معرفي AMD 890FX
اگر قصد داريد يک پلتفرم کامل دسک تاپ بخريد( يکي از آن پيکره بندي هايي که داراي اجزاء و قطعات کامپيوتري با اسامي جالب هستند و يک پردازنده، کارت گرافيکي، و چيپ ست با کارآيي بالا را در خود جمع مي کنند)،عجيب نيست که به دنبال جديدترين قطعات باشيد. در اين زمينه، پردازنده، بيش ترين توجه را به خود جلب مي کند و اين امر به واسطه Benchmark هايي که اندازه گيري آن ها ساده است، مثل سرعت ساعت و تعداد هسته ها صورت پذيرفته است. کارت گرافيکي نيز يکي از قطعات جذاب محسوب مي شود که جديدترين تکنولوژي هاي موجود و توان پردازشي موازي بالا و قدرت رندرينگ تصاوير را براي کامپيوترها فراهم مي آورد. و چه کسي است که به overclocking اين قطعات علاقه نداشته باشد؟
متأسفانه اين چيپ ست که خيلي از افراد در پلتفرم دسک تاپ اهميتي براي آن قائل نيستند و آن را ناديده مي گيرند. چيپ ست بخش اعظم فعاليت خود را در پس زمينه انجام مي دهد و قطعات ديگر را به هم متصل مي کند و داده ها را بين چيپ ها عبور مي دهد. هر چند Overclockerها و خوره هاي کامپيوتر از اهميت چيپ ست براي تحويل کارآيي کلي سيستم آگاه هستند. با در نظر گرفتن اين نکته، معرفي اخير 890FX توسط کمپاني AMD براي بازار دسک تاپ يک بخش مهم از پلتفرم Leo اين کمپاني به شمار مي رود.
آدام کوزاک، مدير بازاريابي پلتفرم در AMD مي گويد:« 890FX، محصول سطح بالاي ما محسوب مي شود. OEMهايي که اين بردهاي 890FX را توليد مي کنند از بهترين بهترين ها در ساخت آن ها استفاده مي کنند.»
چيپ ست 890FX جايگزيني براي چيپ ست 790FX سال گذشته در بازار محسوب مي شود. 890FX يکي از چهار چيپ ستي است که کمپاني AMD در بين خانواده سري 8 چيپ ست هاي خود معرفي کرده است.890FX چيزي بيش از يک چيپ ست جريان عادي است که از کارت گرافيکي مجتمع استفاده مي کند. چيپ ست 880G يک يونيت entry level که شامل يک پردازنده گرافيکي( GPU) آن برد کم مصرف که بر روي 890FX يافت مي شود است. ( چيپ ست 880G شامل يک کارت گرافيکي Radeon HD 4250 مجتمع است در حالي که 890GX از يک Radeon HD 4290 برخوردار است). چيپ ست 870 مي تواند از يک کارت گرافيکي منفرد استفاده کند و از 890FX بسيار ارزان تر است. کوزاک مي گويد:« 890FX براي آن هايي است که همه چيز را يک جا مي خواهند،آن هايي که به دنبال بهترين مسير ارتقاء براي سيستم خود هستند. 890FX داراي يک هيت سينک عالي براي overclocking است. شما با گزينه هاي کاملاً متفاوتي مواجه هستيد.»
890GX که به طور رسمي در اوايل ماه مارس معرفي شد 890FX را دو ماه بعد به دنبال خود آورد. هدف AMD از توليد 890GX ارائه آن به مشترياني بود که به دنبال چيزي بيش از يک مادربرد متوسط داراي کارت گرافيکي مجتمع هستند. ضمناً چيپ ست 890FX از چندين کارت گرافيکي پشتيباني مي کند زيرا هدف AMD از توليد اين چيپ ست، بازار کاربران high-end بوده است. مادربردهاي سطح بالاي OEMها که داراي سوکت AM3 هستند 890FX را بر روي خود جاي خواهند داد. کوزاک مي گويد:« 890FX براي بازي عالي است . 890FX در مقايسه با 890GX از قابليت توسعه بيش تري برخوردار است.»
کوزاک در اين باره مي گويد:« 890FX SB850 southbridge اولين نمونه ي داراي درگاه SATA 6Gbps است. ما مي توانيم از 6 ديسک سخت در SATA6Gbps پشتيباني به عمل آوريم. برخورداري محلي از اين امکان به ما اجازه مي دهد از تمام پهناي باند داخل چيپ ست برخوردار شويم.»
SATA6Gbps يک مشخصه جديد براي اينترفيس ديسک را معرفي مي کند و در نهايت جايگزين SATA 3Gbps خواهد شد. SATA6Gbps با مشخصات اينترفيس ديسک SATA 3Gbps و 1.5Gbps سازگار است.
مشخصات جديد براي ديسک هاي سخت نوعاً قبل از اين که خود محصولات به بازار عرضه شوند ارائه مي گردند و هر دو نوع ديسک سخت يعني ديسک هاي سنتي مبتني برپلاتر و درايوهاي NAND از قبل در دسترس عموم قرار داشته اند. بنابراين با ساخت 890FX با پشتيباني از مشخصات جديد، 890FX به خوبي براي آينده آماده شده است. با اينترفيس جديد، 890FX براي پرهيز از ايجاد گلوگاه هاي درايو ذخيره سازي به خوبي مجهز شده است.
پيکره بندي هاي حافظه در 890FX به DDR3 محدود خواهند بود.نسل هاي قبلي چيپ ست ها، هم از پيکره بندي DDR2 و هم از DDR3 پشتيباني مي کردند.
از 42 خط PCI-E 2.0 متصل به northbridge چيپ ست AMD 35، 890FX خط را براي کارت هاي گرافيکي افزودني حفظ کرده است.
يکي از ويژگي هايي که نمي توانيد در SB850 پيدا کنيد، پشتيباني محلي از USB 3.0 است. هرچند که بسياري از توليد کنندگان مادربرد نظير Gigabyte و MSI، کنترل کننده هاي ثالث را در داخل مادربردهاي 890FX خود گنجانده اند.
TDP( thermal design power) چيپ ست 890FX در مقايسه با 10 وات چيپ ست 790FX حدود 19.8 وات است. هرچند چيپ ست 890FX از يک IOMMU يا input/output memory management unit استفاده مي کند که از مزاياي مجازي سازي بهره برداري مي نمايد.
پيکره بندي چيپ ست يکي از مواردي است که AMD و اينتل کمي در آن با هم تفاوت دارند. با 890FX کمپاني AMD به استفاده از يک ست آپ سنتي دو چيپ با دو( northbridge 890FX) و ( souhtbridge SB850) ادامه مي دهد. در حالي که اينتل در حال شروع به استفاده از يک پيکره بندي تک چيپ است. AMD هنوز رسماً اعلام نکرده که آيا چيپ آتي اين کمپاني به استفاده از پيکره بندي دو چيپ ادامه مي دهد يا به چيپ ست تک چيپي روي خواهد آورد بنابراين مشاهده چگونگي توسعه چيپ ست هاي آينده بسيار هيجان انگيزخواهد بود.
AMD، يک رويداد زنده از طريق وب را در اواخر آوريل برگزار کرد که کوشش هاي عمده براي overclocking با استفاده از Phenom II X6 و 890FX را از سرتاسر دنيا به نمايش مي گذاشت.( براي مشاهده نتايج اين رويداد و برخي از عکس هاي مربوط به سيستم هاي خنک کننده به آدرس www.bit.ly/cxwno مراجعه کنيد).
Solotko مي گويد:« اين، تعداد مشخصات گنجانده شده در اين کلاس برد است که 890FX را براي علاقه مندان جذاب ساخته است. اين پلتفرم از قبل خود را به عنوان يک پلتفرم enthusiast به اثبات رسانده است».
( A حافظه DDR3 با سرعت 1333MHz کار مي کند. برخلاف چيپ ست هاي سري 7 کمپاني AMD، چيپ ست 890FX از حافظه DDR2 پشتيباني نمي کند.)
( B چيپ ست 890FX شامل PCI-E 2.0 42 و 11 موتور بر روي northbridge است.( هر وسيله اي که از طريق PCI Express 2.0 به چيپ ست متصل کنيد به موتور خودش نياز دارد). با وجود 32 خط PCI-E که به کارت گرافيکي متصل به northbridge اختصاص يافته، طراحان مادربردها مي توانند پيکره بندي هاي گوناگوني براي کارت گرافيکي انتخاب کنند که شامل آن هايي که در اين جا نشان داده شده است نيز مي شود. همانند چند سال گذشته، چندين کارت گرافيکي از تکنولوژي ATI CrossFireX کمپاني AMD بهره برداري خواهند کرد. به عنوان مثال سازنده مادربرد مي تواند چهار شکاف کارت گرافيکي با 8 خط براي هريک را در مادربرد قرار دهد. براي يک پيکره بندي سه شکافه، شما بايد داراي يک پيکره بندي 8×1 و 8×2 باشيد. با دو شکاف، شما بايد يک جفت پيکره بندي x16 داشته باشيد( همان گونه که در خط هاي نقطه چين قرمز رنگ نشان داده شده است). يک شکاف کارت گرافيکي نيز از نظر تکنيکي امکان پذير است، اگرچه در يک مادربرد 890FX امري بسيار بعيد به نظر مي رسد.
کوزاک معتقد است: شما مادربردهاي زيادي را خواهد ديد که داراي بيش از دو شکاف براي کارت گرافيکي خواهند بود. اين تعداد معمولاً 3،4،5 يا حتي شش شکاف خواهد بود.
علاوه بر 32 خط اختصاص يافته به کارت گرافيکي، AMD 10 خط PCI-E 2.0 اضافي نيز بر روي Northbridge در نظر گرفته است. اين خط هاي اضافي( که با GPP در اين دياگرام نشان داده شده اند) به شکل مجموعه اي از 4 خط( سمت چپ 1x4) و 6 خط منفرد( سمت راست، 6x1) گروه بندي شده اند. ابزار صوتي و کنترلرهاي شبکه سازي از اين 10 خط اضافي PCI-E 2.0 استفاده خواهند کرد.
علاوه بر اين، کنترلرهاي USB 3.0 از طريق اين 10 خط مي توانند به Northbridge دسترسي پيدا کنند و throughputي معادل 500MBps را ارائه نمايند. 890FX فاقد پشتيباني محلي از Usb 3.0 در چيپ ست است، بدين معنا که ابزار USB 3.0 مجبور هستند از طريق اين 10 خط اضافي PCI-E 2.0 عمل کنند. کوزاک مي گويد USB 3.0 بر روي اين برد به شکل بيروني است.
( C با وجود 14 درگاه USB 2.0، سازندگان مادربرد گزينه هاي متعددي براي ايجاد انعطاف پذيري براي اتصالات USB در اختيار دارند.
( D همانند 790FX، southbridge چيپ ست 890FX از صداي HD و اينترفيس PCI خودش پشتيباني مي کند. E با وجود سوکت AM3، کمپاني AMD انعطاف پذيري بسيار زيادي را براي توليد کنندگان مادربرد فراهم کرده است. مادربردهايي که براساس چيپ ست 890FX ساخته مي شوند سازگاري با هر نوع پردازنده فعلي AMD را ارائه مي کنند که اين موضوع به کاربران امکان مي دهد پردازنده هاي سوکت +AM2 را بر روي اين نوع ماردبردها نصب کنند. مادربردهاي مبتني بر چيپ ست 890FX با پردازنده شش هسته اي PHENOM II X6 نيز سازگار خواهند بود.
( F پردازنده و NORTHBRIDGE مي توانند داده ها را از طريق لينک HYPER TRANSPORT 3.0 با سرعتي تا 5.2GTPS يا حداکثر سرعت ساعت 2.6GHZ ارسال کنند. کوزاک مي گويد: HT3 دست کاري شده است. اين بدان معنا است که شما حالا مي توانيد به سرعت هاي بالاتري دست پيدا کنيد. شما مي توانيد به راحتي 2.6GHZ را بر روي اين برد به دست آوريد.
(G علاوه بر پشتيباني از NORTHBRIDGE، 1333-DDR3 چيپ ست 890FX به عنوان هاب کنترلر براي بسياري از خط هاي PCI-E 2.0 مادربرد عمل مي کند. NORTHBRIDGE همچنين داده ها را عبور مي دهد و ارتباط بين پردازنده و SOUTHBRIDGE را فراهم مي کند.
( H اينترکانکت چيپ ست که ALINK EXPRESS III نام دارد پهناي باند معادل 4GBPS را فراهم مي آورد. با پشتيباني چيپ ست 890FX از SATA 6GBPS و اترنت گيگابيت، و با پشتيباني اضافي از USB 3.0 بيروني، يک اتصال پر سرعت بين NORTHBRIDGE و SOUTHBRIDGE براي انتقال حجم زيادي از داده ها با حداکثر سرعت ممکن بسيارمهم است.
(SOUTHBRIDGE I چيپ ست 890FX حالا شامل پشتيباني از SATA 6GBPS است.
( AMD J دو خط اضافي PCI-E 2.0 را براي SOUTHBRIDGE در نظر گرفته و آن ها با نرخ سرعت 5GTPS براي ابزار توسعه کار خواهند کرد.
( K چيپ ست 890FX با وجود شش خط SATA 6GBPS آماده استفاده از ابزار ذخيره سازي مدرن و برآورده نمودن نيازمندي سرعت آن ها است. اين خط هاي SATA 5GBPS مي توانند براي ارائه سرعت هاي انتقال تا 3.6GBPS با همديگر تلفيق شوند( در حدود 600MBPS براي هريک).
اين شش درگاه SATA از AHCI 1.2 و نرم افزار RAID 0/1/5/10 پشتيباني مي کنند.
( L پشتيباني از PATA و اترنت گيگابيت در چيپ ست 890FX گنجانده شده که در تمام چيپ ست هاي مدرن امري بديهي و عادي محسوب مي شود.
IOMMU کمپاني AMD شبيه به تکنولوژي VT-D اينتل است. ساير چيپ ست هاي سري 8 کمپاني AMD فاقد IOMMU هستند. درواقع AMD درگذشته قابليت IOMMU را فقط بر روي چيپ ست هاي سرور ارائه کرد. IOMMU پشتيباني نرم افزار سطح سيستم را براي موارد زير فراهم مي کند:
ابزار 32 بيت I/O قديمي بر روي سيستم هاي 64 بيتي.
جلوگيري از دسترسي به انتقال هاي DMA يا Direct memory System توسط ابزار جانبي
دسترسي سيستم عامل ماشين مجازي مهمان به برخي از ابزار I/O
وقتي يک وسيله I/O قصد دارد داده ها را از روي حافظه سيستم بخواند يا بر روي آن بنويسد، IOMMU اجراي اين فرمان را در ميانه راه متوقف و مشخص مي کند که آيا بايد اجازه دسترسي به آن ابزار را بدهد و در عين حال مکان دقيق حافظه سيستم را که آن وسيله ممکن است به آن دسترسي يابد نيز مشخص مي نمايد.
همانگونه که در اين شکل مي بينيد، IOMMU بين هر وسيله I/O و کنترلر حافظه جاي مي گيرد. IOMMU از يک TLB يا translation lookaside buffer که يک cache در پردازنده است که سخت افزار مديريت حافظه براي افزايش سرعت ترجمان هاي آدرس مجازي از آن بهره مي گيرد استفاده مي کند.
وقتي AMD چيپ ست 890FX و پردازنده هاي Phenom II X6 را در کنار هم قرار داد يک پلتفرم enthusiast بسيار قدرتمند به نام Leo ايجاد کرد. AMD به طور رسمي پلتفرم Leo را معرفي نکرده، گرچه طي Financial Analysts Day در اواخر سال 2009 leo را در نقشه راه پردازنده ها و پلتفرم هاي خود ليست کرد. جدولي که در اين جا آمده طي Financial Analyst day منتشر شد و اجزايي که هر پلتفرم را تشکيل مي دهند به نمايش مي گذارد.( در بخش مربوط به Leo در اين شکل، RD890 کد رمز AMD براي Northbridge چيپ ست thunban، 890FX کد رمز پردازنده Phenom II X6 و Radeon HD 5800 GPU، قابليت DirectX 11 کارت هاي گرافيکي است).
در سال هاي اخير، AMD پلتفرم هاي Dragon و Spider خود را معرفي کرده است. Spider که در اواخر سال 2007 معرفي شد يک پردازنده چهار هسته اي Phenom، يک کارت گرافيکي Radeon HD 3800 و يک چيپ ست سري 7 را با هم تلفيق مي کرد. Dragon که AMD در اوايل سال 2009 به بازار معرفي کرد از توانمندي و قدرت يک پردازنده Phenom II چهار هسته اي، چيپ ست 790FX کمپاني AMD، و يک کارت گرافيکي Radeon HD 4800 بهره مي گرفت.
علاوه براين قطعات اصلي، AMD طرح هايي براي لحاظ نمودن چند ويژگي ديگر در پلتفرم Leo دارد که شامل موارد زير مي شود:
AMD Fusion: از طريق اينترفيس Fusion، کاربران مي توانند overclocking و مديريت مصرف انرژي را کنترل مي نمايند. Fusion کنترل محدودي بر روي سيستم عرضه مي کند و enthusiastهاي جدي استفاده کنند. AMD Fusion کاربراني که مي خواهند حداقل دردسر را داشته باشند هدف قرار داده است.
AMD OverDrive: يوتيليتي OverDrive به کاربران اجازه مي دهد سيستم هاي خود را از طريق يک اينترفيس مبتني بر ويندوز براي Overclocking دست کاري کنند.
BEMP(Black Edition Memory profiles): کمپاني AMD يوتيليتي BEMP را با چيپ ست 890FX ارائه کرد که توانايي استفاده از مقاديرازپيش تعريف شده حافظه ي را براي گستره اي از گزينه هاي کاربردي فراهم مي کند. از طريق مقادير BEMP، کاربران مي توانند فرکانس حافظه را افزايش دهند، زمان بندي ها را کاهش دهند، و فرکانس Northbridge را افزايش دهند.
کوزاک مي گويد: 890FX پلتفرم پيش رو براي BEMP به شمار مي رود. اين پروفايل ها حقيقتاً شما را قادر مي کنند به فراتر از سرعت هاي تعريف شده حافظه برسيد. سيمون سولوتکو نيز مي گويد: DDR3 تنظيمات بسيار زيادي دارد که مي توان آن ها را به شکل دستي تنظيم کرد.
تکنولوژي Turbo Core: تکنولوژي Turbo Core در پردازنده هاي Phenom II X6 يک نوع افزايش کارآيي را در برنامه هاي کاربردي که از Threadهاي متعدد پشتيباني نمي کنند، فراهم مي آورد. در اين برنامه هاي کاربردي، Turbo Core نيمي از شش هسته را در يک وضعيت idle قرار مي دهد و سرعت ساعت سه هسته ديگر را به منظور فراهم نمودن کارآيي اضافي تقويت مي کند.
منبع:نشريه بزرگراه رايانه، شماره 132.
متأسفانه اين چيپ ست که خيلي از افراد در پلتفرم دسک تاپ اهميتي براي آن قائل نيستند و آن را ناديده مي گيرند. چيپ ست بخش اعظم فعاليت خود را در پس زمينه انجام مي دهد و قطعات ديگر را به هم متصل مي کند و داده ها را بين چيپ ها عبور مي دهد. هر چند Overclockerها و خوره هاي کامپيوتر از اهميت چيپ ست براي تحويل کارآيي کلي سيستم آگاه هستند. با در نظر گرفتن اين نکته، معرفي اخير 890FX توسط کمپاني AMD براي بازار دسک تاپ يک بخش مهم از پلتفرم Leo اين کمپاني به شمار مي رود.
معرفي 890FX
آدام کوزاک، مدير بازاريابي پلتفرم در AMD مي گويد:« 890FX، محصول سطح بالاي ما محسوب مي شود. OEMهايي که اين بردهاي 890FX را توليد مي کنند از بهترين بهترين ها در ساخت آن ها استفاده مي کنند.»
چيپ ست 890FX جايگزيني براي چيپ ست 790FX سال گذشته در بازار محسوب مي شود. 890FX يکي از چهار چيپ ستي است که کمپاني AMD در بين خانواده سري 8 چيپ ست هاي خود معرفي کرده است.890FX چيزي بيش از يک چيپ ست جريان عادي است که از کارت گرافيکي مجتمع استفاده مي کند. چيپ ست 880G يک يونيت entry level که شامل يک پردازنده گرافيکي( GPU) آن برد کم مصرف که بر روي 890FX يافت مي شود است. ( چيپ ست 880G شامل يک کارت گرافيکي Radeon HD 4250 مجتمع است در حالي که 890GX از يک Radeon HD 4290 برخوردار است). چيپ ست 870 مي تواند از يک کارت گرافيکي منفرد استفاده کند و از 890FX بسيار ارزان تر است. کوزاک مي گويد:« 890FX براي آن هايي است که همه چيز را يک جا مي خواهند،آن هايي که به دنبال بهترين مسير ارتقاء براي سيستم خود هستند. 890FX داراي يک هيت سينک عالي براي overclocking است. شما با گزينه هاي کاملاً متفاوتي مواجه هستيد.»
890GX که به طور رسمي در اوايل ماه مارس معرفي شد 890FX را دو ماه بعد به دنبال خود آورد. هدف AMD از توليد 890GX ارائه آن به مشترياني بود که به دنبال چيزي بيش از يک مادربرد متوسط داراي کارت گرافيکي مجتمع هستند. ضمناً چيپ ست 890FX از چندين کارت گرافيکي پشتيباني مي کند زيرا هدف AMD از توليد اين چيپ ست، بازار کاربران high-end بوده است. مادربردهاي سطح بالاي OEMها که داراي سوکت AM3 هستند 890FX را بر روي خود جاي خواهند داد. کوزاک مي گويد:« 890FX براي بازي عالي است . 890FX در مقايسه با 890GX از قابليت توسعه بيش تري برخوردار است.»
SATAي فوق سريع
کوزاک در اين باره مي گويد:« 890FX SB850 southbridge اولين نمونه ي داراي درگاه SATA 6Gbps است. ما مي توانيم از 6 ديسک سخت در SATA6Gbps پشتيباني به عمل آوريم. برخورداري محلي از اين امکان به ما اجازه مي دهد از تمام پهناي باند داخل چيپ ست برخوردار شويم.»
SATA6Gbps يک مشخصه جديد براي اينترفيس ديسک را معرفي مي کند و در نهايت جايگزين SATA 3Gbps خواهد شد. SATA6Gbps با مشخصات اينترفيس ديسک SATA 3Gbps و 1.5Gbps سازگار است.
مشخصات جديد براي ديسک هاي سخت نوعاً قبل از اين که خود محصولات به بازار عرضه شوند ارائه مي گردند و هر دو نوع ديسک سخت يعني ديسک هاي سنتي مبتني برپلاتر و درايوهاي NAND از قبل در دسترس عموم قرار داشته اند. بنابراين با ساخت 890FX با پشتيباني از مشخصات جديد، 890FX به خوبي براي آينده آماده شده است. با اينترفيس جديد، 890FX براي پرهيز از ايجاد گلوگاه هاي درايو ذخيره سازي به خوبي مجهز شده است.
ساير ويژگي هاي 890FX
پيکره بندي هاي حافظه در 890FX به DDR3 محدود خواهند بود.نسل هاي قبلي چيپ ست ها، هم از پيکره بندي DDR2 و هم از DDR3 پشتيباني مي کردند.
از 42 خط PCI-E 2.0 متصل به northbridge چيپ ست AMD 35، 890FX خط را براي کارت هاي گرافيکي افزودني حفظ کرده است.
يکي از ويژگي هايي که نمي توانيد در SB850 پيدا کنيد، پشتيباني محلي از USB 3.0 است. هرچند که بسياري از توليد کنندگان مادربرد نظير Gigabyte و MSI، کنترل کننده هاي ثالث را در داخل مادربردهاي 890FX خود گنجانده اند.
TDP( thermal design power) چيپ ست 890FX در مقايسه با 10 وات چيپ ست 790FX حدود 19.8 وات است. هرچند چيپ ست 890FX از يک IOMMU يا input/output memory management unit استفاده مي کند که از مزاياي مجازي سازي بهره برداري مي نمايد.
پيکره بندي چيپ ست يکي از مواردي است که AMD و اينتل کمي در آن با هم تفاوت دارند. با 890FX کمپاني AMD به استفاده از يک ست آپ سنتي دو چيپ با دو( northbridge 890FX) و ( souhtbridge SB850) ادامه مي دهد. در حالي که اينتل در حال شروع به استفاده از يک پيکره بندي تک چيپ است. AMD هنوز رسماً اعلام نکرده که آيا چيپ آتي اين کمپاني به استفاده از پيکره بندي دو چيپ ادامه مي دهد يا به چيپ ست تک چيپي روي خواهد آورد بنابراين مشاهده چگونگي توسعه چيپ ست هاي آينده بسيار هيجان انگيزخواهد بود.
890FX و overclocking
AMD، يک رويداد زنده از طريق وب را در اواخر آوريل برگزار کرد که کوشش هاي عمده براي overclocking با استفاده از Phenom II X6 و 890FX را از سرتاسر دنيا به نمايش مي گذاشت.( براي مشاهده نتايج اين رويداد و برخي از عکس هاي مربوط به سيستم هاي خنک کننده به آدرس www.bit.ly/cxwno مراجعه کنيد).
Solotko مي گويد:« اين، تعداد مشخصات گنجانده شده در اين کلاس برد است که 890FX را براي علاقه مندان جذاب ساخته است. اين پلتفرم از قبل خود را به عنوان يک پلتفرم enthusiast به اثبات رسانده است».
داخل 890FX
( A حافظه DDR3 با سرعت 1333MHz کار مي کند. برخلاف چيپ ست هاي سري 7 کمپاني AMD، چيپ ست 890FX از حافظه DDR2 پشتيباني نمي کند.)
( B چيپ ست 890FX شامل PCI-E 2.0 42 و 11 موتور بر روي northbridge است.( هر وسيله اي که از طريق PCI Express 2.0 به چيپ ست متصل کنيد به موتور خودش نياز دارد). با وجود 32 خط PCI-E که به کارت گرافيکي متصل به northbridge اختصاص يافته، طراحان مادربردها مي توانند پيکره بندي هاي گوناگوني براي کارت گرافيکي انتخاب کنند که شامل آن هايي که در اين جا نشان داده شده است نيز مي شود. همانند چند سال گذشته، چندين کارت گرافيکي از تکنولوژي ATI CrossFireX کمپاني AMD بهره برداري خواهند کرد. به عنوان مثال سازنده مادربرد مي تواند چهار شکاف کارت گرافيکي با 8 خط براي هريک را در مادربرد قرار دهد. براي يک پيکره بندي سه شکافه، شما بايد داراي يک پيکره بندي 8×1 و 8×2 باشيد. با دو شکاف، شما بايد يک جفت پيکره بندي x16 داشته باشيد( همان گونه که در خط هاي نقطه چين قرمز رنگ نشان داده شده است). يک شکاف کارت گرافيکي نيز از نظر تکنيکي امکان پذير است، اگرچه در يک مادربرد 890FX امري بسيار بعيد به نظر مي رسد.
کوزاک معتقد است: شما مادربردهاي زيادي را خواهد ديد که داراي بيش از دو شکاف براي کارت گرافيکي خواهند بود. اين تعداد معمولاً 3،4،5 يا حتي شش شکاف خواهد بود.
علاوه بر 32 خط اختصاص يافته به کارت گرافيکي، AMD 10 خط PCI-E 2.0 اضافي نيز بر روي Northbridge در نظر گرفته است. اين خط هاي اضافي( که با GPP در اين دياگرام نشان داده شده اند) به شکل مجموعه اي از 4 خط( سمت چپ 1x4) و 6 خط منفرد( سمت راست، 6x1) گروه بندي شده اند. ابزار صوتي و کنترلرهاي شبکه سازي از اين 10 خط اضافي PCI-E 2.0 استفاده خواهند کرد.
علاوه بر اين، کنترلرهاي USB 3.0 از طريق اين 10 خط مي توانند به Northbridge دسترسي پيدا کنند و throughputي معادل 500MBps را ارائه نمايند. 890FX فاقد پشتيباني محلي از Usb 3.0 در چيپ ست است، بدين معنا که ابزار USB 3.0 مجبور هستند از طريق اين 10 خط اضافي PCI-E 2.0 عمل کنند. کوزاک مي گويد USB 3.0 بر روي اين برد به شکل بيروني است.
( C با وجود 14 درگاه USB 2.0، سازندگان مادربرد گزينه هاي متعددي براي ايجاد انعطاف پذيري براي اتصالات USB در اختيار دارند.
( D همانند 790FX، southbridge چيپ ست 890FX از صداي HD و اينترفيس PCI خودش پشتيباني مي کند. E با وجود سوکت AM3، کمپاني AMD انعطاف پذيري بسيار زيادي را براي توليد کنندگان مادربرد فراهم کرده است. مادربردهايي که براساس چيپ ست 890FX ساخته مي شوند سازگاري با هر نوع پردازنده فعلي AMD را ارائه مي کنند که اين موضوع به کاربران امکان مي دهد پردازنده هاي سوکت +AM2 را بر روي اين نوع ماردبردها نصب کنند. مادربردهاي مبتني بر چيپ ست 890FX با پردازنده شش هسته اي PHENOM II X6 نيز سازگار خواهند بود.
( F پردازنده و NORTHBRIDGE مي توانند داده ها را از طريق لينک HYPER TRANSPORT 3.0 با سرعتي تا 5.2GTPS يا حداکثر سرعت ساعت 2.6GHZ ارسال کنند. کوزاک مي گويد: HT3 دست کاري شده است. اين بدان معنا است که شما حالا مي توانيد به سرعت هاي بالاتري دست پيدا کنيد. شما مي توانيد به راحتي 2.6GHZ را بر روي اين برد به دست آوريد.
(G علاوه بر پشتيباني از NORTHBRIDGE، 1333-DDR3 چيپ ست 890FX به عنوان هاب کنترلر براي بسياري از خط هاي PCI-E 2.0 مادربرد عمل مي کند. NORTHBRIDGE همچنين داده ها را عبور مي دهد و ارتباط بين پردازنده و SOUTHBRIDGE را فراهم مي کند.
( H اينترکانکت چيپ ست که ALINK EXPRESS III نام دارد پهناي باند معادل 4GBPS را فراهم مي آورد. با پشتيباني چيپ ست 890FX از SATA 6GBPS و اترنت گيگابيت، و با پشتيباني اضافي از USB 3.0 بيروني، يک اتصال پر سرعت بين NORTHBRIDGE و SOUTHBRIDGE براي انتقال حجم زيادي از داده ها با حداکثر سرعت ممکن بسيارمهم است.
(SOUTHBRIDGE I چيپ ست 890FX حالا شامل پشتيباني از SATA 6GBPS است.
( AMD J دو خط اضافي PCI-E 2.0 را براي SOUTHBRIDGE در نظر گرفته و آن ها با نرخ سرعت 5GTPS براي ابزار توسعه کار خواهند کرد.
( K چيپ ست 890FX با وجود شش خط SATA 6GBPS آماده استفاده از ابزار ذخيره سازي مدرن و برآورده نمودن نيازمندي سرعت آن ها است. اين خط هاي SATA 5GBPS مي توانند براي ارائه سرعت هاي انتقال تا 3.6GBPS با همديگر تلفيق شوند( در حدود 600MBPS براي هريک).
اين شش درگاه SATA از AHCI 1.2 و نرم افزار RAID 0/1/5/10 پشتيباني مي کنند.
( L پشتيباني از PATA و اترنت گيگابيت در چيپ ست 890FX گنجانده شده که در تمام چيپ ست هاي مدرن امري بديهي و عادي محسوب مي شود.
مزاياي IOMMU
IOMMU کمپاني AMD شبيه به تکنولوژي VT-D اينتل است. ساير چيپ ست هاي سري 8 کمپاني AMD فاقد IOMMU هستند. درواقع AMD درگذشته قابليت IOMMU را فقط بر روي چيپ ست هاي سرور ارائه کرد. IOMMU پشتيباني نرم افزار سطح سيستم را براي موارد زير فراهم مي کند:
ابزار 32 بيت I/O قديمي بر روي سيستم هاي 64 بيتي.
جلوگيري از دسترسي به انتقال هاي DMA يا Direct memory System توسط ابزار جانبي
دسترسي سيستم عامل ماشين مجازي مهمان به برخي از ابزار I/O
وقتي يک وسيله I/O قصد دارد داده ها را از روي حافظه سيستم بخواند يا بر روي آن بنويسد، IOMMU اجراي اين فرمان را در ميانه راه متوقف و مشخص مي کند که آيا بايد اجازه دسترسي به آن ابزار را بدهد و در عين حال مکان دقيق حافظه سيستم را که آن وسيله ممکن است به آن دسترسي يابد نيز مشخص مي نمايد.
همانگونه که در اين شکل مي بينيد، IOMMU بين هر وسيله I/O و کنترلر حافظه جاي مي گيرد. IOMMU از يک TLB يا translation lookaside buffer که يک cache در پردازنده است که سخت افزار مديريت حافظه براي افزايش سرعت ترجمان هاي آدرس مجازي از آن بهره مي گيرد استفاده مي کند.
پلتفرم Leo کمپاني AMD
وقتي AMD چيپ ست 890FX و پردازنده هاي Phenom II X6 را در کنار هم قرار داد يک پلتفرم enthusiast بسيار قدرتمند به نام Leo ايجاد کرد. AMD به طور رسمي پلتفرم Leo را معرفي نکرده، گرچه طي Financial Analysts Day در اواخر سال 2009 leo را در نقشه راه پردازنده ها و پلتفرم هاي خود ليست کرد. جدولي که در اين جا آمده طي Financial Analyst day منتشر شد و اجزايي که هر پلتفرم را تشکيل مي دهند به نمايش مي گذارد.( در بخش مربوط به Leo در اين شکل، RD890 کد رمز AMD براي Northbridge چيپ ست thunban، 890FX کد رمز پردازنده Phenom II X6 و Radeon HD 5800 GPU، قابليت DirectX 11 کارت هاي گرافيکي است).
در سال هاي اخير، AMD پلتفرم هاي Dragon و Spider خود را معرفي کرده است. Spider که در اواخر سال 2007 معرفي شد يک پردازنده چهار هسته اي Phenom، يک کارت گرافيکي Radeon HD 3800 و يک چيپ ست سري 7 را با هم تلفيق مي کرد. Dragon که AMD در اوايل سال 2009 به بازار معرفي کرد از توانمندي و قدرت يک پردازنده Phenom II چهار هسته اي، چيپ ست 790FX کمپاني AMD، و يک کارت گرافيکي Radeon HD 4800 بهره مي گرفت.
علاوه براين قطعات اصلي، AMD طرح هايي براي لحاظ نمودن چند ويژگي ديگر در پلتفرم Leo دارد که شامل موارد زير مي شود:
AMD Fusion: از طريق اينترفيس Fusion، کاربران مي توانند overclocking و مديريت مصرف انرژي را کنترل مي نمايند. Fusion کنترل محدودي بر روي سيستم عرضه مي کند و enthusiastهاي جدي استفاده کنند. AMD Fusion کاربراني که مي خواهند حداقل دردسر را داشته باشند هدف قرار داده است.
AMD OverDrive: يوتيليتي OverDrive به کاربران اجازه مي دهد سيستم هاي خود را از طريق يک اينترفيس مبتني بر ويندوز براي Overclocking دست کاري کنند.
BEMP(Black Edition Memory profiles): کمپاني AMD يوتيليتي BEMP را با چيپ ست 890FX ارائه کرد که توانايي استفاده از مقاديرازپيش تعريف شده حافظه ي را براي گستره اي از گزينه هاي کاربردي فراهم مي کند. از طريق مقادير BEMP، کاربران مي توانند فرکانس حافظه را افزايش دهند، زمان بندي ها را کاهش دهند، و فرکانس Northbridge را افزايش دهند.
کوزاک مي گويد: 890FX پلتفرم پيش رو براي BEMP به شمار مي رود. اين پروفايل ها حقيقتاً شما را قادر مي کنند به فراتر از سرعت هاي تعريف شده حافظه برسيد. سيمون سولوتکو نيز مي گويد: DDR3 تنظيمات بسيار زيادي دارد که مي توان آن ها را به شکل دستي تنظيم کرد.
تکنولوژي Turbo Core: تکنولوژي Turbo Core در پردازنده هاي Phenom II X6 يک نوع افزايش کارآيي را در برنامه هاي کاربردي که از Threadهاي متعدد پشتيباني نمي کنند، فراهم مي آورد. در اين برنامه هاي کاربردي، Turbo Core نيمي از شش هسته را در يک وضعيت idle قرار مي دهد و سرعت ساعت سه هسته ديگر را به منظور فراهم نمودن کارآيي اضافي تقويت مي کند.
منبع:نشريه بزرگراه رايانه، شماره 132.
/ج