يکشنبه، 19 اسفند 1397

دست زدن در میلاد ائمّه علیهم السّلام

پرسش :

حکم دست زدن در مراسم و جشن‌هایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد ائمّه (علیهم السّلام) برگزار می‌شود، چیست؟

پاسخ :

آیات عظام امام، بهجت، خامنه‌ای، صافی، صافی، فاضل و مکارم: اگر دست زدن به نحو متعارف (غیر لهوی) باشد، اشکال ندارد؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت (علیهم السّلام) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد.[۱]
آیه الله نوری: دست زدن در این‌گونه مجالس اگر سبک و جلف نباشد، اشکال ندارد؛ ولی بهتر است فضای این مراسم به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد.[۲]
آیات عظام تبریزی و سیستانی: دست زدن در این‌گونه مجالس اشکال ندارد؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت (علیهم السّلام) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد.[۳]
آیه الله وحید: بنابر احتیاط واجب، از دست زدن خودداری شود.[۴]

 پی نوشت ها:
[۱]ـ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۱۷۳۵ و ۱۷۳۶؛ مکار، ج ۱، س ۵۳۹ و ۵۳۸؛ صافی، جامع الاحکام، ج ۲، س ۱۵۸۳ و ۱۵۸۱؛ خامنه‌ای، اجوبه استفتائات، س ۱۱۸۱؛ بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م ۳۰٫
[۲]ـ نوری، استفتائات، ج ۲، س ۵۴۸٫
[۳]ـ تبریزی، استفتائات، س ۱۰۳۷ و صراط النجاه، ج ۱، س ۱۰۲۰؛ سیستانی، sistani.org، (کف زدن) ش ۳ و ۴٫
[۴]ـ دفتر: وحید.

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

حکم دست زدن به منظور تشویق و تأیید شخص یا کاری، چگونه است؟

حکم دست زدن در مساجد و حسینه‌ها چیست؟

آیا رقص زن برای شوهرش یا مرد برای همسرش جایز است؟

آیا زن می‌تواند برای شوهرش برقصد و همراه با آن به موسیقی طرب انگیز و شادگوش کنند؟

رقصیدن داماد در مجلس زنان چه حکمی دارد؟