهبی دیگر وجود دارد که با نام امامزاده بی بی سکینه شناخته می شود. امامزاده بی بی سکینه نه تنها یک بنای تاریخی است و از ارزش مذهبی بالایی برخوردار می باشد، بلکه داستان های تاثیرگذاری درباره این مکان گفته می شود. طبق روایت کتاب های کنزالانساب و بحر الانساب، در گذشته بی بی سکینه فرزند امام موسای کاظم امام هفتم شیعیان به همراه برادران خود به منطقه زهرآب سفر کردند. در این منطقه دشمنان که به تعقیب آنها مشغول بودند هر یک را به شهادت رسانده و بی بی سکینه نیز با هدف گریز از دست دشمنان در آب افتاده و به شهادت می رسد. به یادبود ایشان در منطقه مردآباد بقعه ای ساخته شد که امروزه با نام امامزاده بی بی سکینه شناخته می شود. در کنار این مقبره گورستانی وجود دارد که شهدا در آن به خاک سپرده شده اند. غسالخانه و سردخانه بخش های دیگر این بقعه هستند که دقیقا در کنار قبرستان جای گرفته اند. معماری آرامگاه بی بی سکینه بسیار خاص و دیدنی است. داخل این مقبره توسط آیینه کاری و کاشی کاری تزئین شده و یک گنبد آجری با پوشش کاشی خشتی فیرزوه ای رنگ بر فراز بنا قرار گرفته و جلوه بسیار تماشایی را ایجاد کرده است.
 
تخت کیکاووس
تخت کیکاووس در روستایی با نام بیگدنه جای دارد که نیمی از دیدنی های شهریار را به خود اختصاص داده است. این بنای باستانی در گذشته مکان مقدسی بوده است که در آن مراسم مقدس و مربوط به دین زرتشتی اجرا می شده است. تخت کاووس یک تخته سنگ چهار ضلعی غیرمنتظم است که در غرب شهریار و روستای بیدگنه قرار دارد.  قدمت تخت کیکاووس به دوره ساسانیان بر می گردد و محوطه ای تاریخی در شهر شهریار به شمار می رود. این بنا که دارای سه سازه زیبا می باشد از گذشته های دور برای ایرانیان مکان مقدسی به شمار می رفت. تخت کاووس دارای پیشینه تاریخی مهمی است که در طول تاریخ اتفاقات بسیاری را از سر گذرانده. این بنا پس از سقوط ایران به دست اعراب تا مدتی تقدس خود را حفظ کرد. اما متاسفانه طولی نکشید که آسیب های جدی دید و آتشکده داخل آن خاموش شد. این تخت از تعداد زیادی سنگ لاشه با ملات گچ ساخته شده و بر فراز تپه ای نسبتا بلند قرار دارد. ارتفاع تخت کاوور حدود 8 متر تخمین زده شده است که عرض هر ضلع از آن به 10 متر می رسد. در ضلع جنوبی تپه تخت کیکاووس درخت انجیر کوهی دیده می شود که بیش از 100 سال قدمت دارد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.