يکشنبه، 22 اسفند 1395

پرسش :

خانمی هستم 53 ساله، حدود 35 سال پیش به عنوان دانشجو، برای دورهٴیادگیری، وارد بیمارستان شدم، خانم پرستاری به من آمپولی دادند و به جای اینکه بگویند این آمپول را بریز داخل سرم، گفتند بزن به سرم، من هم آمپول را به مخزن سرم تزریق کردم. بیمار ـ که دختر بچه‌ای بود ـ متأسفانه درگذشت و من پس از چند روز، از درگذشتن او باخبر شدم. این در حالی بود که در سن قانونی نبودم و از احکام شرعی هم چیزی نمی‌دانستم. گمان می‌کردم مسئولیتی متوجه من نیست. اکنون این پرسش برای من مطرح است: 1. آیا در فرض مسأله، دیه‌ای بر ذمّهٴمن است؟ 2. با فرض ثبوت دیه، اینجانب تمکّن مالی برای پرداخت آن ندارم و تنها دارایی من یک مسکن شصت متری است آیا باید آن را بفروشم؟ 3. با فرض ثبوت دیه بر عهدهٴمن، آیا باید پدر و مادرش را پیدا کنم و به آنان بپردازم؟ 4. آیا کفاره قتل غیرعمد نیز، در این‌جا مطرح است و حکم آن چیست؟

پاسخ :
1. سن شما در هنگام تزریق، سن تکلیف بوده است؛
2. اگر عمداً در تزریق کوتاهی نکردید و مرگ آن کودک به تزریق شما بود، ضامن دیه ـ که نصف دیه پسر هست ـ خواهید بود؛
3. اگر ثابت نشد که تزریق شما سبب مرگ آن دختر بچه شد، ضامن دیه نیستید؛
4. بر فرض ثبوت دیه، بر شما لازم است پدر و مادر آن کودک را شناسایی نمایید تا اگر رضایت ندادند دیه را به آنان بپردازید؛
5. اگر نتوانستید پدر و مادر یا طبقه بعدی از وارثان را بشناسید، باید به عنوان مجهول‌المالک به فقیه جامع شرایط پرداخت شود و در صورت عدم تمکّن، با استغفار بخشوده خواهید شد؛
6. کفاره‌ای که می‌توانید انجام دهید، [این است که] شصت مسکین را تدریجاً یک بار غذا دهید. 24/2/1393

منبع: esra.ir