وقتي نفس ميكشي، دهانـت را ببند!
ترجمه: عباس منتظري
عوارض تنفس دهاني بر صورت و فک
عوارض تنفس دهاني را بيش از همه دندانپزشکان احساس ميکنند و ممکن است تشخيص اوليه آن را دندانپزشکتان به شما بگويد. خشکي دهان، افزايش پوسيدگي دندانها، خشکي لبها، التهاب و بيماريهاي لثه به دليل تغيير پوشش طبيعي ميکروبي دهان، بوي بد دهان و اثر سوء روي فرم فکها و صورت از عوارض مهم تنفس دهاني است، بازماندن مداوم دهان، فشار جانبي روي فک بالا را نيز افزايش ميدهد.
همچنين اگر تنفس شديد دهاني در طول سالهاي رشد -از کودکي تا زمان بلوغ- ادامه داشته باشد، فک بالا ميتواند دچار تنگي يا کاهش عرض شده و سقف دهان عميق و کام گنبديشکل شود که ميتواند روي تيغه بيني فشار بياورد و انحراف بيني ايجاد کند. همه اين عوارض مجددا تنفس دهاني را تشديد ميکنند. نکته ديگر اينکه باز ماندن مداوم دهان، موقعيت زبان و شکل فک پايين را هم ميتواند تغيير دهد و صورت، حالت دراز و کشيده پيدا ميکند. از سوي ديگر، فردي که دچار تنفس دهاني است، براي آنکه راحتتر نفس بکشد سر خود را به عقب خم ميکند و اين مساله روي اندام او اثر منفي ميگذارد.
لوزه سوم و تنفس دهاني
تنفس دهاني و اختلال تکلم
راهحل
جالب است بدانيد که علت اصلي بسياري از جراحيهاي بيني همين تنفس دهاني به دليل اختلالهاي ساختاري است. اما اگر تنفس دهاني، صرفا از روي عادت باشد، براي درمان از يک روش تمريني استفاده کنيد؛ يک تکه کاغذ را بين لبها نگه داريد و از بيني تنفس کنيد. به محض باز کردن دهان کاغذ ميافتد و شما نسبت به تنفس دهاني خود آگاه ميشويد. اين تمرين به تدريج تنفس دهاني عادتي را رفع ميکند.
نظر متخصص/ دکتر الهيار گرامي*
اختلال در رشد سينوسهاي فک با تنفس دهاني
اگر کودک به جاي تنفس با بيني از راه دهان تنفس کند، مشکلاتي براي دهان و لثه او ايجاد خواهد شد. خشکي مداوم دهان و لثهها، مشکلات لثه و تنگي فک بالا از عوارض مهم تنفس از راه دهان است که ميتواند مقدمهاي براي بروز ناهنجاريهاي فکي دنداني براي کودک و نياز به انجام ارتودنسي و مرتب کردن دندانها در آينده باشد.
پي نوشت ها :
* متخصص ارتودنسي
منبع:www.salamat.com/ع