شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

شهر گیلان‌غرب یکی از شهرهای استان کرمانشاه محسوب میگردد و یک شهر مرزی است. این شهرستان در قسمت غربی استان کرمانشاه واقع شده و دارای مساحای بالغ بر ۱۴۶۵ کیلومتر مربع است. مردم این شهر کُرد زبان هستند و به زبان کردی ، لهجه کلهری و لهجه سورانی صحبت می‌ کنند. براساس سرشماری مسکن و نفوس که در سال 1395 انجام شد جمعیت این شهر برابر با ۵۷٬۰۰۷ نفر بوده است. شهر گیلان‌غرب در ارتفاع ۸۰۴ متری از سطح دریا قرار گرفته است و جزء مناطق گرمسیر استان کرمانشاه به شمار می آید.
چهارشنبه، 26 ارديبهشت 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن

مشخصات

کشور ایران
استان کرمانشاه
شهرستان گیلانغرب
بخش مرکزی
جمعیت  ۵۷٬۰۰۷ نفر
مساحت ۱۴۶۵ کیلومتر مربع
زبان گفتار زبان کردی، لهجه کلهری و لهجه سورانی
مذهب شیعه و سنی
ارتفاع از سطح دریا ۸۰۴ متر
شرایط آب و هوا تابستان بسیار گرم و زمستان بسیار سرد
پیش شماره تلفن ۰۸۳۴
شناسه ملی خودرو ایران ۲۹ ج
ره آورد لبنیات، گوشت، گندم، نخودفرنگی، برنج، خیار، گوجه‌فرنگی، بادمجان، بامیه، خرما، ذرت، برخی از مرکبات، نان ساجی و بودیان و گلیم، گبه و چیغ یا چیت

شهر گیلان‌غرب یکی از شهرهای استان کرمانشاه محسوب میگردد و یک شهر مرزی است. این شهرستان در قسمت غربی استان کرمانشاه واقع شده و دارای مساحای بالغ بر ۱۴۶۵ کیلومتر مربع است. مردم این شهر کُرد زبان هستند و به زبان کردی ، لهجه کلهری و لهجه سورانی صحبت می‌ کنند. براساس سرشماری مسکن و نفوس که در سال 1395 انجام شد جمعیت این شهر برابر با ۵۷٬۰۰۷ نفر بوده است. شهر گیلان‌غرب در ارتفاع ۸۰۴ متری از سطح دریا قرار گرفته است و جزء مناطق گرمسیر استان کرمانشاه به شمار می آید. اگر بخواهیم اشاره ای به طبیعت این شهر کنیم باید بگوییم که این شهرستان نیز همانند دیگر مناطق کُردستان از سرسبزی خاصی برخوردار است. آب و هوا و اقلیم شهرستان گیلانغرب به این صورت است  که در تابستان بسیار گرم و در زمستان بسیار سرد می باشد؛ ولی در فصل پاییز دارای آب و هوای معتدل و نیمه سرد است.  مذهب مردم این شهر مسلمان می باشد و اکثریت آنها  پیرو مذهب شیعه و آیین اهل حق هستند.
 

جای های دیدنی شهرستان گیلانغرب


شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
تنگ گولم
یکی از مکان های دیدنی شهرستان گیلان غرب آبشار تنگ گولم است که در فاصله 20 کیلومتری از این شهر قرار گرفته و در دهستان ویژنان  می باشد. این آبشار به خاطر زیبایی منحصر به فرد و طبیعت بکر و دست نخورده یکی از مکان های پر بیننده به حساب می اید و سالیانه گردشگران زیادی را به سمت خود جذب میکند. راه رسیدن به این منطقه زیبا ۴ جاده ارتباطی است که از طریق این شهرستان به سومار، جاده فرعی خاکی سمت راست جاده به سمت سومار ایجاد شده است.

شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
سراب مورت
شاخص ترین و اصلی ترین جاذبه گردشگری در شهرستان گیلانغرب سرات مورت و محوطه باستانی آن می باشد. این  منطقه گردشگری در فاصله  5 کیلومتری از شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه و در قسمت شرقی این شهرستان قرار دارد. کلمه مورت از کلمه یونانی به معنی رشد و نمو گرفته شده است که در طب سنتی کاربرد بسیار زیادی داشته است و از زمان های گذشته  مورد شناسایی ایرانیان بوده است. در مجاورت این سراب بقایایی  از یک کاخ قدیمی بر جای مانده که قدمت آن به دوره اشکانیان باز میگردد و به کاخ کوشک معروف است. اگر گذرتان به شهرستان گیلانغرب افتاد حتما سری به این سراب بزنید و از دیدن انواع درختان و دیگر شگفتی های آن بهت زده شوید.

شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
گوردخمه گلین
گوردخمه گلین در منطقه ای به اسم گلین در شهرستان گیلانغرب است و اثری به جای مانده از گذشتگان می باشد. این گوردخمه که نام دیگرش گوردخمه دیره است در فاصله 24 کیلومتری جاده شهرستان سرپل ذهاب به سمت دیره، در مجاورت روستای گلین در استان کرمانشاه واقع شده است. مردم این منطقه این گوردخمه را به اسم «فرای کن» یا «طاق فرهاد» یا «اتاق فرهاد» می شناسند. ابعاد این گوردخمه به این صورت است: طول ۵۰/۶ متر، عمق ۲۰/۳ متر و ارتفاع ۱۵/۲ متر. در انتهای دخمه دو پله وجود دارد که طول آنها  ۳۵/۲ متر است. به علاوه در قسمت دیوار جنوبی این دخمه، صفه ای به ابعاد ۶۰/۱×۳۴/۱ متر جهت ایجاد نقوش تراشیده شده است.

شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
رودخانه کنگاکوش
رودخانه کنگاکوش جزو رودخانه های بسیار زیبا استان کرمانشاه است که سرچشمه آن رودهایی است که از دشت ویژنان به سمت تنگ گولم سرازیر می گردند. در جایی که رودخانه کنگاکوش در کرمانشاه آغاز می شود، شما می توانید آبشار تنگ گولم را مشاهده کنید که نمای بسیار زیبایی دارد. رودخانه کنگاکوش از ارتفاعات گیلانغرب میگذرد و جهت حرکت آن به سمت کشور عراق می باشد. در فصل تابستان آب این رودخانه کاهش می یابد و حتی گاهی خشک می شود. دلیل نامگذاری این رودخانه به صدها سال قبل بازمیگردد چرا که در آن زمان این رودخانه ظغیان کرده و در قسمت دره مانند، تعدادی از گاوهای عشایر منطقه را کشته است، به همین خاطر به آن «کن گا کش» می گویند یعنی رودخانه ای که موجب کشته شدن گاوها شده است.

شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
منطقه شکار ممنوع زله زرد
این منطقه شکار ممنوع زله زرد دارای ۸۰ هزار هکتار وسعت است و زیستگاه گونه‌ های گیاهی و جانوری کمیابی در کشور محسوب میگردد. اگر بخواهیم از جانوران ساکن در این منطقه نام ببریم میتوانیم به کل و بز وحشی، قوچ و میش، آهو، گرگ، روباه، خرگوش، تشی و بزمجه اشاره کنیم. بعضی از گونه‌ های پرندگان هم که در این پارک زندگی می‌ کنند همانند کبک، تیهو، سار و فاخته.

شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
کاخ اربابی
یکی از مکان های دیدنی و باستانی شهرستان گیلان غرب که قدمت آن به  ۲۵۰۰ سال قبلبازمی‌گردد،کاخ اربابی می باشد. کاخ اربابی بیشتر از نیم هکتار وسعت دارد و از دو قسمت رسمی و خصوصی تشکیل می‌ شود. نقشه کاخ اربابی از جمله نقشه‌ های برتر معماری باستانی جهان محسوب میشود. راهروها، تالار تشریفات، اتاق تخت‌ نشین‌ حاکم، محل زندگی خصوصی حاکم، واحدهای اداری، دفتر منشی و پاگردها برخی از بخش‌های این کاخ را تشکیل می‌ دادند.

شهرستان گیلانغرب کجاست؟ از پیش شماره این شهر تا مناطق گردشگری و مشاهیر آن
 
باغ‌ های گلین
باغ‌‌ های گلین در منطقه گلین از توابع شهرستان گیلانغرب و در بخش دشت دیره واقع شده  و یکی از مناطق زیبای این شهرستان محسوب میگردد که از نظر جاذبه‌ های گردشگری علی الخصوص در فصل‌ های بهار و تابستان به خاطر طبیعت سرسبزش، همیشه پذیرای مسافران و گردشگران بسیاری از مناطق متعدد استان کرمانشاه و سایر استان‌ های کشور است. برای دیدن یک منطقه بسیار زیبا و یک طبیعت بکر دیدن باغ های گلین به هر آدمی توصیه میشود.
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان گیلانغرب

 
سعید عبادتیان
وی در ۱۶ تیر سال ۱۳۴۲ در شهر گواور در شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه چشم به جهان گشود. ایشان تا سن  ۵ سالگی به همراه خانواده‌ اش زندگی ایلی داشته و پس از آن به شهر گیلانغرب آمده و در آنجا ساکن می‌ شوند. او در این شهرستان از سال ۱۳۵۰ به دبستان مهرگان برای تحصیل می‌ رود و  تحت تأثیر فرهنگ شعر فولکلور کردی قرار میگیرد و با تأثیری که از مهارت پدرش در روایت داستان‌ های حماسی و عاشقانهٔ کُردی و نیز دایی‌ اش که نوازندهٔ شمشال بود، از همان زمان کودکی به شعر علاقه نشان میدهد. زمانی که او دوران ابتدایی خود را به اتمام رسانید مصادف با وقوع انقلاب بهمن ۱۳۵۷ شد و فضای سیاسی آن موقع موجب شد که او اولین سروده خود را در ۱۲سن  سالگی بسراید. وی از دههٔ ۶۰ به صورت جدی فعالیت حرفه‌ ای خود را  در زمینهٔ ادبیات شروع کرد. این شاعر تخلص «بانان» را برای خود انتخاب کرده است که در زبان کردی جنوبی به معنی آینده می باشد. آثار او تا به الان در قالب یک مجموعه به زبان فارسی یا زبان دیگری ترجمه نشده‌ اند، اما  چند شعر از وی به صورت متفرقه به فارسی ترجمه شده که می‌توان به ترجمهٔ شعر «گنجشک‌ ها» توسط بابک دولتی اشاره کرد. او در سال ۱۳۷۰ ازدواج کرد و به مدت ۲۸ سال مشغول به کار در اداره امور عشایری گیلانغرب بود.


منبع: راسخون


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط