چرا كودكان حسادت مي كنند؟

يكي از عوامل به وجود آمدن حسادت در كودك صرف وقت زياد مادر براي رسيدگي به امور نوزاد است. اما بايستي توجه داشت در اين برهه زماني كودك بزرگتر نيازمند به محبتي بيشتر از هميشه مي باشد
سه‌شنبه، 29 شهريور 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چرا كودكان حسادت مي كنند؟

چرا كودكان حسادت مي كنند؟
چرا كودكان حسادت مي كنند؟


 





 

1. تبعيض ميان فرزندان
 

گاهي ديده شده والدين به سبب ويژگي هاي خاص در يكي از فرزندانشان توجه زيادي به او دارند، شايد آنها از صميم قلب تمام فرزندانشان را به يك اندازه دوست داشته باشند ولي كودكي كه بيشتر مورد عنايت والدين خصوصاً مادر است حس حسادت را در فرزندان ديگر به وجود مي آورد
والدين بايستي سعي كنند تا عدالت و مساوات را در ميان فرزندانشان به خوبي رعايت كنند و اگر هم لازم باشد به يكي از آنها بيشتر كمك كنند، علت را براي فرزندان ديگر توضيح داده تا موجب خشم آنان نشوند.

2. تفاوت سني ميان فرزندان
 

كودك كوچكتر نسبت به مزايايي كه برادر و يا خواهر خودش كه بزرگتر از او هستند دارد و بهره مي برد حسادت مي ورزد و يا برعكس محبت و مراقبت خاصي كه كودك كوچكتر از آن برخوردار است موجب ناخرسندي و حسادت برادر و خواهر بزرگتر مي شود به همين جهت اولياء بايد با برنامه و طراحي خاصي ميان فرزندان الفت برقرار كنند تا آنها ميان خودشان جدايي و فرقي احساس نكنند.

3. شيوه تربيتي
 

بعضي از مادرها و پدرها در شيوه تربيتي خود دچار اشتباه شده و آنقدر مهر و محبت از خودشان نشان مي دهند كه از حد معقول بيرون مي رود و فرزندان گمان مي كنند هميشه بايد آنها به عنوان سمبل مطرح شوند و اگر در مدرسه و يا بين همكلاسي ها و فاميل لحظه اي فراموش شوند و يا كسي بيش از آنها در آن جمع مطرح شود حسادت مي ورزند.

4. تضاد ميان والدين
 

اختلاف ميان والدين باعث مي شود كه مادر مثلاً به كودكي كه شباهت زيادي با شوهرش دارد بي مهري كند، بي مهري مادر باعث مي شود كه اين بچه به خواهر ها و برادرهاي ديگر كه از مهر مادري بهره كامل مي برند حسادت بورزند.
البته اين موقعيت به ندرت ديده مي شود چرا كه مهر و عطوفت مادري مانع از عدم رسيدگي به كودك آن هم به دلايل غير منطقي است ولي عكس اين مطلب ممكن است در بعضي مواقع صحت پيدا كند. بطور مثال شباهت كودك به مادربزرگ و با يكي از عزيزان والدين موجب جلب توجه بيشتر خانواده شود و حسادت كودكان ديگر را برانگيزد.

نقاشي و بازي درماني
 

بهترين روش پي بردن به حسادت نقاشي و بازي درماني است به عنوان مثال وقتي از يك كودك مبتلا به حسادت درخواست شد كه اسامي اعضاي خانواده را بنويسيد كودك نام فردي را كه دوست نداشت يادداشت نكرد حتي وقتي به وي يادآوري شد به نظر مي رسد كسي را فراموش كرده است. با قدري تأمل جواب داد نه اسم كساني كه دوست داشتم را نوشتم. در مثالي ديگر از كودك مبتلا به حسادت تقاضا شد، كه ساختمان خانه خودشان را نقاشي كند و اتاق هاي افراد خانواده را مشخص كند كودك پس از نقاشي محلي براي فرد مورد تنفر تعيين نكرد. كودك در بازي با عروسك هاي مختلف به عروسكي كه به نام شخص مورد تنفر نامگذاري شده توجهي نمي كند يا آن را پاره مي كند.
بعضي عقيده دارند كه بازي درماني و نقاشي ضمن اينكه يك روش تشخيصي و پي بردن به علت حسادت است يك روش درماني نيز هست زيرا فرد به وسيله آن احساساتش را بيان مي كند و خود را تخليه مي كند.
شما مي توانيد با مسئوليت دادن به كودك براي مواظبت از نوزاد از حسادت او جلوگيري كنيد.

عوامل جلوگيري از حسادت
 

اگر كودك را آزاد بگذاريم تا احساسات و تجربه هاي خود را بيان كند و بيانات او را مورد پذيرش قرار دهيم مسلماً حسادت او تا حدودي تقليل مي يابد.
والدين مي توانند از رفتار كودكشان درك كنند كه چه عواملي موجب بروز حسادت او مي شود. خوب است وقتي را براي صحبت با كودكمان اختصاص دهيم و درباره اين گونه مسايل با او به صحبت بنشينيم. گاهي برداشت هاي سطحي و كودكانه اين احساس را در كودك به وجود مي آورد كه والدين نسبت به فرزندان ديگر به او توجه كمتري نشان مي دهند، اما با تاييد و اهميت دادن مي توان اين احساس را در او بر طرف نمود.
براي كودكي كه به نوزاد جديد حسادت مي كند راه هاي زير را پيشنهاد مي كنيم:
يكي از عوامل به وجود آمدن حسادت در كودك صرف وقت زياد مادر براي رسيدگي به امور نوزاد است. اما بايستي توجه داشت در اين برهه زماني كودك بزرگتر نيازمند به محبتي بيشتر از هميشه مي باشد.
زماني كه كودك مي بيند محبت مادر هم اكنون فقط مختص به نوزاد تازه وارد است احساس خشم مي كند و همانطور كه گفته شد دست به رفتارهايي مي زند كه مربوط به دوران قبلش مي باشد زيرا او به آن درجه از منطق و تكامل فكري نرسيده كه بتواند نيازهاي نوزاد را درك كند. نوزاد جديد مانند رقيبي در مقابل او قرار مي گيرد و نسبت به او احساس خصومت مي كند.
براي جلوگيري از اين حالت توصيه مي شود كه والدين نسبت به قبل بيشتر به كودك محبت كنند. مادر با اين كار خود به كودك بزرگتر مي فهماند كه او نيز مورد علاقه و محبت خانواده است.
مسئوليت دادن به كودك براي مواظبت از نوزاد يكي ديگر از راه هاي جلوگيري از حسادت مي باشد. هنگام شير دادن به نوزاد مادر مي تواند براي او قصه بگويد و با اين كار محبتش را در دل كودك پا بر جاتر نمايد و از ايجاد عقده و حس حقارت در فرزندش جلوگيري نمايد.
منبع : سايت بنياد انديشه اسلامي
ارسال توسط کاربر محترم سایت : hasantaleb




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط