تبريز، شهر اولين ها

درخيابان ثقه الاسلام تبريز و در ضلع شمالي بقعه سيدحمزه، قبرستاني وجود دارد که مدفن اغلب شاعران و بزرگان اين مرز و بوم بوده است. بناي يادبود زيبايي با تأسيسات توريستي به نام مقبره الشعرا دراين محل ايجاد گرديده ، که آرامگاه استاد محمدحسين شهريار دراين محل قرار دارد.
پنجشنبه، 7 مهر 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تبريز، شهر اولين ها

تبريز، شهر اولين ها
تبريز، شهر اولين ها


 





 

جاذبه هاي تاريخي تبريز
 

خانه مشروطيت:
 

خانه کوزه کناني ها که بعد ها براي زنده نگهداري خاطرات نهفته درآن «خانه مشروطيت» ناميده شد،درسال 1247 شمسي توسط حاج مهدي کوزه کناني(ابوالمله) بنا نهاده شد.به سبب موقعيت ويژه اين خانه در جوار بازار قديمي تبريز و مرکز بافت قديم شهر و شور و علاقه باني آن به نهضت مشروطه، اين خانه به محل تجمع دوستداران مشروطه تبديل گشته و تصميمات بسيار مهمي درآن اتخاذ شده است. اين خانه تاريخي در حال حاضر موزه مشروطيت است.

عمارت ايل گولي:
 

شاه گولي(استخرشاه) سابق و ايل گولي(استخر مرد م) فعلي از گردشگاه هاي زيبا و دلکش تبريز است که در جنوب شرقي تبريز بر دامه تپه اي احداث شده است.اطراف پارک بزرگي احداث شده که امکانات رفاهي مناسبي دارد.

مسجد کبود:
 

اين مسجد بنا به کتبيه سردرب آن به سال 870 هجري قمري ودر زمان سلطان جهانشاه مقتدرترين حکمران سلسله قره قويونلو که فردي زيباپسند و شاعر نيز بوده، بنا شده است. تنوع و ظرافت کاشيکاري و انواع خطوط به کار رفته درآن و همچنين زيبايي وهماهنگي رنگ ها سبب شده است که به فيروزه اسلام شهرت يابد.اين مسجد در زلزله سال 1993 تبريز به شدت آسيب ديه ولي به خوبي مرمت شده است.

مسجد جامع (جمعه مسجد):
 

اين مسجد که در کتب تاريخي نيز از آن عنوان جامع کبير نام برده شده در همه ادوارتاريخي همواره مسجد جامع شهر بوده و بازار برگرداگردا آن شکل گرفته است. کهن ترين بخش بنا متعلق به دوره سلجوقي است.

مسجد(ارگ)عليشاه:
 

بناي ارگ تبريز باقيمانده مسجدي است که در قرن هشتم هجري توسط تاج الدين عليشاه وزير الجايتو ساخته شده است. عرض اين بنا سي مترو ارتفاع آن 26 متر است.عرض ديوارها ده متر و داخل آنها مرکب از دو ديوار عريض است که توسط طاق هايي به هم اتصال يافته است. اين بنا داخل مصلاي فعلي شهر قرار گرفته است.

تبريز، شهر اولين ها

مسجد مقبره:
 

اين مسجد با نه ستون سنگي خوش تراش دراول بازار کفاشان قرار دارد. چون مقبره مرحوم ميرزا مهدي قاضي طباطبائي درهمين مسجد قرار دارد، به نام مقبره خوانده مي شود.

مقبره الشعرا:
 

درخيابان ثقه الاسلام تبريز و در ضلع شمالي بقعه سيدحمزه، قبرستاني وجود دارد که مدفن اغلب شاعران و بزرگان اين مرز و بوم بوده است. بناي يادبود زيبايي با تأسيسات توريستي به نام مقبره الشعرا دراين محل ايجاد گرديده ، که آرامگاه استاد محمدحسين شهريار دراين محل قرار دارد.

بازار تبريز:
 

بافت اصلي بازار تبريز از دو راسته سرپوشيده شمالي جنوبي و شرقي غربي تشکيل شده است . راسته هاي اصلي توسط راسته هاي فرعي به هم متصل شده اند و فضاهاي بين آنها سراها و کاروانسراها و تيمچه ها بنا شده است. بزرگ ترين گنبد بازار، گنبد تيمچه امير و زيباترين قسمت آن تيمچه مظفريه است. مهم ترين ورودي بازار تبريز در حال حاضر در انتهاي شمالي خيابان فردوسي است .شبکه بازار تبريز به مثابه قلب شهر است و نقش عمده اي در بافت شهر دارد. اين بازار بزرگ ترين اثر ثبتي کشور (از حيث مساحت) و وسيع ترين مجموعه مسقف و بهم پيوسته جهان به شمار مي رود.

عمارت شهرداري:
 

اين بنا که در مرکز شهر تبريز و در ميداني معروف به ميدان ساعت(شهريار) قرار دارد، در سال 1312 شمسي در گورستان متروک کوي نوبر با نظر مهندسان آلماني ساخته شد .برج ساعت آن از شهرت زيادي در تبريز برخوردار است.

آرامگاه دو کمال:
 

در محله بيلانکوه تبريز در ميان باغي مشجر و بنايي متين و زيبا دو تن از بزرگان ادب و هنر ايران آرميده اند.کمال الد ين مسعود خجندي از شعراي معروف قرن هشتم و نهم هجري و کمال الدين بهزاد معروف ترين نقاش قرن د هم هجري دراين مکان قرار دارد.

تبريز، شهر اولين ها

خانه امير نظام گروسي:
 

اين خانه قديمي که در محله ششگلان تبريز واقع شده از آثار دوره قاجار است که پس از مرمت به گنجينه دوره قاجار تبديل شده است.

جاذبه هاي طبيعي تبريز
 

روستا و چشمه کندوان:
 

کندوان روستاي تاريخي کم نظيري است که در 22 کيلومتري جنوب اسکو و در 62 کيلومتري تبريز در ميان دره اي با صفا و کنار رودخانه پرآبي به همين نام واقع شده است. اين روستا چشمه آب معدني مهمي دارد که بسيار مشهور است.آب چشمه بعد از خروج از زمين در منبعي جمع آوري شده وبراي شرب استفاده مي شود. نوشيد ن اين آب در درمان بيماري هاي کليوي بسيار موثر است.خانه هاي روستايي از نظر معماري بسيار جالب هستند. چرا که در ميان صخره هاي دوک شکل قرار گرفته اند.

دره ليقوان:
 

روستاي ييلاقي ليقوان در جنوب شرقي تبريز و در دامنه کوهستان سهند قرار دارد. اين روستا همجوار دره بسيار زيبايي است که رودخانه ليقوان از کنار آن مي گذرد.
درياچه (تالاب) قوري گل: اين درياچه در فاصله 45 کيلومتري تبريز در مسير جاده تبريز- تهران قرار دارد و به دليل ويژگي هاي محيطي و زيستگاهي حيات وحش، به عنوان يک تالاب بين المللي به ثبت رسيده است. اين درياچه زيستگاه بسيار مناسبي براي پرند گان آبزي است .درياچه قوري گل به علت نزديکي به شهر و برخورداري از محيطي زيبا و سرسبز، از تفرجگاه هاي مهم مسافران عبوري و مرد م تبريز است.

تبريز، شهر اولين ها

دره سعيد آباد:
 

اين دره به ويژه درفصل تابستان مورد استفاده وسيع گردشگران قرار ميگيرد. اين دره معبر رودخانه سيد آواچاي است که در 2 کيلومتري جاده ترانزيتي تبريز- تهران قرار دارد.
کوه سهند: سهند يکي از بلندترين کوه هاي آذربايجان و مهم ترين کوه آتشفشان خاموش ايران است که در 50 کيلومتري جنوب تبريز قرار دارد و به دليل زيبايي و سرسبزي به عروس کوهستانهاي ايران معروف است.

چشمه تاپ تاپان:
 

اين چشمه به فاصله 5 کيلومتري آذرشهر در جاده تبريز به مراغه قرار دارد.آب در حوضي طبيعي جمع مي شود و مورد استفاده قرار مي گيرد.

تبريز، شهر اولين ها

سوغات تبريز
 

اگر شهر يا استاني به دليل داشتن يک نوع شيريني خاص معروف شده آذربايجان به خاطر تنوع شيريني ها و طعم ماند گار و خاطره انگيز و سلامت و مقوي بود ن شيريني هايش معروف است.بعضي از شيريني هايي که در تبريز پخته مي شود و مخصوص شهر تبريز و برخي ديگر شيريني هاي ساير مناطق آذربايجان مي باشد.انواع شيريني هاي تبريز شامل قرابيه، نوقا، اريس، لوز، راحت الحلقوم، باقلوا، نان هاي تبريز(بربري ،لواش،سنگک) نان هاي روغني و مزه دار از جمله سوغاتي هاي بسيار لذيذ تبريز هستند که در مجله آشپزباشي اين شماره در بخش غذاهاي تبريزي آموزش داده شده است .قابل ذ کر است که يکي ديگر از سوغاتي هاي پرطرفدار آذربايجان آجيل است که نوع تبريزي آن زبانزد خاص و عام مي باشد و دراين شهر نيز آجيل تواضع بسيار معروف است. آجيل تبريز انواع متنوعي دارد که ازآن جمله مي توان به آجيل چهارشنبه آخر سال، آجيل عيد نوروز، آجيل شب يلدا و غيره اشاره کرد.
منبع:آشپز باشي شماره 48




 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط