نحوه مراقبت از ماهی کوی

ماهی کوی یکی از مشهورترین ماهی ها برای نگهداری در بیرون از خانه می باشد. ماهی کوی را اولین بار در کشور ژاپن پرورش دادند که بسیار مورد استقبال قرار گرفت و موضوع اصلی بسیاری از کارهای هنری شد.
پنجشنبه، 23 فروردين 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
نحوه مراقبت از ماهی کوی

ماهی کوی

ماهی های کوی تاریخی بسیار طولانی و رنگارنگ (به معنای واقعی کلمه) دارند. انواع پر جنب و جوش که امروزه در بسیاری از استخرها دیده می شود از کپور سیاه و سفید متداول منتقل شده اند. اکنون، نه تنها از نظر فرهنگی نمادین هستند، بلکه برای میلیون ها نفر در سراسر جهان یک سرگرمی است. بیایید قدمی به عقب برداریم و دریابیم که این ماهیان زینتی چقدر قابل توجه شده اند.
ماهی های "کوی" در واقع یک نوع کپور هستند. کپور سیاه یا ماگوی، در اصل هنگام حمله چینی ها به ژاپن در حدود 200 سال قبل از میلاد، از چین به ژاپن آورده شد. ژاپنی ها برای اولین بار در تاریخ کوی ماهیانی را تولید می کنند که جهش های طبیعی داشته و در نتیجه باعث ورود رنگ به گونه ها شده است.

کشاورزان برنج در ژاپن قبلاً ماهی کوی را به عنوان منبع غذایی نگهداری می کردند و این ماهی را می توانستند در شالیزارهای کشور پیدا کنند. وقتی کشاورزان شروع به مشاهده جهش هایی کردند که به دلیل پرورش متقابل اتفاق می افتد، شروع به تولید نژادی کوی برای مقیاس های رنگارنگ جذاب کپور کردند. تصور می شود که این از اوایل سال 1800 آغاز شده و به اولین گونه ها، مانند نارومی آساگی منجر شود. 
 

ویژگی های یک ماهی کوی سالم

حالت کلی بدن: بدن ماهی کوی سالم کشیده و دوکی شکل می باشد. البته ماهی مناسب برای تکثیر ماهیانی هستند که دارای ساقه ی دمی کلفت تری هستند. در یک ماهی کوی سالم باید فاقد شکل غیر معمول بوده، شکم ماهی نباید بیش از اندازه تورم داشته یا لاغر باشد و رنگ باید بهترین باشد. توجه داشته باشید که وجود هرگونه مشکل در باله ها نشان دهنده عدم خلوص نژاد است.
 
سر: چشمان ماهی باید کاملا شفاف باشد و هیچ گونه لکه یا عوامل خارجی روی آن دیده نشود. چشم ها باید فاقد برجستگی بیش از اندازه و یا حتی تورم باشند. دهان ماهی باید فاقد شکل نا متعارف باشد و باید بدون وجود توده، جوش و یا هر گونه قارچ باشد. بر روی آبشش ها نباید قارچ یا هر گونه عامل دیگری دیده شود (توجه کنید که خال های سفید مروارید شکلی که بر روی آبشش و باله سینه ای ماهی نر در فصل تخم ریزی دیده می شود با این موارد اشتباه نگیرید). تند و یا کند بودن نفس ماهی ها نیز از نشانه های عدم سلامت آن ها است.
 
حرکت ها: ماهی های سالم می توانند به خوبی شنا کنند و به غذا خوردن تمایل دارند.
 

نکات لازم برای نگهداری و پرورش ماهی کوی

۱. انتخاب ماهی مولد مناسب 

اولین و مهم‌ترین نکته برای پرورش هر نوع ماهی، انتخاب صحیح ماهیان مولد است. چرا که اگر ماهی‌های مولد مناسبی برای پرورش و تکثیر ماهی کوی انتخاب نشود، به طور حتم نتیجه کار نه تنها رضایت بخش نخواهد بود بلکه ممکن است باعث بوجود امدن ضرر‌های اقتصادی نیز شود. برای این منظور باید موارد مهمی مانند، سلامت کلی، تشخیص نر و ماده بودن، فرم و شکل بدن، خلوص نژادی و … را درباره ماهی مورد بررسی قرار داد.
 

۲. حمل صحیح ماهی‌های مولد به محل مخصوص

به منظور تخم ریزی و تکثیر ماهی کوی، پس از انتخاب ماهی‌های مولد مناسب باید آن‌ها را به محل مخصوص مولدین انتقال داد. باید به این نکته توجه کرد که جابجایی ماهی‌های مولد به ویژه ماهیان ماده‌ای که تخمدان‌های کاملا رشد یافته‌ای دارند از حساسیت خاصی برخوردار است و نیاز به توجه زیادی دارد. برای این کار می‌توان از پلاستیک‌های بزرگ و هم سایز ماهی، تور ماهی گیری یا جعبه‌های برزنتی و در مدت زمان کوتاه استفاده کرد.
 

۳. استفاده از هورمون‌ها برای پرورش بهتر 

از جمله مواد هورمونی که امروزه برای نگهداری و پرورش ماهی کوی مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌توان به عصاره غده هیپوفیز ماهی کپور اشاره کرد. مقدار دوز لازم برای تزریق در ماهی‌های ماده مولد حدود ۴ الی ۵.۳ میلی گرم عصاره خشک این ماده به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است؛ که این میزان را باید در دو دفعه و با فاصله ۱۲ ساعت تزریق کرد. همچنین یکی دیگر از جدیدترین مواد برای این منظور، هورمون آزاد کننده گنادوتروپین بوده که معمولاً دستور استفاده از آن بر روی بسته‌ها این ماده هورمونی موجود است.
 

۴. فراهم کردن فضای لازم 

برای نگهداری و پرورش ماهی کوی به فضای نسبتاً زیادی نیاز است؛ بنابراین استخر یا آکواریومی که برای این نوع ماهی انتخاب می‌شود باید متناسب با اندازه ماهی باشد. توجه کنید که در صورتی که قصد پرورش ماهی کوی را در آکواریوم دارید، بهتر است که کوچکترین اندازه ماهی را انتخاب کنید تا بدین ترتیب ماهی فضای کافی برای شنا کردن در اختیار داشته باشد و نیز بتوانید مدت زمان بیشتری را از داشتن این ماهی زیبا لذت ببرید.
 

۵. نور دهی مناسب 

یکی از عوامل بسیار مهم در ثابت ماندن رنگ کوی‌ها در اکواریوم، نور دهی مناسب برای آن‌ها است. چرا که در صورت عدم نوردهی مناسب، پس از مدتی رنگ ماهی‌های کوی شفافیت خود را از دست خواهند داد و کم رنگ خواهد شد. بهترین حالت برای نوردهی آکواریوم مربوط به کوی‌ها، ترکیبی از دو رنگ نور سفید و قرمز است. این حالت تمام نیاز نوری این نوع ماهی و حتی گیاهان آبزی داخل آکواریوم را نیز براورده خواهد کرد.
 

۶. استفاده از گیاهان آبزی 

شما می‌توانید فضای زندگی این نوع ماهی را با کاشتن گیاهان اکواریومی به فضای برکه‌های کوی نزدیک کنید. البته با توجه به اینکه ماهی‌های کوی، بیشتر گیاهان اکواریومی را با اشتها می‌خورند باید در انتخاب گیاه دقت کرد. برای این منظور بهترین و در دسترس‌ترین گیاه می‌تواند گیاه کریپتون باشد، چرا که کوی‌ها هم علاقه‌ای به خوردن این گیاه ندارند.
 

۷. استفاده از درب شیشه‌ای برای آکواریوم

طبق بررسی‌های به عمل آمده ماهی کوی که در آکواریوم زندگی می‌کند از استرس بالایی برخوردار است. به دلیل احتمال آنکه به طور ناگهانی از اکواریوم به بیرون بپرد، بسیار بالاست. برای جلوگیری از این موضوع و پیشگیری از به وجود آمدن تلفات در میان آن‌ها بهتر است از درب شیشه‌ای برای اکواریوم استفاده شود.
 

۸. استفاده از غذا‌های مفید 

از جمله غذا‌های مناسب و مفید برای ماهی کوی می‌توان به لاشه حشرات، کرم مرده یا خشک شده و عدس اشاره کرد. همچنین میزان دفعات غذا برای آن‌ها ۲ بار در هفته است. این نوع ماهی‌ها اشتها و علاقه بسیار زیادی برای خوردن انواع میوه‌ها مانند پرتقال و هندوانه دارند. به همین منظور می‌توان برش نازکی از این میوه‌ها را در آب آن‌ها انداخت. توجه داشته باشید که زمان هضم غذا در این ماهی‌ها بسیار کم است؛ به همین علت در صورت کم دادن غذا ممکن است این ماهی‌ها به خوردن مواد زائد در آب روی آورده و مسموم شوند.
 

۹. فراهم کردن محیط مناسب

همانگونه که اشاره شد ماهی کوی از جمله ماهی‌های پر استرس است بنابراین محیط اطراف آن نباید پر سر و صدا باشد. نتیجه ایجاد استرس در این ماهی‌ها، کاهش اشتها و ابتلا به بیماری‌های مختلف است. 
 

۱۰. اطمینان یافتن از سلامت ماهی

یکی از موارد مهم برای نگهداری و پرورش ماهی کوی، چکاپ هفتگی این ماهی است. چکاپ به این صورت است که ابتدا به مدت ۲۴ ساعت باید به ماهی غذا داده نشود. سپس ۱۵ دقیقه یکبار در حدود یک قاشق مربا خوری غذای مخصوص کوی را در آب ریخته شود. اگر با ۴ بار تکرار این عمل، ماهی کوی همه غذا‌ها را خورد سالم است و در غیر این صورت بیمار بوده و نیاز به درمان دارد.
 

۱۱. تنظیم دمای مناسب 

این نوع از ماهی‌ها به طور معمول دو فصل سرد و گرم را در برکه‌ها تجربه می‌کنند ولی در صورت نگهداری و پرورش ماهی کوی در آکواریوم‌ها دما‌ی آب برای آن‌ها باید همیشه ثابت بماند و نیازی به تغییر دما در فصل زمستان وجود ندارد.
 

مراقبت از ماهی کوی

ماهی های کوی بیش از بقیه ماهی ها در معرض ویروس هرپس هستند که این ویروس به شدت شیوع پیدا می کند . ماهی مبتلا شده به این ویروس و یا عفونت دیگر به احتمال 80 درصد می میرد. مرگ او بر اثر بیماری در عرض یکی دو روز اتفاق می افتد. علائم ویروس هرپس در این ماهی ها سخت نفس کشیدن، چشمان فرو رفته و زخم های سفید و قرمز روی آبشش آن ها می باشد. در بسیاری از موارد باید در صورت ابتلای یکی از ماهی ها ، دیگر ماهی را نیز از بین برد.

اگر ماهی های سالم را به استخر خود بیاورید، احتمال شیوع این ویروس به صفر می رسد. ماهی جدید را به مدت دو هفته قرنطینه کنید و بعد از اطمینان از سلامتش ، آن را به استخر بیاندازید.
دیگر بیماری ها شامل شپش ماهی و زخم است. راه های جلوگیری از بیماری این است که آب استخر را هر دو الی چهار هفته یک بار عوض کرده و استخر را کاملا تمیز کنید.


منابع
https://setare.com
https://www.beytoote.com
https://namnak.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
موارد بیشتر برای شما
تظاهرات دانشجویان مقابل سفارت اسرائیل در آتن
play_arrow
تظاهرات دانشجویان مقابل سفارت اسرائیل در آتن
نجات یک خانم بعد از چهار روز گیر کردن بین ۲ دیوار
play_arrow
نجات یک خانم بعد از چهار روز گیر کردن بین ۲ دیوار
ماجرای پیشنهاد نجومی به وحید شمسایی برای تبلیغ برنج!
play_arrow
ماجرای پیشنهاد نجومی به وحید شمسایی برای تبلیغ برنج!
منوی عجیب رستوران وحید شمسایی؛ چه غذایی در منو نیست؟
play_arrow
منوی عجیب رستوران وحید شمسایی؛ چه غذایی در منو نیست؟
مرحوم صابری (گل آقا)؛ نمونه طنزپرداز متعهد
play_arrow
مرحوم صابری (گل آقا)؛ نمونه طنزپرداز متعهد
نماهنگ/ تو را است معجزه در کف... عصا بیفکن!
play_arrow
نماهنگ/ تو را است معجزه در کف... عصا بیفکن!
گفت‌وگو | آحاد مردم در حوزه نظارت، تولید و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
play_arrow
گفت‌وگو | آحاد مردم در حوزه نظارت، تولید و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
گفت‌وگو | تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی کشور در راستای جهش تولید خواهد بود
play_arrow
گفت‌وگو | تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی کشور در راستای جهش تولید خواهد بود
حمله به اسرائیل با کدامیک از جنگ افزارهای ایرانی انجام شد؟
play_arrow
حمله به اسرائیل با کدامیک از جنگ افزارهای ایرانی انجام شد؟
روایت جالب شمسایی از روز پاسخ ایران به اسرائیل
play_arrow
روایت جالب شمسایی از روز پاسخ ایران به اسرائیل
نحوه برخورد صحیح با همسر در جمع چگونه است؟
نحوه برخورد صحیح با همسر در جمع چگونه است؟
غیرت چیست؟ اقسام غیرت کدامند؟ علل بی غیرتی چیست؟
غیرت چیست؟ اقسام غیرت کدامند؟ علل بی غیرتی چیست؟
جایگاه تعلیم در اسلام و برخی اصول آن
جایگاه تعلیم در اسلام و برخی اصول آن
تاثیر پماد آنتی هموروئید بر درمان بواسیر داخلی و خارجی چیست؟
تاثیر پماد آنتی هموروئید بر درمان بواسیر داخلی و خارجی چیست؟
حمله با گاز فلفل به دانشجویان معترض آمریکا
play_arrow
حمله با گاز فلفل به دانشجویان معترض آمریکا