دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

بعضى از متولّیان موقوفات -به جهات مختلف- قادر به انجام وظائف در مورد اداره شئون موقوفات تحت تولیت خود نیستند و از سازمان حج و اوقاف و امور خیریه در خواست دارند که وکالتا از جانب آنان، نسبت به اداره امور موقوفات قیام و اقدام نماید. لیکن سازمان مزبور به لحاظ امکان احقاق حقوق موقوفه و رعایت مصلحت وقف، با قبول وکالت دائم و بلا عزل، آمادگى انجام امور مربوطه به اداره موقوفه را دارد. آیا مى‏‌توان شرط بلا عزل بودن وکالت‏ را ضمن عقد لازم بین متولّى و سازمان قید نمود. و در هر حال آیا راه شرعى دیگرى براى انجام وکالت بلا عزل وجود دارد یا خیر؟

پاسخ :
واگذارى امور اجرایی موقوفه از سوى متولّى شرعى آن به دیگرى یا به سازمان اوقاف به صورت نیابت و وکالت در انجام امور موقوفه اشکال ندارد ولى وکالت و نیابت از طرف متولّى شرعى قابل فسخ است و با تعیین مدّت براى وکالت و نیابت اختیار متولّى در فسخ آن سلب نمى‏‌شود مگر آن که در ضمن عقد خارج لازم، بر او شرط شود که وکالت را فسخ نکند که در این صورت بر متولّى لازم است از باب وفاى به شرط از فسخ وکالت و عزل وکیل خوددارى نماید، لیکن اگر اقدام بر فسخ نمود وکالت منفسخ مى‏‌شود. ولى اگر اصل وکالت بلا عزل را -به صورت شرط فعل یا شرط نتیجه- در ضمن عقد خارج لازم، شرط نمایند، مثل این‌که بگوید فروختم این متاع را به شما به کذا -مبلغ- و شما را وکیل بلا عزل نمودم در امر کذایى. و یا فروختم این متاع را به شما به کذا -مبلغ- با این شرط که شما وکیل بلا عزل باشید در امر کذایى، و طرف مقابل قبول نماید، چنین وکالتى دیگر قابل فسخ و عزل نیست.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص355