من هاي در من
آشنايي با خود فيزيکي، خود معنوي، خودآرماني، خود اجتماعي و خود واقعي
با بررسي ديدگاه مكاتب و اعتقادات گوناگون ، از جمله مكاتب الهي و به ويژه اسلام، متوجه اين موضوع ميشويم كه همگي آنها همه افراد را به تدبر و تفکر در خويشتن فراخواندهاند. چنين به نظر ميرسد انسان هرچه بيشتر خود را بشناسد و درك بهتري از ويژگيهاي خود داشته باشد، احتمال رشد، استقلال و اعتماد به نفس را در خود افزايش ميدهد و زمينه را براي پذيرش بهتر ديگران آماده ميكند. بنابراين خودآگاهي مقدمه ارتباط موثر با ديگران است، چراكه باوجود تفاوتهاي فردي فراوان، انسانها ويژگيهاي مشابه و زيادي با هم دارند. به عنوان مثال هر فردي نيازمند حفظ و تقويت عزت نفس خويشتن است و تخريب عزت نفس در هر فرد ميتواند احساس شديد حقارت و در نتيجه اضطراب را به همراه داشته باشد. اگر شخص چنين فرآيندي را در درون خود تشخيص داده باشد، پيامدهاي آن را در ديگران نيز درك خواهد كرد. اين امكان نيز وجود دارد كه آگاه نبودن از خصوصيات و استعدادهاي خود، سرچشمه تعارضهاي فراوان و زمينه شكستهاي اصلي زندگي انسان باشد. بنابراين ضروري است اشخاص تلاش كنند تا ويژگيهاي اصلي شخصيت (افكار، باورها، ارزشها، هيجانات، تمايلات و آرمانهاي) نقاط قوت و ضعف و مهارتهاي خويش را كشف و در جهت مديريت آنها كوشش كنند.
خودآگاهي در تصميمگيريهاي مهم و سرنوشتساز زندگي همانند ازدواج، انتخاب شغل و... نيز نقش بسيار حياتي ايفا ميکند.
خودآگاهي يعني بررسي واقعگرايانه باورها، ارزشها، احساسات، آرمانها و تواناييهاي بالقوه و بالفعل خود و استفاده از آنها در تصميمگيريها به گونهاي كه به نفع خود و روابطمان با ديگران باشد. در واقع مهارتي است كه به حس پرورش يافتهاي از عزت نفس منجر خواهد شد. در واقع آگاهي از خود روندي مداوم و استنتاجي است كه طي آن متوجه ميشويم كه هستيم.
خود چيست؟
خود فيزيكي
خود واقعي
خود آرماني
خود اجتماعي
خود معنوي
تمرين خودشناسي
گاه بايد اين پرسشها را از خود بپرسيم:
2) كدام مشخصههاي ظاهري ما شباهت زيادي به ويژگيهاي شخصي دارد كه خيلي از او خوشمان ميآيد؟ و دوست داريم كدام ويژگيهاي ما تغيير پيدا كند؟
3) كدام مشخصههاي ظاهري ما شباهت زيادي به ويژگيهاي ظاهري والدين ما دارد؟
• يك ورق كاغذ را برداشته و در جايگاه سوم شخص توصيفي از خود بنويسيم. براي مثال: «احمد احمدي مردي است بلند قد كه تا مقطع ليسانس درس خوانده و...»
• سعي كنيد بدون ويرايش و با سرعت در مدت 5 دقيقه اين كار را انجام دهيد. بعد از اين تمرين يك بار ديگر به شكل اول شخص اين كار را انجام دهيد. براي مثال: «من مردي بلندقد هستم كه تا مقطع ليسانس درس خواندهام و...»
• در تمريني ديگر نام دو نفر از افرادي را كه بسيار ميپسنديد يادداشت كرده و تلاش كنيد ويژگيهاي شخصيتيِ مثبت و جذابي كه دارند را فهرست كرده و سپس ويژگيهاي شخصيتي خود را با آنان مقايسه كنيد. كدام ويژگيهاي خود را مايليد تغيير دهيد؟
• در تمريني ديگر ميتوانيد نام چند نفر (مثل يك معلم يا استاد، همكار، يكي از والدين، فرزندان و يا خواهر و برادر خود) را يادداشت كرده و توصيف كوتاهي از حضور خود در مقابل هر يك از اين اشخاص را بنويسيد. براي مثال: «آيا با آنان احساس آرامش ميكنم يا خير؟ وقتي با آنان صحبت ميكنم بيشتر از چه كلماتي استفاده ميكنم؟ و...»
• گاه بايد از خود بپرسيم:
1) چه چيزهايي براي من ارزش محسوب شده و يا به چه چيزهايي اعتقاد دارم؟
2) آرزو داريد شبيه چه كسي شويد و چرا؟
3) ميخواهيد چه كاري انجام دهيد؟ نحوه انجام آن چگونه است؟ اين كار با كدام يك از ارزشهاي شما انطباق دارد؟
4) بهترين استفادهاي كه از وقت خود ميتوانيد انجام دهيد، چيست؟
• فهرستي از افرادي كه شما را ميشناسند تهيه كرده و از هر كدام بخواهيد سه ويژگي مثبت يا سه مهارت را كه در شما سراغ دارند بگويند تا يادداشت كنيد.
• فرض كنيد با چند تن از دوستان خود قرار گذاشتهايد همديگر را بعد از پنج سال در يك رستوران ملاقات كنيد، تصور كنيد در آن موقع شما در چه وضعيتي هستيد. ميخواهيد چه خصوصيات جديدي در شخصيت شما اضافه شده باشد؟ ميخواهيد درآمدتان چقدر شده باشد؟ در زندگي خانوادگيتان چه تغييراتي بهوجود آمده باشد؟ و...
• از خود بپرسيد اگر فقط شش ماه به پايان زندگيتان باقي مانده باشد، در اين فرصت باقيمانده چه كارهايي را انجام ميدهيد.
منبع : http://salamat.com
/ج