شهر دورود کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

دورود (دربارهٔ این پرونده تلفظ راهنما·اطلاعات) یکی از شهرهای استان لرستان و مرکز شهرستان دورود است. دورود از نظر جمعیت بعد از خرم‌آباد و بروجرد، سومین شهر پرجمعیت لرستان و هفتادوهشتمین شهر پر جمعیت ایران است. جمعیت شهرستان دورود برابر با ۹۳۸'۲۴۱ نفر گزارش شده‌است و در این بین جمعیت شهرنشین دورود برابر با ۵۳۷'۱۳۴ بوده‌است.
چهارشنبه، 23 اسفند 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهر دورود کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان لرستان
شهرستان دورود
بخش مرکزی
جمعیت  ۲۴۱٬۹۳۸ نفر
مساحت ۱۳۲۶ کیلومتر مربع
زبان گفتار زبان لری
مذهب شیعه
ارتفاع از سطح دریا ۱۵۲۲/۲۵ متر
شرایط آب و هوا معتدل کوهستانی
پیش شماره تلفن ۰۶۶
شناسه ملی خودرو ایران۴۱ د ۴۱ و ۴۱ ی
ره آورد ماشته، گلیم لری، برنج عسل، روغن حیوانی، شیرینی بورساق، نان کلوا، ترخینه، زردآلو، گردو

شهر دورود بر کوهپایه‌های زاگرس و در دشت سیلاخور قرار گرفته‌است به طوریکه از جنوب به کوه‌های باباهور ختم می‌شود، همچنین در جنوب شرقی شهر کوه پریز چشم‌انداز منحصر به فردی را به وجود آورده‌است. در نهایت در شرق دورود، قله رفیع اشترانکوه نمایی چشم گیر و دلپذیر را پدیدآورده است. دورود شهرستانی است در شرق استان لرستان و مرکز آن شهر دورود است. مساحت شهرستان دورود ۱۳۲۶ کیلومتر مربع است که ۷/۴٪ خاک لرستان را شامل می‌شود. این شهرستان از غرب به شهرستان خرم‌آباد، از شمال به شهرستان بروجرد و شهرستان شازند، از شرق به شهرستان ازنا، از جنوب به شهرستان الیگودرز متصل است. دورود دارای آب و هوای آب و هوای معتدل کوهستانی است. دورود معمولاً دارای بیشترین بارش در استان لرستان می‌باشد که متوسط بارش سالانه در این شهرستان ۶۸۶/۴ میلی‌متر است. میانگین بارش در فروردین به بیش از ۱۰۰ میلی‌متر می‌رسد و در اردیبهشت به ۲۲ میلی‌متر کاهش می‌یابد. همچنین میانگین بارش در آبان ۱۹۴/۴، آذر ۱۳۱/۴، دی ۱۰۷/۹، بهمن ۵۲/۳ و اسفند ۴۷/۵ می‌باشد. تعداد روزهای یخبندان در دورود ۷۴ روز می‌باشد. کم‌ترین درجه حرارت شهر دورود در زمستان به‌طور میانگین ۷۹٫۵ درجه سانتی‌گراد و بیشترین درجه حرارت در تابستان به‌طور میانگین ۵٫۲۷ درجه سانتی‌گراد است. دورود به دلیل عواملی مانند کوهستانی بودن منطقه، نزدیکی دورود به اشترانکوه و ریزش باران و برف فراوان، دارای شبکه آب‌های روان غنی و است و یکی از مناطق پرآب استان لرستان محسوب می‌شود. بر اساس سرشماری در سال ۱۳۹۵ جمعیت شهرنشین دورود۱۳۴٬۵۳۷ نفر بوده‌ است. دورود، هشتادمین شهر پر جمعیت ایران و سومین شهر پر جمعیت استان لرستان پس از خرم‌آباد و بروجرد می‌باشد. جمعیت شهرستان دورود در همین سال این شهر ۲۴۱٬۹۳۸ نفر بوده‌ است. از جمعیت شهرستان دورود، ۱۲۱٬۵۰۸ نفر را مردان و ۱۲۰٬۴۳۰ نفر را زنان تشکیل می‌دهند. مردم دورود به زبان لری صحبت می‌کنند. از نظر زبان و گویش در شهر دورود می‌توان به لری بختیاری، لری سیلاخوری، لری خرم‌آبادی و لری بالاگریوه اشاره کرد. مردم شهر دورود شیعه هستند.
 

این شهرستان شامل بخش‌ های زیر می‌باشد:

 
بخش ها:
مرکزی و بخش سیلاخور
 
دهستان:
دهستان ژان، دهستان حشمت‌ آباد، دهستان چالانچولان، دهستان سیلاخور و دهستان حشمت اباد
 
روستاها:
اندیکان، ایستگاه بیشه، بنک‌ آباد، بودینه، بهرام‌ آباد سفلی، پهلوان کل، پیرآباد، تنوردر، چشمه سرنجه، چغادون، چقابدار، خانوردی، خرگوش خانی، دورود، رضور، سراوند، قلعه جهانگیر و ....
 

