شنبه، 2 ارديبهشت 1396

پرسش :

اگر دختر۲۴ ساله مجردی که آندومتریوز داشته و آن را جراحی کرده یا فیبروم داشته و آن را با جراحی خارج کرده است ازدواج کند؛ نازا است یا می‏‌تواند بچه‏‌دار شود؟ آیا ممکن است این مشکلات دوباره عود کند؟ این دو بیماری چه عواقبی دارند؟

پاسخ :
پاسخ از دکتر مریم کاشانیان، متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران

آندومتریوز و فیبروم هر دو از بیماری‌های هستند که می‌توانند عود کنند. بنابر این برای درمان آنها نباید از روش جراحی کمک گرفت مگر در موارد بسیار استثنایی مثل بزرگ بودن بیش از حد فیبروم و آندومتریوز که خونریزی‌های غیرقابل کنترل ایجاد کنند، دردناک باشند یا به درمان‌های طبی پاسخ ندهند. اما اگر فردی به دلایلی که ذکر شد عمل جراحی انجام بدهد برای بچه‌دار شدن مشکلی ندارد و می‌تواند باردار شود. البته آندومتریوز بیماری‌ای است که می‌تواند تا حدودی احتمال نازایی را بالا ببرد اما این مساله صددرصد نیست زیرا بسیاری از خانم‌ها با وجود ابتلا به آندومتریوز و درمان‌هایی که گرفته‌اند توانسته‌اند باردار هم شوند. آندومتریوز و فیبروم دو بیماری‌ کاملا مجزا هستند که ممکن است گاهی هر دو با هم وجود داشته باشند. دردهای لگنی، چسبندگی لگن و تا حدودی نازایی از عواقب آندومتریوز است. گاهی اوقات این بیماری پیشروی کرده و به ارگان‌های مجاور مانند روده و مثانه دست‌اندازی می‌کند و باعث چسبندگی و بروز مشکلاتی در آنها می‌شود. فیبروم‌ها یا میوم‏‌های رحمی هم در اکثر موارد بدون علامت هستند ولی آنها هم می‌توانند خونریزی شدید و دردهای لگنی ایجاد کنند و با فشار بر ارگان‌های مجاور مثل مثانه باعث بروز تکرار ادرار و با فشار روی روده‌ها موجب یبوست شوند. میوم‌های خیلی بزرگ حتی می‌توانند به حالب‌ها فشار وارد کنند و روی کار کلیه تاثیر بگذارند. بنابر این اندازه و محل قرار گرفتن آنها در بروز علائم مختلف تاثیرگذار است.

منبع: salamatism.com