شنبه، 2 خرداد 1394

پرسش :

دانشجوی رشته پزشکی در دوران کارورزی است که پول هم می­‌گیرد ولی هنوز شغل او محسوب نمی‌شود نماز و روزه‌­اش چگونه است خواهشمندم به صورت کلی بگویید چه گروه­‌هایی از دانشجویان و طلاب در حکم بورسیه حساب می­‌شوند که با شرایطش نمازشان تمام می‌­شود و چه گروه‌­هایی صرفا در حکم تحصیل هستند که نمازشان شکسته است؟

پاسخ :
پاسخ از حجت ‌الاسلام والمسلمین فلاح‌ زاده، مطابق با فتوای مقام معظم رهبری:
کسانی که برای تحصیل مسافرت می­روند اگر کثیرالسفر نباشد خوب گه‌گاهی مسافرت می­‌رود و می‌­آید بین سفرها ولو زیاد هم هست بین سفرها ده روز فاصله می­‌شود خوب ایشان در محل تحصیل و همچنین سفرهای دیگری که می‌­رود نمازش شکسته است مگر این‌که بخواهد در آنجا حداقل ده روز بماند اما اگر کثیرالسفر شد یعنی سفرهای تحصیلی زیاد دارد دو سه روزی یک‌بار هفته‌­ای یک‌بار به هر حال سفرهای تحصیلی زیاد است به حدی که بین سفرها ده روز فاصله نمی­‌شود به طور متعارف در این صورت چون سفر برای تحصیل است و در قبال تحصیلش حقوق به او نمی­‌دهند مزد نمی­‌دهند ممکن است شهریه‌­ای هم بدهند اما حقوق محسوب نمی­‌شود سفرش هم شغل محسوب نمی‌­شود در این فرض نظر حضرت آقا این است که باید احتیاط کنند نمازهای چهار رکعتی را هم کامل بخواند و هم شکسته گرچه می‌­تواند به فتوای مجتهداعلم دیگری رجوع کند که اگر او می­‌فرماید کامل است کامل بخواند اگر می‌فرماید شکسته است شکسته بخواند اما اگر کسی در قبال تحصیلش دارد مزد می‌گیرد دارد حقوق می‌­گیرد مثل کسی که مامور به تحصیل است یعنی به کسی ماموریت دادند برود جایی درس بخواند مثلا دوره‌­های ضمن خدمت را بگذراند و به خاطر همین تحصیل هم دارند به او حقوق می­‌دهند و رفت و آمد هم دارد و کثیرالسفر است اینها سفر شغلی است و باید در این سفرها نماز را کامل بخواند یا مثلا تعهد خدمت دارد و تحصیل هم جز کارش محسوب می‌­شود و به او حقوق می‌­دهند و در موردی هم که شک داشته باشد که سفر برای کار است یا تحصیل باید احتیاط بخوانند و جمع بخوانند یا رجوع کنند که عرض شد.
منبع: KHAMENEI.IR