جای‌ های دیدنی شهرستان دورود

 
چاه ساز و دهل
یکی از عجیب ترین مناطق دیدنی دورود لرستان که در ارتفاعات کوه پَریز قرار گرفته است، چاه ساز و دهل دورود است. همانگونه که از نام این چاه می‌توان پیش بینی کرد از درون این چاه می‌توان صدایی شبیه به ساز و دهل که از ابزار موسیقی محلی لرستان است را شنید و شاید علت نامگذاری این چاه تصورات و عقاید بومیان منطقه باشد. شاید از نظر علمی می‌توان علت صدای خارج شده را از دهانه چاه را که شباهت کمی با صدای ساز محلی دارد، وجود یک رودخانه خروشان در انتهای آن دانست .یکی دیگر از دلایل اصلی تولید صدا در این چاه، فشار هوای وارد و خارج شده در آن است به نحوی که زمانی فردی در نزدیکی دهانه این چاه قرار می‌گیرد، فشار هوا باعث می‌شود تا فرد به درون چاه کشیده شود.
 
تنگه لی لی
این بهشت زیبا در میان صخره‌های کوه‌های زاگرس پنهان شده است. برای درک بهتر زیبایی تنگه لی لی که از زیباترین جاهای دیدنی دورود است، تصور کنید که از میان دره ستارگان قشم رودخانه‌ای فیروزه ای رنگ عبور کند. این دره با صخره‌هایی که فرسایش آن‌ها را صیقل داده و رودخانه‌ای آرام، بهترین مقصد سفر برای فصول گرم سال است. ماربره نام رودی است که از میان این تنگه عبور می کند و نام خودش را از مارهای آبی‌اش دارد. قایق‌سواری، شنا و شیرجه در حوضچه‌های این تنگه تفریحاتی‌اند که انتظارتان را می‌کشند. به خاطر داشته باشید که به‌ هیچ‌ عنوان نباید تنهایی وارد این تنگه شوید. قسمت‌هایی از تنگه نیز فنی است و عبور از آن نیاز به مهارت و تجهیزات خاص دارد.
 
دره اسپر
دره اسپر زیباترین جاذبه‌های طبیعی که تا به حال دیده‌اید را یک‌جا دارد. قدم زدن در میان دشت‌های سرسبزی که شما را به ابتدای دره می‌رساند، صدای باد که در میان صخره‌ها می‌پیچد، تماشای انعکاس نور خورشید روی آب رودخانه و استراحت زیر سایه درختان تمام آن چیزی است که در این دره انتظارتان را می‌کشد. آبشار ازنادر یکی از جاهای دیدنی دورود و دره اسپر است. آبشاری زیبا که از ارتفاعات این منطقه سرازیر شده و درنهایت به رودخانه داخل دره سرازیر می‌شود. تالاب پریز، کوه پریز چشمه وقت ساعت و چاه سازدهل نیز در این دره قرار دارند و بازدید از هرکدام به تنهایی ارزش ساعت‌ها پیاده‌روی را دارد. دشت لاله‌های واژگون رزستان نیز در اطراف دره اسپر قرار دارد. برای رسیدن به این دره باید به سمت جنوب غربی شهر دورود و پارک جنگلی و تپه شهدای گمنام حرکت کنید تا به تابلوی روستای دره اسپر برسید.
 
آبشار بیشه
آبشار بیشه در منطقه‎ای کوهستانی و دامنه‎های رشته کوه زاگرس قرار دارد و یکی از زیباترین آبشارهای کشور و از مناطق دیدنی دورود لرستان می باشد . به علت همجواری این آبشار با چندین مجموعه زیبا همچون جنگل های پهناور بلوط، روستای زیبای بیشه و چشم انداز ایستگاه راه آهن بیشه و همچنین هوای خنک و با طراوت، سرسبزی و شادابی کوه های بلند و دلنشین بیشه را به یک منطقه دیدنی و جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است.
 
رود سزار
این رودخانه که از به هم پیوستن دو رودخانه ماربره و رودخانه تیره تشکیل می شود، سزار نامیده می شود. رودخانه سزار که به آن آب دز هم می گویند از شاخه های رودخانه دز است. این رودخانه زیبا و پر آب حدود ۵۱۵ کیلومتر طول دارد و حوضه آبگیر آن حدود ۲۲هزار کیلومتر مربع است. این رودخانه تنوع بی نظیری از انواع ماهیان دارد که به لحاظ اکولوژی بسیار حائز اهمیت است. کفال، کف زی، کپور و گربه ماهیان از انوع ماهی های این رودخانه هستند.
 
غار منو
غارها دنیاهای اسرارآمیزی‌اند که با تاریکی، صدای خفاش‌های پرنده و سکوت درآمیخته‌اند. در زمان‌های گذشته، افراد غارها را به عنوان مکانی برای سکونت خود انتخاب می‌کردند. امروزه غارها به مکان‌هایی برای اکتشاف و گشت و گذار تبدیل شده‌اند. غار مِنو در نزدیکی روستای گورکش در جنوب شهرستان دورود قرار دارد. دهانه غار شبیه دهانه چاه و رو به آسمان است به طوری‌که از پایین دست مشخص نیست. غار منو با وجود ۳ تالار و استلاگمیت‌هایی که غار را آراسته‌اند، یکی از مناطق دیدنی دورود لرستان به حساب می‌آید. به غار منو می‌روید، در میانه راه اگر سکوت غار را بر هم نزنید، صدای چکیدن قطره‌های کوچک آب را به خوبی می‌توانید بشنوید. قطره‌هایی که با گذشت زمان و به مرور استلاگمیت‌های کف غار را پدید آورده‌اند.
 
چشمه وقت و ساعت
چشمه وقت و ساعت در دل رشته کوه پریز کوه قرار گرفته است و به صورت ساعتی نمایان می شود ،این قطع و وصلی چشمه کاملا طبیعی و انسان در آن نقشی ندارد و یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری دورود محسوب می شود. فاصله هر قطع و وصلی ۴۵ تا یک ساعت می باشد.غار “دره نگار” یکی از زیباترین دره ها در نزیدکی این چشمه در دل رشته کوه های زاگرس جای گرفته است.
 
تالاب ازگن
در نزدیکی کوه قارون، تالابی زیبا قرار دارد که این روزها به یکی از مناطق دیدنی دورود لرستان تبدیل شده است. تماشای انعکاس قله قارون در آب تالاب ازگن، لذت بردن از سایه درختان و سوت طبیعت همان چیزی است که سفر شما را خاطره انگیز می‌کند. عطر خوش گل‌های نرگس، زنبق، میخک وحشی و نعناع و پونه در فضا و صدای آواز پرندگان، استرس زندگی شهری را از ذهن تان بیرون می‌کند. اما این زیبایی پایدار نیست زیرا تالاب از اوایل فروردین تا اوایل خرداد آب دارد. از آنجایی که این تالاب حیات خود را ذوب شدن برف‌های کوه قارون و رودخانه‌هایش دارد، به آن تالاب قارون نیز می‌گویند. برای بازدید از این تالاب باید خودتان را به روستای گورکش و جاده پیر عبدالله برسانید. از ایستگاه چم چید راه آهن دورود تا تالاب نیز ۲۰ تنها دقیقه پیاده‌روی است.
 
دریاچه گهر
دریاچه گهر دورود یکی از زیباترین دریاچه ها در ایران است که آب آن به رنگ فیروزه ای می باشد. این دریاچه بین رشته کوه های اشترانکوه قرار گرفته که به زیبایی آن می افزاید. دریاچه گهر دورود چند سالی است که به صورت حفاظت شده قرار گرفته است و یک طبیعت زیبا اعم از دریاچه، کوه، چشمه های طبیعی و حیوانات بومی این منطقه می باشد.دریاچه گهر دورود بسیار در ایران معروف است و هرساله گردشگران زیاد داخلی و خارجی خود را به این دریاچه زیبا واقع در دورود می رسانند.
 
پارک دانشجو
پارک دانشجو دورود از پارک های بسیار زیبا واقع در دورود است ، از مراکز تفریحی و طبیعی در استان لرستان و دورود است که در مرکز این شهر در وسعتی بزرگ واقع شده است، این طور که به نظر می رسد مکانی خوب برای اسکان چادر های گردشگری می باشد ، زیرا همه شهر در کمترین زمان در دسترس شما می باشد و می توانید از جاهای دیدنی آن بازدید کنید.
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان دورود

 
علی اکبر شکارچی
علی اکبر شکارچی، ششم فروردین ۱۳۲۸در  «چم سنگر» دورود در استان لرستان به دنیا آمد. در سال ۱۳۵۰ با ساز تخصصی کمانچه به دانشگاه هنرهای زیبای تهران وارد شد.کمانچه نوازی را تحت تأثیر کمانچه نوازان لرستان شروع کرد و اولین کسی بود که با ساز تخصصی کمانچه به تحصیل موسیقی در دانشگاه تهران پرداخت. اولین کنسرت را در شیراز در سال ۱۳۵۴ به سرپرستی حسین علیزاده اجرا کرد. این نوازنده کمانچه و ردیف‌ دان سپس کتاب آن تحت عنوان بیست ترانه کهن لری و دو کتاب دیگر با عنوان‎های وزن خوانی جلد یک و وزن خوانی جلد دو نیر منتشر شد. او بعد از فارغ ‌لتحصیلی در همان دانشکده هنرهای زیبای تهران به تدریس پرداخت و سپس حدود هشت سال در دانشگاه هنر و سوره کمانچه نوازی درس داد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.