با احتیاط سوارکاری کنید

بعضی مواقع اسب ها حتی اگر خیلی هم خوش اخلاق باشند، دوست ندارند آرامششان به هم بخورد و ممکن است هنگام نزدیک شدن شما به آنها از خود واکنش نشان دهند. همواره به آرامی و از طرفین اسب و سمتی که فضا بازتر است به آن نزدیک
چهارشنبه، 29 خرداد 1392
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
با احتیاط سوارکاری کنید
با احتیاط سوارکاری کنید

 

پژوهشگر: سحر میرپور




 
بعضی مواقع اسب ها حتی اگر خیلی هم خوش اخلاق باشند، دوست ندارند آرامششان به هم بخورد و ممکن است هنگام نزدیک شدن شما به آنها از خود واکنش نشان دهند. همواره به آرامی و از طرفین اسب و سمتی که فضا بازتر است به آن نزدیک شوید و نامش را صدا کنید.

به بهانه سقوط مرگبار سوارکار کره ای در مسابقات آسیایی دوحه

حدود ۵۰ میلیون سال پیش، موجودات کوچکی به اندازه سگ که ۴ انگشت در پاهای جلویی و ۳ انگشت در پاهای عقبی داشتند، در جنگل پیدا شدند. چندین هزار سال گذشت تا این موجودات به شکل و شمایل اسب های کنونی درآمدند. غارنشینان از گوشت این موجودات و شیر آنها به عنوان غذا استفاده می کردند. بعد متوجه می شدند که می توان از آنها برای حمل و نقل هم استفاده کرد. به این ترتیب اسب ها برای حمل سربازان و کالسکه ها به کار گرفته شدند و سپس برای حمل سکه ها و شاهان ممالک از آنها استفاده شد و کم کم نیز سوارکاری به عنوان یک رشته ورزشی جذاب شناخته شد.
نژادهای مختلفی از اسب ها در دنیا وجود دارند اما نژادهایی که در کشورهای شرقی و از جمله ایران وجود دارند شامل اسب های عرب پارسی و شاگیا، اسب کرد، آخالاتکه، یا بووترکمن هستند. سوارکاری ورزشی است که شاخه های متعدد و علاقه مندان فراوان دارد. اگر می خواهید اسب سواری کنید، یادتان باشد که اسب ها دارای اشکال متفاوت اندامی و حتی اخلاق های متفاوت هستند. بنابراین تربیت هر اسبی بر اساس خلق و خوی آن باید به یک مربی ماهر سپرده شود. بعضی اسب ها بداخلاق و عصبی هستند.
این گونه اسب ها در روبه رو شدن با موقعیت های غیرمعمول از قبیل صداهای ناگهانی یا حرکت سریع اطراف تحریک می شوند و رم می کنند. تربیت چنین اسب هایی به شدت سخت است و نیاز به کار دقیق و نگهداری صحیح دارد. سوارکاران باید با حوصله با چنین اسب هایی رفتار کنند. سوارکار بی حوصله هیچ گاه نباید سوار اسب عصبی شود. بعضی اسب ها تنبل هستند. این اسب ها ممکن است ذاتا تنبل یا زیادی چاق یا لاغر باشند.
بعضی اسب ها هم ذاتا کله شق هستند و به هیچ وجه دوست ندارند تحت فرمان و هدایت سوارکار باشند؛ خصوصا اگر سوارکار ناشی باشد. این اسب ها به سرعت متوجه شرایط سوارکار می شدند و ممکن است حرکات ناخوشایندی برای نافرمانی از فرمان سوارکار از خود نشان دهند. با توجه به توضیحات گفته شده، اگر مبتدی هستید سعی کنید سوار اسب های عصبی و کله شق نشوید و به توصیه مربی خود گوش کنید.
به نظر می رسد اسب های تنبل برای مبتدیان ایمن تر باشند. یادتان باشد اگر می خواهید اسبی را برای خرید انتخاب کنید، حتما با یک مربی خبره مشورت کنید، چون بعضی اسب ها دارای اندام نامناسبی هستند و برای ورزش مناسب نیستند؛ مثلا بعضی از آنها به دلیل شکل نامناسب کمر یا گردن یا پاها برای ورزش مناسب نیستند. یادتان باشد اسب ها به شدت به مراقب یا سوارکارشان وابسته اند و ممکن است یک سوار کار بداخلاق و عصبی یک اسب شرور تربیت کند. بنابراین باید خوش رفتاری را به اسب آموزش داد. تیمار کردن، نظافت و غذا دادن به اسب باید با آرامش کامل انجام شود. اسب باید برای هر کار خوب پاداش بگیرد و برای هر کار بد تنبیه شود تا آموزش یابد.
با احتیاط سوارکاری کنید

چگونه در اصطبل به اسب نزدیک شویم؟

بعضی مواقع اسب ها حتی اگر خیلی هم خوش اخلاق باشند، دوست ندارند آرامششان به هم بخورد و ممکن است هنگام نزدیک شدن شما به آنها از خود واکنش نشان دهند. همواره به آرامی و از طرفین اسب و سمتی که فضا بازتر است به آن نزدیک شوید و نامش را صدا کنید. اگر به اسب غریبه نزدیک می شوید بیشتر مواظب باشید.
اگر دست خود را از روی در اصطبل برای نوازش دراز کنید ممکن است برای او تعجب آور باشد و سر خود را عقب بکشید یا به طرف دیگر اصطبل فرار کند. هنگام سوارکاری ضربان قلب اسب می تواند تا ۲۵۰ ضربه در دقیقه برسد و هر ضربه می تواند مقدار معتنابهی خون وارد سیستم گردش خون او کند. هنگام چنین فعالیتی دمای بدن اسب به شدت افزایش می یابد. در این صورت اسب به دو صورت دمای بدن خود را از دست می دهد از راه تنفسی و تعریق پوستی تعریق پوستی در هوای خشک به خوبی انجام می شود و اما هوای گرم و رطوبت دار مانع تعریق از دست دادن گرمای اضافی است.
در این مواقع مواظب سلامت اسب خود باشید زیرا ممکن است بی حال شود و هماهنگی حرکات خود را از دست بدهد. هنگام فعالیت سنگین، سلول های عضلانی عصب مقداری از انرژی خود را به صورت متابولیسم بی هوازی به دست می آورد که این متابولیسم باعث تجمع اسیدلاکتیک در عضلات اسب می شود و برای او زیانبار است. برای جلوگیری از این اثرات مضر بعد از تمرین ورزشی ۳۰ دقیقه اسب خود را به آرامی راه ببرید تا جریان خون بتواند این مواد مضر را از بدن او دفع کند. چند نکته را هنگام اسب سواری در نظر داشته باشید. اگر اسب شما دچار تنگی نفس شد، ضربان قلب او به بیش از ۱۵۰ ضربه در دقیقه رسید و دچار تعریق شدید شد، این شرایط برای او خطرناک است و در چنین حالتی باید نکات زیر را انجام دهید:

به سرعت اسب را متوقف کنید و به او استراحت دهید.

اگر پس از حتی ۵ دقیقه استراحت، اسب شما به خوبی نفس نکشید یا ضربان قلب او به زیر ۱۰۰ نرسید، تا چند روز با او به ورزش بپردازید. در این حالت چند روز فقط او را راه ببرید.
اگر اسب شما بعد از چند دقیقه استراحت همچنان به تعریق ادامه داد، باید متوجه باشید که بیش از حد از او کار کشیده اید. سریعا بدن او را خشک کرده و تا یک هفته به او فشار نیاورید.

ایمنی در سوارکاری

ورزش سوارکاری از ورزش های پرمخاطره است و هیچ ربطی به جثه و چگونگی رفتار اسب شما ندارد. قابل تصور است که افتادن از یک ارتفاع زیاد، چقدر می تواند مخاطره آمیز باشد و این اتفاقی است که گاهی برای بعضی سوارکاران رخ می دهد. تاکنون سوارکاران زیادی در سراسر دنیا به علت استفاده نکردن از وسایل ایمنی در حین سوارکاری دچار صدمات غیرقابل جبرانی شدند. اغلب سوارکارانی که از کلاه استفاده نمی کنند، می گویند بدون کلاه راحت ترند. این حرف فقط یک دیدگاه خودخواهانه است. هرگز بدون کلاه سوارکاری نکنید و همیشه کلاه اندازه سر خودتان بخرید و کلاه دیگران را سر خود نگذارید. کلاه مستعمل و ضرب خورده را تعویض کنید.
زمین و سایر وسایل اسب خود را همیشه تمیز و آنها را بازرسی کنید، چون هنگام بازرسی ممکن است متوجه دوخت های پوسیده شوید که تعویض یا تعمیر آنها می تواند از حوادث ناگوار جلوگیری کند. بعضی قسمت ها باید روغن کاری شوند. حتما چنین نکاتی را رعایت کنید و از مربی خود بیاموزید.
علی رغم رعایت همه این نکات، گاهی اوقات اتفاق ناگواری می افتد. همان طور که در جریان هستید. چندین روز پیش آقای کین هیونگ ورزشکار قهرمان کره ای بر اثر یک حادثه دچار مرگ ناگهانی شد.
او یک ورزشکار حرفه ای بود و مسلما تمام نکات ایمنی را رعایت کرده بود. اینکه طبق اظهارات بعضی مسوولان نامناسب بودن و لیز خوردن زمین مسابقه باعث این اتفاق شده یا به علت تمرینات سنگین، اسب او از آمادگی کافی برخوردار نبوده، مشخص نیست. به هر حال اگر تمامی شرایط لازم برای سوارکاری فراهم بود، چنین اتفاقی نمی افتاد. بنابراین هنگام سوارکاری شرایط محل سوارکاری و وسایل ایمنی را در نظر بگیرید. همچنین مواظب باشید اسب شما شرایط لازم را برای سوارکاری داشته باشد. زین، افسار و سایر لوازم را به خوبی کنترل کنید تا از سوارکاری خود لذت ببرید.
http://www.aftabir.comمنبع : آفتاب



 

 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما