مقدمه:
در دنیای امروز که به عصر رسانه مشهور شده روایتگری به ابزازی قدرتمند برای جلب توجه هدایت افکار و القای باورها تبدیل شده است.دولتها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و برای موفقیت در انجام وظایف خود و جلب اعتماد مردم نیازمند روایتهای قوی و مؤثر از خدمات و دستاوردهای خود هستند.
جدای از مسائل فوق در این مبحث از مفاهیم دینی و آیات وحی، به سبک زندگی آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور شهید نگاهی خواهیم داشت که در این عرصه سه ساله با کدامین موضوعات فردی و اجتماعی ایشان همراه بوده است .
زیرا نوع شهادتش به گونه ای رقم خورد که هم چشم ها و هم دل ها بر ایشان گریستند؟ و تاثیر گذاری این نقش در تاریخ ایرانبرای همیشه ماندگار شد
با این که ایشان مسئولیت اجرایی و اقتصادی کشور را به عهده داشتند ولی در عین حال در اعماق قلوب مردم ایران و جهان به عنوان یک الگوی ماندگار محبوب و همچنین تراز آرمان های انقلاب اسلامی جاودانگی را از آن خود کردند.
رئیس جمهور شهید به عنوان الگوی تراز ریاست جمهوری با شعارهای آن معرفی شدند و قدرت دین در عرصه اجتماعی را به رخ قدرت های جهان کشیدند و وزنه قدرت را در مقابل کشورهای زورگو جابه جا کردند.
حال باید به این سوال پاسخ دهیم که: الگوی های و شاخص و عملی و نمونه رئیس جمهور شهید برای انتخابات آینده چیست؟
به عبارت دیگررئیس جمهور شهید چه الگوهای شاخصی را برای رئیس جمهور آینده طراحی وعملی کرده اند؟ شهدا خدمت چه نوع مدیریتی را بیادگار گذاشته اند؟
الگوهای شاخص و عملی رئیس جمهور شهید برای رئیس جمهور آینده
رئیس جمهور شهید الگوی استاندارد تراز جمهوری اسلامی ایران
مردم در هنگام شهادت و یا وفات افرادی که به آنها خدمت کردند تلاش کردند با حضور در تشییع آنها بهنوعی قدردانی خودشان را نشان دهند،.بهترین عاملی که میتواند زمینهساز محبوبیت یک مسئول در میان مردم شود همان خلوص نیت، زحمات و مرارتهایی است که این مسئولان برای مردم کشیدند، شهید آیتالله رئیسی و دیگر شهدای خدمت در یاد مردم برای همیشه ماندگار شدند.
با دیدن فعالیتهای آیتالله رئیسی سطح توقعشان از مسئولان از جمله رئیسجمهور آینده بالاتر رفته است و مسئولی که در نظام جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند.
و هر مسئولی که میآید باید مانند آیتالله رئیسی و همراهان ایشان تماموقت و با تمام انرژی و تواضع به کارش ادامه دهد.
شهید آیتالله رئیسی به یک الگوی استاندارد تراز جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است و مردم نیز به کمتر از آن رضایت نخواهند داد.
حیات طیبه رئیس جمهور شهید
آیه ۹۷ سوره نحل در زیست مسئولیت شهید خدمت که شاخص مؤمنانه از ویژگی های آن است، دارای چه جایگاه تفسیری و تبیینی است؟!«مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَیٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاةً طَیِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ؛
هر کس از مرد و زن کار نیکی به شرط ایمان به خدا به جای آرد، ما او را به زندگانی خوش و با سعادت، زنده ابد میگردانیم و اجری بسیار بهتر از عمل نیکی که میکردند به آنان عطا میکنیم.»
حیات طیبه: آن است که انسان دلى آرام و روحى مؤمن داشته باشد، مؤمن به نور خدا مىبیند، مشمول دعاى فرشتگان است، مشمول تأییدات الهى است، اینگونه افراد خوف و حزنى ندارند.
رئیس جمهور شهید ثابت کرد ملاک پاداش، سنّ، نژاد، جنسیّت، موقعیّت اجتماعى، سیاسى و ... نیست.
رئیس جمهور شهید ثابت کرد شرط قبولى عمل صالح، ایمان است.
رئیس جمهور شهید ثابت کرد حتّى یک عمل صالح، بىپاسخ نمىماند.
رئیس جمهور شهید ثابت کرد کار خوب به تنهایى کافى نیست، خود انسان هم باید خوب باشد
رئیس جمهور شهید ثابت کرد انسانِ بدون ایمان و عمل صالح، گویى مرده است.
راه صادقانه با معاهدهی الهی رئیس جمهور شهید
رهبر انقلاب در تمسک به این آیات فرمودند: وَ قالوا لَو کُنّا نَسمَعُ اَو نَعقِلُ ما کُنّا فی اَصحابِ السَّعیرِ* فَاعتَرَفوا بِذَنبِهِم(۱). اینکه نشنویم، فکر نکنیم، تأمّل نکنیم، گناه است؛ قرآن این جوری با صراحت این را بیان میکند.تشخیص درست خیلی مهم است. یاد بدهیم خودمان را و مردممان را به اینکه روی مسائل درست فکر کنیم و درست تشخیص بدهیم.
(مردم درست تشخیص دادند و درست رای دادند و درست فکر کردند و درست به نتیجه رسیدند و آثار و برکاتش را صادقانه دیدند زیرا هم رئیس جمهور شهید صادقانه کار کرد هم مردم صادقانه این را فهمیدند.)(2)
راه برطرف شدن مشکلات در خط و مشی رئیس جمهور شهید
همچنین رهبر انقلاب در در دیدار اقشار مختلف مردم فرمودند: آیات کریمهی قرآن و کلمات قرآن، در هر جایی، در هر وقتی که تلاوت بشود و خوانده بشود، مایهی روحانیّت و معنویّت و برکت است؛آیات سورهی احزاب نشاندهندهی خطّ روشن و مستقیم امّت اسلامی در هنگامههای دشوار، در چنبرههای سخت زمانه و روشنکنندهی راه امّت است.
معلوم میکند که اگر امّت اسلامی در هر برههای، در هر دورهای دچار مشکلاتی شد -از قبیل همان مشکلاتی که در این آیات به آنها اشاره شده است- راه چیست.
مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللهَ عَلَیه؛(3) وقتی پیمان با خدا و معاهدهای که دلهای مؤمن با خدا بستهاند صادقانه باشد، همهی کارها پیش خواهد رفت؛ همهی مشکلات برطرف خواهد شد.
البتّه زندگی موانع دارد، مشکلات دارد، هیچ جادّهی آسفالتهای در مقابل هیچ ملّتی نیست؛ باید راه را با همّت خودشان، با کوشش خودشان هموار کنند، صاف کنند.
و به سمت اهداف خودشان حرکت کنند. ملّتهایی که به اوج معنویّت و مدنیّت و رفاه و سعادت رسیدند، اینجوری حرکت کردند. این آیات به ما این چیزها را تعلیم میدهد.(4)
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم
هر روز که بر نظام جمهوری اسلامی ایران میگذرد و افقهای تازه آشکار میگردد و فرازونشیبهای این راه پُرافتخار نمایانتر میشود، ارزش جانبازی شهیدان جلوهی بیشتر مییابد.
مِنهُم مَن قَضیٰ نَحبَه وَ مِنهُم مَن یَنتَظِر. (5)آنان با خون خود بنیان این سازهی عظیم و پُرشکوه را مستحکم کردند و نهال نورسی را به درخت ستبر و ریشهداری تبدیل نمودند. میدان مجاهدت در عرصههای گوناگون همچنان گشوده است، و قلّهی جهاد، شهادت است
رئیس جمهور شهید ، با ارادهی پرقدرت و ایمان عمیق، به عنوان نمایندهی مردم و ناجی حقوق آنان، در مقابل ستم و ظلم قرار گرفت.
رئیس جمهور شهید در همهی حوزهها از جمله آموزش، سلامت، امنیت و توسعه اقتصادی، به خدمت رساندن به مردم میپردازد و تلاش میکند تا زندگی آنان را بهبود بخشید.
رئیس جمهور شهید، به عنوان نمادی از اعتقادات و ارزشهای انقلابی، با ایثار و تلاش در راستای تحقق عدالت، برابری و رفاه مردم، در خدمت مردم بود
وی به عنوان نمایندهی مردم، مسئولیت خدمت به آنان را به دوش میکشد و تا آخرین نفس، در راه خدمت به مردم، تلاش کردند.
رئیس جمهور شهید فردی است که با ایثار و تضحیات خود، به دفاع از حقوق و منافع مردم، بهبود زندگی آنان و تحقق ارزشهای انقلابی میپردازد. او نمادی از اراده و ایمان بیمنتهی به اهداف انقلاب است و در راه خدمت به مردم،
مصداقی از تمجید شخصیت رئیس جمهور شهید
رهبر انقلاب می فرماید : حضرت امام باقر (علیه السّلام) از امیرالمؤمنین (علیه السّلام) نقل میکند :ــ لَقَد کُنتُ عَاهَدتُ اللّهَ تَعالی وَ رَسولَهُ اَنا وَ عَمّی حَمزَةُ وَ اَخی جَعفَرٌ وَ ابنُ عَمّی عُبَیدَة(6).همین عبیدة بنحارث که اصلاً کسی نمیشناسد این بزرگوار را؛ یکی از آن سه نفر بود که در جنگ بدر [به میدان] رفت، بعدها هم به شهادت رسید.
هیچ کس اصلاً از ایشان خبری ندارد؛ حضرت امیر اسم او را میآورد [و میفرماید]: من و عمویم حمزه و برادرم جعفر و پسر عمویم عبیده، عَلى اَمرٍ وَفَینا بِهِ لِلّهِ وَ لِرَسُولِهِ صَلَّی اللّهُ عَلَیهِ وَ آلِه؛
بر یک موضوعی با هم توافق کردیم، با خدا و پیغمبرش معاهده کردیم؛ یعنی نشستهاند قرار گذاشتهاند. امیرالمؤمنینِ جوان، با عموی مسنّش جناب حمزه ــ که دو سال یا بنا به روایتی چهارسال از پیغمبر بزرگتر بوده و ضمناً برادر رضاعی پیغمبر هم هست ــ با آن برادر و با آن پسر عمو نشستهاند و قرارداد بستهاند:
بر یک امری که قاعدتاً «جهاد حتّی الشهادة» است؛ یعنی ما در این راه، در این حرکت، بیمحابا میرویم تا لحظهی شهادت. بعد حضرت میفرماید: فَتَقَدَّمَنی اَصحابی؛ این رفقا، [این] سه نفر از من جلو افتادند؛
وَ تَخَلَّفتُ بَعدَهُم لِما اَرادَ اللّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فَاَنزَلَ اللّهُ فینا: مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللّهَ عَلَیهِ فَمِنهُم مَن قَضىٰ نَحبَه» تا آخر آیه. بعد میفرماید: حَمَزةُ وَ جَعفَرٌ و عُبَیدَة؛ این سه نفر «قَضى نَحبَه»(7) هستند؛ وَ اَنا وَاللّهِ المُنتَظِر.
خب، اینها خیلی مهم است؛ اینکه از زبان امیرالمؤمنین، این جور شخصیّتها تمجید بشوند و بزرگ بشوند و به رخ کشیده بشوند، نشاندهندهی عظمت این موضوع و عظمت این شخصیّت است.
از مقدمه بالا به این خواهیم رسید ، رئیس جمهور شهید را حتی همکاران نزدیکش او را نشناختند چه برسد به مردم عادی ، او مظلوم مقتدری بود که با شهادتش تا حدودی شناحته شد.
زندگی سراسر خدمت شهید جمهور و حیقایق زندگی و خدمات رئیس جمهور همانطور که رهبر انقلاب اشاره کردند این مرد حسته گی ناپذیر باید الگو و و سرمشق مسئولین نظام جمهوری باشند. لذا بر اهل قلم است که از او در این مسیر تمجید کنند.
الگوها و شاخص های عملی و معنوی رئیس جمهور شهید
1- رئیس جمهور شهید ثابت کرد : توحید و خدا باوری اصلی از اصول دین است
توحید و خدا باوری در سبک زندگی رئیس جمهور آسمانی ایران مقتدر با اعتقاد به توحید معمار کبیر انقلاب اسلامی گره خورده است.ایشان در جمله حکیمانه ای از برای همگان به ویژه مسئولان نظام فرمودند «عالم محضر خداست، در محضر او معصیت نکنید» از همین رو سید ابراهیم شهید در مناظرات، محاورات و نشست های دولتمردان، بی ادبی و بی اخلاقی را عین کفر و شرک می دانستند.
لذا با همین سبک ادبی و اخلاقی خداباورانه و نیز سعه صدر موحدانه چنان توده مخالفان و معاندان خود را شرمنده و درمانده و سرگردان کرده است.
که آنان مجدداً جرات آشکار کردن اندیشههای خودشان را در میان اهالی اندیشه ورزان نمییابند و چه جالب اهل معرفت در حق چنین شخصیتهای مردمی سروده زیبا و معنی داری دارند
«منم شهره شهرم به عشق ورزیدن/ منم که دیده نیالوده ام به بد دیدن / وفا کنیم ملامت کیشم خوش باشیم / که در طریقت ما کافری است رنجیدن.
اگر شهید جمهور ایران اسلامی در مناظرات و محاورات، هم پیاله زشت گویان میشد قطعا دل های پاک ملت و ملل عالم در سوگ ایشان اشک گرم بر گونه های مهربان سوگوارانش سراریز نمی ریختند.
شهیدرئیسی دروس توحیدی در کتب حوزوی و دانشگاهی را به کف جامعه و برروی میز مسئولان آوردند؛ به ویژه مدیرانی که قصد زیست با شعارهای انقلاب و آرمان های اسلام ناب را در سر دارند.
2- رئیس جمهور شهید ثابت کرد : نبوت همان حکومت بر قلب هاست
نبوت در زندگی شهید رئیسی عزیز چگونه ظهور و بروز داشت؟ پیامبر رحمت و مهربانی ها، مردمی ترین پیامبر در میان تمام پیامبران الهی است؛ چنان که فرمودند «ما أُوذِی نَبِی مِثْلَ مَا أُوذِیتُ؛ هیچ پیامبری به اندازه من اذیت نشد!» (8)با این وصف، ایشان دست سخت و پینه بسته کشاورز را بوسیدند؛ شهید سید ابراهیم رئیسی بر این اعتقاد بودند که پیامبران الهی به ویژه اعظم و خاتم آنها دست بوسیدن را حرام می دانند مگر از برای ترویج خدمت و خدمات مومنانه و خردورزانه.
از همین رو شهید جمهور بر دست پر از بریدگی و پینه کشاورز را بوسه زدند تا سنت نبوی را در میان مسئولان انقلابی احیا و نیز قانون کار اسلامی را در جامعه ترمیم سازی کنند.
و معنی کرامت انسانی را با حضور در مناطق محروم لمس و مشکلات آنانرا تدریس کردند و با این حرکت انقلابی شهید رئیسی، جامعه مسلمانان به واسطه خدمت رسانی صادقانه و خالصانه به موضوعات وحدت آفرین قرآن و سنت رسول خدا (ص) به صورت عملی و علنی در مقابل استکبار جهانی مجهز شدند که اعتراض بسیاری از بدخواهان را در پی داشته که چرا تا این سطح از رئیس جمهور ایران اسلامی تقدیر و تشکر می شود و چرا این مقدار رابطه عاطفی بر قرار شده است.
