آشنایی با آیت الکرسی
آیه ۲۵۵ سوره بقره مجموعه ای از صفات جلال و جمال خداوند است که هم شامل صفات ذات خداوند از جمله وحدانیت، حیات، قیومیت، علم و قدرت و هم شامل صفات فعل او مانند مالکیت بر جهان هستی و شفاعت می شود. این آیه به دلیل جمله «وَسِعَ کُرسِیُّهُ السَّمواتِ و الارضَ» به «آیةالکرسى» معروف شده است. برخی آیه ۲۵۶ و ۲۵۷ سوره بقره را نیز جزو آن دانسته اند؛ اما برخی دیگر با توجه به روایات و شواهد آیة الکرسی تنها آیه ۲۵۵ بقره است. گفته شده این آیه در صدر اسلام و زمان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و ائمه (علیه السلام) نیز به آیةالکرسى معروف بوده است.از آنجا که شانزده مرتبه نام خدا و صفات او در این آیه مطرح شده است به همین سبب آیه الکرسی را شعار و پیام توحید خوانده اند. این آیه را هم شامل صفات ذات خداوند از جمله وحدانیت، حیات، قیومیت، علم و قدرت و هم شامل صفات فعل او مانند مالکیت بر جهان هستی و شفاعت دانستهاند.
مفسران ذیل واژه های این آیه از جمله الحی، القیوم و الکرسی مباحث مفصلی درباره حیات خداوند، وابستگی تمام هستی به خداوند و مراد از کرسی و عرش خداوند ارائه داده اند.
روایاتی درباره فضیلت آیت الکرسی
در کتاب مجمع البیان از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) روایت شده است سَید البشر آدم و سیّد العرب محمدٌ صلی الله علیه و آله ولا فخرَ و سید الفُرسِ سلمانٌ و سیدُ الروم صُهَیبٌ و سید الحبَشة بلالٌ و سیدالجبال الطُورُ و سیدُ الشّجر السّدر و سید الشهور الاشهر الحُرُم و سید الایام یوم الجمعة و سید الکلام القرآنُ و سید القرآن البقرة و سید البقرة آیةُ الکرسی.برترین بشر آدم و سید عرب محمد که فخری به آن نمی کنم و سید فارس ها سلمان، و سید روم ها صُهیب، و سید حبشی ها بلال و سید کوه ها طور، و سید درختان سدر، و سید ماه ها، ماه های حرام، و سید روز های هفته روز جمعه و سید کلام و گفتار قرآن و سید قرآن بقره و سید بقره آیة الکرسی می باشد.
در کتاب جامع الاخبار از امام باقر (علیه السلام) روایت شده است من قرأ آیة الکرسی مرة صرف الله عنه الف مکروه الدنیا و الف مکذوه الاخرة أیسره من مکروه الدنیا الفقر، و ایسره من مکروه الاخرة عذاب القبر.
هر کس یک مرتبه آیه الکرسی را قرائت کند دور می شود از او هزار مکروه و بدی از بدی های دنیا و هزار مکروه و بدی از بدی های آخرت، و ساده ترین مکروه دنیا فقر و ساده ترین بدی آخرت عذاب قبر است.
در کتاب مستدرک الوسائل از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است نّ لِکُلّ شی ء ذروَةٌ وَ ذروَةُ القرآن آیة الکرسی.
برای هر چیز فرد برتر و نقطه اعلا وجود دارد و آیه الکرسی اعلا و برتر قرآن است.
همچنین پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) فرمودند:
وقتی که خداوند تعالی فاتحه الکتاب یعنی سوره حمد و آیة الکرسی را نازل کرد، بر عرشش معلق کرد که هیچ چیزی بین این ها و خداوند حجاب نبود، پس خداوند فرمود: به عزت و جلالم قسم اگر بنده ای از بندگان من این آیات را بعد از هر نمازی قرائت کند من او را در حظیرة القدس و آنچه که در آن است، ساکنش میکنم.
آیت الکرسی را کی و کجا بخوانیم؟
در پاره ای از سفارشات ائمه معصومین علیهم السلام به قرائت این آیه در مکان یا زمان خاصی اشاره شده است از جملههنگام وضو گرفتن
امام باقر علیه السلام در این باره فرمود: هر کس در پی وضویش آیه الکرسی را قرائت نماید خداوند چهل سال ثواب عبادت را به او عطا میکند و چهل درجه بر درجات او افزوده میشود و او را با حوریان بهشتی تزویج می نماید.پس از نمازهای واجب
هرکس آیة الکرسی را بعد از هر نماز تلاوت کند هیچ چیز مانع ورود او به بهشت نمی شود الا مرگ.در وقت سجده گزاردن
امام باقر علیه السلام می فرمایند: هر کس در حال سجده آیه الکرسی را بخواند به آتش جهنم وارد نمی شود.روز های جمعه
روز جمعه، عید مسلمانان و برترین روز هاست. اعمال نیک در این روز پاداشی دو برابر خواهد داشت. از جمله اعمال نیک در این روز قرائت آیه الکرسی می باشد.و روایت است که امام سجاد علیه السلام صبحگاه و در تعقیب نماز صبح روز جمعه آیه الکرسی را می خواند تا ظهر و چون از نماز فارغ می شد به خواندن سوره انا انزلناه مشغول می شد.
در سفر
از امام صادق علیه السلام نقل شده است: اگر هر کسی آیة الکرسی را در سفر بخواند در هر شب سالم می ماند و سالم میماند آنچه را با اوست.بعد از نمازهای مستحب
امام صادق علیه السلام فرمود: هر کس سوره قل هو الله احد و انا انزلناه و آیة الکرسی را در هر رکعت نماز مستحبی بخواند بی تردید خداوند برتری کردار های آدمیان را برای او باز گشاید و او را توفیق دهد جز آن کس که همانند او و فزون تر از او تلاوت کند.موقع خواب
مام رضا علیه السلام فرمودند: هر کس هنگام خواب آیه الکرسی را تلاوت کند بخواست خدا به مرضی که او را فلج کند گرفتار نشود یعنی سکته نمی کند و هر کس بعد از هر نماز آنرا بخواند، گزنده ای به او آزار نرساند.روش های ختم آیت الکرسی
ختم آیت الکرسی دارای فواید زیادیست که در اینجا به تعدادی از آنها اشاره می کنیم:کثرت رزق و روزی
دوری از فقر
قبولی نزد خلایق و محبت نزد خلایق
ابطال اسحار
از بین بردن عوارض موجودات ماورایی
تحصین و حفظ
دور کردن شر دشمنان
تقویت روحانیت
تقویت کشف و بصیرت
نافع برای رسیدن به عرفان
همچنین در روایات و کتب دینی برای ختم آیت الکرسی چندین روش بیان شده است که به شرح ذیل می باشد
ختم آیت الکرسی برای مهر و محبت بین زوجین و حلال خود
برای حاجات مهم از جمله ایجاد مهر و محبت حلال آیه الکرسی را در هفت روز قبل از طلوع صبح قبل از اینکه با کسی حرفی بزنید بعد از نماز صبح رو به سمت قبله یازده بار بخوانید و در ما بین دو عین یعنی بین یشفع و عنده صلح و آشتی و محبت بین زوجین و برادران و خواهران را نیت کنید. که صد البته مودت و محبت ایجاد خواهد شد. مشروط بر اینکه در امر حلال باشد.گشاده روزی و دوری از فقر
آیه الکرسی را به عدد ابجد به نام خودتان باید بخوانید و تا سه روز باید این عمل را انجام دهیدمثلا نام حمید که عدد ابجد آن ۶۲ است و شما باید روزی ۶۲ بار به مدت سه روز ایه الکرسی را بدون وقفه بخوانید به نیت افزایش روزی و مال و دوری از فقر اگه این عمل را با اداب ان تا سه روز انجام دهید درهای فتح بر شما گشاده میشود و سعادت به شما رو میاره و فقر از زندگیتون دور خواهد شد.
تسخیر قلوب
اگر قصد دارید محبت کسی را به سوی خودتان جلب کنید یا این که کار مهمی دارید که قرار است یک نفر برای تان انجام دهد می توانید با استفاده از ختم ایه الکرسی به مراد دلتان برسید.ختم آیه الکرسی برای به دست آوردن دل افراد به این صورت است که:
در روز اول ماه قمری یک صلوات و یک بار آیه الکرسی را می خوانید.
در روز دوم دو صلوات و دو بار آیه الکرسی را می خوانید.
در روز سوم سه صلوات و سه بار آیه الکرسی را می خوانید.
این روند را ادامه می دهید و هر روز یک عدد به تعداد صلوات ها و آیه الکرسی ها اضافه می کنید تا به روز آخر ماه می رسید. اگر ماه قمری ۲۹ روز بود در روز آخر ۲۹ صلوات و ۲۹ بار آیه الکرسی را می خوانید و اگر ماه قمری ۳۰ روزه بود ۳۰ صلوات و ۳۰ بار آیه الکرسی را می خوانید.
در این ختم، آیه الکرسی را تا قسمت «وَ هُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ» می خوانید.
ختم آیت الکرسی بطریقه ده وقف
روش مجرب دیگر خواندن آیت الکرسی برای حاجات مهم از کتاب آیت الکرسی طلسم عظیم القدر حاج نصر بروجردی در کتب معتبره از کتابهای علما شیعه به نظر رسیده که در این آیه شریفه ده وقف است که هر کسی در وقت خواندن آن ده وقف را بجا بیاورد و سپس دعا کند دعای او مستجاب است.و قاعده به این نحو است. ابتدا از انگشت کوچک دست راست شروع کرده و به هر وقف یک انگشت را گره کند و به انگشت ابهام دست چپ ختم کنید
بین دو عین یعنی یَشْفَعُ (ذکر حاجت) و عِنْدَهُ هر حاجت خیری که بخواهد از خداوند متعال طلب کند و در میان دو میم یعنی یَعْلَمُ (ذکر حاجت) مَا بَیْنَ أَیْدِیهِمْ آنچه که در مقوله دفع شر باشد طلب کند و چون ده وقف تمام شود سه مرتبه سوره الم نشرح و سه مرتبه سوره قل هو الله احد را خوانده و سه بار صلوات بفرستید سپس سر به سوی آسمان کرده و ده بار سوره حمد را بخوانید به این روش که بعد از اتمام هر حمد یک انگشت گره کرده را بگشائید ابتدا از انگشت ابهام دست چپ شروع کرده و به انگشت کوچک دست راست که ابتدای گره کردن او بوده است یعنی عکس گره کردن انگشتان باید عمل کنید بعد از فتح تمام انگشتان به آسمان نظر کرده و بدمید و حاجت خود را از خالق خود طلب کنید به اجابت نزدیک است.
ختم آیت الکرسی برای حاجات مهم
اگر کسی را مهمی روی دهد بخواهد زود انجام و حل شود به صحرا رود که در آنجا هیچ کس نباشد خطی بر گرد خود بکشد روبه قبله با وضو با کمال خضوع و خشوع در آن دایره بنشید و ۷۰ بار آیت الکرسی را تا هوالعلی العظیم بخواند بدون شک در همان رزو جاجتش برآورده می شود به تجربه رسیده است.روش دیگری که برای این منظور ذکر شده است از این قرار است که ابتدای عمل روز پنج شنبه است و برای یک هفته ادامه می یابد. روز پنجشنبه بعد از نماز عشاء دو رکعت نماز بخوانید به نیت ختم آیت الکرسی آیت الکرسی را به تعداد ۱۴۲ مرتبه می خوانیم این روند ادامه دارد تا روز هفتم که آیت الکرسی را ۱۴۸ مرتبه می خوانیم سپس هزار مرتبه ذکر یا الله می گوییم.
صوت آیت الکرسی
متن آیت الکرسی با ترجمه
اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَهٌ وَ لاَ نَوْمٌخداست که معبودی به غیر از او نیست؛ زنده و برپادارنده است؛ نه خوابی سبک او را فرو میگیرد و نه خوابی گران
لَّهُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الأَرْض
آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است، از آنِ اوست
مَن ذَا الَّذِی یَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ یَعْلَمُ مَا بَیْنَ أَیْدِیهِمْ وَ مَا خَلْفَهُمْ
کیست آن کس که جز به اذن او در پیشگاهش شفاعت کند؟
آنچه در پیش روی آنان و آنچه در پشت سرشان است می داند.
وَ لاَ یُحِیطُونَ بِشَیْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء
و به چیزی از علم او، جز به آنچه بخواهد، احاطه نمی یابند.
وَسِعَ کُرْسِیُّهُ السَّمَاوَاتِ وَ الأَرْضَ وَ لاَ یَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا
کرسی او آسمانها و زمین را در بر گرفته، و نگهداری آنها بر او دشوار نیست
وَ هُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ
و اوست والای بزرگ.
لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ قَد تَّبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ
در دین هیچ اجباری نیست. و راه از بیراهه بخوبی آشکار شده است.
فَمَنْ یَکْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ یُؤمِن بِاللّهِ
پس هر کس به طاغوت کفر ورزد، و به خدا ایمان آورد
فَقَدِ اسْتَمْسَکَ بِالْعُرْوَهِ الْوُثْقَیَ لاَ انفِصَامَ لَهَا
به دستاویزی استوار، که آن را گسستن نیست، چنگ زده است.
وَاللّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ
و خداوند شنوای داناست.
اللّهُ وَلِیُّ الَّذِینَ آمَنُواْ یُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَی النُّوُرِ
خداوند سرور کسانی است که ایمان آورده اند.
آنان را از تاریکیها به سوی روشنایی به در می برد
وَالَّذِینَ کَفَرُواْ أَوْلِیَآؤُهُمُ الطَّاغُوتُ
و [لی ] کسانی که کفر ورزیده اند، سرورانشان همان عصیانگران طاغوتند
یُخْرِجُونَهُم مِّنَ النُّورِ إِلَی الظُّلُمَاتِ
که آنان را از روشنایی به سوی تاریکی ها به در می برند.
أُوْلَئِکَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ
آنان اهل آتشند که خود، در آن جاودانند.
منبع: سایت راسخون