يکشنبه، 19 اسفند 1397

دف و دایره همراه غنا و آوازخوانی زن

پرسش :

آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی، دف و دایره بزنند؟

پاسخ :

همه‌ی مراجع (به جز سیستانی و مکارم): آواز خوانی زن در شب عروسی اشکال ندارد؛ ولی باید از دف و دایره زدن اجتناب شود.[۱]
آیات عظام سیستانی و مکارم: آواز خوانی زن در شب عروسی، بنابر احتیاط واجب نیست و دف و دایره زدن، حکم سایر آلات موسیقی را دارد.[۲]
تبصره. دف و دایره زدن در این نوع مجالس، غالباً به صورت لهوی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ لذا مراجع بزرگوار تقلید آن را حرام می‌دانند.

پی نوشت ها:
[۱]ـ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۱۵ و هدایه العباد، ج ۱، م ۱۶۹۸؛ تبریزی، استفتائات، س ۱۰۵۷؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۱۷۴۰ و ۹۹۷؛ خامنه‌ای، اجوبه استفتائات، س ۱۱۳۴؛ وحید، منهاج الصالحین، ج ۳، م ۱۷٫
[۲]ـ سیستانی، منهاج الصالحین، ج ۲، م ۲۰؛ مکارم، استفتائات، ج ۱، س ۵۲۸ و ۵۲۳٫

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

آیا غنا و آوازخوانی زن در مجالس جشن میلاد و اعیاد ائمه (علیهم السّلام) و مانند آن جایز است؟

حکم دست زدن در مراسم عروسی چیست؟

حکم دست زدن در مراسم و جشن‌هایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد ائمّه (علیهم السّلام) برگزار می‌شود، چیست؟

حکم دست زدن به منظور تشویق و تأیید شخص یا کاری، چگونه است؟

حکم دست زدن در مساجد و حسینه‌ها چیست؟

آیا رقص زن برای شوهرش یا مرد برای همسرش جایز است؟