رویگردانی امنیتی از نرم افزار های اختصاصی

با توجه به قابلیت های نرم افزار های متن باز و توسعه روزافزون آنها، صنایع مختلف تمایل به استفاده از محصولات این صنعت را دارند. از جمله زمینه هایی که گرایش زیادی به استفاده از ابزار های متن باز در آن دیده می شود، بخش های امنیتی و اطلاعاتی سازمان های مختلف است.
سه‌شنبه، 4 مرداد 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
رویگردانی امنیتی از نرم افزار های اختصاصی

رویگردانی امنیتی از نرم افزار های اختصاصی
رویگردانی امنیتی از نرم افزار های اختصاصی


 





 
با توجه به قابلیت های نرم افزار های متن باز و توسعه روزافزون آنها، صنایع مختلف تمایل به استفاده از محصولات این صنعت را دارند. از جمله زمینه هایی که گرایش زیادی به استفاده از ابزار های متن باز در آن دیده می شود، بخش های امنیتی و اطلاعاتی سازمان های مختلف است. با در نظر گرفتن امکان سفارشی ساختن توزیع های مختلف لینوکسی و محصولات نرم افزاری متن باز به همراه تامین امنیت آنها و کنترل دسترسی سایر کاربران، میل به استفاده از این محصولات در نهاد های امنیتی سازمان های مختلف افزایش یافته است. در گزارشی که می خوانید شاخص ترین حرکت های انجام شده در این زمینه را در سه قاره اروپا، آسیا، و آمریکا بررسی می کنیم.

● آمریکا: دفاع «باز»
 

پنتاگون در کامپیوترهای آزمایشگاه های تحقیقاتی خود موسوم به مراکز اصلی اشتراک منابع یا (MSRC) که بخشی از وزارت دفاع آمریکا محسوب می شود، از سیستمهای رایانه های مبتنی بر لینوکس استفاده خواهد کرد. همچنین بعد از مدت ها سبک وسنگین کردن هزینه ها، فواید و ویژگی های سیستم عامل های متفاوت، وزارت دفاع امریکا بر آن شد تا از لینوکس در سیستم های رومیزی خود استفاده کند. پنتاگون اعلام کرد که حتی در زمان جنگ کزوو، در تعدادی از سیستم های زمینی، از سیستم های مبتنی بر لینوکس استفاده می کرده است.
پنتاگون امیدوار است در آزمایش های آتی خود نیز از این سیستم عامل بهره جوید. به گفته پنتاگون در ادوات و تجهیزات زمینی از کارگزار سامبا (SAMBA) استفاده شده است که امکان اتصال به پایگاه داده SQL را نیز داراست. البته این اولین بار نیست که در سیستم نظامی امریکا از سیستم عامل لینوکس به جای ویندوز و دیگر سیستم های عامل موجود استفاده می شود.

● لینوکس در میسیسیپی
 

برای نخستین بار استفاده آزمایشی از سیستم ایمنی عمومی در ایالت میسیسیپی با نام (ASP(Automated System Project صورت گرفته که یک سیستم سیار و متحرک Data infrastructure است. این سیستم از نظر سخت افزاری مبتنی بر خادم (IBM (IBM eSERVER ونرم افزار آن نیز مبتنی بر پایگاه دادهIBM و لینوکس SUSE از شرکت Novell است. هر شبکه متمرکز مرکز داده در این سیستم، متشکل از یک eServer iSeries ۸۲۵ و دوeServer xSeries ۴۴۵ شرکت IBM است که نسخه تجاری نرم افزارSecure Global Desktop با قابلیت دسترسی از راه دور را داراست.مرکز داده مذکور به یک مرکز داده دیگر در مکان دیگری جهت تضمین و افزونگی ثبت داده ها متصل شده است. با رشد و گسترش ASP این شبکه ها در جهت ایجاد یک منبع اطلاعاتی متمرکز به یکدیگر متصل خواهد شد.

● هوانوردی با کلاه قرمز
 

سازمان هوانوردی امریکا نیز اعلام کرده که با استفاده از Redhat Enterprise linux مبلغ ۱۵میلیون دلار صرفه جویی کرده است. این سیستم ۳۰ درصد نسبت به سیستم پیشین بازدهی بالاتری داشته است. با این تحول جدید در سازمان هوانوردی امریکا، به تازگی برای پروژه های معادل ۲۵ میلیون دلار، کمتر از ۱۰ میلیون دلار، بودجه صرف می شود. در امریکا روزانه به ۲ میلیون نفر توسط سازمان هوانوردی سرویس داده می شود. در چنین حجم بالایی از خدمات، استفاده از Redhat که بستر شبکه ای سریع و مطمئنی را فراهم می کند، صرفه جویی بالا در هزینه ها چندان دور از انتظار نیست.

● «پنگوئن» سوار بر بوئینگ
 

شرکت بوئینگ، غول هوانوردی آمریکایی نیز، قصد دارد که از محصول لینوکس شرکت River Wind در یکی از هواپیما های خود استفاده کند. محصول لینوکس این شرکت در یکی از مدل های تغییر یافته بوئینگ ۷۳۷ نیروی دریایی آمریکا استفاده می شود. لازم به ذکر است رقیب لینوکس در این پروژه، ویندوز مایکروسافت نیست؛ بلکه سیستم عامل VxWorks است. لینوکس راه خود را در دنیای شبکه و ارتباطات باز کرده است و شرکت ویند ریور، در تلاش است لینوکس را در صنایع پیشرفته هوا فضا توسعه دهد. این شرکت برنامه هایی جهت اجرا در تلفن های همراه و کامپیوتر های کوچک را در لیست اولویت خود قرار داده که قادر است تنها در فضای ۴ مگا بایت RAM اجرا شود.

● وزارت دفاع مهاجرت می کند
 

دفتر سیستم های پیشرفته وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا نیز در گزارشی اعلام کرده که استفاده از استانداردها و نرم افزار های متن باز در دستور کار این سازمان قرار گرفته است و علاوه بر آن در سازمان امنیت ملی نیز روند مشابهی در جریان است. این گزارش ۷۹ صفحه ای به لزوم و مزایای استفاده از نرم افزارها و استاندارد های متن باز می پردازد و هدف از این پیشنهاد، بهره وری هر چه بیش تر از منابع وزارت دفاع است. وزارت دفاع اعلام کرده که این اقدام را در راستای بالا بردن امنیت امکانات نرم افزاری خود انجام داده است. در این راستا هزینه های نرم افزاری کاهش یافته و زمان لازم برای توسعه، تغییر و بهبود راهبرد های رایانه ای به طرز چشمگیری کاهش یافته است. وزارت دفاع انتظار دارد تا رشد بخش نرم افزاری آن همگام با پیشرفت صنایع نظامی به خصوص صنایع هوایی این کشور حرکت کند. انتخاب متن باز، وزارت دفاع را در رسیدن به این هدف یاری داده است.

● وزارت دفاع فرانسه جایزه می دهد
 

وزارت دفاع فرانسه، طی قراردادی سه ساله ، ۸.۶ میلیون دلار (۸/۴ میلیون پوند) به عنوان جایزه به کنسرسیومی از شرکت ها اهدا کرده است. یکی از این شرکت ها، Mandrakesoft، تامین کننده لینوکس در پاریس بوده تا بدین طریق سیستم عامل لینوکسی با امنیت بالا برای استفاده کسب و کارها، وزارت دفاع و دولت تولید کند.
Mandrakesoft، به عنوان همکاری با این پروژه، سیستم عامل لینوکس خود را با این پروژه سازگار و پس از اتمام فرآیند سازگاری، آن تحت لیسانس open source ارایه خواهد کرد. این شرکت بابت کار خود مبلغ ۲/۱ میلیون دلار دریافت می کند.

● لینوکس در ژاندارمری
 

پلیس فرانسه (la Gendarmerie Nationale française)، نیز قصد دارد تمامی کامپیوتر های خود را به لینوکس مجهز کند. طبق گزارش هایToolinux ۳۵ هزار کامپیوتر شخصی و ایستگاه های کاری پلیس فرانسه به سیستم عامل لینوکس مجهز شده و همچنین از برنامه اداری متن باز و قدرتمند Open Office سود خواهند برد و تا پایان تابستان امسال نیز، تعداد کامپیوتر های مجهز به لینوکس به ۸۰ هزار دستگاه خواهد رسید. پلیس فرانسه بابت کوچ از ویندوز مایکروسافت به لینوکس، بیش از دو میلیون یورو هزینه کرده است.

● راه آهن آلمان روی ریل لینوکس
 

شرکت Deutsche Bahn که سیستم راه آهن آلمان را مدیریت می کند سیستم فناوری اطلاعات خود را به سمت لینوکس هدایت می کند. هم اکنون ۵۵ هزار کارمند راه آهن که در گذشته از نرم افزار های تحت مایکروسافت استفاده می کردند، از سرور هایی که تحت لینوکس اجرا می شوند، استفاده می کنند. همچنین سیستم اطلاعاتی نگهداری جداول زمانی این راه آهن نیز از لینوکس استفاده می کند. Deutsche Bahn پله پله به سمت لینوکس مهاجرت می کند و انتظار می رود که این فرآیند در سال جاری خاتمه یابد. بر اساس این برنامه کلیه سیستم های کلیدی و کاربردی مانند سیستم های پایگاه داده، سرور های اجرایی، وب سرورها، سیستم های پست الکترونیکی و زیرساخت های شبکه راه آهن آلمان تحت لینوکس اجرا خواهند شد.

● ایجاد کاربرد های امنیتی متن باز در آلمان
 

انجمن فدرال امنیت اطلاعات آلمان (BSI)، چند برنامه کاربردی متن باز و امنیتی را عرضه خواهد کرد. به گفته این انجمن، یکی از این برنامه های کاربردی شامل ابزار کدکردن پست الکترونیکی برای استفاده در بخش های خصوصی و نیز سازمان های دولتی است.این محصول به کاربر امکان بررسی و کنترل امنیت شبکه موجود را می دهد و همچنین امکاناتی را برای بررسی شبکه های کوچک و محلی فراهم می سازد. به علاوه، این برنامه برای نصب و استفاده بسیار آسان بوده و با بسیاری از نرم افزار های فعلی تحت لینوکس سازگاری دارد.

● مهاجرت ۶۰ هزار پوندی پلیس اسکاتلند
 

پلیس اسکاتلند نیز یک توافق نامه سه ساله ۶۰ هزار پوندی امضا کرده که طی آن بعضی از فناوری های متن باز را برای یک هزار کاربر، با ویندوز سرور ۲۰۰۳ و ویندوز XP جایگزین می کند. مایکروسافت بیان می کند که یکی از نتایج برقراری ارتباط با پلیس مرکزی اسکاتلند این است که در هزینه های نگهداری و زمان کار کارمندان فناوری اطلاعات ۲۵ درصد کاهش هزینه داشتیم. پلیس بیان کرد که بر اساس تحقیقاتی که طی یک سال اخیر صورت گرفته، نتایج بهتری بدست آمده است و بسیار راحت تر توانسته ایم نرم افزار های کاربردی خود را سفارشی کنیم و همچنین مزایای دیگری نظیر سازگاری بیش تر و بهتر نصیبمان شد.
رییس پلیس مرکزی اسکاتلند اظهار داشت: از سال ۱۹۹۹ پلیس اسکاتلند با سرور های لینوکس کار کرده است. وب سرور های ما هم تحت لینوکس و اکثر مواقع سیستم عامل های آن متن باز بوده و همچنین دیواره های آتش و میل سرورها و LDAP و پایگاه داده آن هم متن باز بوده است. مایکروسافت اداره حوزه سروری ما و همچنین ایمیل و دایرکتوری های فعال ما را بر عهده خواهد گرفت. وب سرور های ما تحت لینوکس و ویندوز اجرا خواهد شد. همچنین پلیس در نظر دارد برای افزایش بازده کاری نرم افزار های کاربردی متن باز را با استفاده از یک نرم افزار مدیریت پروژه الکترونیکی استفاده کند.

● همکاری «متن باز» IBM با دولت انگلیس
 

شرکت IBM با کابینه دولت انگلستان در انجام طرح «محیط متن باز امن» برای بخش های دولتی و خصوصی، همکاری می کند. این طراحی بر مبنایSELinux انجام شده و سطح دسترسی کاربران را به گونه ای می سازد که به آن احساس نیاز کنند. استیفن مارش، (Stephen marsh) رییس انجمن حمایت از بیمه اطلاعات، اعلام کرد که قصد دارد ازSELinux و نیز برخی میان افزارها در راستای تولید نهایی این محیط، استفاده کند.

● رژه ارتش هند به سوی متن باز
 

هند برای رسیدن به خودکفایی در زمینه امنیت سیستم ها، ملزم به استفاده از نرم افزارهای غیر اختصاصی شده است. در حرکت دولتی دیگری در زمینه متن باز، عبدالکلام، رییس جمهور هند، به ارتش دستور داد برای جلوگیری از خطرات امنیتی، از نرم افزارهای غیراختصاصی استفاده کند. مبنای صحبت عبدالکلام این است که کشورش باید در زمینه نرم افزارهای مورد نیاز برای تولید سلاح های حساس خودکفا باشد. محدودیت های گذشته در واردات سخت افزار و نرم افزار از آمریکا باعث شد که هند اقدام به تولید نیازمندی های خود کند. تحریم های تکنولوژیکی که به دنبال آزمایش هسته ای هند در سال ۱۹۹۸ به این کشور تحمیل شد از جمله دلایل این تصمیم بوده است. همچنین در حرکتی جدید در یک هزار شعبه مختلف بانک کانارا (Canara) در سراسر هندوستان ، از سیستم عامل لینوکس و نرم افزار Redhat استفاده می شود.این بانک یکی از بزرگ ترین بانک هایی است که دولت هند مالکیت آن را در اختیار دارد. این نرم افزار به صورت مجتمع در یک هزار شعبه بانکی و ۱۰ هزار رایانه تحت پوشش این بانک به کار گرفته می شود. چندی پیش نیز برنامه ای مشابه اما با وسعت بیش تر در کشور چین انجام شد که طی آن ۱۴۲ هزار رایانه در مدارس چین به لینوکس مجهز شدند و همچنین اقدامات مشابهی نیز در اندونزی و کره جنوبی شکل گرفته است که تمایل این کشورها را به لینوکس نشان می دهد.

● مهاجرت بزرگترین بانک چین به لینوکس
 

شرکت بانک های تجاری چین (ICBC) در نظر دارد که سرورهای خود را به سمت سیستم عامل لینوکس مهاجرت دهد و به همین منظور توافق نامه ای با توربولینوکس منعقد کرده است. شرکت های ICBC در کل کشور چین دارای ۲۰ هزار شعبه است. توربو لینوکس نیز بزرگ ترین شرکت فروشنده لینوکس در کشور چین است.

● «متن باز» علیه سونامی
 

اخیراً نرم افزار مدیریت زلزله در اندونزی توسعه یافته است. این نرم افزار که حاصل تلاش مشترک عوامل دولتی و دانشجویان دانشگاه IT اندونزی است، نرم افزاری متن باز است که قرار است در مواقع ضروری به کمک تیم های امداد و نجات زلزله بیاید. تاریخچه ایجاد و توسعه این نرم افزار به سونامی مرگباری بر می گردد که حوادث ناگواری را در جنوب آسیا به بار آورد. گفتنی است که یک سازمان دولتی استرالیا در تولید این نرم افزار به دانشگاه IT اندونزی کمک مالی کرده است تا روند رشد این نرم افزار را تسریع بخشد.

● تامین اجتماعی فیلیپین «متن باز» می آموزد
 

سازمان تامین اجتماعی و رشد و توسعه اقتصادی فیلیپین (DSWD) کارمندان عالی رتبه خود را برای کسب مهارت در نرم افزار های متن باز آموزش می دهد. فیلیکس آرمنا Armena Felix رییس بخش توسعه سیستم اطلاعاتی DSWD می گوید: تاکنون دو دسته از کارمندان برای آموزش به دانشگاه فناوری اطلاعات در شهر کوایزون (Quezon) فرستاده شده اند. آرمنا افزود: این حرکت بعد از یک سری مطالعات داخلی سازمان بر روی اطلاعات و نیاز های فناوری ارتباطات سازمان شروع شد و بعد به مرحله عملیاتی رسید.وی ادامه داد: ما برنامه ها و تصمیماتی داریم تا به جای صرف هزینه مربوط به مجوز نرم افزارها، کارکنان خود را برای آموزش نرم افزار های متن باز به دانشگاه ها بفرستیم. همچنین کارمندانی که این آموزش را دیده اند به سایر کارمندان جهت استفاده از این نرم افزارها یاری می رسانند. آرمنا تاکید کرد: ما به طور قطعی به مزایا و فرصت های نرم افزار های متن باز به عنوان یکی از طرح های نوسازی سازمان پی برد ه ایم.

● وزارتخانه های کره جنوبی در راه «متن باز»
 

کره جنوبی به دنبال جایگزینی هرچه سریع تر سیستم عامل لینوکس به جای ویندوز ۹۸ مایکروسافت، در بخش های دولتی است. به گفته منابع مطلع پس از اعلام مایکروسافت مبنی بر توقف ارایه و انتشار وصله های امنیتی برای ویندوز ۹۸ که از ماه ژوئیه آغاز خواهد شد، ۶ آژانس دولتی این کشور برای گرفتن تصمیمات جدید جلسه ای برگزار کردند. در این جلسه وزارت اطلاعات و ارتباطات، سایر آژانس ها را به استفاده از سیستم عامل متن باز لینوکس و سایر نرم افزار های آزاد تشویق کرده و برای جایگزینی ویندوز ۹۸ با لینوکس اصرار داشته است. ویندوز ۹۸ روی ۱۳ درصد از ۲۷ میلیون رایانه شخصی در کره جنوبی اجرا می شود که بیش تر آنها نیز توسط آژانس های دولتی در حال استفاده است.برخلاف ویندوز ۹۸، لینوکس برنامه ای متن باز است که امکان دانلود و تغییر آن توسط کاربران و توسعه دهندگان، به صورت آزاد وجود دارد.

● در کره از «متن باز» آدرس بپرسید
 

کره جنوبی بزرگ ترین سرور مرکزی لینوکس را برای راه اندازی سیستم ملی آموزش فناوری اطلاعات به کار می گیرد.این خبر روزنامه ها، مجلات و پایگاه های اینترنتی متن باز در سراسر دنیا را بار دیگر به تکاپو واداشت. اخیرا دولت کره، سیستم نقشه ملی خود را بازبینی کرده است. این سیستم بزرگ ترین مرکز اطلاعات جغرافیایی را همگام با استاندارد های دیجیتالی موجود در این زمینه ارایه می کند.
گفتنی است که سیستم آدرس دهی کشور کره با اعداد کار می کند، به عبارتی بسیاری از معابر و خیابان ها در این کشور تنها با شماره مشخص می شوند. بدیهی است که این روش بهترین روش برای معین کردن مکان ها و آدرس دهی نیست. اما با سیستم بانک اطلاعاتی جغرافیایی جدید و متن باز، مشکلات این چنین آدرس دهی در کره جنوبی رفع خواهد شد. وزارت کشور کره جنوبی، تیم خاصی را برای نامگذاری و شماره گذاری جدید خیابان های این کشور آماده کرده تا اطلاعات پایگاه داده خود را با استاندارد های نرم افزاری موجود در این زمینه سازگار کند.
دو سو کیم (Doo Soo Kim) اعلام کرد: ما به سیستمی نیاز داشتیم که به فروشنده خاصی وابسته نبوده و با تعیین استاندارد های خاص قابل توسعه باشد به همین دلیل رهیافت متن باز را برای اجرای این پروژه برگزیدیم.

● فعالیت های دیگر کشورها
 

در کنار موارد یادشده فعالیت هایی نیز در دیگر کشور های جهان در حوزه اقیانوسیه و آمریکای جنوبی انجام شده است. کشور هایی همچون استرالیا، ونزوئلا، برزیل و کانادا از این نمونه هستند. به طور مثال نیروی هوایی استرالیا و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کانادا مهاجرت سیستم های رومیزی و سرور خود به لینوکس را آغاز کرده اند. همچنین دولت ونزوئلا نیز مهاجرت به نرم افزار های متن باز طی ۲ سال آینده را در دستور کار خود قرار داده است. در سال ۲۰۰۱ بانکBanco Mercantil ، یکی از موسسات مالی مهم جهان در ونزوئلا، سیستم های خود را به لینوکس مهاجرت داد و دیگر کشورهای آمریکای لاتین همین رویه را پیش گرفتند. برآورد آمار در ماه دسامبر گذشته نشان داد که ۴۲ درصد شرکت های آرژانتینی از لینوکس استفاده می کنند. چندی پیش ایالت Parana در برزیل اعلام کرد که حدود ۱۰ هزار نفر از کارمندان دولتی را تحت پوشش برنامه های پست الکترونیکی متن باز و برنامه های تقویمی متن باز، قرار داده است.
دلیل اتخاذ راه کار مهاجرت به نرم افزار های متن باز توسط شرکت های آمریکای لاتین، تنها مسایل مالی نبوده است، بلکه مسایلی نظیر ایجاد مشاغل محلی، ترجمه نر م افزارها به زبان های محلی و نیز مسایل سیاسی، از دیگر عوامل این امر هستند، برای مثال کشور کوبا به علت تحریم های آمریکا نمی تواند نرم افزار های مایکروسافت را به کشور خود وارد کند.

● نتیجه گیری «آزاد»
 

با توجه به حرکت روبه رشد نرم افزار های آزاد/ متن باز در جهان به منظور استفاده در حوزه های امنیتی، به کاربردن این نرم فزارها در برنامه های حساس و امنیتی ایران به منظور بالابردن ضریب امنیتی عملکرد آنها از جمله مواردی است که باید در دستور کار نهادها ی دولتی قرار گیرد. کما اینکه هم اکنون فعالیت هایی در بخش های تحقیق و توسعه نهاد های مختلف در این راستا صورت گرفته است، ولی با توجه به حساسیت موضوع برنامه ریزی دقیق و حساب شد ه ای جهت ارایه و اجرا در این زمینه در سایر نهاد های امنیتی لازم است.
منبع:www.aftabir.com
ارسال توسط کاربر محترم سایت : mohamadaminsh




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط