شنبه، 29 مهر 1396

پرسش :

لطفاً موارد جواز فروش موقوفه را بیان فرمایید.

پاسخ :
1) اگر معلوم شود وقف باطل بوده، مثل آن که واقف بالغ نبوده؛
2) در نفروختن آن مفسده بزرگ تری مثل قتل نفس و هتک عرض باشد؛
3) معلوم باشد که واقف محل خاصی در نظر نداشته، مثل زمینی که برای حمام ده وقف کرده باشد.
در این صورت‌ها فروختن جایز است.
اما در صورت اوّل، خود واقف یا وارث او می‌تواند آن را برای خود بفروشد و در صورت دوم، موقوفه فروخته می‌شود و تبدیل به چیزی که به نظر واقف نزدیک‌تر است می‌شود و در صورت سوم به مثل آن تبدیل می‌گردد، مثلاً در جای دیگر همان ده حمام ساخته می‌شود.
هم چنین وقفی را که در آن اختلاف شده، به طوری که علم یا اطمینان به خرابی وقف پیدا شود، بنا بر اظهر می‌توان فروخت.

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.