نويسندگان:گروه نويسندگان
فعاليت و ورزش سبک در دوران بارداري بسيار لذت بخش است. وضعيت ناهنجار اندام زن در ماه هاي آخر بارداري ممکن است محدوديتي در بعضي کارها به وجود آورد ولي زن باردار تا موقع وضع حمل مي تواند اکثر کارهاي روزمره را انجام دهد.
عضلات شکم و ساير قسمت هاي بدن هر کدام وظايف مهمي را در امر زايمان و پيشرفت آن دارند و به همين علت تقويت اين عضلات در موقع بارداري باعث مي شود که وضع حمل سريع و آسان تر انجام گيرد. اين مسئله در مورد زنان زحمتکش و کارگر کاملاً صادق است.
هر روز در صورت امکان چند ساعتي در محيط آزاد فعاليت نماييد. باغباني راه بسيار خوبي براي استنشاق هواي تازه همزمان با فعاليت است. به جاي استفاده از اتوبوس يا ماشين در صورت امکان پياده به ملاقات دوستان و فاميل برويد.
در اثر ورزش، عضلات بدن تقويت مي شوند. گردش خون بهبود مي يابد، مواد زائد بدن دفع مي شوند، اشتها زياد شده و سرعت هضم غذا افزايش مي يابد، خواب راحت و طولاني نيز به وجود مي آيد به علاوه مدتي شما را از گرفتاري هاي منزل يا کار دور نگه مي دارد.
نوع ورزش بر حسب وضع مزاجي و علاقه زن باردار فرق مي کند. زناني که قبل از بارداري به ورزش هاي سنگين و دشوار عادت دارند در دوران بارداري بهتر از زنان خانه دار فعاليت و ورزش را تحمل مي کنند. البته براي خانم هايي که حرفه و شغلشان با فعاليت و جنب و جوش زياد همراه است ورزش ضرورتي ندارد.
قدر مسلم اين است که هيچ وقت نبايد ورزش را تا حد خستگي مفرط ادامه داد و به محض احساس اولين علامت خستگي بايد فعاليت را متوقف نمود. البته هرچه موقع زايمان نزديکتر مي شود خستگي ناشي از فعاليت زودتر ظاهر مي شود.
راه رفتن
در فصل بهار بهترين ورزش دوران بارداري راه رفتن است. براي جلوگيري از لغزش و افتادن بهتر است که از کفش هاي پاشنه کوتاه استفاده شود زيرا کفش هاي پاشنه بلند علاوه بر لغزش موجب درد کمر نيز مي شوند. در فصل تابستان از پياده روي در هواي گرم و زير نور آفتاب بايد خودداري نمود، زيرا تحمل زن باردار در مقابل گرما بسيار کم است. در راه رفتن بايد حوصله به خرج داد و از راه رفتن سريع و در محل هاي شلوغ بايد پرهيز نمود. پياده روي و گردش به طور متوسط روزانه 2 الي 3 کيلومتر کافي است و طي اين مسافت بايد به فواصل کم و به دفعات متوالي صورت گيرد تا خستگي بوجود نيايد.ورزش هاي سخت و سنگين
تمام انواع ورزش هاي سنگين در دوران بارداري ممنوع است مگر در کساني که قبل از بارداري به اين نوع ورزش ها عادت دارند. پس مي توانند در دوران بارداري کم و بيش آن را ادامه دهند. ورزش هاي سخت شامل دوچرخه سواري، تنيس، اسکي روي يخ و اسب سواري مي باشند.شنا کردن
اشکالي ندارد البته اين در صورتي است که يک نفر همراه زن باردار باشد تا در موارد ضروري ( گرفتگي پا) به او کمک کند. از شنا در دريا و استخر در دو ماه آخر بارداري به علت احتمال انتقال عفونت بايد پرهيز نمود.رقص به مدت کوتاه و در صورتي که با جنبش و حرکات شديد همراه نباشد اشکالي ندارد.
قهرمانان حرفه اي شنا، اسب سواري و ساير رشته ها مي توانند تا آنجايي که خستگي مفرط و ناراحتي در آنها ظاهر نشود اين نوع ورزشها را در دوران بارداري ادامه دهند. مواردي از شرکت زن باردار در مسابقه شيرجه و سوارکاري بدون کوچکترين عارضه براي مادر و جنين گزارش شده است.
بار ديگر تاکيد مي گردد که حاملگي يک بيماري نيست بلکه يک پديده فيزيولوژيک و طبيعي است و چه بسا در دوران بارداري ممکن است از ساير واقع زندگي احساس بهتري داشته و خود را سالم تر حس کنيد. بنابراين حاملگي نبايد اختلالي در روش زندگي و فعاليت شما به وجود آورد.
منبع مقاله :
گنجي، مبين؛ پورفخاران، محمد؛ حجاران، مريم؛ (1391)، رموز طلايي بارداري موفق، قم: ابتکار دانش، چاپ ششم .
/ج