این افراد درمانده به علت جهل و نادانی از قدرت دین حقیقی که مصداقش شهید آیت الله رئیسی است به اینگونه افسردگی و انفعال اجتماعی سرگردان و حیرت زده شده اند.
3- رئیس جمهور شهید ثابت کرد : عدل و عدالت احتیاج به عمل دارد
عدل و عدالت در مرامنامه مدیریتی شهید رئیسی چگونه بر کسی پوشیده مانده و این مهم انکار شده است؟بسیاری از دشمنی های با این رادمرد الهی از درون مرز گرفته تا مرزهای دور دست به دلیل عدالت مداری این شخصیت بزرگ، مقیاس در خدمت عدالت محور بوده است.
لذا باید این قاعده را متذکر شویم که زیرپایه هر خدمت رسانی مؤمنانه عدالت مدار از درون به بیرون آدمی صادر می شود که این فضلیت کم یاب در رئیس جمهور شهید قابل لمس و مشاهده بود.
در طول عمر با برکت انقلاب اسلامی به شفافیت و وضوح دریافتیم که مردان عدالت سالار برای سارقان معارف انسانی و ظالمان، در مدیریت خردورزانه به صراحت وجودشان ولو به اندک زمان قابل تحمل نبوده و نیستند.
زیرا منافع انسان های ستمگر و خون ریز و کودک کش از مبارزه با عدالت ورزی با هزاران توجیه صورت بندی می شود؛
شهید رئیسی به سبب عدالت پیشگی بر قلوب مردم حکومت کرد و سخن امام راحل در این موضوع مهم که در دیگر کشورهای جهان قابل مشاهده نیست را به کرسی علم نشاند.
عدل و عدالت در منش شهید رئیسی یعنی مطالبه پیرزنی مانند بی بی گل را عملی کردن و مطالبات کارخانه هایی مانند هپکو و نیشکر هفت تپه را و هزاران طرح های به جا مانده از دوران مدیریت کشور را راه اندازی کردن و نه در پی طرح تاسیسی، با توجه به اینکه نیاز مردم به تکمیل طرح های نیمه تمام است.
و هم چنین افتخار کردن به محله خانه مادری خود در جنوب شهر مشهد و عدم حضور برادران در عرصه قدرت و ثروت که این نوع عدالت است که اندیشه و قلم در جهان را در سوگ شهید رئیسی عزیز به خضوع و خشوع حقیقی و خارج از عرف دیپلماتیک دعوت می کند.
و ارتباطات بین المللی ایران را به صدر جدول دیپلماتیک در جهان می رساند که نه با هزاران بر جام موفق به دست می آید و نه در آینده عملی خواهد شد.
4-رئیس جمهور شهید ثابت کرد: معاد محوری جزئی از مسئولیت است
معادمحوری در کدامیک از بخش های زندگی شهید جمهور ملموس و مشهود بود؟ یکی از رفتارهای معادمآبانه ایشان عبارت بود از اینکه فهرست اموال خودشان را به رهبری تقدیم کردند؛.آن هم در زمانی که مسئولیت قوه قضائیه را از معظم له دریافت کرده بودند و همچنین در دوره ریاست جمهوری چندین مرتبه در برابر سوالات خبرنگاران پاسخگو بودند که بنده بیشتر از یک خانه ۱۴۰متری و یک حقوق رسمی ندارند .
و به وضوح تصریح کردند که نه سرمایه ای در بانکی و نه حسابی در خارج کشور دارند و ویلا هم ندارند.
این جرأت و جسارت اعلام و اعلان اموال، جواب شبهه کسانی است که مردم سوخته جان در تشییع پیکر رئیس جمهور خود فقط با سرمایه احساس به میدان نیامدند بلکه عقل فطری بود که اعلام می کند .
شهید رئیسی اهل خبط و خیانت نبود و این خردورزی مستند و موثق از عدالت طلبی مستمر ایشان نشانه و نام آوری آن را اثبات می کند و این معنی نفوذ در قلب ها را ترجمه و تفسیر می کند.
مردم فهیم ایران اسلامی از صاحبان قدرت و ثروت؛ زهد در اخلاق مدیریتی و آمادگی جهت پاسخگویی با طهارت قلبی و نیز پاکی از آلودگی های اقتصادی را برای سفر به جهان آخرت را به احسن وجه از مانند شهید رئیسیها خریدارند؛
همچنان که از ایشان استقبال کردند. چرا که به حضرت علی (ع) اقتدا کردند؛ همان طور که آن حضرت در هنگام ورود به شهری چنین فرمودند:
دَخَلْتُ بِلَادَکُمْ بِأَشْمَالِی هَذِهِ وَ رَحْلَتِی وَ رَاحِلَتِی هَا هِیَ فَإِنْ أَنَا خَرَجْتُ مِنْ بِلَادِکُمْ بِغَیْرِ مَا دَخَلْتُ فَإِنَّنِی مِنَ الْخَائِنِی؛ ای مردم! با این لباسی که بر دوش دارم و با این بار و بُنه، و این مرکبی که بر آن سوار هستم، داخل شهر شما شدم.
