ویژگیهای لباس ملی
نويسنده:بهيه خوشنويسان
لباس ملي بايد چگونه باشد؟
در واقع بايد گفت که لباس ملي با هر لباسي تفاوت دارد. براي طراحي لباس ملي نميتوان تنها روي يکي از مولفههاي طراحي تمرکز داشت و ساير موارد موثر را کنار گذاشت. لباس ملي پوشش خاصي است که بايد پشتوانه سنت و تاريخ را همراه خود داشته باشد. علاوه بر آن، لباس ملي بايد بتواند سليقهها و باورهاي مردم را نيز پوشش دهد و تامين کند و اگر اين اتفاق به درستي صورت نگيرد، اين پوشش از سوي جامعه پذيرفته نخواهد شد.
اگر لباسي که طراحي ميشود، تنها مولفههاي زمان حال را مدنظر داشته باشد، حتي در عين زيبايي نميتواند داراي پشتوانه ملي باشد. اين لباس (لباس ملي) در هر قومي بايد با مولفههاي تاريخي گره خورده و صددرصد برگرفته از گذشته آن قوم باشد.
نمونه بارز اين لباسها را ميتوان در پوشش مردم مناطقي از کشور هند يا چين ديد که هنوز از لباسهاي ملي خود استفاده ميکنند. اين لباسها در اين کشورها، پشتوانهاي هزاران ساله دارند. مردم هم آن را پذيرفتهاند و قصد ندارند محتوا و فرم آن را دچار تغيير کنند. به همين دليل است که پوشش ملي آنها همچنان پابرجا مانده است.
ممکن است بتوان با استفاده از مولفههاي سنتي و ملي، طرحهاي جديدي براي پوشش ارايه کرد که به نوعي مطابق زيباييشناسيهاي امروز باشد ولي اين پوشش نميتواند لباس ملي تلقي شود. لباس ملي ما هم نميتواند فارغ از اين قواعد باشد و بايد باور، سنتها و عقايد ايرانيان را دربربگيرد. اما متاسفانه در حال حاضر وقتي در مورد لباس ملي صحبت ميشود فقط مواردي خاص در آن درنظر گرفته ميشود و طراحان لباس از بسياري از مولفهها غافل ميمانند به همين دليل هم بيشتر آنها محکوم به شکست هستند.
لباس ملي درواقع يک طرح ملي است و بايد بسياري موارد را در چارچوب قانون در آن لحاظ کرد. به نتيجه رسيدن اين طرح نياز به يک مديريت جامع و کار فراوان دارد که بدون حمايتهاي دولتي چه از لحاظ مادي و چه معنوي اين کار امکانپذير نخواهد بود.
پي نوشت ها :
*طراح لباس و مدرس دانشگاه علم و فرهنگ
ae