شنبه، 18 بهمن 1393

پرسش :

وظيفه ما در برابر توطئه هاي روز افزون دشمن چيست؟ چرا كاري نمي كنيم؟

پاسخ :
قبل از آنكه به پاسخ اصلي خود بپردازيم چند نكته را توضيح مي دهيم تا مطالب، روشن تر بيان شود.

الف: انقلاب اسلامي و ويژگي هاي آن:
در مورد تعريف انقلاب معاني متعدّدي نقل شده كه ما يكي از آنها را از قول علامه بزرگوار شهيد مطهري نقل مي كنيم. ايشان انقلاب را طغيان و عصيان مردم يك سرزمين عليه نظام حاكم موجود براي ايجاد نظمي مطلوب تعريف مي نمايند.[1] ايشان جريحه دار شدن عواطف اسلامي مردم را عامل اصلي هماهنگ كننده نيروهاي مختلف مردم دانسته اند كه همه مردم را در مسيري واحد قرار داد[2]. اين تعريف، تعريفي جامع از انقلاب است . البته بايد گفت انقلاب اسلامي ايران يك انقلاب با جنبه الهي و ديني است كه ريشه در خود آگاهي الهي انسان دارد.[3] در هر حال انقلاب اسلامي ايران يك انقلاب بي دليل و منحصر به فرد بود كه به رهبري روحانيت آگاه به ثمر رسيد. براي اين انقلاب خصوصيات و ويژگيهايي هم ذكر شده كه ما فهرست وار آنها را بيان مي نمائيم:1 _ احياي ارزشهاي ديني و اخلاقي و معنوي.2 _ مردمي بودن.3 _ بيداري اسلامي در ميان مسلمانان.4 _ آزادي از سلطه ابرقدرتها و شكستن حريم دروغين آنها.5 _ استقلال و آزادي واقعي.6 _ نفي هر دو اردوگاه شرق و غرب و معيارهاي آنان در باب حكومت و فرهنگ.7 _ احياي كرامت و ارزش زن.8 _ عدالت اجتماعي.[4]غير از اين موارد ويژگيهاي ديگري نيز وجود دارد مانند: اسلامي بودن، رهبري و مرجعيت، اصالت، پيشتاز بودن روحانيت و... كه ما به خاطر عدم اطاله كلام به اين موارد اشاره اي نمي كنيم پس در يك كلام بايد گفت انقلاب ما يك انقلاب منحصر به فرد است كه در آن گوهر تابناك انسانيت، اعتقاد به خدا و تاسّي به سنّت اهل بيت، وجود دارد.

ب: آسيب شناسي انقلاب اسلامي
واژه آسيب شناسي،[5]ازعلوم پزشكي به علوم اجتماعي وارد شده و به معناي «مبحث مطالعه علل بيماري و عوارض و علايم غير عادي» مي باشد. [6] با اين حساب فرض ما هم اين است كه انقلاب موجودي زنده است كه در نقطه اي متولد و به سوي هدفي مطلوب در حال حركت است، اين حركت شرايط و زمينه هاي مساعدي مي خواهد و ممكن است موانع و آسيبهايي هم در راه آن ايجاد گردد. اين آسيب ها چه بسا موجب كندي حركت انقلاب مي شود و اگر وفاداران و هاديان انقلاب اين مانع و آسيب را معالجه نكنند و جلوي آن را نگيرند اين آسيب مانند يك غدّه سرطاني پيشرفت مي كند و تمامي بدنه نظام و انقلاب را از بين برده و متلاشي مي كند با اين حساب بايد در اين مورد تدبيري انديشيد. از طرفي اين سوال هم به اين صورت قابل بررسي است كه چه آسيبهايي انقلاب و نظام ما را مورد تهديد قرار داده است و وظيفه ما براي جلوگيري و نابودي اين معضلات چيست؟
در مورد بحث آسيب شناسي انقلاب اسلامي تعابير زيباي رهبر عزيز مان قابل بررسي است. ايشان در ديدار با دست اندركاران همايش آسيب شناسي انقلاب سخنان مبسوطي فرمودند: در بخشي از آن سخنان اشاره مي كنند كه:.... آنچه به عنوان آسيب شناسي انقلاب مطرح مي شود به اين معنا نيست كه آسيبها امروز تحقق يافته است، بلكه آسيب شناسي مي بايست به آسيبهاي ممكن توجه داشته و آنها را بررسي كند چه آنهايي كه در حال حاضر وجود دارد وچه آنهايي كه ممكن است به وجود آيد.[7]..
در هر حال با ذكر اين نكات متوجه مي شويم كه شناخت آسيبهاي ممكن در مورد انقلاب و نظاممان مي تواند وظيفة ما را در برابر توطئه هاي دشمنان آگاه كند.

ج: آسيبهاي موجود و ممكن در انقلاب اسلامي ايران
در مورد كيفيت و چگونگي آسيبها سخناني گفته شده است كه در خور تأمل است به عنوان مثال، آيت الله مصباح يزدي در بخش نهم كتاب جامعه و تاريخ از ديدگاه قرآن، تحت عنوان تعادل،بحران و انقلاب اجتماعي به آفات انقلاب اشاره مي نمايد. ايشان ابتدا آفات را به خارجي و داخلي و سپس آفات خارجي و را به نظامي، اقتصادي، اخلاقي و عقيدتي و آفات داخلي را به آفات زمامداران و مردم و نيز هر كدام را به دو قسمت آفات مربوط به بعد علم و بعد اخلاق تقسيم نموده و در مورد هر كدام توضيح مختصري ارائه نموده است كه براي مطالعه بيشتر، رجوع به اين كتاب مفيد است. ولي با توجه به تحليلها و نقطه نظرات مختلف در باب انواع آسيبها و تأسي از فرمايشات امام(ره) و رهبري آسيبهاي انقلاب را به سه صورت بيان مي كنيم: آسيب سياسي _ آسيب فرهنگي _ آسيب اقتصادي.
1 _ آسيبهاي سياسي
انقلاب اسلامي ايران در صحنه سياست و ارادة جامعه با ساقط كردن نظام شاهنشاهي 2500ساله، حاكميت ديني با حضور مردم را در قالب نظام جمهوري اسلامي برپا نمود.اين انقلاب در بسياري از حوادث سياسي داخلي و بين المللي دو دهه گذشته از كانونهاي مورد توجه صاحبنظران و سياستمداران بوده است. از اين رو در زمينه موضوعات سياسي آسيب ها و خطراتي را پيش رو دارد كه بدون در نظر گرفتن اين آسيبها و تهديدها و مقابله با آنها نمي تواند به حيات خود ادامه دهد. لذا ما آسيب هاي سياسي انقلاب اسلامي را در سه مورد فهرست‌وار بيان مي‌كنيم:
الف: در رابطه با ايدئولوژي :
1 _ تضعيف ولايت فقيه: حضرت امام امّت در اين باره مي فرمايد: …اگر چنانچه ولايت فقيه در كار نباشد، طاغوت است[8] در حقيقت بايد گفت تضعيف اصل ولايت فقيه، يكي از توطئه هايي است كه دشمنان به عنوان يك آسيب سياسي بسيار مهم برپيكرة نظام و انقلاب ما وارد مي كنند.
2 _ ترويج جدايي دين از سياست: سخن حضرت امام در مورد بررسي اين آسيب سياسي اين چنين است: طرح مسأله جدا بودن سياست از روحانيت چيز تازه اي نيست. اين مسأله در زمان بني اميه مطرح شد و در زمان بني عباس قوت گرفت. در اين زمان هاي اخير هم كه دستهاي بيگانه در ممالك باز شد، آنها هم به اين مسأله دامن زدند.[9]
ب : در رابطه با رهبران
1 _ اختلاف بين مسئولين: حضرت امام، كراراً اين آسيب سياسي را متذكر شدند و در جايي اين طور فرمودند:... من باز تاكيد مي كنم كه اگر سران با هم خوب باشند، اين كشور صدمه نمي بيند و اگر صدمه اي اين كشور ببيند از اختلاف سران است[10]
2 _ عدول از اصل نه شرقي و نه غربي: اين اصل به عنوان پايه اصلي سياست خارجي كشور ما محسوب مي شود، امام راحل در اين مورد نيز مي فرمايد:... دوام و قوام جمهوري اسلامي بر پاية سياست نه شرقي و نه غربي استوار است.[11]
3 _ نفي صدور انقلاب اسلامي: سخن امام در تأكيد بر صدور معنوي انقلاب اسلامي اين گونه است: ما بايد در صدور انقلابمان به جهان كوشش كنيم و تفكر اين كه ما انقلابمان را صادر نمي كنيم كنار بگذاريم...[12]
4 _ تضعيف ارگانها و نهادهاي قانوني كشور:اين عمل نيز يكي از توطئه هاي دشمنان است كه متأسفانه اكنون لطمه جدي را به پيكره نظام ما در مورد اين آسيب زده است. امام در اين مورد مي‌فرمايند: تضعيف دولت، قواي مقننه و مجريه و قضاييه و روحانيت حرام و يك گناه نابخشودني است.[13]
5 _ روي كار آمدن عناصر فرصت طلب و مخالف انقلاب: حضرت امام اين توطئه را نيز به همه ما گوشزد فرمودند و در اين مورد تاكيد كردند:... به همه شما سفارش مي كنم كه نگذاريد انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان بيفتد.
ج _ در رابطه با مردم:مهمترين آسيب سياسي در رابطه با مردم، مأيوس كردن آنان است كه اين توطئه نيز از جانب دشمنان ما اعمال مي شود. امام امت در اين مورد مي فرمايد: الان دستهايي، زبانهايي در كار است كه ملت را مأيوس كند... اگر روح يأس پيدا شود در يك جامعه اي، آن جامعه سست مي شود و اگر سست شد، نمي تواند به پيروزي برسد.[14]
البته بايد گفت آسيبهاي سياسي ديگري هم وجود دارد مانند: ترور شخصيتهاي مملكتي، عدم توجه به مردم، حذف نيروهاي مخلص انقلاب، عقب نشيني از مواضع اصولي، رفاه زدگي، تملق و چاپلوسي، قدرت طلبي و..كه ما به خاطر طولاني شدن بحث به اين موارد نمي پردازيم.
د : آسيبهاي فرهنگي: انقلاب ما يك حركت عظيم فرهنگي بود. شايد اين واقعيت تأثيرات عميقي است كه اين انقلاب در انگيزه ها و رفتار مردم در داخل كشور و نيز ديدگاهها و جهت گيري هاي ايدئولوژيك و فرهنگي در سايركشورها به خصوص كشورهاي اسلامي و جهان سوم داشته است. از اين رو آسيبهاي فرهنگي كه ممكن است بر انقلاب و نظام ما وارد شود را فهرست وار عرض مي كنيم:

الف _ آسيبهاي فرهنگي انقلاب در رابطه با ايدئولوژي.
1 _ عدم پويايي ايدئولوژي و ناتواني در پاسخگويي به نيازها و شرايط جديد.[15] 2 _ عدم تحقق آرمانها با ايجاد موانع در راه تحقق آنها.[16]
ب _ آسيبهاي فرهنگي انقلاب از ناحيه رهبران:
1 _ اختلاف بين حوزه و دانشگاه. 2 _ اختلاف روحانيون با هم. 3 – اختلاف روحانيون با مردم. 4 _ عدم تهذيب و دنياگرايي مسئولين و روحانيون. 5 _ غفلت از محرومين جامعه. 6 _ وجود و نفوذ روشنفكران غرب زده. 7 _ انحراف در رسانه هاي گروهي.

ج _ آسيبهاي فرهنگي انقلاب از ناحيه مردم
1 _ گسست فرهنگي بين نسل انقلاب با نسلهاي بعدي. 2 _ تقويت كانونهاي فكري همخوان با دشمن. 3 _ دامن زدن به اختلافات نژادي و مذهبي.

3 _ آسيبهاي اقتصادي
در بعد مسائل اقتصادي هم انقلاب ما آسيبهاي فراواني از جانب دشمنان داخلي و خارجي خورده است كه اين موارد را نيز با ذكر جزيي آنها ذكر خواهيم كرد: 1 _ فاصله طبقاتي و تبعيض بين فقير و غني 2 _ تفسير غلط از مكتب اقتصادي اسلام. حضرت امام در وصيت نامه شان با توجه به برداشتهاي غلطي كه از احكام اسلامي در خصوص مسايل اقتصادي وجود دارد، اسلام را مخالف با سرمايه داري ظالمانه و بي حساب و محروم كننده توده هاي تحت ستم و مظلوم و همچنين مخالف مرام كمونيستي كه مالكيت فردي را لغو مي كند مي دانند.[17]
3 – فشار اقتصادي بر مردم. 4 _ دولتي كردن اقتصاد. 5 _ وابستگي اقتصادي. 6 _ بي توجهي به توسعه كشاورزي 7 _ كم كاري و بيكاري 8 _ مصرف گرايي و تجمل پرستي و رفاه طلبي.
مواردي كه ذكر شد، خلاصه اي از دهها آسيبي است كه چه از داخل و چه از خارج بر انقلاب و نظام ولائي ما وارد مي شود، لذا آنهايي كه دلسوخته انقلاب و مريد امام و رهبري و دلبسته به احكام نوراني الهي هستند وظيفه اي بس سنگين در جلوگيري از آسيب پذيري انقلاب دارند، اين موارد، فهرستي از توطئه هاي دشمنان است كه براي بي حيثيت كردن دين و انقلاب و روحانيت، بكار مي برند. حال وظيفه ما چيست؟
وظيفه همه ما بويژه طلبه ها و روحانيون آن است كه اولاً اين آسيبها را بشناسند و بدانند و ثانياً بعد از شناخت آسيبها راهكارهاي عملي در برابر آن انجام دهند. به عقيده ما بهترين راهكار، عمل به فرمايشات امام امت است و بعد از آن عمل به توصيه هاي رهبر بزرگوار ما است كه راه گشاي اين معضل خواهد بود. در پايان بحث به صورت خيلي فشرده و مختصر با استفاده از فرمايشات حضرت آيت الله خامنه اي راه هاي مقابله با توطئه هاي دشمنان و راه كارهاي حفظ انقلاب را در چند نكته خيلي كوتاه بيان مي كنيم، باشد كه به آن دقيقاً عمل گردد.
راه هاي برخورد با توطئه دشمنان براي حفظ انقلاب:
1 – تداوم راه و ياد امام خميني(ره): بي شك يكي از بهترين راهكاري مقابله با توطئه ها آنست كه راه و خواسته معمار بزرگ انقلاب عملي شود. مقام معظم رهبري در اين مورد مي فرمايد: ما نبايد بگذاريم نظام اسلامي از ريشه خود «امام» جدا شود.[18]
2 _ پافشاري بر اصول و ارزشهاي الهي انقلاب:رهبر انقلاب: موفقيت امروز ديپلماسي ما در دنيا... در درجه اول مديون تقيد و پايبندي شما دست اندركاران است.[19]
3 – حفظ ارتباط با خدا و اخلاص در عمل و تعميق معارف اسلامي: رهبر انقلاب: راه نجات، صلاح و پيروزي بر دشمنان خبيث، حفظ ارتباط با خدا، توكل به او، نترسيدن از دشمنان خدا و با همه وجود حمايت و حراست از جمهوري اسلامي است..[20]
4 _ حفظ وحدت كلمه: فرمايشات رهبري: وحدت كلمه، رمز پيروزي ملّت ايران در مراحل مختلف بوده است....[21]
5 _ دشمن شناسي و تداوم مبارزه با دشمن و حفظ آمادگي دفاعي: رهبر انقلاب و كشور و ملت ايران به مناسبت سوابق تاريخي، اقتصادي و سياسي كه در دنيا براي خود تعريف كرده است دشمناني دارد.[22]ايشان در جاي ديگري مي فرمايند: ما آمادگي براي دفاع از انقلاب را هميشه لازم مي دانيم، نبايد روزي بر ما بگذرد كه اهميت آمادگي عمومي، مغفول عنه واقع شود.[23]
6 _ خسته نشدن و جذب دنيا و راحت آن نگرديدن: رهبر انقلاب: امروزه هدف عمده آمريكا و استكبار اين است كه انقلاب و جمهوري اسلامي و ملت ايران را وادار كند كه اعلان نمايد از حرف خود و حرف امام برگشته است... امروز هم اگر مي خواهيد ايران عزيز و سربلند بشود... راهش ايستادگي در مقابل توقّعات دشمن است.[24]
7 _ سازندگي، اجراي عدالت اجتماعي، جلوگيري از نوكيسه ها و ثروتهاي بادآورده و حل مشكلات اقتصادي مردم: مقام معظم رهبري در اين مورد مي فرمايد: مسأله معيشت قطعاً در اولويت اول است معيشت كه نبود، دين و اخلاق و حفظ عفت هم نيست. اميد هم نيست.[25].. اهتمام به مساله عدالت اجتماعي در كشور، نبايد يك لحظه كاستي بگيرد.[26]..همه آحاد مردم موظفند در كار سازندگي كشور شركت كنند.[27] فوري ترين هدف تشكيل نظام اسلامي، استقرار عدالت اجتماعي و قسط اسلامي است.[28]
8 _ طرد كامل فرهنگ منحط غربي: رهبري در اين مورد نيز مي فرمايند: فرهنگ غرب، فرهنگ برنامه ريزي براي فساد است،فرهنگ دشمني و بغض با ارزشها و درخشندگيها و فضيلتهاي انساني است.... جوانان عزيز! دشمن روي شما سرمايه گذاري زيادي مي كند، حواستان جمع باشد...[29]
جمع بندي مطالب: با توجه به نكاتي كه اجمالاً ذكر كرديم در يك كلام بايد جواب دهيم كه راه مقابله با توطئه هاي دشمنان آنست كه ابتدا بايد آسيبها و آفاتي كه نظام و انقلاب ما را تهديد مي كند، دقيقاً بشناسيم سپس با توجه به راهكارهايي كه ما از فرمايشات امام و رهبري ذكر كرديم در مقابل اين توطئه‌ها و آفات بايستيم. البته نبايد از اين نكته نيز غافل شد كه راه مقابله با اين توطئه ها، براي دلسوختگان انقلاب بويژه طلاب آنست كه اولاً دشمنان و توطئه هاي آنان را شناخت و ثانياً بايد با بصيرت و بينش سياسي بالا و با استفاده از قوّة منطق و عقل و علم و در موقع لزوم با قوه قهر «البته با اذن ولي فقيه» در برابر توطئه ها ايستاد.

پی نوشتها:
[1] . ر.ك. پيرامون انقلاب اسلامي ص23 و پيرامون جمهوري اسلامي ص145.
[2] . پيرامون انقلاب ص112.
[3] . همان ص39.
[4] . اين شاخصه ها از كلام رهبر معظم انقلاب نقل شده كه براي مطالعه بيشتر مي توانيد رجوع كنيد به: ويژگيهاي انقلاب اسلامي در ديدگاه رهبري، موسسه قدر ولايت از ص31 الي 100.
[5] . Phathology .
[6] . فرهنگ دو جلدي دانشگاهي به فارسي، تهران، اميركبير، ج2، ص1569.
[7] . ر.ك به مجموعه مقالات آسيب شناسي انقلاب اسلامي،1379،ص12.
[8] . صحيفه امام، ج10،ص221.
[9] . صحيفه نور، ج 16،ص248.
[10] . صيفحه امام،ج18،ص38.
[11] . صحيفه نور، ج21،ص36.
[12] .صحيفه نور، ج12،ص19.
[13] . . همان ج20،ص56.
[14] . صحيفه امام،ج10، ص452.
[15] . در اين مورد مراجعه شود به كلمات امام(ره) در صحيفه نور: ج 21،ص177-167، ج15،ص219، ج19، ص42.
[16] .ج13، ص76 _17.
[17] . صحيفه امام، ج 10،ص348.
[18] . حديث ولايت،ج1،ص334.
[19] . همان،ج2،ص75.
[20] . همان، ج1، ص96.
[21] . همان، ج4، ص255.
[22] ، بيانات ايشان در حرم امام رضا _ عليه السلام _ يكم فروردين 78.
[23] . حديث ولايت، ج 1، ص156_155.
[24] . حرم امام 14/3/1375
[25] . ديدار با نمايندگان مجلس،29/3/79.
[26] . ديدار با مسئولان تأمين اجتماعي 25/4/76.
[27] . حديث ولايت ج4،ص283
[28] . همان، ج4،ص254.
[29] . همان ج 3، ص61 – 64.
منبع: اندیشه قم