پس اگر من از شهرتان خارج شدم و به غیر از چیزهایی که با آن وارد شدم، چیز دیگری داشتم، پس بدانید من از خیانتکاران هستم» (9)
5- رئیس جمهور شهید ثابت کرد: تبعیت از ولایت فقیه منافاتی با ریاست ندارد.
امامت و درخشش آن در رفتارهای رئیس جمهور شهید به گونه ای نما و نمایش داشت که بسیاری را به پلشتی در گفتار و کردار می غلتانید. چراکه گفتار و رفتار شهید با خط کش منظومه امامین انقلاب سطر بندی شده بود.و ایشان خود را با معارف قرآنی به گونه ای تربیت کرده بود که خویشتن را موظف به اطاعت حقیقی از نائب امام زمان (ع) می دانست و از قانون و قاعده ولایت پذیری بهره ها گرفتند.(10)
حضرت موسی (ع) علت انتخاب برادر خود را برای وزرات ولایت پذیر بودن ایشان معرفی می کند و چنین بیان می کند «اشْدُدْ بِهِ أَزْرِی؛ پشتم را به او استوار کن» (آیه ۳۱ سوره طه) .
شهید خدمت به این سبب رئیس جمهور شهید برای رهبری معظم و امام جامعه پشتیبان کم نظیری محسوب میشدند و با این ریل گذاری سیاست پدر و مادردار یعنی پیروی از مدیریت بی نظیر اهل بیت (ع) جامعه انقلابی را بیمه کرد.
هارُونَ أَخِی (11) اشْدُدْ بِهِ أَزْرِی (12) وَ أَشْرِکْهُ فِی برادرم هارون را، پشت مرا به او محکم کن.( و از خاندانم (یاور و) وزیرى برایم قرار بده.) (13)
«وزیر» از «وزر» به معناى بار سنگین، به کسى گفته مىشود که بار مسئولیت دیگرى را نیز بر دوش مىکشد. کلمهى «أَزْرِی»، نیز به معناى «پُشت من» است. و رئیسی یکی از اینها بود.
6- رئیس جمهور شهید ثابت کرد: سیاست می تواند پدر و مادر داشته باشد
در مدت ۳۴ ماه به اندیشه پردازان در عرصه سیاست و جامعه شناختی اثبات شد که سیاست می تواند پدر و مادر داشته باشد و علامت آن حضور گسترده مردم در تشییع پیکر مطهر رئیس جمهور شهیدشان است.که برخی از آنها به ایشان رأی داده بودند و کسانی هم بودند که رأی ندادند. البته این اتفاق عظیم در کارگاه انقلاب اسلامی تولید می شود و در تمدن غربی و سرمایه سالاری ماتریالیستی عقیم است.
از همین رو حضور جمعیت متراکم در سوگ مسئولان نظام اسلامی با رویکرد عدالت محوری پیام مهمی برای مخالفان و معاندان ایران اسلامی دارد.
به دلیل آنکه کسانی از پایه گذاری توحیدی معمار کبیر انقلاب اسلامی، شاد و خرم می شوند که از فطرت سلیم خود محروم نشده باشند ولی کسانی که به سبب دنیازدگی و شهوت پرستی، تک بعدی شده و زمام آنها در اختیار شیطان افتاده، چه انتظاری می رود که در سوگ شهید جمهور سوگوار باشند.
از قضا اگر شادمانی توهمی از خود به نمایش نگذارند، جای تعجب و شک است. چرا که شیطان آنان را به اسارت گرفته تا بر ضد حق و حقیقت به بردگی خود بکشاند.
لذا از ابراز نشاط ندانسته برخی غافلان و عامدان نباید نگران و دلواپس شد که در قرآن برخی از موت حضرت رسول اعظم (ص) و اولیای الهی و نیز مردان در طریق خدمت رسانی پر نشاط می شدند.
مانند فرعونیان، قابیلیان، فرزند نوح، همسر لوط و امویان و مروانیان و هزاران از این نمونه های نهفته در تاریخ که از باطن منحرف و متعفن انسان های ستمگر کودک کش خبر رسانی می کنند.
و در همین راستا پروردگار حکیم، خداوندی خودش را پس از شهادت دوستانش به صورت مقتدرانه در جبهه مجاهدان در راه توحید جهت اتمام حجت با اقتدار تمام و کمال به نمایش می گذارد؛.
همچنان که در این ۴۵ سال عمر پر برکت انقلاب اسلامی شاهد آن بودیم و در آینده با امید برتر و بالاتری شاهد خواهیم بود.
7- رئیس جمهور شهید ثابت کرد: بزرگترین مبارزه با آمریکا، خدمت به مردم است
رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت چهاردهمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینى(ره) در اجتماع بزرگ عزاداران امام ایراد فرمودند البته من به همه مسؤولان کشور بارها گفتهام، امروز هم مجدّداً در این محضر عام تکرار مىکنم:بزرگترین مبارزه با امریکا، خدمت به این مردم است. هرکه مىخواهد با امریکا مبارزه اساسى کند، باید به این مردم خدمت کند.
هر که مىخواهد با دشمنان این ملت مبارزه عملىِ کارآمد کند، با فساد مبارزه کند. ابزارهاى دشمن در درون کشور و نظام ما عبارت است از فساد، تبعیض و فاصله طبقاتى. ما باید با اینها مبارزه کنیم. این وظیفه دولت و مجلس و قوّه قضاییّه و همه ارکان نظام است.
به مردم خدمت کنند، با مفسد مماشات نکنند، فساد را در بدنه دستگاههاى حکومت بههیچوجه نپذیرند و تحمّل نکنند؛ این بزرگترین خدمت است.
ما در این راه طولانى اگر احساس انحراف کردیم، باید آن را برطرف کنیم؛ باید خود و برنامهمان را اصلاح کنیم؛ اصلاح بر اساس همان قواعد مستحکم انقلاب که امام بزرگوار آن را از اسلام استفاده کرد و به ما و ملت ما آموخت.
با استفاده از اینها، اصلاح واقعى عبارت است از اینکه با فقر و تبعیض مبارزه شود؛ عدالتخواهى، یک انگیزه همگانى براى مسؤولان باشد؛ خدمت به مردم، یک وظیفه و احساس دینى در اعماق وجود مسؤولان باشد؛ این مىشود راه صحیحِ امام.(14)
آیت الله رئیسی در سازمان ملل قرآن را بالای دست گرفت و عکس سردار سلیمانی را بلند کرد که نشان دهنده مقاومت قرآنی است.
نظام الهی و اسلام ناب در طول تاریخ تا به امروز، به واسطه انسان های مجاهد و انقلابی و تراز اول به دست ما رسیده استوشهادت نصیب کسانی می شود که همه عمر خودشان را در این مسیر گذاشته اند.
شهید رئیسی خستگی نمی شناخت و نه فقط دوران ریاست جمهوری، بلکه تمام عمرش را برای خدمت به مردم گذاشته بود؛ ایشان در طول ۱۰۰۰ روز دولت سیزدهم یک روز تعطیل نداشت و خدمت به مردم را سرلوحه خویش قرار داده بود.
رئیس جمهور شهید سیدالشهدای خدمت است و مسئولان باید در مسیر خدمتگزاری فدایی مردم باشند و خودشان را نبینند.
8- رئیس جمهور شهید ثابت کرد: ایجاد تمدن سازی نوین در عالم صرفا شعار نیست
۹۰ نفر از سران و مقامات ارشد کشورها و سازمانهای منطقهای و بینالمللی با حضور در محل سالن اجلاس سران تهران به مقام رئیسجمهور وهمراهان شهید ایشان ادای احترام کردند. خبر از مقدمات ایجاد تمدن سازی نوین را در عالم می دهد.روایت خدمات دولت رئیس جمهور شهید از چند منظر قابل بررسی است:
1. افزایش شفافیت و پاسخگویی روایتهای شفاف و صادقانه ازعملکرد دولت به مردم کمک میکند تا از اقدامات انجام شده آگاه شوند و در صورت نیاز سوالات و ابهامات خود را مطرح کنند.این امر زمینه سازافزایش اعتماد و مشارکت مردم در امور جامعه میشود.2.ایجاد حس همبستگی و تعلق خاطر روایتهای الهام بخش از خدمات دولت میتواند حس همبستگی و تعلق خاطر مردم به یکدیگر و به کشور را تقویت کند.
3. به اشتراک گذاشتن داستانهای واقعی از تلاشها و فداکاریهای مسئولان و کارکنان دولت میتواند حس قدردانی و احترام مردم را نسبت به زحمات آنها افزایش دهد.
4.مقابله با هجمه های فرهنگی و رسانه ای در دنیای امروز دولتها با هجمه های گسترده ای از سوی رسانه ها و گروههای معارض روبرو هستند روایتهای قوی و مؤثر از خدمات دولت میتواند در برابر این هجمه ها ایستادگی کند و واقعیتها را به مردم نشان دهد.
5. ارتقای امید و انگیزه ملی روایتهای امیدوار کننده از پیشرفتها و دستاوردهای دولت میتواند حس امید و انگیزه را در میان مردم افزایش دهد و آنها را برای تلاش بیشتر در جهت آبادانی کشور ترغیب کند.
6. روایتگری خدمات دولت یک فرآیند مستمرو پویا است که نیازمند تعهد و تلاش دائمی است. با روایتهای قوی و مؤثر دولتها میتوانند اعتماد مردم را جلب کنند حس همبستگی ملی را تقویت کنند و در مسیر توسعه و پیشرفت کشور گام بردارند.
7. گفتمان شهید رئیسی ارائه خاصی از اسلام برای ایندگان ترسیم کرد که در آن بین انضباط و کار جهادی، بین میدان و دیپلماسی، بین جوانگرایی و به کارگیری افراد باتجربه، بین حوزه و دانشگاه تعارضی وجود ندارد.
8.این شهید بررگوار تلاش کرد بساط دوگانگیها مرسوم و دوقطبی های موهوم در کشور را جمع کند. لذا همانگونه که به گفته رهبری عزیز، دشمنان از نام شهید سلیمانی بیش از سردار سلیمانی واهمه دارند.
شهید رئیسی نیز از دکتر رئیسی برای دشمن خطرنا کتر است و باید گفتمان شهید رئیسی را در جامعه نشر و تبیین کنیم و بکوشیم تا از ارتجاع گفتمانی جلوگیوی کنیم.
9.پس از شهادت رئیس جمهور شهید اصل بر تبیین و ترویج گفتمان شهید رئیسی است و دیگر موضوعات فرعیات هستند، گفتمانی که بتواند بین کار هیأتی و تشکیلاتی، بین دیپلماسی و میدان، بین سیاست و صداقت، بین حوزه و دانشگاه، بین جوانگرایی و تجربه یگرایی جمع کند و عیور از همه این دو قطبی ها مهمترین مشخصه آن است.
10. باید بکوشیم تا در زمان باقیمانده تا موعد انتخاب رئیس جمهور جدید، این گفتمان در اذهان عمومی جامعه به مهمتنرین شاخصه انتخاب رئیس جمهور آینده تبدیل شود و درس آموخته های سازنده دوره رئیس جمهور شهید به عنوان گفتمان قالب در جامعه مورد مطالبه عموم قرار گیرد،
درس آموخته های مدیریتی رئیس جمهور شهید.
1- مشی مومنانه و خلوص نیت و صداقت و روحیه انقلایی و جهادی که از رئیس جمهور عزیز شهید، به سایر اعضای کابینه و بدنه کارگزاران دولت سرایت می کرد و تعهد مسئولان و مدیران را به شکل قابل توجهی بالا می برد.2- ویکرد مردمی و تعامل با تمام اقشار و بخشهای اجتماعی که منجر به ترمیم شکافهای اجتماعی از جمله فاصله های نسلی، اقتصادی، جنسیتی، مرکز پیرامون و ... شد.
3- تکاپوی حداکثری و بالا بردن سرعت رفت و آمد مسئولان در کشور که سبب شد سایر استانها از برکات حضور مقامات ارشد دولتی خصوصا رئیس جمهور و وزرا بهره مند شوند.
و بخش قابل توجهی از مسائل و چالش های مزمن و دیرینه و پروژه های معطل مانده تاحدی حل و فصل شود.
4- همچنین ایشان اهل خطر بود و در موقعیت هابی که کمتر رئیس جمهوبی تاکنون حضور یافته بود با رغبت و مصمم برای حضور در میدان مسئله داوطلبانه حاضر می شد و ریسک حضور در مناطق مختلف که خطرات امنیتی جدی داشت را می پذیرفت.
5- جوان گرایی و اعتماد به نسل سوم انقلاب یا گام دومی ها که تاحد قابل توجهی چرخش نسلی در حکمرانی کشور را رقم زد و امکان حضور مدیران جوان در مناصب تصمیم گیری کلان را فراهم آورد و کشور از نشاط و انگیزه و طراوت مدیر جوان بهره مند شد.
6- نداشتن جهت گیری حزبی و سیاسی خاص و پذیرش حرف حساب از هر مسیر: رئیس جمهور شهید، در فرایند تصمیم سازی به فرد و جناح و حزب کاری نداشت و بر محتوا تاکید می کرد.
7- اگر تحلیل یا تصمیمی با تصور و فهم خودشان مغایرت داشت می پذیرفتند و بالاتر از آن حتی اگر دستوری یا سخنی خلاف آن گفته بودند و بعد اثبات می شد که غلط است به راحتی پذیرش حرف صحیح را داشتند.
این روحیه نیز برای کشور فرصت طلایی محسوب می شد چرا که بسیاری از مدیران، مسیرهای غلط را صرفا برای پافشاری بر تصورات و تصمیمات غلط خود می پیمایند و برای کشور هزینه های جبران ناپذیر بجا می گذارند.
8- توجه و اهتمام ویژه به قانون و اسناد بالادستی و اصالت قائل شدن به منویات رهبری: ایشان اگر روندی خلاف قانون مشاهده می کرد تصمیمات و برنامه ها را برای ملاحظه قانون اصلاح می کرد.
و اگر متوجه نظر رهبری معظم انقلاب در یک موضوع خاص می شد تمام تلاش خود را برای تحقق نظر رهبری بکار می بست و ولایت پذیری تام در سبک فکری و رفتاری او مشهود یود.
9- تعامل با طیف متنوعی از جریانات سیاسی و کنشگران و بازیگران عرصه سیاست: این روحیه نیز در ایشان برجسته بود و افراد متنوعی نسبت به ایشان پذیرش داشتند و حس تعلق به یک جریان سیاسی خاص در مواجهه با ایشان کمتر القا می شد.
همین امر سبب شده بود که سرمایه اجتماعی خوبی در میان سیاسبون داشته باشند و در نتیجه شاهد بودیم که طی سه سال گذشته تنش های سیاسی میان دولت و مجلس و سایر احزاب سیاسی تا حدی کاهش یافت.
10- تمرکز بر پروژه های ناتمام و راه اندازی واحدهای راکد تولیدی: بیش از این که آغاز پروژه های بزرگ مقیاس و پرهزینه که معمولا روسای جمهور برای افزایش اعتبار اجتماعی و سیاسی خود در پی آن هستند، مورد تاکید باشد،.
11- رئیس جمهور شهید به دنبال کارهای نیمه تمام و درمان زخم های مزمن بود و برای راه اندازی ظرفیت های تولیدی متوقف شده، همیت و جدیت بالایی داشت همین امر سبب شد که بیش از ٧ هزار واحد راکد به چرخه تولید کشور برگردند.
12- تحرکات دیپلماتیک بالا و فعال سازی سیاست همسایگی و دیپلماسی اقتصادی و پروند موثر با ائتلاف های نوظهور جهانی از جمله شانگهای، بریکس، اوراسیا، حضور در آفریقا و تعامل سازنده دیپلماتیک با کشورهای آفریقایی:
13- ایشان تلاش می کرد مقاصد دیپلماتیک را متنوع کند و در مقابل تفکری که قدرت جهان را در اختیار ٦ کشور می دانست، ایشان به خوبی توانست رویکرد چند جانبه و توزیع شده را در فضای بین الملل دنبال کند.
14- کشورهای بسیاری در جهان به ارتباط با ایران علاقه مند و امیدوار شدند و یخ روابط تک بعدی سیاسی شکسته شد و امروز زمینه بسیار مساعدی برای توسعه روابط اقتصادی بین المللی فراهم است.
15- ایشان به طور خاص در تعامل دیپلماتیک با کشور چین و روسیه، از ابتدای حضور دستاوردهایی کسب کرد از جمله تامین واکسن کرونا از چین و حل بحران کرونا در کشور یا فعالسازی بسته فایناس اول و دوم چین یا تعامل استراژیک با روسیه جهت راه اندازی کریدور شمال به جنوب ریلی و ...
16- رئیس جمهور شهید، با انواع حمایت ها از شرکت های دانش بنیان و جوانان فعال در عرصه اقتصادی، امید و اعتماد به نفس و انگیزه ایشان را ارتقا داد و تا حدی چشم انداز تاریک آینده را در اذهان جوانان فعال و دانش بنیان ها، ذوشن ساخت.
17- با شعار ساخت ٤ میلیون مسکن، عملا تحرک خوبی در حوزه تامین مسکن برای اقشار کم درآمد جامعه رقم خورد و با واگذازی زمین و تامین تسهیلات بانکی، بستر مناسبی برای خانه دار شدن اقشار ضعیف مهیا شد و امموز بیش از ٢ میلیون مسکن در مراحل مختلف تکمیل قرار دارند.
18- در دوره ایشان، قدرت گیری قابل توجه محور مقاومت در منطقه را نیز مشاهده می کنیم. دولت ایشان هماهنگیهای قابل توجهی را با فرماندهی و شخصیتهای نظامی کشورمان نیز داشت.
البته که شهید رئیسی و تیم سیاست خارجی ایشان در باز کردن برخی گرههای کور در حوزه روابط خارجی ایران نیز موفقیتهای قابل توجهی را کسب کردند.
نمونه این مساله را مثلا می توان در تنش زدایی از روابط ایران و عربستان و یا دیگر موارد مشابه مشاهده کرد. به طور خاص در جریان عملیات وعده صادق نیز شاهد بودیم که دولت شهید رئیسی کنشگری محوری را داشت. عملیاتی که معادلات تازه منطقه ای و بین المللی را به نفع کشورمان برقرار کرد».
پی نوشت:
1.سوره مبارکه الملک آیه ۱۰2. بیانات در دیدار اعضای همایش بینالمللی حضرت حمزه سیّدالشّهدا (علیه السّلام)۱۴۰۰/۱۱/۰۵
3.سوره مبارکه الأحزاب آیه ۲۳
4.بیانات در دیدار اقشار مختلف مردمبیانات در دیدار اقشار مختلف مردم ۱۳۹۵/۰۵/۱،
5. آیه 23 سوره احزاب
6. الخصال، ج۲، ص: ۳۷۶ الإختصاص، النص، ص: ۱۷۴ إرشاد القلوب إلى الصواب (للدیلمی)، ج۲، ص: ۳۵۳
7. سوره مبارکه الأحزاب آیه ۲۳
8.بحارالانوار مجلسی، ج۳۹، ص۵۶.
9.ابن شهر آشوب، المناقب، نشر علامه قم، چاپ اول، ۱۳۷۹ق، ج ۲، ص ۹۸
10. حجت الاسلام حسین درودی، کارشناس علوم تربیتی
11.آیه 30 سوره طه
12.آیه 31 سوره طه
13.تفسیر نور(10جلدى)، ج5، ص: 337
14.رهبر معظم انقلاب اسلامی 14 خرداد 1382 سالگرد امام خمینی
منابع:
فصلنامه راه ایراهیم : فصل اول روایت خدمت کاآمدی دولت مردمی ایران قوی، خرداد 1403https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=49537
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=49537
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=49537
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=49537
https://www.sobhesahel.com/news/113032
https://www.isna.ir/news/1403030603357
https://wiki.ahlolbait.com/آیه 38 سوره احزاب
https://wiki.ahlolbait.com/آیه 23 سوره احزاب
https://wiki.ahlolbait.comآیه 31 سوره طه
https://snn.ir/fa/news/74413