سه‌شنبه، 8 اسفند 1396

معیارهاى «درون دینى» و «برون دینى» نقد حدیث

پرسش :

معیارهاى «درون دینى» و «برون دینى» نقد حدیث چیست؟

پاسخ :
در یک نگاه کلّى مى توان معیارهاى نقد حدیث را به دو دسته «درونْ دینى» و «برونْ دینى» تقسیم کرد.

معیارهاى برون دینى (مانند: عقل، تاریخ، علم قطعى و محسوسات)، به تنهایى یا در کنار هم مى توانند وسیله ارزیابى روایات باشند و به وسیله هر شخصى به کار روند؛ امّا معیارهاى درونْ دینى، همان باورهاى ایمانى و قابل استناد به دین اند که براى فرد مؤمن به آنها، روشنى و ضرورت یافته اند؛ روشنى و ضرورتى که هر گزاره مخالف با آنها را باطل مى کند.

این باورها مى توانند از قرآن، اخذ شده باشند یا مستند به سیره و سنّت قطعى باشند.

منبع: دانشنامه قرآن و حدیث، ج ۱، سال انتشار: ۱۳۹۰، از صفحه ۷۵ تا صفحه ۸۶

بیشتر بخوانید:

معیارهای مهم نقد محتوایی حدیث

ملاک‌های نقد متن حدیث

روش‌ها و معیارهای نقد حدیث در آثار شیخ مفید

آیا صحّت سند حدیث، دلیل صدور قطعى آن و ضعف سند، دلیل عدم صدور قطعى آن است؟

آیا احادیثى را که دچار ضعف سندند، مى‌توان به عنوان رهنمودهاى پیشوایان اسلام به جامعه عرضه کرد؟