پنجشنبه، 27 مهر 1396

پرسش :

شخصى با شرایط کامل در حال هوش و عقل و صحّت بدن، همه زمین خود را به دو دختر بالغ به بیع خیارى و جایزى (مدّت یک سال) فروخته و قبل از انقضاء مدّت مذکور فوت کرده است. دو همسرى که داشته در حین فوت او حامله بوده‏‌اند، و بعد از فوت دو پسر به دنیا آورده‏اند. شخص مذکور وصىّ هم نداشته است. اکنون این دو پسر توسّط کدام یک از اقارب و یا عدول مؤمنین مى‌‌‌‌‌‌‏‌توانند بیع خیارى زمین را فسخ کنند؟ آیا بعد از بلوغ پسران (درحالى‏که این معامله در مدّت خیار فسخ نگردیده) مى‌‌‌‌‏توان آن را فسخ نمود؟

پاسخ :
حقّ خیار به تمام ورثه از جمله زن ارث مى‏‌رسد، ولى اعمال آن منوط به توافق تمام ورثه است، و ولىّ شرعى صغیر بدون موافقت سایر ورثه از جمله دو دختر میت که خریدار زمین بوده‏‌اند نمى‌‌‌‌‌‏تواند فسخ کند؛ و بعد از گذشتن مدّت خیار معامله لازم و غیر قابل فسخ مى‌‏شود.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص442