گزیدهای از بیانات رهبر انقلاب پیرامون آداب رقابت انتخاباتی و تبیین وظایف مردم، مسئولین، نامزدهای انتخاباتی و جریانها و فعالین سیاسی
تبلیغِ به دور از دروغ؛ شرط سلامت انتخابات
فضاى انتخابات، باید فضاى سالمى باشد؛ فضاى تبلیغات، باید با فضاى پروپاگاندهاى معمول دنیا تفاوت داشته باشد.
امروز در دنیا، دمكراسى، یك دمكراسى حقیقى نیست؛ زیرا فشار تبلیغات پُر زرق و برق توخالى، با سخنان فریبآمیز، آنچنان بر ذهن مردم سنگینى مىكند، كه امكان انتخاب درست را به مردم نمىدهد؛ نمىگذارند مردم فكر كنند. هر كس كه مقدارى از كارهاى انتخاباتى كشورهاى به اصطلاح دمكراتیك را مشاهده كرده باشد، این معنا برایش واضح است. حرفهایى كه مىزنند، وعدههایى كه مىدهند، قیافههایى كه مىگیرند، تملقهایى كه از بعضى از قشرها یا گروهها مىگویند، ارتباطهایى كه با جناحهاى خاصى برقرار مىكنند تا نظر آنها را جلب بكنند، اینها كارهاى سالمى نیست؛ كارهایى است كه وقتى در یك مجموعهى مردمى انجام گرفت، فضا را مسموم مىكند و قدرت فكر كردن به آنها نمىدهد.
تبلیغ، صحیح و حق است؛ اما با معناى واقعى كلمه، با حفظ حدود شرعى كلمه، به دور از فریب، به دور از كارهاى دروغین و نمایشى، به دور از متهم كردن این و آن. نمىشود ما بگوییم كه مسؤولان انتخابات، نسبت به این قضیه هیچ مسؤولیتى ندارند؛ این شرط سلامت انتخابات است.
بیانات در دیدار با وزیر و مسؤولان وزارت كشور و استانداران 27/9/70
**********
پرهیز از تهمت، تخریب و هتك آبرو
از طرف علاقهمندان به نامزدهاى انتخاباتى گوناگون، بداخلاقیهاى انتخاباتى، شایستهى ملت ما نیست؛ تهمت زدن آدمهاى مؤمن را، مصونیتدار از لحاظ اسلامى و شرعى را؛ در معرض هتك آبرو قرار دادن در شبنامهها، در مطبوعات، در پایگاههاى اینترنتى و غیره، اینها اصلاً مصلحت نیست. من به طور جد از همهى كسانى كه نسبت به نامزدهاى مختلف علاقهمندىاى دارند، درخواست میكنم، اصرار میكنم كه این علاقهمندى خودتان را از راه تخریب دیگران، اهانت به دیگران، متهم كردن دیگران نشان ندهید. هرچه میخواهید، از نامزد مورد علاقهى خودتان تمجید كنید، تعریف كنید؛ اما دیگران را تخریب نكنید. این علامت بدى است.
بیانات در اجتماع عظیم مردم یزد 12/10/86
**********
تحریك عصبیتها با انتخابات اسلامی سازگار نیست
معمولاً قبل از انتخابات جنجالهایى در كشور بهوجود مىآید كه غالباً هم ماهیّت تبلیغاتى دارد. من از همهى قواى سهگانه - نمایندگان مجلس، مسؤولان در دولت، مسؤولان در قوّهى قضاییّه - خواهش مىكنم سعى كنند فضاى سیاسى كشور را متعادل نگه دارند تا مردم در یك فضاى متعادل به موسم انتخابات برسند. مردم به انتخابات علاقه دارند. آنچه مردم را مىرماند، برخى از صحنههاى ناخشنود كنندهاى است كه در سطوح ما به چشم آنها مىآید. فضا باید متعادل، منطقى و عقلایى باشد. گفتگوى انتقادى اشكالى ندارد؛ اما گفتگو با هاى و هوى فرق دارد. در مردمسالارى اسلامى، گفتگو با عربدهكشى و چاقوكشى در بعضى از دمكراسیها تفاوت دارد. اینجا گفتگو مىكنند؛ به قول امام، مثل مباحثههاى طلبگى. در مجلس و جاهاى دیگر مباحثه كنند، حتّى بر سر مسألهاى دعوا كنند؛ اما كینه از هم به دل نگیرند؛ بعد هم پهلوى همدیگر بنشینند و با هم صحبت كنند. نگذارند اختلافنظر به تنازع برسد. این تنازع موجب فشل و ضعف قوا خواهد شد. دروغ، اهانت، دستگاهها یكدیگر را متّهم كردن، شایعهپراكنى، افتراء به رقیب، تحریك عصبیّتهاى گوناگون؛ اینها هیچكدام با انتخابات اسلامى سازگار نیست. این خطاب به همهى جناحهاست؛ خطاب به اشخاص یا جناح معیّنى نیست؛ این وظیفهى همهى ماست. همهى جناحها باید این چیزها را رعایت كنند. همه هم در چارچوب قانون حركت كنند.
بیانات در دیدار كارگزاران نظام 15/5/82
**********
انتخابات امتحان الهی است
انتخابات یك عرصهى ظهور و بروز وحدت ما، عقلانیت ما، شعور ملى ما میتواند قرار بگیرد. بعضى خیال میكنند انتخابات، زمزمههاى انتخابات، فضاى انتخاباتى، مایهى اختلاف است؛ نه، میتواند مایهى اتحاد باشد؛ میتواند تشجیع كنندهى به سرعت عمل و پیشرفت باشد؛ با رقابت مثبت. هر گروهى سعى كنند براى خدمتگزارى به این ملت، سهم متناسب با خودشان را كه لایق خودشان میدانند، به دست بیاورند؛ هیچ اشكالى ندارد. این رقابت مثبت به جامعه نشاط میبخشد، ما را زندهدل میكند، روح جوانى را بر جامعهى ما حاكم میكند. در همین انتخابات اگر بد عمل بكنیم، به هم بد بگوئیم، با هم كینهورزى كنیم، به یكدیگر تهمت بزنیم، برخلاف قوانین و مقررات رفتار كنیم، میتواند وسیلهى سقوط و ضعف و انحطاط باشد؛ دست خود ماست؛ امتحان الهى است.
بیانات در دیدار كارگزاران نظام در روز عید سعید فطر 21/7/86
**********
به اختلافات دشمن شادكن دامن نزنید
توصیه اینجانب به جریانها و گروهها و احزاب سیاسى آن است كه بحث دل آزار برنده و بازنده را به كنار بگذارند و به اختلافات دشمن شاد كن دامن نزنند، برندهى این انتخابات ملت است و همهى كسانى كه در انتخاب شركت داشتهاند اعم از آنها كه خود یا نامزد مورد علاقهشان راى آورده یا نیاوردهاند، همه برندهاند، بازندهى این انتخابات، امریكا و صهیونیسم و دشمنان ملت ایرانند همه با همدلى به یكدیگر و به دولت خدمتگزار كمك كنید تا گرهها یكى پس از دیگرى گشوده شود.
پیام تشكر در پی حضور پرشكوه مردم در انتخابات دوره هفتم مجلس 2/12/82
**********
انتخابات وسیله ناامیدی دشمن
من خواهش میكنم همیشه، در همهى دورانها، انتخاباتها را وسیلهاى قرار بدهید براى قوت ملى، براى افزایش اقتدار ملى؛ نه براى تضعیف نظام و تضعیف آبروى ملت. جنجالهائى كه بعضاً از طرف بعضى از احزاب و گروهها و جریانهاى سیاسى و جناحهاى بداخلاق در اطراف انتخابات میشود، تضعیف كنندهى كشور و ملت و نظام است. جناحهاى مختلف، جریانهاى مختلف، گرایشهاى مختلف، با شوق و ذوق و علاقهمندى همهى عواملشان را بسیج كنند و انتخابات را به عنوان یك هدف عالى، هدف خوب، هدف شیرین مورد توجه قرار بدهند و به دعوا و جنجال و اهانت و پنجه به روى هم كشیدن قضایا را نكشانند. انتخابات را وسیلهاى بكنید براى اینكه دشمنان را ناامید بكنید و انشاءاللَّه این انتخابات هم مثل بقیهى انتخاباتها مایهى عزت روزافزون اسلام باشد.
بیانات در دیدار مسئولان و كارگزاران نظام 31/6/86
**********
فعالین سیاسی با دشمن مرزبندی كنند
انتخابات مال ملت ایران است، مال جمهورى اسلامى است، مال اسلام است؛ مرزهاشان را با دشمن مشخص و متمایز كنند. من بارها به بعضى از افراد سیاسى كه فعالیتهائى دارند و گاهى یك مخالفخوانیهائى میكنند، تذكر دادهام، نصیحت كردهام؛ گفتهام مواظب باشید مرزهاى میان شما و دشمن كمرنگ نشود؛ پاك نشود. مرز وقتى كمرنگ شد، احتمال اینكه كسانى از این مرز عبور كنند یا دشمن از این مرز عبور كند و بیاید این طرف یا دوست و خودى غافل شود و از مرز عبور كند و برود به دامن دشمن، زیاد خواهد بود. مرزها را روشن كنید؛ مشخص كنید.
بیانات در دیدار هزاران نفر از مردم قم به مناسبت سالروز قیام ۱۹ دیماه 19/10/86
**********
نامزدها حرفهای واقعی بزنند!
من از نامزدهاى انتخاباتى خواهش مىكنم در تبلیغات، حرفهاى واقعى بزنند و كارهایى كه مىتوانند انجام دهند و آنچه واقعاً عقیدهشان هست، آن را به مردم بگویند. مردم را آزاد بگذارند تا هركس را خواستند، انتخاب كنند. در این تبلیغات، خرج و اسراف هم نشود. بنده گمان مىكنم اگر كسى براى خدا از اسراف در تبلیغات و كارهاى ناباب اجتناب كرد، خداى متعال به او كمك خواهد كرد و او را در مقصودى كه دارد، موفّق خواهد گرداند.
بیانات در خطبههاى نماز جمعه تهران 24/11/82
**********
وعدههای غیرعملی ملاك نیست
مردم توجه باید داشته باشند كه تبلیغات رنگین و متنوع ملاك نیست؛ وعدههاى غیر عملى ملاك نیست. من با خودِ نمایندههاى محترم در دورههاى مختلف وقتى مواجه شدم، به اینها گفتم: آقایان و خانمهاى نماینده! وظیفهى نماینده این نیست كه وعدهى عمرانى و فلان پروژه، فلان كار را در منطقهى انتخابى خود به مردم بدهد؛ اینها كار اجرائى است، كار دولت است. وظیفهى نماینده این است كه بتواند قانون مورد نیاز كشور را پیدا كند، آن قانون را جعل كند. وقتى قانون شد - یعنى قاعدهاى گذاشته میشود - دستگاههاى اجرائى و قضائى مجبورند برطبق قانون عمل بكنند و عمل میكنند. وعدههاى غیر عملى دادن، وعدههاى بزرگ دادن، اینها ملاك نیست؛ باید مردم توجه كنند؛ گاهى علامت منفى هم هست.
بیانات در اجتماع عظیم مردم یزد 12/10/86
**********
اثبات خود نه نفی دیگران!
انتخابات باید سالم باشد، رقابتى باشد. رقابت غیر از خصومت است، رقابت غیر از تهمتزنىِ متقابل است؛ اینها را باید همه مواظب باشیم. رقابت این نیست كه كسى اثبات خود را متوقف بر نفى دیگرى بداند. رقابت این نیست كه كسانى بیایند براى جلب نظر مردم، وعدههاى خلاف قانون اساسى، خلاف قوانین عادى بدهند؛ اینها نباید باشد. كسانى كه وارد عرصهى انتخابات میشوند، چه از طرف مجریان و مسئولان، چه از طرف كسانى كه نامزد میشوند، بایستى به آداب و شروط یك حركت عمومىِ سالم پایبند باشند، متعهد باشند؛ این لازم است.
بیانات در دیدار مردم قم به مناسبت سالروز ۱۹ دی 19/10/90
**********
خود را مسئول امنیت بدانید
همهى نامزدهاى انتخابات و همهى هوادارانشان، خودشان را در مقابل توطئهى احتمالى دشمن مسئول امنیت بدانند. انتخابات را متهم نكنند؛ كسى آب به آسیاب دشمن نریزد؛ در تبلیغات، القاء فضاى اختلاف و ناامیدى نشود، تا انشاءاللَّه انتخابات خوبى داشته باشیم.
منبع:خطبههای نماز جمعه تهران 14/11/90