سه‌شنبه، 25 آذر 1393

پرسش :

حکم استفاده از کتاب­‌های پی دی اف ایرانی و خارجی که در اینترنت موجود است چیست؟ آیا استفاده از آنها بدون پرداخت بها اشکال دارد؟ به دلیل گران بودن کتاب و زیادی حجم کتاب از آنها (فایل پی دی اف) استفاده می­‌کنیم؟

پاسخ :
پاسخ از حجت ‌الاسلام والمسلمین فلاح‌ زاده:
اولا نگاه کنید! خلاف مرتکب شدن به بهانه اینکه هزینه زیاد است، پولش را نداریم، وقتش را نداریم، حجم کتاب بالاست، جایی پیدا نمی­شود، اینها مجوز برای ارتکاب خلاف نمی­شود اما در مورد حق تالیف نظر حضرت آقا این است که حقوق معنوی دیگران از جمله حق التالیف که شخصیت حقیقی مثل فرد یا افراد خاصی یا شخصیت حقوقی مثل سازمانی یا موسسه‌ای کتاب یا نرم افزاری را تهیه کرده اند و افرادی می­خواهند استفاده کنند حقوق آنها باید رعایت شود. بنابراین اگر کسی به عنوان حق التالیف دیگران را از استفاده بدون خریداری منع کرده باشد - که گاهی اوقات روی کتاب نوشته می­شود حق چاپ برای مولف محفوظ است یا برای ناشر محفوظ است - و بدون اجازه یا بدون کسب رضایت یا بدون پرداخت حقی استفاده کند، بنابر احتیاط واجب استفاده از آن جایز نیست، گاهی یکسری استفاده‌ای متعارف جزئی که منعی در کار نیست، مثلا یک مطلبی را از کتاب در پایان نامه خودش نقل می کند و ماخذش را هم ذکر می­کند اینها اشکالی ندارد یا مثلا چند صفحه زیراکس می­گیرد که متعارف هست و مشکلی ندارد. اما در موارد بیشتر باید از صاحب اثر اجازه بگیرد.
منبع: KHAMENEI.IR